Kurssien ja niiden muutosten kyselyt, kauhistelut ja hehkuttelut - ketju (Osa 1)

Kun näitä asioita eri puolilta pyörittelee, ymmärtää entistä paremmin miksi valtaosalle ihmisistä säännöllinen indeksisijoittaminen on paras vaihtoehto.

PS. Kuinka monta teitä karhupossuja on, muistelisin että aluksi oli vain kale1 ja yhämusasoi.

14 tykkäystä

Hyzon kaksi vihreetä päivää ja +8,86% :wink:

Nyt juhlitaan :crazy_face:

Kivalta riviltähän tämä alkaa jo salkussa näyttämään ja luulen että tämä on vasta alkua :sunglasses:

38 tykkäystä

Laitetaanpas tänne merkkipaalu PYN Elite -rahastosta:

Osuuden arvo viisikymmenkertaistunut rahaston toiminnan aikana

PYN Elite Erikoissijoitusrahaston osuuden arvo (NAV) ylitti 500 euron rajan 12.11.2021. Rahaston aloittaessa toimintansa 22 vuotta sitten osuuden arvo oli 10 euroa, eli PYN Eliten NAV on nyt viisikymmenkertaistunut.

26 tykkäystä

Pahoittelut, jos oon brutaalin rehellinen, niin olin closen aikaan nukkumassa.

MUTTA MITÄ MITÄ MITÄ??? Poikako tosiaan teki sen? Poika teki sen!! Ja millä tavalla, me ollaan niin ylpeitä! Vapaus!!

23 tykkäystä

Kaverina joka juuri triplasi position näillä hinnoilla:kuva

Ja ettei mene täysin ohi aiheen niin pakko oli juoksulenkilläkin tuijotella livekurssia. Nyt kun tuo Tokmanni lähtisi nousuun niin aijettä!

12 tykkäystä

@RahatonMies , kaksi meitä :pig: :pig:

Pörssin kovimpiin ylilyönteihin liittyvä suullinen perintö ja kirjalliset selostukset tekevät jossain määrin karhunpalveluksen aina kulloisellekin sukupolvelle.

Ongelma on se että korostetaan liikaa kaikkein primitiivisimpien tunteiden roolia ylilyönneissä – siis pidäkkeetön euforia eeppisessä nousussa ja hysteerinen pelko romahduksessa. Tämä on tietysti sikäli täysin ymmärrettävää että tsunamin lailla vyöryvät primitiiviset tunteet tarjoavat mehukkaimmat ainekset tarinalle.

Kuitenkin isoimmat ylilyönnit vaativat niiden laajamittaista osallistumista jotka eivät ole euforian tai pelon vallassa. Tunteet hivuttautuvat hiljalleen sellaiseen suuntaan joka saa heidät tekemään älyttömyyksiä.

Lueskelin aikanaan Kim Lindströmin Kauppalehti-kirjoittelua 1989–92.

Markkinan huiput olivat keväällä 1989.

Syksyllä 1989 – merkittävän kurssilaskun jälkeen (jolloin HEX-kurssitaso p/b- ja p/s-mittareilla oli noin puolet nykyisestä): Kim Lindstöm pitää kurssilaskua ylilyöntinä.

Keväällä 1990 – kurssien laskettua lisää: Kim Lindstöm pitää kurssilaskua ylilyöntinä.

Syksyllä 1990 – kurssien laskettua lisää: Kim Lindstöm pitää kurssilaskua ylilyöntinä.

Keväällä 1991 – kurssien laskettua lisää: Kim Lindstöm pitää kurssilaskua ylilyöntinä.

Syksyllä 1991 – kurssien laskettua lisää: Kim Lindstöm pitää kurssilaskua ylilyöntinä.

Keväällä 1992 – kurssien laskettua lisää: Kim Lindstöm pitää kurssilaskua ylilyöntinä.

Syksyllä 1992 – kurssien laskettua lisää: Kim Lindstöm pitää kurssilaskua ylilyöntinä.

Kim Lindström toimi normaaliin tapaansa eli kykeni eristämään tunteet pois ja laski vaan konemaisesti odotusarvoja ja kertoimia. Hänen ostoksensa osoittautuivat pääsääntöisesti ajan mittaan erinomaisiksi vaikka lyhyellä tähtäimellä ne romahtelivat ostojen jälkeen.

Mutta mitä muihin älykkäisiin ja analyyttisiin suomalaisiin sijoittajiin tulee, harvassa olivat ne joiden psyyke pörssilamaa kesti.

Isoimmat ylilyönnit vaativat sitä että on merkittävä joukko ihmisiä, joiden mieliala kehittyy näin:

  1. Ylilyönti havaittu: ostan tai myyn riippuen siitä kumpaan suuntaan ylilyönti tapahtuu.
  2. Kurssi jatkaa nousuaan myyntien jälkeen tai laskuaan ostojen jälkeen ==> ihmetys.
  3. Trendi jatkuu ==> ärsytys kasvaa
  4. Ylilyönti ohittaa kaiken mitä on ikinä osannut kuvitella ==> @Kale1 mainitsemasi turtunut paha olo johon ei keksi enää mitään muuta lääkettä kuin lähteä mukaan muiden ostajien/myyjien jatkoksi vaikka pitää tilannetta järjettömänä. “Ei tähän mitään järkeä enää koskaan tule”, eli profound but little understood changes in the financial attitude of the people, and the financial fabric of the country (ks. alla)

June 1, 1932

More than one-third of all industrial stocks are selling in the open market for less than the companies’ net quick assets.

Scores of common stocks are selling for less than their pro-rata cash in the company’s treasury.

The figures given above represent White Motors condition on December 31st last year. At $7 3/8 per share, the low price, the company’s 650,000 shares were selling for $4,800,000–about 60 per cent of the cash and equivalent alone, and only one-fifth of the net quick assets. There were no capital obligations ahead of the common stock, and the only liabilities were those shown above for current accounts payable.

The spectacle of a large and old established company selling in the market for such a small fraction of its quick assets is undoubtedly a startling one. But the picture becomes more impressive when we observe that there are literally dozens of other companies which also have a quoted value less than their cash in bank. And more significant still is the fact that an amazingly large percentage of all industrial companies are selling for less than their quick assets alone–leaving out their plant and other fixed assets entirely.

This means that a great number of American businesses are quoted in liquidating value; that in the best recent judgment of Wall Street, these businesses are worth more dead than alive.

The experienced financier is likely to answer that stocks always sell at unduly low prices after a boom collapses. As the president of the New York Stock Exchange testified, “in times like these frightened people give the United States of ours away.” Or stated differently, it happens because those with enterprise haven’t the money, and those with money haven’t the enterprise, to buy stocks when they are cheap. Should we not find the same phenomenon existing in previous bear markets–for example, in 1921?

We must recognize, therefore, that the situation existing today is not typical of all bear markets. Broadly speaking, it is new and unprecedented. It is a strange, ironical aftermath of the “new era” madness of 1921-1929. It reflects the extraordinary results of profound but little understood changes in the financial attitude of the people, and the financial fabric of the country.

EDIT:

Alla vielä salkunhoitajan mielenmaisemaa. Ei pelkoa ja paniikkia mutta ei pysty vastustamaan laskumarkkinapsykologiaa.

32 tykkäystä

Aijai, kyllä maistuu itsellekin. Nyt 10/14 Hyzonin ostoeristä jo plussan puolella ja kokonaisuuskin on jo sellaiset vajaat 10% voitolla. Näin parkkiintuneena DCRB-konkarina välillä ollut aika hakattu olo ja kateellisena miettinyt jengin viiden ja puolen euron keskihintoja, mutta uskon et lopussa kiitos seisoo tän kanssa.

Nyt pitää vaan malttaa unohtaa kaikenlaiset veivaukset* jne ja sinnitellä mukana. Varmasti shorttien kanssa saadaan tapella viel jatkossakin enkä pitäis poissuljettuna sitä, että käydään vauhtia hakemassa alempaa uudemman kerran, mutta kokonaisuutena vaikuttaa todella vahvalta firman kehitys.

*Itsellä maailman huonoin osumisprosentti näissä, ei uskalla. Ellei sitten lähdetä jonnekin reddithypekiertoradalle tjsp ennenaikaisesti, sellaisessa tilanteessa kevennykset toki.

27 tykkäystä

Samoja ajatuksia. Toki itse en ole vielä plussalla.:grinning:

Luottavaisin mielin ollut mukana tässä vaikka kurssi heittelee. Uutisvirta on ollut kuitenkin aina tukemassa.

Nyt kun katsoo taaksepäin, niin isot kalat vähemmän yllättäen ovat käyneet ostoksilla halvemmilla hinnoilla. Nyt kalat ovat kuitenkin mukana ja suunta saa luvan lähteä ylös.:grinning:

20 tykkäystä

Lainattu kuva kertoo mielenkiintoisen eron vuosituhannen vaihteen ja nykypäivän välillä sen suhteen, kuinka pitkälle ennuste tehdään.

Voisi Indereskin tehdä P/E-arvion kahden seuraavan vuoden lisäksi myös 5 vuoden ja 10 vuoden perspektiivissä.

Lukuohje tietysti tarvitaan, jotta pitkän aikavälin ennusteen luonne ymmärretään. Esimerkin Ciscon P/E 148 vuonna 2000 saadaan laskemaan tasolle 42 jo kymmenessä vuodessa, jos kaikki menee niin kuin Strömsössä eli ennusteen mukaan.

Suuri enemmistö on etupäässä kiinnostunut pörssikurssin noususta ja vain pieni vähemmistö siitä, mikä on firman fundapohjainen tuloksentekokyky. Silti olisi hyvä tuoda esille laskelmia, mikä on tilanne 10 vuoden päästä, jos kaikki menee nappiin. Erityisesti suurelle enemmistölle siitä olisi hyötyä.

Ei olisi ainakaan Juurikkia kiinnostanut vuonna 2000 sijoittaa Ciscoon, kun olisi käynyt selväksi, että sen hetkisellä kurssilla firma haukkuu voitoillaan hintansa jo 148 vuodessa ja jo kymmenen vuoden päästä 42 vuodessa olettaen, että kaikki menee nappiin. Esim. pankit haukkuvat hintansa jo nyt reilussa 10 vuodessa. On siinä aika iso ero.

Miltähän muuten näyttäisi Qt:n 10 vuoden P/E-laskelma? :thinking:

10 tykkäystä

Inderes-analyysissa DCF:ssä käytetty 2030 liikevoitosta lukua 228 ja siitä verot -45 pois. Saat 183 nettoa ja osakkeita on sitten kai joku 26 miljoona tsipaletta, eli jotain 7,xx€ tulee EPSiä. Eli about kakskyt on P/Ee nykykurssilla 10v päähän

9 tykkäystä

Joku laittoi ostohousut jalkaan Voxturin osalta

18 tykkäystä

image

NEOM pöhinää. Pari viikkoa sitten oli premarket-volyymit muutamia tonneja.

25 tykkäystä

Vähän mietityttää, että onko Hyzonille kasattu nyt liian isoja odotuksia Neomin suhteen, sillä muitakin vetytoimijoita on varmasti tulossa sinne. Saudit kun kuitenkin investoivat Plugiin ja Ballardiin huomattavasti enemmän kuin mitä Hyzonia ostivat. Itsellä on varmaan myyntinappi tänään aika herkässä, jos hypenousu jatkuu. :thinking:

7 tykkäystä

Thyssenkrupp ja vetyuutiset

4 tykkäystä

Mietein ihan samaa, jos ottaisi pienet alkulämmöt ja ostaisi takaisin kun kiima on hieman laantunut.

2 tykkäystä

Thyssen voisi lisäksi vielä ilmotella kuinka alkaa tekemään sähköautoja jotka sisältävät mosuunin niin kurssi vetäisi marssiin.

2 tykkäystä

Ei ole kauan aikaa kun Kamuxia ostettiin lähes 3x hintaan Orthexiin verrattuna ja tänään hinta on ~sama. Eikä siltikään kummassakaan yrityksessä ole tapahtunut mitään “pitkässä aika-ikkunassa”. :chart_with_downwards_trend:

9 tykkäystä

Hyzon on viime aikoina aina aloituksesta korjannut alaspäin reilusti ja sitten taas päivän lopussa tai seuraavana päivänä noussut. Heti aloituksesta ei siis kannatta ostaa. Toimiiko tänään sama, se nähdään. Itse meinasin lisätä jos alle kasin vielä tänään saa.

16 tykkäystä

Eiköhän siellä ole tilaa monelle toimijalle ja Hyzonilla myös hyvä tsäänssi ottaa siivu sieltä ja ne siivut ei varmasti mitään liian pieniä ole muiden tilausten ohella

16 tykkäystä


No se “osarilama” ei kauaa Marimekolla kestänyt

9 tykkäystä