Osakesijoittaminen

Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

1 tykkäys

Voiko joku kertoa, miksi USD heikkenee jatkuvasti EUR vastaan, vaikka meillä on käsillä vähän väliä kaiken näköistä kriisiä valuuttaan liittyen? Vai painetaanko siellä rannikon toisella puolella vaan niin uskomattomia määriä rahaa. Itsellä tehty ostoja US osakkeisiin kurssilla 1,05, pelkästään valuutaan takia tullu takkiin lähes 20%. Jotenkin olen itse ymmärtänyt, että ameriikan taloudella menee huomattavasti paremmin, kuin meillä.

2 tykkäystä

Vastaus lienee se mitä arvelet: BRRRrrrrrrrrrrrrrr

Jos on elvytetty triljoonilla niin yllättäen se näkyy myös siinä kuinka hyvin taloudella menee… mutta se samalla syö valuutan arvoa.

Euroopassa vasta tapellaan näistä elvytysrahoista ja tällä tahdilla EU elvyttää hyvin juuri siinä vaiheessa kun sitä jarrua pitäisi pistää.

Vieraassa valuutassa noteerattujen osakkeiden sijoittamiseen liittyy aina valuuttakurssiriski vaikka se usein unohdetaan.

Sijoituskirjallisuudessa viitataan siihen että kannattaisi lyhytaikaiset ostot sijoittaa toiselle vuosipuoliskolle. Voisiko ylituottoa saada sell-in-may trendiä seuraten myös pitkäaikaisssa ajallisesti hajautetuissa sijoituksissa? Eli hajauttaisi ostot esim niin että ostaa kuukausittain vain 6kk ajan vuodesta osakkeita/indeksiä? Vai syökö tämä ilmaisen lounaan hajautuksesta pois?

3 tykkäystä

Tahtoisin lisätä Exceliin automaattisen haun mm. osakkeen hinnalle joltain web-sivulta. Voisiko joku ystävällisesti neuvoa miten tuon voisi toteuttaa? (oletan että on kuitenkin toteutettavissa…)

Alle olevasta ketjusta löytyy ohjeita

Onko kokemuksia käänteisestä splittauksesta. Castor Maritime /käänteinen splittaus ameriikan pörssin1 $:n vähimmäisvaatimuksen takia, jos nyt oikein ymmärsin.
Onkohan lopun alkua.

1 tykkäys

En nyt googlettamallakaan löytänyt, niin olisin kovin kiitollinen, jos joku foorumilaisista suomentaisi rautalankamallina, että mitä tämä Ameerikan pörssin 1$:in vähimmäissääntö tarkoittaa.

  • vähä niinku eri tilanteissa.
1 tykkäys

Tämä menee hieman ulkomuistista eli joku muu voi avata tarkemmin varmasti vielä mutta käytännössä siis käsittääkseni hyvin karkeasti näin:

  • NYSE:ssä osakkeen vähimmäishinta per kappale on 1 dollari.
  • Tämän alla saa olla maksimissaan 29 päivää putkeen. Jos 30 päivää tulee täyteen, antaa NYSE ukaasin ja firman täytyy tietyn ajan sisällä antaa suunnitelma ja toteuttaa toimia joilla yhden osakkeen hinta saadaan vähintään tuohon 1 dollariin.
  • Jos firma ei tässä onnistu määräajassa, voidaan se poistaa NYSE:stä (osakkeen eivät siis lakkaisi olemasta, mutta uhka tuon oikeasta toteuttamisesta aiheuttaisi varmasti joukkopaon koska mahdollisuudet käydä silla kauppaa lähes tuhoutuisivat)
5 tykkäystä

Minkäs takia Nordnetin SHRT TESLA F09 -lapulla on kaupankäynti keskeytetty? Ei ole kyse stop loss tai rahoitustasoista. Tai mistä voi lisätietoa tästä aiheesta kaivella?

1 tykkäys

”Kanadan, Saksan, Tanskan ja Norjan markkinat ovat tänään kiinni. Muut markkinat ovat auki normaalisti.

Poikkeusaikataulun vuoksi sellaiset Nordnet Markets -tuotteet, joiden kohde-etuutena on USA:ssa listattu osake, eivät saa kurssidataa ennen USA:n markkinoiden aukeamista klo 16.30 Suomen aikaa.”

Tällainen viesti tuli aamulla.

Ystävällisin terveisin
Nordnet

1 tykkäys

Minulle tuli ilmoitus ko. viestistä vasta äsken, kun meni viestit-valikkoon sinun kirjoituksesi innoittamana. Eli tästähän siinä on kyse.

Kiitos nopeasta vastauksesta. Jospa sitä nyt välttelisi urpoilua loppupäivän.

4 tykkäystä

Toivoisin selontekoa tunnuslukujen käytön eroavaisuuksista eri yhtiöillä. Mikä onkaan rationaalinen tausta sille että esim QT tai Talenom osalta Indereksen yhtiökohtaisissa tunnuksissa on EV/S ja taas toisaalta on kasapäin yrityksiä joista tätä tunnuslukua ei tarjolla, vaan sen kohdalla näkyy olevan vanha tuttu P/B. Liittyneekö yrityksen kasvunopeuteen, aineettomaan arvoon (kuten tuppaa softapuolella olevan) tms. Millainen harhan tai vinouman karttaminen on tavoitteena noiden tunnuslukujen valinnan myötä?

1 tykkäys

Inderesin sijoituskoulusta löytyy paljon materiaalia erilaisista aiheista, kannattaa tutustua:

Esim:

5 tykkäystä

Kysyisin listautumisanneista ja osakesäästötileistä. Merkintäpaikat vaihtelevat yrityksien kohdalla esim tulevat:(netum/evli ja merus power/nordnet). Onko jokin merkintäpaikka selkeästi yleisempi kun muut esim Nordnet, ja onko näiden valinnoille mitään yleistä perustelua?
Merkintä omalle arvo-osuustilille voidaan tehdä merkintähakemuksella, mutten miten osakesäästötilien kohdalla, joutuuko näissä toivomaan että merkintäpaikaksi valikoituu se missä oma osakesäästötili on, vai pystyykö merkinnän siirtäämään omalle osakesäästötilille mitenkään ?
Kiinnostaisi muutamia tulevia listausumisanteja seurata kuten Merus power, listautuminen tapahtuu kuitenkin Nordnetissä ja oma osakesäästötili on Nordeassa. Eli pitääkö tässä tapauksessa olla osakesäästötili joko Nordnetissä valmiina tai ostaa vaihtoehtoisesti arvo-osuustilille (suoraan nordnettiin tai sitten merkintähakemuksella Nordeaan) ?

3 tykkäystä

Viime aikoina Nordnet ollut yleisin merkintäpaikka. Aiemmin Evli/Alexander järjesti ison osan First North -anneista ja vain siellä pystyi merkkaamaan (Remedy, Gofore, Admicom jne.) eli pitänyt tsekata se arvo-osuustilinnumero omalta välittäjältä ja varmistaa, että pankkitilillä on riittävästi rahaa merkinnän maksun suorittamiseen merkinnän yhteydessä.

Taitaa olla nuo Nordnetin kautta tehtävät merkinnät ainoita, joissa ostille pystynyt merkkaamaan (ja vain Nordnetissä olevalle, muihin ei mitenkään). Näissä anneissa onkin sitten ollut yli 20000 merkkaajaa.

1 tykkäys

Laitoin Fill or Kill toimeksiannon 2200kpl Nordic ID osaketta hintaan 3,30.
Nordnet näytti toteuttaneen tästä 52kpl ja sulki sen jälkeen toimeksiannon ja laskutti multa 7 eur lystistä (4% kuluihin). Iltapäivästä tapahtui kauppaa samaiseen hintaan, mutta näissä en ollut myöskään enää mukana kun toimeksianto suljettiin heti eka kaupassa.

Onkohan tämä ihan kosher ja minä rajoitteinen vai eikö tämä toimi pienivaihtoisilla lapuilla tai jotain? Summa toki pieni, mutta kyllä tuolla yhen mainoksen foorumeille ostaa niin olkaapa hyvä.

Nordnet™ Jokerifill -toimeksianto. Because FOK you

2 tykkäystä

Tätä kannattaa kysyä Nordnetin aspasta (soittamalla).

Oletko varma,että oli Fill or Kill? Toteuma kuulostaa ihan Fill and Kill -mallilta (eli se, mitä heti oli saatavilla, otettiin ja loput suljettiin)?

Fill or Kill ei olisi tilanteessasi aktivoitunut ellei laidalla olisi ollut ehdot täyttävää materiaalia yhtäaikaa vähintään tuo 2200 kpl.

Fill or/and kill -toimeksiannoissa ei se toimeksianto jää “odottamaan” myöhempiä tarjoustasoja vaan toteutetaan (tai raukeaa) heti. Kuvauksesi perusteella oikea toimeksianto olisi ollut rajahintatoimeksianto.

Mikäli toimeksiantosi tosiaan oli FOK, niin sitten tosiaan Nordnetille vaan aspaan kyselyä.

7 tykkäystä

Hei, kiitos vinkistä, hyvää suositeltavaa materiaalia, toki hyödynnetty. Mutta siellä ei tosiaan avata perusteita esim Indereksen linjaaan miksi suht pienessä osassa yrityksiä on haluttu korvata P/B tuolla EV/S tunnusluvulla.

1 tykkäys