Osakesijoittaminen

Salkkujen seuranta: excel-taulukot

Mitäs mieltä olette, jos avattaisiin oma ketju excel-taulukoille? Meilläkin perheessä on arvo-osuustilejä ainakin kahdessa paikassa, niin excelissä tulee seurattua “kokonaisuutta”.

Voisin laittaa käytössäni olevan online-excel pohjan tänne hieman myöhemmin, kunhan saan vähän dataa tyhjennettyä.

Millaisia excel-taulukoita teillä on? Voisiko tänne linkata valmiita pohjia? :slight_smile:

Käytättekö google sheetsiä (online) vai ihan erillistä excel-tiedostoa omalla tietokoneella?

Lisäksi jos teillä on valmiita excel-laskureita tehtynä, niin kiinnostaa. Voin jakaa osaltani näitä myös myöhemmin.

8 tykkäystä

Ihan hauska idea, mutta en kyllä kehtaa omaa exceliäni jakaa :face_with_monocle:

Jos tiivistän pääkohdat, niin seuraan osinkokehitystä, osakkeiden ostoja ja myyntejä fifon mukaan, salkun kehitystä vs. OMXHGI sekä osakkeiden kokonaistuottoa (toteutuneet myyntivoitot/-tappiot, netto-osingot, kulut).

Toki voisi laajentaa osakekohtaiseen analyysiin, mutta niin kauan kun Inderes jatkaa laadukasta ennustamista, niin en usko pystyväni parempaan.

Kaikki tapahtuu työpöytäexcelissä.

1 tykkäys

Jeah. Ketjun ajatus olikin nimenomaan jakaa pohjia ILMAN dataa :muscle:

Jos tämä ei saa tuulta alle niin deletoidaan koko ketju :wink:

Minua kiinnostaa tämä kovasti. Hienoa, jos voit jakaa tänne omia laskureitasi tai pohjiasi.

2 tykkäystä

Itse otin jo jonkin aikaa sitten pohjaksi tämän: https://investmentmoats.com/stock-market-commentary/portfolio-management/introducing-our-free-stock-portfolio-tracker-spreadsheet/

Sitä sitten muokkaillut omaan tarpeeseen. Kunnon todellisen vuosituoton laskenta kyllä edelleen puuttuu. Tuo kyllä osaa tallentaa salkun arvon kokonaisuutena automaattisesti halutulla ajastuksella.

1 tykkäys

Eiköstä vain, että nykyään ei löydy enää APIa mistä saisi Helsingin pörssin osakkeiden hinnat vaan nuo joutuu syöttämään manuaalisesti?

Tällaisen pohjan sain aikanaan sharevillessa:

Edit: Taulukon omistajaksi merkattu henkilö en ole minä.

Omia sheetteja pääsee siis selaamaan omilla google-tunnuksilla:

https://docs.google.com/spreadsheets/u/0/

Kurssitietojen hakeminen:

Itse käytin aikaisemmin mm. googlea, kauppalehteä mutta esim. googlella ei ole first north -tietoja… ja KL lakkasi toimimasta. Siispä käytössä on nyt bloomberg.

Esimerkiksi tällä haetaan QT Groupin kurssitiedot. Tämä muuttaa myös desimaalierottimen pisteestä pilkuksi:

=VALUE(SUBSTITUTE(IMPORTXML("https://www.bloomberg.com/quote/QTCOM:FH";"//span[@class=‘priceText__1853e8a5’]");".";","))

Jos piste-pilkku muunnosta ei tarvitse, niin ilmeisesti menisi näin:

=VALUE(IMPORTXML(“https://www.bloomberg.com/quote/QTCOM:FH";"//span[@class=‘priceText__1853e8a5’]”); )

Tuosta em. sheetistä olen muokannut vähän eteenpäin…

6 tykkäystä

Olen joskus keräillyt dataa taloudesta sheetsiin kuukausitasolla. Sarakkeet kuvaavat omistuksia, lainoja tai käteistä ja yksi rivi yhtä kuukautta. Soluihin sitten kirjataan omistuksen arvo kuun lopussa. Olen myös saattanut kirjata yksittäisen sijoituksen tarkempia tietoja erillisille sivuille: paljonko sijoituksesta maksettu, onko sijoitus tuottanut osinkoa tai onko lainasta pitänyt maksaa korkoa jne… Asunnon arvon olen määritellyt Tilastokeskuksen kauppahintaindeksin perusteella.

Tämä kuitenkin seuraa vain omaisuuden ja omistuksien arvoa ja painotuksia. Ehkä myös osinkoja ja korkoja on mahdollista seurata vastaavalla tavalla. Haluaisin kuitenkin myös laajempaa dataa:

  • Omaisuuden / salkun pisteluku.
    • Josta voi johtaa helposti vuosituoton.
  • Velkavivun (no, ei olisi ihan mahdotonta laskea nykyiselläkään).
  • Sijoituksien total yieldin tai jotenkin esitetyn osinkotuoton.
  • Tarkemman resoluution, esimerkiksi päivätason pisteluvun.

Joskus yritin toteuttaa näitä käyttämällä Excelin / Sheetsin pivot-tauluja, mutta homma menee nopeasti aika monimutkaiseksi. Voisi ehkä toimia, mutta ei ole kovin ylläpidettävä jos haluaisi tehdä jotain muutoksia. Tai sitten en vain ole tarpeeksi Excel-velho! Jos kaiken omaisuuden saisi Nordnettiin niin olisin erittäin tyytyväinen :smiley:.

Yksi vaihtoehto voisi olla koodautella itse jonkun järjestelmä tähän, mutta toistaiseksi olen todennut ettei maksa vaivaa. Siihen voisi sitten tehdä vaikka Nordnetistä excel-importin ja mahdollisuuden syöttää pörssin ulkopuolisia omaisuusluokkia (pankkilainat, asunnon) ja niille pisteluvut. Olen myös yrittänyt etsiä netistä jotain portfolio-träkkeriä mutta niihin ei voi yleensä syöttää omia omaisuusluokkia.

Käytännössä olen hieman luovuttanut asian kanssa ja tyytynyt seuraamaan brutto- ja nettovarallisuutta, menoja ja kuluja harvakseltaan ja osakesalkkua sitten enemmän. Mieltäni kyllä kutkuttaisi ajatus, että koko talouteen olisi lähes 100% näkyvyys, mutta toisaalta aika vähän hyötyä vaikka kuukausittaisesta resoluutiosta on asuntolainan korkojen kanssa.

Varallisuusseurannan ohella teen myös käyttökuluistani budjetin ja kassavirtaennusteen aina noin vuodeksi eteenpäin. En muuten ehkä vaivautuisi, mutta tulot ja menot ovat minulla monista syistä aika syklisiä (vaikkakin kohtuullisen ennustettavia) niin on hyvä tietää etukäteen milloin purkaa varallisuutta ja milloin voi sijoittaa pörssissä hieman etupainotteisesti luotolla. Yhtenä esimerkkinä vivutan talouttani maksamalla tuloveroja matalalla veroprosentilla ja sitten otan mätkyt niskaan aina vuoden lopulla.

2 tykkäystä

Sijoitusbloggaaja P.Ohatalla on automatisoinut talouden seurantaansa MS PowerBI:llä. PowerBI voisi itseasiassa olla erinomainen työkaluo tuollaiseen seurantaan mitä itse hahmottelin.

3 tykkäystä

Kurssitiedon haku bloombergista Google sheetsiin tuntuu tökkineen eilen ja tänäänkään ei näytä toimivan. Tietääkö joku enemmän?

Esimerkiksi hoivatilojen skripti:

=VALUE(SUBSTITUTE(IMPORTXML("https://www.bloomberg.com/quote/HOIVA:FH";"//span[@class=‘priceText__1853e8a5’]");".";","))

Lähdekoodi taitaa Bloombergilla olla ennallaan; sieltä ainakin lähdekoodista löytyy tuo “hintatieto” edelleen tunnisteella

priceText__1853e8a5

view-source:https://www.bloomberg.com/quote/HOIVA:FH

Sulla on väärät hipsut price “priceText__1853e8a5” ympärillä. Pitäisi olla ’ eikä ’

E: Tai ainakin jos ne vaihtaa niin mulla toimii UK ja Suomi -sheetsissä
E2: äh, Inderes vaihtaa hipsut.

Pitäisi olla merkki koodilla U+0027. Nyt on U+2019. U+0027 on se mikä tulee näppäimistöstä tuolta enterin vierestä.

1 tykkäys

Tuntuu kuin bloomberg olisi laittanut sulun päälle.
Jos ottaa skriptin leikepöydälle ja liittää sen uuteen taulukkoon, niin toimii hetken ja sitten hylkää.
Google financet toimivat samassa taulukossa vallan mainiosti.
Pitäisi löytää uusi reitti, josta first northit noudetaan.
Jos joku tietää toimivan skriptin first northeille, olisin
suunnattoman kiitollinen.

1 tykkäys

Samaa kaipaisin itsekin. Jostain syystä Remedy toimii itselläni vielä Bloombergin kautta, mutta muut eivät.

Googlen scriptillä sain haettua mm. QT Group, Harvia, Talenom, Hoivatilat, Kamux. Tämä on käytössä tuolla aikaisemmin linkkaamassani taulukossa.

=IF(E12 = “£”; GOOGLEFINANCE(CONCATENATE(“LON:”; B12); “price”)/100; IF(C12 = “FR”; GOOGLEFINANCE(CONCATENATE(“EPA:”; B12); “price”); IF(C12 = “NL”; GOOGLEFINANCE(CONCATENATE(“AMS:”; B12); “price”); GOOGLEFINANCE(B12; “price”))))

Efecte ei nyt jostain syystä toimi Bloombergillä, eikä sitä ole myöskään Google Financessa mukana.

Yahoon scriptiä en ole käyttänyt eikä se nyt ilmeisesti toimi?

=SUBSTITUTE(importdata("http://finance.yahoo.com/d/quotes.csv?s=";$B18;"&f=p");".";",")

Edit: No eihän nuista nykyään ole FN:ssä enää kuin Efecte ja Remedy… tosiaan jostain syystä Remedy toimii mutta muut ei… heh

Edit2: En tiedä kuinka kauan toimii first north haku, mutta kun kirjasin efectelle uudestaan blumman scriptin google sheetsiin niin lähti toimimaan…

Minulla toimii googlefinancella kaikki päälistan osakkeet.
FirstNord ei toimi enää millään. Eilen toimi vielä satunnaisesti.
Millä tikkerillä haet esim. Qt:n? Mulla toimii CPH:QTCOM

Ihan pelkkä QTCOM.
Vaihtoehtoisesti Googlella saattaisi toimia myös HEL:QTCOM.

Edit: Nyt taas bloomberg tökkii Remedyn osalta, mutta Efecten tiedon se sai haettua… Jotain häikkää tässä first northissa on.

Edit2: Heti kun Remedyn tieto löytyi blummalta, poistui Efecten tieto välittömästi… Onkohan siellä joku rajoitus “1 tiedonhaku kerrallaan” tullut… vai mitä ihmettä

Vaikeaksi menee FirstNord osakkeiden haku. En ole löytänyt niiden hintoja millään muulla kuin bloombergillä ja nyt en silläkään.
Yahoo taisi katkaista yhteyden jo viime vuonna.

Sain hetkellisesti toimimaan, kun kirjoitan scriptin uudestaan ja painan enter… esim poistamalla yhden merkin + enter + muokkaus takaisin + enter… eli tilapäisratkaisu kunnes keksitään parempaa first northin osalta.

Automaattista tietojen käsittelyä.

Ainakin Nordnetin sivuilta saavat myös me muut kuin Nordnetin asiakkaat todella kattavat kurssitiedot (yli 13000 osaketta, ml First North)

Exceliä en kovin hyvin tunne, mutta jos curl (https://curl.haxx.se/) toimii Windowsissa niin luulisi sillä saavan tiedon jotenkin myös Exceliin.

Linuxin komentorivillä esim:

curl -s https://www.nordnet.fi/markkinakatsaus/osakekurssit/16100830-nokia-corporation |grep -Pom1 ‘last\\K[^,]+’ |tr -dc ‘0-9.+’

antaa Nokian kurssin.

tuon grep-osuuden sijaan on kai Excelissäkin jotain filtteröintiominaisuuksia.

Tuo 16-alkuinen numero ja nimi täytyy kai sekin hakea Nordnetistä, olettaen että on heidän luomansa numerosarja.

Ongelma että hakemalla jonkin epälikvidin paperin (vaikka Piippo; tunnus 16360024-piippo) antaa vastaava komento arvon “0”; jonka siis myös näkee selaimesta osoitteesta https://www.nordnet.fi/markkinakatsaus/osakekurssit/16360024-piippo

p.s. Grep-gurut saavat kiusata minua hassusta rakenteesta…

Minä kaipaan skriptiä jolla FirstNord osakkeiden kurssit saa Google sheets taulukkoon.
Itse olen tietotekniikan osalta ihan pihalla, joten valmis skripti olis poikaa.

2 tykkäystä