Mitä sinulla on salkussa?

Mainittakoon että Elisat ovat perintöosakkeita, joten niitä en koskaan ole ostanut. Olen jättänyt sukukalleutena salkkuun alusta lähtien, saahan niitä vastaan hyvää lainoitusarvoa js kohtuullista osinkotuottoa.

Kaikki muut osakevalinnat ovat ns. omia.

9 tykkäystä

Tässä oma salkkuni sisältö. Paljon on yrityksiä, joita haluaisin sinne lisätä, mutta pitäisi olla jotain millä ostaa :slight_smile: . Lisäksi toimialafocus on liian keskittynyt finaan ja haluaisin lisätä eri toimialoja salkkuun lisää.


21 tykkäystä

Mitä ammuit? :sunglasses:

7 tykkäystä

Tässä syksyllä lisäilyt olleet mm.

  • Lindex Group (takaisin salkkuun, nollasta isoimmaksi)
  • Gofore (uutena, toiseksi suurin)
  • Fortum (aluksi 11.7-11.9e hinnoista, tämä meni stop-lossiin välillä laskussa, mutta entrysin uudestaan hieman pienemmällä painolla tuossa 10.3e)
  • Tieto (ostoja 21.x alaspäin)
  • Mandatum
  • KH Group

Salkussa käyneitä, mutta stop-lossilla poistuneita:

  • Evolution, pieni satsi rouvan salkussa meni stop-lossiin. Lapsilla on salkuissa ilman SL. Omassa salkussa positio on permaholdissa kuitenkin. (Samalta sektorilta löytyy isompana myös BETCO, joka vaikuttaa hyvin mukavalta.)
  • Efecte, pieni erä omasta ja rouvan salkusta stop-lossiin. Harkitsen, entryänkö vielä jossain vaiheessa.
  • Carasent oli myös pieni seurantapositio, mutta Aeternumin eli pääomistajan aikeisiin liittyvät uutiset saivat siirtymään toistaiseksi sivuun.

Kurssien vahtaaminen ja stop-lossit:
Ehkä yleisesti sanoisin, että hieman turhan tarkkaan on tullut päivystettyä muuttuvia kursseja ja leikittyä tuolla stop-lossilla.
Kuitenkin aiemman kokemuksen mukaan pitkässä myyntipaineessa on toisaalta perusteltua käyttää sitä, kunhan pitää huolta ettei jää osakkeesta rannalle (jos on tosissaan sen kanssa). Tämä pelasti mielestäni aika paljon salkkua, kun lähdettiin vuoden vaihteesta 21-22 eteenpäin salkun ollessa täynnä foorumin kasvusuosikkeja.

Käteispainosta:
Viime vuonna alkuvuoden raskaiden myyntien jälkeen osakepaino taisi olla aika pieni, sanotaanko 50% tai alle vaihdellen reilustikin. Viime vuoden lokakuun dipissä kuitenkin nostin sijoitusastetta luokkaan 70%, jolla mentiin tämän vuoden kesään asti. Tämän vuoden elokuusta alkaen tähän viikkoon on aika lailla laitettu loput markkinoille (kts. alla).

Kasvu vs. arvosijoittaminen:
Tällä hetkellä markkinoiden odotuksissa, itseni mukaan lukien, on että korkotaso asettuisi pidemmäksi aikaa aiempaa korkeammalle. TINA tuskin palailee, ellei talous happane ennakoitua nopeammin kohti syvää taantumaa.
Olin pitkin kesää ja alkusyksyä hyvin paljon innostunut halventuneista kasvuosakkeista. Kuitenkin pitkin syksyä noussut korkotaso ja -näkymät tuleville vuosille saavat intoa hieman laskuun, sillä epäilen nähdäänkö enää huikeita kertoimien venyttelyjä ylöspäin. Hyvin on muistissa, kuinka aikaa ennen koronaa ym. P/E 20 saattoi olla kallista ja EV/S 10x oli parhaista kasvukesseistäkin itsellä aivan kipurajan yläpäässä. Ollaan siis palattu normaaliin. Kannattaako siis nyt ostaa EV/S 8x kertoimella parastakaan kasvukeissiä, kun se tuntuu tähän nähden kalliilta.
Tähän liittyen pitää myöskin pohtia vaihtoehtoja suhteessa riskiin “arvon ja kasvun välillä”. Uskoakseni matalien kertoimien mörnijöillä on nyt ostaessa kuitenkin kohtalaista nousuvaraa talouden epävarmuuden hellittäessä. Uskon, että korkojen kääntyessä maltilliseen laskuun nähdään sekä mörnijöissä että kasvutähdissä maltillista kertoimien venymistä ylöspäin, mutta epäilen saavatko kasvulaput niin isoa suhteellista hyötyä tästä kuin aiemmin. TÄssä tilanteessa arvomörnijät tuntuvat jossain määrin turvallisilta ja vakaan osingon tuoma takuutuotto voi muodostaa myös merkittävän osan tuotosta.
Markkinoiden hullutteluissa arvomörnijät eivät välttämättä tarjoa sen parempaa suojaa downsidelta (muistetaan esim. koronadippi 2020 ja vaikkapa Sampo vs. Qt kurssin käyttäytyminen). Eli tämä sijoittaminen on todennäköisyyspeliä ja takapuolituntumaa tarvitaan.
Mikäli alkaa näyttää siltä, että talous happanee isommin ja keskuspankit siirtyisivät odotettua nopeampiin koronlaskuihin ja mahdolliseen fiskaalielvytykseen, voisi kasvulapuissa olla saatavissa parempaa tuotto-riskisuhdetta kuin arvomörnijöissä.

Salkkukatsaus:
Pitkän alustuksen jälkeen vielä katsaus, miten tämä näkyy nyt osakesalkun valinnoissa ennen alkavaa tuloskautta. Korostan sitä, että pyrin olemaan pitkäjänteinen sijoittaja, mutta mietin myös säännöllisesti ovatko salkussa parhaat tuotto-riskisuhteen keissit. Tätä kautta salkkuun voi syntyä rotaatiota erilaisissa tilanteissa ja suhdanteissa.

Seikkoja, jotka mahdollistavat “monitoroinnin” osavuosikatsauksia tiheämmin ja siten pienentävät osakkeenomistajan riskiä:

  • Evolution: Gross Gaming Revenue -tilastot, pelaajastatistiikat, eri pankkien trackerit ym.
  • Gofore: Julkaisee liiketoimintakatsausta kuukausittain. Pienentää yllätysten mahdollisuuksia.
  • Nordea / OmaSP: Korkotaso ym. luottokorttitilastot jne.
  • Fortum: Sähkön hintafutuurit

Tokihan Lindexiin liittyen saadaan myös vähittäiskaupan dataa jne.

En käy tässä keissejä tarkemmin läpi, mutta Mandatum ja KH Group vaatii vielä tarkempaa perehtymistä ajan kanssa. Alustavasti kuitenkin niissä vaikuttaisi olevan potentiaalia.


Lindex groupin olen tähän kirjannut vaan yleisesti “spinoffiksi”, vaikka todellisuudessa merkittäviä osakkeeseen oletettavasti vaikuttavia yritysjärjestelyjä on odotettavissa ensi vuonna:

  • Lindex
  • TietoEVRY
  • Magnora
  • OmaSP
  • (Gofore, jos tulee lisää M&A)


Käsitys syklisyydestä on kai suhteellista. Suurin osa firmoista kuitenkin kärsii huonosta taloussuhdanteesta.

image

Mielestäni salkun painotettu ka. P/E tämän vuoden oletetulla tuloksella vaikuttaa ihan hyvältä suhteessa salkun kasvuprofiiliin, eli ei pelkkää osinkomörnijää. Tokihan yksittäisissä yhtiöissä voi olla kertaluontoisia eriäkin tänä vuonna (Esim Magnora).
Tuo keskiarvo pitää taas päivittää ennusteiden päivittyessä tuloskaudella :slight_smile:

134 tykkäystä

Millä työkalulla seurailet omaa salkkua :slight_smile: Hyvännäköset graafit :+1: . BETCO myös mielenkiintoinen, itsellä kanssa EVOA salkussa.

2 tykkäystä

Tätä pohjaa olen vähän tuunannut eteenpäin

4 tykkäystä

Salkku ei ollutkaan huippuunsa hiottu, sillä salkussa on tapahtunut muutoksia sisällön ja painotusten osalta puolen vuoden aikana. Osa orgaanisesti, osa epäorgaanisesti.

image
Ekana salkun poistujat:
Kamux tuli myytyä pois @5,585€. Ei ollut luottoa käytetyn autokaupan nopeaan elpymiseen, joten myin ajatuksella saan voittoja ja löytyy parempaa ostettavaa. Olin muuten väärässä autokaupan osalta. Tästä huolimatta kurssi on myyntejäni alempana. En tiedä miksi, mutta taputtelen itseäni selkään onnistuneesta myynnistä, koska vahingossa onnistuminen on helpoin tapa menestyä.
Tecnotree hävisi myös salkusta @0,4510. Totesin, että ehkä en haluakaan rakentaa taloudellista tulevaisuuttani afrikkalaisten yhtiöiden maksuhalukkuuden varaan. Epäilen, että myynti näyttäytyy joskus vielä suurena virheenä, mutta koska kurssi on tällä hetkellä alempi kuin myyntihetkellä pidän itseäni tämänkin suhteen onnistujana.
Wärtsilä hävisi salkusta @12,04€. Hinta oli mielestäni lähellä oikeaa ja pelkäsin vähän konepajojen omistamista. Tuokin laskenut. Myyntipäätökset laskumarkkinassa ovat muuten yllättävän usein hyviä päätöksiä, jos peräpeilistä katsoo vain kurssikehitystä. Toki omien myyntien osalta toki kyseessä on vain omat hyvät näkemykset. Ennustin tosin syksylle taantumaa Suomen teollisuuteen ja ei osunut lankulle ainakaan siinä mittakaavassa kuin oletin. Pörssilasku tuolta osin täysin sattumaa. Ei sen tosin niin väliä, kunhan on oikeassa.
Valmet. Samat syyt kuin yllä. 30€ Valmetista tuntui liian oikealta hinnalta, että se tässä markkinassa olisi perusteltu osa salkkua.

Salkun tulokkaat:
Valmet Ainoa yhtiö, joka on päässyt molempiin ensimmäisiin sarakkeisiin. Alle 23€ Valmetista tuntui sitten liian vähältä, joten palautin salkkuun. Yhtiössä ei oikein muutoksia omasta mielestäni.
Mandatum ostin Mandatumia, kuten nähtävästi joka ikinen tälle foorumille tunnukset omaavat. Koin, että yhtiö on teknisessä myyntipaineessa alkutaipaleella, mikä tarjoaa jonkinlaista suojaa laskulle. Lisäksi osinko, vaikkakin yli tuloksen, tarjoaa suomalaisille liian suuren houkutuksen. Lisäksi nousupainetta viimeistään, kun nousee indekseihin. Pidin suhteellisen riskittömänä sijoituksena, vaikka en täysin luota yhtiöön. Todennäköisesti myyty ennen kuin seuraavan kerran avaan salkkuani.
Neste Ostin jostain syystä ensimmäiset jo yli 36 € hinnoilla, vaikka muistelen kärkkyneeni 35€ tasoa. Ja seuraavat erät sitten saikin alle 35€, 34€, 33€ ja 31€ tasoilta. Sitä ESG:tä, mistä kaikki puhuvat. Öljy-yhtiön muodossa tietenkin. Joo, ei avaudu itsellekään.
Wulff Yllätyin itsekin, että Wulff on näköjään tuore tulokas salkkuun. Tuntuu, että se on siellä mörninyt jo vuosia. Noh, yhtiö on halpa ja tieteellisen tarkan analyysini mukaan tulos ei ole romahtamassa. Kurssi tosin on myös omien ostojeni jälkeen.

Salkun pysyjät:
Nordeapositiota olen täydentänyt yhdellä ostolla. Koen olleeni oikeassa silloisen pankkikriisin turhuudesta, mutta nähtävästi kaikki muut olivatkin yhtä mieltä aiheesta ja kurssi on näillä tasoilla muista syistä. Moraalisen oikeassaolon kuitenkin kirjaan tästäkin.
Fortum osuus on kasvanut, koska olen sopuloinut muiden Nordnettiläisten mukana. Kurssilaskun syyksi joku väittää sähköfutuurien laskua, mutta en usko ennustajiin, joten oletan sähkönhinnan olevan kuitenkin sellaisella tasolla, että Fortum pystyy suhteellisen defensiivisenä yhtiönä hyvään tulokseen. Lisäksi Mäkinen on sanonut, että Fortumin vihreällä energiaportfoliolla on arvoa. Olen samaa mieltä, vaikka en tiennyt, että Fortum ei teekään sähköään fossiilisilla Uniperista poistuttuaan. ESG:tä siis tämäkin. Impakti-sijoittajaksi tässä melkein ryhtynyt, vaikka ihan kaikkea kunniaa maailmanpelastuksesta en vielä itselleni hamua.
Huhtamäki on edelleen salkussa, koska luotan ihmisten kahvimukien tärkeyteen.
Nokia on jäänyt salkkuun mörnimään. Kassa on kunnossa ja pitäisi sen kai jotenkin performoida. Ellei petä, koska on sijoitusmaailman kepu.
Citycon on tippunut salkun seitsemänneksi suurimmaksi. Syynä on lähinnä osakkeen umpisurkea performointi. Näin olen hyvin vähillä toimenpiteillä onnistunut vähentämään huonosti suoriutuneen osakkeen painoa salkussa. Winners focus on winning vai miten se menikään. Todellisuudessa yllätyin, kun huomasin, että ei ole enää suurimpia omistuksiani. Ostan todennäköisesti siis tänään lisää.
(Muut sisältävät Wulffin ja Valmetin, jotka käsittelin ylempänä)

34 tykkäystä

Salkku Q3:sen jälkeen (pyöristettynä):

Voxtur 43%
Oroco 24%
Mind 25%
Deep-South Resources 3,7%
Plug 3,7%

Aika rumaa jälkeä ollut salkussa viimeiset kuukaudet, vaikkakin lisäykset ovat kompensoineet salkun sulamista! :melting_face: :grin: Näin keskitetystä salkusta ei kannata ottaa ollenkaan mallia! :+1:t3:

26 tykkäystä

Excelillä väänsin hieman erilaisen salkkukatsauksen kun työviikon päätteeksi oli vähän tylsää.
Kuvaajassa on osuus salkusta nykyarvona sekä samaisen osakerivin tappio-% salkun arvosta. Helppo tehdä tämmöisiä kuvaajia kun ei tarvitse miettiä, että olisiko jokin rivi positiivinen.

27 tykkäystä

Päivitystä salkun kokoonpanoon (mennyt melkein kokonaan uusiksi viime katsauksesta):

Harvia meni kokonaan myyntiin 37 EUR:n hintaan (ostohinta 22 EUR) kun alkoi näyttää että pahin buumi meni ohitse (jälkiviisaana melko hyvin osuttu, oli aika suuri osuus salkusta).

Tecnotree meni kanssa kaikki myyntiin 1,3 EUR hintaan (osto 0,7 EUR), uudestaan kyytiin peräpeilistä katsellen liian kalliilla 0,5 EUR kappalehinnalla. Luottamus yrityksen tekemiseen on kuitenkin vielä tallella.

Solteq irrottautuminen liian myöhään 3,5 EUR kohdalla, siitä pienet -20% turskat.

Uusimpia tulokkaita Mandatum, Hexatronic ja M8G. Nämä kaksi viimeistä on lyöty niin maan rakoon, että näen hyvää tulevaisuuden tuottopotentiaalia.

Hupitilin firmoista myyty rönsyt hurjalla turskalla Camino Resources (olisikohan ollut reippaat -60%) , Arocell (-40%) ja Binovi technologies (-35%).

Voxtur saa jatkaa salkussa (kh 0,3 CAD)
Vistagen Therapeutics myyty uutisiin +250% voitolla (käytetty lomamatkan rahoittamiseen :D), pienen position jätin jäljelle ja odottelen sen tuplaamista kun ollaan taas lasketeltu lähelle ATL-lukemia.
Oroco (tällä hetkellä -25%) saa jäädä joko häpeäpaaluksi tai huippuonnistumiseksi, tulevaisuus näyttää.

Hyviä ostokelejä toivoen.
p.s. Minustakin on näköjään tulossa osinkojyrä :frowning:

25 tykkäystä

Päivitin vuosi sitten marraskuussa mitä salkku sisälsi.
Silloin oli Elliptic Laboratories, Robit (poistunut), pieni Faron potti (poistunut), pieni Efecte (poistunut) ja pieni FellowPankki (poistunut).

Vuoden alussa salkussa oli vain Elliptic Laboratories ja loppuvuodesta ostettu erä Momentum Groupia, jonka sittemmin möin noin 110 kr. hinnoissa pois. Lähinnä olen pistänyt rahaa säästöön ja tutkinut kaikenlaista.

Tällä hetkellä salkussa:

Elliptic Laboratories: noin 55 %. Osakemäärä noussut vuodentakaisesta noin puolet. Luotan, että hiljalleen alkaa tuloksia näkymään. Rivi on varmaan noin 25-27 % miinuksella. Jossain vaiheessa taisi käydä – 50%.

Magnora: Keväällä alettu ostamaan, nyt 40% salkusta. Foorumilta löydetty, ja mm. Psk:n kevätseminaarin kalvoista lähtenyt ostopäätös.

Incap: 5% salkusta. Hankittu alkukuusta tiputuksen jälkeen. Kiinnosti kovasti silloin, kun meni hyvin, ja nyt kiinnostaa erittäin paljon. Voiko tämä olla niitä ”tilapäisiä” vaikeuksia, joiden aikana tulevaisuuden tuotot tehdään? Lisäillä palkkapäivinä ainakin silloin tällöin. Aikaa on reilusti ensi vuoteen.

Hitsi kun en osaa tehdä noita piirakoita. Näyttävät niin hyviltä. Toisaalta olen laiska, tekisinköhän edes jos osaisin.

10 tykkäystä

Alla omat 15 suurinta sijoitustani aakkosjärjestyksessä. Yhteensä on noin 20 eri osaketta ja muutamaa ETF:ää.

Yhtiö
Apple
Fortum
H & M
Huhtamäki
Kesko
Kone
Neste
Nokia
Nordea
Sampo
Scanfil
Telia
TietoEvry
Unilever
UPM

19 tykkäystä

Avataan hieman omaa salkkua, niin voi sitten vuosien päästä katsoa, miltä sisältö on näyttänyt vuonna 2023, joka jäänee sijoitushistoriaan saatetekstillä “kusetusmarkkinat ja kriisit saatana”.

Sijoittamista takana nyt 2 ja puoli vuotta, josta suurin osa luonnollisesti sekoilua ja oman sijoitustyylin etsintää. Tälle matkalle on mahtunut muutama todella hölmö “fomo-sijoitus”, joista mukavasti turskaa tullut. Täytyy todeta, että kokonaisuutena aika vähillä vahingoilla on selvinnyt, sillä salkun tuotto sen perustamisesta lähtien on jopa plusmerkkinen (4%). Viimeaikoina olen saanut salkun mielestäni itseäni tyydyttävään sisältöön, ja olo on näiden omistusten suhteen varsin luottavainen. Nordnetistä löytyy arvo-osuustili sekä osakesäästötili, joiden sisältö avattuna alla. Suluissa osuus salkusta ja alla pienet perustelut.

AOT (salkun koko 18 458€)

Investor AB (27,75%)

Ruotsalainen sijoitusyhtiöiden aatelia oleva laadukas yhtiö. Portfoliosta löytyy hyvin hajautettu nippu globaaleja laatuyhtiöitä, joista suurin osa markkinajohtajia omalla toimialallaan. Uskon yhtiön arvonluontikykyyn myös tulevaisuudessa ja tarkoitus lisätä tätä ajallisesti hajauttaen vähintään kerran vuodessa, tai useammin mikäli markkina tarjoaa hyviä ostopaikkoja. Omistus 300kpl ja keskihinta kahden ostoerän jälkeen 182 kruunua.

Xtrackers MSCI Global SDG 7 Affordable and Clean Energy UCITS ETF (9,37%)

Varsinainen nimihirviö tämä ETF. Käytännössä siis nimensä mukaisesti puhtaan energian ETF-rahasto, jossa suurimpia uusiutuvan ja puhtaan energia parissa operoivia yrityksiä. Oma näkemykseni on, että niin kutsuttu vihreä siirtymä tapahtuu aikanaan, ja haluan tässä olla sijoittajana jollain tavalla mukana. Tämä ETF sitten valikoitui omaksi kontribuutioksi vihreään siirtymään. Voi olla, että näkemykseni on väärä, mutta haluan silti olla edes pienellä panoksella mukana tässä megatrendissä. Omistus tällä hetkellä melko pieni, mutta tarkoitus lisäillä tätäkin ajallisesti hajauttaen.

Handelsbanken USA indeksi (27,15%)

Jenkkilä on talouden veturi ja mahtimaa, ja uskon sen olevan tätä myös seuraavina vuosikymmeninä. Tähän rahastoon kuukausisäästö ja isompia lisäyksiä, mikäli nähdään isompia dippejä indeksitasolla.

Käteistä AOT:llä 35,7% ja tätä tarkoitus laittaa töihin lähikuukausina ajallisesti hajauttaen.

OST (Salkun koko 21 400€)

Admicom (35,2%)

Suurin yksittäinen sijoitus. Kyseessä laadukas ja hyvää kassavirtaa jo tässä vaiheessa tekevä yhtiö, jolla varaa kasvaa vielä reilusti sekä Suomessa, että mahdollisesti myös ulkomailla. Pidän yhtiössä erityisesti korkeasta kannattavuudesta, skaalautuvuudesta ja yrityksen kohdemarkkinan kasvupotentiaalista pitkällä tähtäimellä. Tällä hetkellä yhtiön kohdemarkkina todella voimakkaassa laskusuhdanteessa, mikä tarjoaa mielestäni oivan ostopaikan kaltaiselleni pitkän sijoitushorisontin omaavalle netto-ostajalle. Uudisrakentaminen nousee taantumasta jonain päivänä aivan varmasti, sillä asumisen tarve ei ole poistumassa. Digitalisaatioaste rakennusalalla melko matala, mikä luo kasvumahdollisuuksia Admicomille. Viimeiset kvartaalit olleet mielestäni erittäin hyviä torjuntavoittoja tässä markkinatilanteessa ja luoneet lisää luottoa yhtiöön ja olenkin viimeaikoina ollut ostolaidalla. Omistus 200kpl ja keskihinta 39€.

Puuilo (21,5%)

Defensiivinen ja hyvän kulukurin omaava kasvuyhtiö. Puuilossa pidän yhtiön kustannustehokkuuteen pyrkivästä kulttuurista, brändistä sekä toimialaan suhteutettuna korkeasta kannattavuudesta. Kasvutahti ollut yhtiöllä viimevuosina varsin kelvollinen ja nyt hiljattain tehdyn yrityskaupan sekä tulevien myymäläavausten vauhdittamana näkisin sen jatkuvan myös lähitulevaisuudessa. Inflaatio ja kuluttajien heikentynyt ostovoima on satanut kohtalaisesti Puuilon laariin sen ollessa monessa tuotekategoriassa markkinoiden halvin. Jossain kohtaa uskoisin kuluttajan ahdingon vaikuttavan negatiivisesti myös Puuiloon, mutta pitkän aikavälin kasvunäkymät mielestäni kelvolliset. Osinkotuotto antaa hyvin tukea myös, vaikkei arvostustaso tällä hetkellä erityisen matala mielestäni ole. Lisään mielelläni, mikäli osakkeen hinta hieman putoaisi. Omistus 600kpl ja keskihinta 6.14€.

Käteistä OST:llä 43,2%.

Sijoitusvarallisuus yhteensä melko tasan 40k tällä hetkellä ja palkasta jää noin 1000e/kk sijoituksiin. Ihan hyvin tässä menee toistaiseksi. Salkun omistuksiin olen tyytyväinen, enkä aio merkittävästi lisää rivejä avata, sillä hajautusta jo nyt mielestäni tarpeeksi. Tämänhetkisiä omistuksia olisi tarkoitus lisätä tässä pikkuhiljaa ja laskea käteispaino noin 10% tuntumaan. Osakesäästötilillä olisi tilaa yhdelle uudelle yhtiölle ja muutama on ns. tutkan alla tällä hetkellä. Laskumarkkinan jatkuessa saattaa hyviä tilaisuuksia aueta lähikuukausina. Valitsen yhtiöt kuitenkin aina tarkkaan harkiten, enkä lähtökohtaisesti tee lyhyttä kauppaa.

Mainittakoon vielä se, että YTD tällä hetkellä +6%, mihin saa aloittelijana olla tyytyväinen tässä vallitsevassa kusetusmarkkinassa :smiley: Mukavaa loppuvuotta kaikille kanssasijoittajille!

51 tykkäystä

Raapustellaanpa ylös omia ajatuksia salkusta jota ei ole tullut ikinä oikeastaan tehtyä.

  1. Qt Group Oyj / Tuotto -13 %
  • Lähdetty mukaan bullerona 2021 keväällä ja maksettu aikanaan valtavia kertoimia, sittemmin lisäilty matkan varrelta. Mielelläni pysyn Pölhexin mielenkiintoisimman firman matkassa
  1. Nordea Bank Abp / 2 %
  • Ostettu viime keväänä salkun suojaksi korkojen nousulta. Matala arvostus ja hyvät näkymät tulosmielessä muutamaksi tulevaksi vuodeksi.
  1. Evolution AB / -12 %
  • Tuloskone, arvostus houkutteleva
  1. Sampo Plc A / -12 %
  • Keväällä salkun suojaksi ajatuksella “Helsingin pörssin turvasatama-osake”. Kehno sijoitusteesi jo alunperin + arvostus aika kireä omaan makuun. En oikein tiedä mitä tekisi tämän kanssa.
  1. Fortum Corporation / 11 %
  • Tuore ostos. Suht stabiili bisnes ja tukeva osinko antaa selkänojaa. En pidä yrityksestä pitkällä tähtäimellä, tarkoitus myydä pois sopivan paikan tullen. Toistaiseksi kuitenkin kyydissä.
  1. iShares S&P 500 Energy Sector UCITS ETF USD (Acc) / 9 %
  • Jenkkienergiaa, jolla näyttää kulkevan nyt ja vastaisuudessakin
  1. Käteinen / -
  • viime aikoina laitettu enemmän töihin
  1. Global X Uranium UCITS ETF - USD Accumulating / 11 %
  • Altistusta uraanin jännittävään maailmaan
  1. iShares MSCI Saudi Arabia Capped UCITS ETF USD (Dist) / 0 %
  • Uusin tulokas. Saudien irvokas meininki puistattaa, joten siitä ”hyötyäkseni” salkkuun. Irvokas siis itsekin. ETF:n sisältö: ~40 % saudipankkeja, ~10% Aramco, ~10% sauditelecom etc.
  1. Unity Software / -24 %
  • Vihattu firma, CEOkin sai kenkää. (Hatara) sijoitusteesi: Applen Vision Pro (odottamaton) menestys, pelien kehittäjät jatkavat Unityn käyttöä + enemmän jalansijaa autoteollisuudesta. Arvostus vaikea mutta ei täysin posketon.
  1. Mandatum Oyj / 0 %
  • Sampon rippeet, lisäys ei oikein kiinnostele mutta ei myöskään pikkuposition myynti
24 tykkäystä

Avataan oma salkku (OST) tänne kommentoitavaksi ja itsellekin muistiin miltä osakeomistukset näyttivät 3 vuoden ost:n avaamisen jälkeen. Avattu 11/2020 kun myin rahastot pois. Käteistä on tosiaan tuo 23% ja sille pitäisi keksiä käyttöä varmaan jo lähitulevaisuudessa. Ajatuksissa on pyörinyt Neste ja Admicom sekä ehkä joidenkin tappiolla olevien yhtiöiden keskihinnan tiputus. Olen yrittänyt haalia sopivasti osinkoja sekä kasvua. Puhtaat “peesi-osakkeet” tuolta varmaan tunnistaa helposti :smiley:

USA on hoidettu rahaston kautta, eikä muutenkaan OST:lle oikein kannata ostaa usalaisia osinkoja jakavia firmoja.

Saa kommentoida jos jokin on pahasti pielessä mielestäsi tai mihin kannattaisi kiinnittää huomiota.

27 tykkäystä

Avataan jälleen kerran salkkua perinteisesti Sammon raportin jälkeen.

Vaikka salkun rakenne ei ole paljon muuttunut, potti kasvatettiin n. 20% talletuksien muodossa elokuusta lähtien. Nämä olikin tämän vuoden ensimmäiset talletukset, kaikki edelliset säästöt meni asuntolainan ylimääräiseen lyhennykseen.

Ytd nipin napin plussan puolella. Kävi valitettavasti niin kuin edellisessä viestissä pelkäsin, ja pienikin heikkous varsinkin jenkkipörsseissä näkyi vivulla isoina pudotuksina Suomen pörssissä syys- ja lokakussa. Ytd oli pahimmillaan -5%. Muutaman prosentin tuotto tänä vuonna riittäisi kyllä vallan hyvin.

Isoimmista omistuksista Kreate ja Citycon jatkaa murheenkryyninä. Sammon käyrää vähän sotkee Mandatumin irtautuminen, toki myös osingot ei ole huomiotu missään näissä firmoissa. Sekä Kreaten että Cityconin kohdalla en näe vieläkään hälyttäviä merkkejä, joten istun kyydissä. Muuten lämmittää mieltä kun muutama vihreä rivikin ilmestyy salkkuun, vaikka ne onkin pienemmästä päästä. Starbreeze tosiaan muistutti olla sotkematta firmoihin pintapuolisen tutkimuksen kanssa. Toki olihan se aika arvaamaton sekoilu serverien kanssa Payday 3:n launchissa. Kotimaisella Remedyllä olisi tehnyt mahtavat tuotot.

Ei mitään, jatketaan ostoksia, ja odotetaan korkojen laskua, mikä tuntuisi olevan lähempänä kun mitä moni ajattelee. Pitkästä aikaa toiveikkaampi olo pörssin suhteen.

23 tykkäystä


Sen verran hienon näköistä jälkeä sain Excelissä, että tässäpä mun Sektorisalkku.

Hiljalleen olen laajentanut salkkua ulkomaille ja sitä olisi tarkoitus jatkaa. Ostoslistalla voisi olla muutama yritys Espanjasta sekä Hollannista. OP:n Eurooppa indeksirahastoa olen miettinyt, että yhdistäisinkö sen Amerikka indeksirahaston kanssa. Rahoituspalvelut sektori on mielestäni liian suuri, mutta muuten salkku alkaa olla hiljalleen jo kohtalainen.

12 tykkäystä

Nyt olisi salkkukatsaukseni vuoro. :cowboy_hat_face:

Olen salkkuni sisällön suhteen pääosin aika tyytyväinen. Eniten salkussani mietityttää pari minipositiota, koska minipositiot eivät motivoi mua, joten seurantapositiot eivät nappaa… tosin nämä positiot ovat sulanneet keskikokoisista possista minipossiksi.

Salkkuni on ehkä semiboomeri, mutta ei erityisen boomeri. Hajautusta on jonkin verran, mutta toisaalta on sellaista näkemyksen ottoa ettei voi mistään erityisen kattavasta hajautuksesta puhua esim. salkkuni on todella Suomi-painoitteinen. :slight_smile:


Tässä on AOT:ni:

image

Fortum on perustaltaan vahva ja on ollut kai erityisen halpa eikä kai edellenkään kallis. Yhtiö on tosin osannut usein yllättää negatiivisesti, vaikka ehkä perustekeminen olisi riittänyt, miksi pitää “yllättää”.

PayPalia ostin eilen:

Marimekko on hieno yritys, jolla on upea toimitusjohtaja. Marimekkoa on ilo omistaa, jonka tuotteista pidän kovasti. Olisi upeaa, jos Mekosta tulisi aidosti kansainvälinen menestys.

Nordea on yllättäynyt itseni positiivisesti viime aikoina useampaan kertaan, tämän yhtiön omistamisesta tulee turvallinen fiilis.

Stockmann, koska Lindex.

Boreo, ei kahta sanaa siitä, että viimeiset luvut ovat olleet pettymyksiä, mutta vilpittömästi uskon tulevaisuuteen - yhtiöllä on hieno CEO. Tosin usko ei ole strategia eikä toivokaan.

KH Group todella halpa… tai onko… jos tulevaisuus on synkkä ni tämä on syystäkin “halpa”. Niin tai näin, näen, että uudet kuviot ja halpuus tuovat mulle kivat tuotot.

Gofore, ekaksi kun tästä yhtiöstä puhutaan tulee mieleen työntekijätyyvyäisyys ja @Emmi_Berlin1. Yhtöllä on hieno historia ja todennäköisesti myös tulevaisuus.

Neste osaa katsoa tulevaisuuteen ja taklata riskit, mutta historia ei ole tae tulevasta… olen toiveikas ja huolissani samaan aikaan.

Optomed, todella riskinen - potentiaalia on, jos FDA-luvat ja muut onnistuvat, mutta en ihmettelisi, jos myisin tämän seuraavasi.

Scanfil, yhtiöllä on kova träkki ja hyvä johto. Epäseksikkäällä alallahan se toimii ja ehkä siksi tämä yhtiö ei herätä keskustelua. Suosittelen tutustumaan yhtiöön.

Siili, odotin paljon ja yhtiö on tarjoillut paljon isohkoja pettymyksiä. Käsittääkseni isossa kuvassa yhtiö ja sen meno ei ole ihan kauheasti muuttunut, osa kurssilaskusta on täysin ansaittua, mutta mielestäni osaketta on liikaa lyöty.

Valmet, ex-Neles tuo turvaa, yhtiö vaikuttaa halvalta, yhtiö kehittyy ja kehittää + olen saanut mielikuvan, että työntekijät viihtyvät siellä.

Tässä on OST:ni:

image

Täältä löytyy samoja, mitä on AOT:lla: Boreo, Gofore, KH Group, Neste, Nordea, Optomed, Scanfil, Stockmann ja Valmet.

Näitä ei ole AOT:lla:

Konecranes, laatuyhtiö eikä osake ole pahoissa hinnoissa edellenkään. Käsittääkseni on ollut, on ja tulee olemaan edelläkävijä.

Qt on yhtiö, jolta odotan aika paljon tulevaisuudessakin. Mielestäni yhtiön riskejä ja uhkia pitää seurailla tarkkaan, tästä on sekä samalla hyvin toiveikas, mutta samalla hieman negatiivinen olo.


Omistan myös kryptoja, pääosin Bitcoinia, jota olen ostanut muutamassa erässä:


Sitten omistan PYN Eliteä, jota olen hommannut 14 000 eurolla, mutta se on kivasti turskalla.

Ylpein olen asunnostani, josta ei kauheasti enää tarvitse lainoja maksella.

Korostan, että olen aidosti ja oikeasti aloittelijatason sijoittaja - en hallitse edellenkään perusasioita, jotka tulisi hallita. Minua ei kannata peesata ja jos juttujani lukee, niin suhtautukaa kriittisesti kirjoituksiini sillä minulla ei ole mistään sijoittamisen osa-alueesta tai osakkeesta syvätietoa.

Varallisuuteni kohenee vain siksi kovaa tahtia, että teen tuntimääräisesti paljon töitä ja säästöasteeni on kovin korkea. Asuntoni arvo on kivasti kohentunut, mutta sijoituksissani olen turskalla, siitä ei ole kahta eikä yhtä sanaa, toki sijoitusteni arvostustasot ovat pääosin tervehtyneet, joten nousuvaraa on… tai siis niin ainakin toivon ja toivo ei ole strategia.

Radikaaleja liikkeitä en ole tehnyt ja olen viime vuosina koettanut päästä hiljalleen eroon sekoiluosakkeista, lisäksi mulla on vuodessa noin 20 palkanmaksupäivää jolloin useimmiten vain lisäilen vanhoja omistuksiani ja toki joskus myös vähennän jotain, mutta harvemmin otan kokonaan uusia rivejä salkkuuni.

Saattaa olla, että pari jonkinlaista miniriviä lähtee salkustani enkä ota tilalle mitään uutta, vaan lisäilen vanhoja possiani.

Anteeksi pitkästä ja suhteellisen sisältököyhästä höpinästä. Olen hyvä esimerkki, varoittava esimerkki. :slight_smile:

Hyviä sijoituksia kaikille sekä kiitoksia kannustuksista ja upeista sijoitusaiheisista viesteistänne! :pray:

109 tykkäystä

Kiitos taas kerran shoutoutista :orange_heart: ja salkun raottamisesta! Aiotko kasvattaa Gofore-siivua, näyttää aika ohuelta? :wink:

35 tykkäystä

Pienen tauon jälkeen hyvä päivittää salkun tilanne taas. Vain neljä arvopaperia salkussa, hajautusta tarkoitus kyllä parantaa ensi vuoden aikana. Vanhoja sijoituksia ovat kaikki, vuosikausista vuosikymmeniin asti ovat olleet salkussa (Phoebusta olen ostellut vuodesta 2001 alkaen).

Harvian suuri paino johtuu osakekurssin moninkertaistumisesta, jolloin sen paino on kasvanut suhteessa näihin muihin, joissa kasvu on ollut maltillisempaa. Puhtaalta pöydältä en näin keskittynyttä salkkua tekisi.

39 tykkäystä