Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

Juipilla yllä hyvät pointit taustatyötä varten.

Oikeaa määritystapaa ei periaatteessa ole. Yleinen lähtökohta on, että se firman luoma tulos joka pystytään jakamaan omistajille koko yrityksen elinkaaren aikana on firman arvo. Rahalla on myös aikaarvo, eli jos lainaat kaverille 100e, niin jos kaveri palauttaa rahat vuoden päästä niin haluat 110e takaisin, kahden vuoden päästä 122e, koska inflaatio syö rahan ostovoimaa ja sinulla on riski että kaveri menettää rahat etkä pysty maksamaan takaisin. Se kuinka paljon haluat palkkiota tuon 100 euron päälle riippuu kohteen riskisyydestä ja kassavirtojen ajoituksesta, mikä toimiala, onko velkaa yms. yleinen korkotaso, markkinoiden mieliala yms. Laajasti omistetuilla pörssifirmoilla se on 5-12% haitarissa ja yksityisillä varmaan hyvä olla tuplat 10-30% haitarissa. Hyvin yksinkertaistettuna ja karkeasti.

Tällä periaatteella, ja kun kyse on pienestä rakennusalan yrityksestä ja keskittyneestä omistuksesta ja epälikvidistä omaisuudesta, niin tuottovaatimus 100 000 eurolle, voisi hyvä olla noin 20%.

Eli jos laittattaisin 100 000 kiinni, niin minun osuus tuosta 200 000€ voitosta tulisi karkeasti olla vähintään noin 20 000€. Takaisinmaksuaika 5 vuotta.

Tässä oletetaan, että firma pystyy kasvattamaan tulostaan pitkällä aikavälillä 2% vuodessa.

Velkaa on viestisi mukaan oletettavasti todella vähän ja rahaa kassassa jonkin verran?

Eli bisneksen arvo noin 1 100 000€. Eli tällaisessa esimerkissä tavoittelisin vähintään 10% osuutta firmasta 100 000€ sijoituksella (hulluhan täyttä hintaa heti tarjoaa :wink: ).

Tämä lähinnä vain että miten alustavasti voisi mahdollisesti ajatella asiaa. Eikä ole sijoitusneuvontaa, enkä suosittele ketään sijoittamaan mihinkään, voi jopa menettää rahansa.

12 tykkäystä

Kannattaa muistaa tuottovaatimuksen määrityksessä myös se, ettei osakeomistuksella ole pääomasuojaa. Yhtiön ei siis tarvitse maksaa omistajilleen takaisin heidän sijoittamaansa summaa, vaan listaamattomattomaan yritykseen sijoittavan pitäisi osingoista saada takaisin sijoituksensa arvo. Tämä tekee osakeomistuksesta riskisemmän kuin saman yhtiön lainasta, mikä nostaa tuottovaatimusta.

Näet taseesta paljonko siellä on omistajille kuuluvaa omaa pääomaa ja peilata yrityksen arvoa myös sitä vasten. Oma pääoma kertoo karkeasti paljonko omistajille jäisi jos yritys lopettaisi toimintansa, myisi kaiken omaisuutensa, maksaisi kaikki velkansa ja jakaisi jäljellejääneen omaisuuden omistajilleen (jos kirjanpito on tehty asianmukaisesti). Omistajat omistavat taseen vastaavaa-puolelta ne huonoimmat omaisuuserät omavaraisuusasteen mukaisesti.

Muutamia seikkoja jotka vaikuttavat yrityksen riskisyyteen ylipäätään:

  • Yhtiön koko on pieni tai se on toiminut alalla vain vähän aikaa.
  • Yhtiöllä on taseessa korollisia velkoja.
  • Yhtiön liikevaihdosta suuri osa tulee yhdeltä tai muutamalta asiakkaalta.
  • Yhtiön tuote tai palvelu on sellainen ettei asiakkaiden ole sitä pakko ostaa tai voivat viivyttää sen ostamista taloustilanteen heikentyessä.
  • Yhtiön kustannusrakenteesta suuri osa on kiinteitä kuluja.
  • Yhtiö ei pysty siirtämään kohonneita kustannuksia asiakkaiden laskutukseen.
  • Yhtiöllä ei ole kilpailuetua suhteessa kilpailijoihinsa. Kilpailuetu voi olla esimerkiksi tunnettuus tai hyvä maine.
  • Alalla on paljon samaa palvelua tarjoavia kilpailijoita.
  • Yhtiöllä on hankaluuksia saada tai pitää asiakkaita, työntekijöitä tai alihankkijoita.
  • Yhtiö on riippuvainen ulkopuolisesta rahoituksesta.
17 tykkäystä

Oletan, että olet ostamassa jonkun/joidenkin nykyisten osakkaisen osuuksia. Nuo aiemmat taloudelliset tarkastelut ovat hyviä, mutta sinun pitää huomioida muutakin. Tuolla summalla saat melko pienen osuuden yhtiöstä ja päätäntävaltasi yhtiön asioista on sen mukainen. Päätösvalta on selvästi tällä omistajaperheellä vaikka osuudet olisivatkin jakaantuneet eri perheenjäsenille. Käytännössä he voivat sanella asiat yhtiössä sekä myös myydä osuutensa jollekin komannelle osapuolelle, joka voi olla hyvinkin “raaka”. Tämä on karrikoitu esitys, mutta" luottamus bra men hyvä sopimus bäst". Neuvoisin sinua vaatimaan sijoittamisen ehdoksi osakassopimuksen tekemisen. Osakassopimuksen tekemisen avuksi neuvoisin palkkaamaan asianajajan.

7 tykkäystä

@Rrryy, olet saanut yllä hyviä ohjeita ja neuvojien aiempien kirjoitusten perusteella he tuntevat hyvin numeroita. Mielestäni tarvitset päätöksentekoon avuksesi rakennusalaa tuntevan tilintarkastajan. Tuossa ylempänä on kerrottu huomioon otettavia asioita, joihin tilintarkastaja pystyy antamaan sinulle parempia vastauksia kuin kukaan täällä, kunhan tilintarkastaja pääsee tutustumaan yhtiöön.

Henkilötason riskit jäävät pitkälti itsellellesi punnittaviksi. Osakekassopimus on tehtävä ehdottomasti. Siihen tarvitset juristin.

4 tykkäystä

Joo kiitos vastauksista. Nyt tehdään vähän muutoksia yrityksen toimintaan joten odotan vielä 2-3 vuotta niin näkee vähän mihin tämä johtaa. Sen osaan sanoa että yksi heistä osti noin 10 vuotta sitten 10% hintaan 300 000. Silloin numerot olivat vähän paremmat.

1 tykkäys

Suurimmat omistajathan löytyy inderesin ja luultavasti myös yhtiön omilta sivuilta:

image

Mutta kai lähtökohtaisesti kaikki osakkeet ovat “pörssissä” (jos ei ole lockuppeja tms. päällä), ja on jokaisen omistajan oma päätös milloin he myyvät tai ostavat osakkeita. Eli vaikka Rettigien osakkeetkin ovat “pörssinoteerattuja”, et sinä voi lähteä nimenomaan heidän omistustaan kaventamaan ostamalla heidän omistustaan vastoinheidän tahtoaan. Joten vallankahva pysyy tiukasti heidän käsissään, jos he niin haluavat.

2020 ja 2021 jäävät varmasti sijoittajien mieleen yllättävänkin vahvasta FEDin keskuspankki elvytyksestä. Rahakoneet laulpivat ja niillä ostettiin etenkin bondeja painaen korot keinotekoisesti lähelle nollaa. Tapering talk on alkanut ja nyt FEDin poistuessa lähes varmuudella osto laidalta ja jopaahdollisesti siirtyen myyntilaidalle US 10yrs treasury bond yield onkin jo kivunnut 1,5%->1,8%.

Kysymys: kuinka olisi mahdollista veikata 10yrs bond yieldin nousevan esim +2,5%:n. ?
Onko olemassa esim Suomalaisen sijoittajan ostettavia optioneja tai onko nykyisiä bondeja mahdollista myydä lyhyeksi?

Inflaation yms puolesta uskon ettei alle 2% yield eli PE50 ole kovinkaan kestävällä tasolla etenkään nyt kun rahaa on printattu niin reippaasti.

(Olisiko bondeista ylipäätänsä hyvä tehdä foorumille aloitus?)

Lyhyt vastaus. On. Missä tämä onnistuu tehokkaasti on sitten oma juttu.

Tyttöystävä harkitsee op säästölippaan avaamista ja tätä kautta rahastoihin sijoittamista. Onko kellään omia kokemuksia op:n säästölippaasta? Hyviä ja/tai huonoja

US treasury on edelleen historiallisen alhaalla. Jos vaikka katsotaan 2000-lukua niin keskiarvo taitaa olla jossain 3% tietämillä ja siitä taakse päin jossain 6-8% hujakoilla.

Jos katsotaan historiallisesti osakemarkkinaa niin ei korkoprosentti ole suoraan vaikuttanut siihen mitä osakemarkkina tuottaa vai onko?

Toimii, kuten lupaakin toimivan. Ei valittamista, vaikka onkin OP. :smirk:

Mitä tarkoittaa Inderesin osakevertailussa sarake “potentiaali”? Esim. tällä hetkellä korkein potentiaaliluku on Nightingalen 69 - miten siihen on päädytty?

1 tykkäys

Osakkeen potentiaali tavoitehintaan. Nightingalella 6/3,56≈1,69. Eli osakkeen olisi noustava 69% jotta se olisi tavoitehinnassa

5 tykkäystä

Kiitti, hyvä että kysyin, en olis itse ikinä hoksannut…

2 tykkäystä

@Salvelinus , siirsin kysymyksesi tänne, jotta yhtä tai yksittäisiä kysymyksiä varten olisi omaa ketjua. :slight_smile: Pyrimme pitämään asiat nykyisissä ketjuissa, jos asiat tai kysymykset niihin vain sopivat, jotta ei perustettaisi liikaa erilaisia ketjuja - toivottavasti ymmärrät, kiitos!. Tässä ketjussa, joku ystävällinen voi vasta sinun kysymykseesi. :blush:

En tiedä onko tätä jo kysytty, mutta minkälaista hintaa kannattaa toimeksiantoon laittaa, kun osaketta ostaa? Haluamani osake juuri avannut ja pienoisessa laskussa, laittaisitteko te nykyisen hinnan vai kenties alemman, suuremman?

2 tykkäystä

Riippuu täysin siitä mitä haluat tehdä.

Jos haluat ostaa osakkeen nyt heti, pistät vähän yli viimeisen hinnan ja saat laidasta halvimman myyntitarjouksen mukaisella hinnalla.

Jos haluat pilkkiä halvempaa hintaa, laitat ostotarjouksen haluamallasi hinnalla. Jos/kun hinta seilaa sinne, tulee kaupat. Tai sitten ei. Muista että huonosti likvideissä lapuissa voi käydä niin että saat vaikka 10% määrästä ja sitten hinta karkaa ja pääset kiroillen nostelemaan tarjousta mahdollisesti paljon ylemmäs, tai syödä välityskulut pienestä erästä peruen loput.

Käytännössä jos lappua vaihdetaan mijoonia päivittäin ja se jatkuvasti heiluu hieman niin hitusen alle nykyhinnan laitettu pilkki todennäköisesti osuu melko pian ja voi säästää jokusen sentin, mutta joskus niistä senteistä tulee kalliita kun varttia myöhemmin lappu on noussut puoli euroa ja hakkaat päätä tiskiin senttien kalleuden vuoksi.

Kaikki riippuu omasta näkemyksestä, kohdefirmasta ja markkinan kehityksestä. Ei ole mitään yleispätevää vastausta.

21 tykkäystä

Olihan täällä tämä aihekin. Eli onko ideoita mistä kannattaisi etsiä laadukasta analyysiä muutamasta amerikkalaisesta isosta firmasta. Maksullista tai ilmaista.

ETF kysymys johon en haulla löytänyt vastausta. Olen ostamassa Hydrogen ETF rahastoa mutta vaikka sen suurimmat omistukset on tulleet alas 5%-10% päivässä, itse rahaston hinta ei ole tippunut kuin prosentin eli se minun käsittääkseni treidaa yli NAV arvonsa. Nyt jos ostan sitä tänään, tarkoittaako se tosiaan sitä että kun se päivitetään nav arvoon pörssin sulkeuduttua, minä tavallaan otan takkiin sen eron jonka nyt maksoin “ylihintaa” vai onko tässä nyt jotain mitä en ymmärrä?

Jos olen oikeassa niin eihän ETF rahastoja silloin oikein voi ostaa laskumarkkinassa kun aina ottaa nenilleen automaattisesti.

1 tykkäys

ETF eli exhange traded fund on suomeksi pörssi noteerattu rahasto. Hinta määräytyy siis täysin pörssissä kysysynnän ja tarjonnan mukaan. Yleensä näillä on joku markkinatakaaja varmistamassa ettei spreadi kasva liian suureksi suhteessa NAV:iin. Eli kyllä se hinta todennäköisesti on ihan kunnossa. Selittäviä tekijöitä voi olla pienivaihto jolloin kauppoja ei olisi kåyty vähään aikaan tai sitten sisältö ei ole aivan sitä mitä oletat sen olevan.

1 tykkäys