Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

@Sergio Kiitos. Nopealla vilkaisulla vaikutti asialliselta!

1 tykkäys

Mitä tapahtuu mahdollisille warranteille, jos omistaa Lifeline Spacia osakesäästötilillä? Vai kannattaako ostaa vain AOTille?

Olen myynyt sijoituksia ja nostanut rahoja tilille sekä aot ja ostilta. Pitääkö minun ilmoittaa jotakin verottajalle? Voitot menee yli tonnin reippaasti. Ost tililtä on veroja suoraan mennyt nostaessa.

1 tykkäys

Jos sinulla on suomalainen välittäjä/pankki (Nordnet, OP, Nordea, …), niin 99% todennäköisyydellä he ilmoittavat luvut verottajalle ja sinun pitää tarkistaa ne sitten esitäytetyssä veroilmoituksessa. Jos lukuja ei kyseisen vuoden ilmoituksesta löydy tai ne on väärin, niin sitten joudut ne itse ilmoittamaan.

Tällä kertaa tällä ei ole nyt väliä, mutta se tonnin raja koskee itseasiassa myyntihintojen summaa (ei vain voittoja) ja se ei koske OST:tä (vaan kaikkea muuta, AOT, sijoitusasunnot, jne)

edit: Lisäys liittyen tuohon 1000 euron rajaan vs OST:

Jos osakesäästötililtä nostaa varoja, se ei ole tuloverolain luovutusvoittosäännösten alaista toimintaa. Se on osittain pääoman palautusta ja osittain tuottoa eli muuta pääomatuloa. Osakesäästötililtä nostetuista varaoista tuoton osuus on täysin veronalaista riippumatta siitä, onko arvo-osuustilillä tehty kauppaa vai ei, Verohallinnon johtava veroasiantuntija Pirjo Mäkynen sanoo.

Arvo-osuustilin verovapaa tonni säilyy siis osakesäästötililtä nostetuista tuotoista huolimatta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tuhannen euron verovapaisiin myynteihin lasketaan kaikki luovutusvoittoverosäännösten alaiset myyynnit, kuten kaupankäynti listaamattomien yhtiöiden osakkeilla ja taide-esineillä.

https://viisasraha.fi/Sijoittaminen/Säilyykö-AOT-n-verovapaa-tonni-OST-sta-huolimatta

2 tykkäystä

Kiitos selvennyksestä. Pitää tarkastaa.

1 tykkäys

Ajallinen hajauttaminen nykyisessä markkinassa mietityttää.
Miten nykymarkkinoilla menettelisitte yksittäisen isomman potin, kuten vaikka perinnön tai yritystoiminnan osinkojen sijoittamisen kanssa? Pahoittelut jos kysymys on hölmö tai väärässä ketjussa, olen vasta aloitteleva näissä asioissa!

Saan yksityisyrittäjänä vuosittain epäsäännöllisen summan osinkoja, joista olen sijoittanut muutaman viime vuoden aikana huomattavan osan ajallisesti hajauttaen indeksirahastoihin. Pottia onkin kertynyt jo ihan mukavasti. Suunnitelmani on olla pitkäjänteinen ja tarkoitukseni on jatkaa saman strategian noudattamista välittämättä kurssien nousuista tai laskuista.

MUTTA: Kinkkisen henk.koht. tilanteen arvioinnista tekee se, että osinkojen määrä vaihtelee vuosittain hyvin paljon, jolloin on myös erittäin vaikea määrittää ns. kuukausittain sijoitettavaa tasaerää. Olen ymmärtänyt että nimenomaan säännöllisyys tekee tuotoista ennustettavampia, ja myös mahdolliset kurssilaskut saa tällöin kurottua nopeammin kiinni.

Mietinkin, säästäisittekö tällaisesta isommasta potista kuten osingoista tai perinnöstä “bufferia” parille seuraavalle vuodelle, jolloin kurssien laskiessa voisin pidempään jatkaa säännöllisiä kk-eriä ajallisesti hajauttaen vaikka seuraavat 2-3 vuotta. Toinen vaihtoehto on sijoittaa koko tullut potti yhden vuoden aikana ja jos ensi vuonna osinkoja ei tulekaan, ottaa sitten takkiin kurssien laskiessa huomattavasti ja kiltisti odotella kurssien kipuamista takaisin ylös?

Millaisia ajatuksia tämä herättää?

Euro on heikentenyt suhteessa dollariin jo huomattavasti ja jos kehitys jatkuu, niin mitkä kotipörssimme yhtiöt hyötyvät tästä? Varmaankin yritykset jotka maksavatat kulujaan euroissa, mutta myyvät dollareissa? Minkälaisia yrityksiä tulee mieleen?

Jos euroalueella korkojen nostaminen osoittautuu mahdottomaksi, niin silloinhan luulisi euron heikkenemisen ehkä jatkuvan tulevaisuudessa suhteessa dollariin.

Neste eniten, Outokumpu, UPM + muut metsäyhtiöt ehkä Ponssekin, ja erityisesti Huhtamäki, Revenio ja Vaisala joilla runsaasti USA-myyntiä.

Sattuuko joku tietämään sivustoa, josta näkisi tilastoja osakkeiden myyntihistoriasta? Muutaman kerran olen tuon täältä forumilta bonganut, mutta ei satu enää halullakaan silmään.

Tarkoitatko tätä: https://tuuletus.net/osaketutka/

edit: Tuo siis usein täälläkin linkkailtu ja sieltä siis näkee Suomen kauppoja (pl. 25 suurinta, joiden kaupankäyntitilastot ei ole julkisia)

Kiinnostaisi jatkaa osakkeisiin ja tarkemmin vielä sanottuna warrantteihin/sertteihin sunmuihin sijoittaminen ja lyhyen ajan kaupankäynti, mutta opiskelun aloittaminen tulee vähän pakollakin tätä rajoittamaan. Kela kun siis laskee vain myyntivoitot eikä tappioita voi vähentää kun tukia lasketaan. Olisiko se mahdollista jatkaa tätä lyhyttä kaupankäyntiä kenties perustamalla yritys ja sijoittamalla sitä kautta? Onko kellään kokemusta tällaisesta tai vinkkejä kirjallisuuteen tai muuhun josta lähteä liikkeelle?

Yrityksen kautta tuon pitäisi onnistua ja kannattaa käyttää osakeyhtiötä, koska sieltä ei ole pakko ottaa mitään tuloja ulos eli haluttaessa ei vaikuta lainkaan opintotuessa huomiotaviin tuloihin,

Tyypillisesti ja kenties paradoksaalisesti parhaat sijoitukset on historiassa tehty silloin, kun kaikki on näyttänyt taloudessa menevän pieleen. Osinkojen suhteen tämä on aikaa, jolloin yhtiöt leikkaavat tai jättävät maksamatta osingot suojellakseen tasettaan. Työttömyys voi lisääntyä ja epävarmuus tulevasta on suurta. Jos tällaisista tilanteista haluaa saada jotain irti, oma talous pitää olla vahva ja puskurit kunnossa.

En itse sijoita indeksiin, koska koen yksittäisten yhtiöiden analysoinnin helpommaksi kuin yritysryppäiden kurssikehityksen arvailun. Sijoituspäätöksiä säätelee houkuttelevien kohteiden löytäminen markkinoilta, ei niinkään aika. Indeksisijoittamisessa pitäisi olla näkemys tulevasta kehityksestä, jotta kertasijoitus vs. ajallinen hajautus -kysymykseen voisi vastata. Ajallinen hajauttaminen toimii paremmin, jos suhtautuu tulevaan kurssikehitykseen pessimistisesti. Jos tuleva kehitys on tasaisesti etenevä kurssien tuplaaminen, käy järkeen laittaa heti kaikki sisään.

Perinteisesti tämä ongelma on ratkaistu osake/korkojakaumalla. Kun osakkeet nousevat, niiden painoarvo salkussa kasvaa. Tällöin jakauman tasapainottamiseksi osakkeita pitäisi myydä ja korkoja lisätä. Taantumassa osakkeet romahtavat ja keskuspankit laskevat korkoja (velkakirjan markkina-arvo kasvaa). Tämä kääntää korkopainon suhteettoman korkeaksi ja se pitäisi tasapainottaa ostamalla osakkeita.

Tätä viestiä ei pidä tulkita sijoitussuositukseksi.

3 tykkäystä

Tietäjille ja DCF-arvonmäärittäjille vaihteeksi tärkeä kyssäri:

Jos yhtiö aktivoi merkittävästi esim. tuotekehityskulujaan, onko näiden aktivointien tuoma liikevoitto verotettavaa tuloa siinä missä muukin, vai meneekö verot maksuun vasta esim. poistojen yhteydessä?

Jos verot menevät heti maksuun, yrityksen arvon määrittää kassavirrat (verot kassavirta vaikutteisia, aktivoinnit ei) ja lähemmät kassavirrat ovat arvokkaampia kuin vaikka 5-10 vuoden päässä olevat - laskeeko aktivoinnit yrityksen arvoa, vaikka tuloksesta saadaankin tasaisempi?

Kysymys oman pääoman tuotosta, heräsi luettuani Juha Kinnusen artikkelin omistaja-arvon luonnista (Omistaja-arvon kehityksen tarkastelu pääoman tuoton näkökulmasta | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus).

Kuvitellaan, että meillä on yritys, jolla on korkea oman pääoman tuotto mutta ei kykyä investoida sitä takaisin liiketoimintaan eikä kykyä kasvaa taloutta nopeammin (olkoon tämän mielikuvitusyrityksen nimi vaikka Konelisorion Oy). Otaksutaan että tämä laatuyhtiö arvotetaan kasvun puutteestaan huolimatta melko korkealle, sanotaan p/e 25. Osinkoa yhtiö maksaa 4%.

Toisaalla olisi tarjolla Kirjaimellista Roskaa, oman pääoman tuotolla 12% joka juuri ja juuri on suurempi kuin oman pääoman kustannus. Tämä laajakirjoinen pohjasakka ei nauti arvostusta ja treidaa p/e 10:llä maksaen 6% osinkoa. Kasvua ei myöskään odoteta yleistä taloutta enemmän.

Viimein se kysymys: Mikä ilo sijoittajalle on korkeasta oman pääoman tuotosta sijoittaessaan ensimmäiseen vaihtoehtoon? Paitsi että konkurssiin noin kannattavat yritykset tuskin menevät. Mitä Buffet tarkoitti kehottaessaan katsomaan ROE:ta eikä P/E:tä?
Mitä tarkoitetaan kun sanotaan että ostohinnan (arvostuksen) merkitys pitkällä aikavälillä laskee korkean oman pääoman tuoton yhtiöissä?
Mietin siis missaanko jonkun mekaniikan, jolla korkean oman pääoman tuoton yhtiö on hyvä sijoitus vaikka E/P ja osinko sekä kasvu ovat näennäisesti matalat?

5 tykkäystä

Osinkoihin menemätön tuloksen osuus päätyy omaan pääomaan. Harvat yritykset maksavat kaiken ulos osinkoina. Niinpä joko yritys kykenee tekemään jotain hyödyllistä lopuilla tai ROE laskee koska uusi pääoma ei saada käyttöön tehokkaasti.

Siksi pidemmän päälle korkean ROEn pitäneet firmat ovat myös kasvaneet tuotoissaan koska uusikin pääoma jota jää osingoista yli tuottaa hyvin.

Tilanne jossa uutta omaa pääomaa ei saa käytettyä ollenkaan johtaa lähinnä lisäosinkoihin ja jos niittenkin taso on vain 4% yritys on yliarvostettu.

6 tykkäystä

Ihmettelen kun ei Intrumin osinkoja näy tilillä, eikös maksupäivä pitänyt olla perjantaina…?

1 tykkäys

Tähän sinun kysymykseen on aika hankala antaa apua kun ei ole edes välittäjästä tietoa. Yleisesti: Omistithan osakkeet ennen irtoamispäivää 2.5?

Toinen ihan mahdollinen vaihtoehto on, ettei osinkoja ehditty kirjaamaan perjantaina. Kiireisenä päivänä ei välittäjä ole välttämättä ehtinyt kirjaamaan saapunutta osinkoa, jos se saapuu myöhään iltapäivällä. Jos ei pariin päivään näy, niin alkaisin kyselemään.

1 tykkäys

Omistin ja OP. Ehkäpä nuo tänään/huomenna kirjautuvat, ans kattoo ny.

Meekö veroilmoituksessa sijoituslainan korko (esim nordnetin superluotto) veroilmoituksessa kohtaan “Tulonhankkimisvelan korot yhteensä”? Oli merkattu esitäytetyssä ilmoituksessa kohtaan “Muun velan korot yhteensä” mistä ei taida tulla vähennystä.