Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

Onko kukaan sijoittanut välittäjällä, jossa on mahdollista drip ja osakkeen osat? Miten verottaja suhtautuu näihin? Trading212 yms…

En ole käyttänyt näitä mutta yhtälailla verot pitää maksaa.

Lieneekö tämä oikea keskustelu kysyä kun myin arvo-osuustililtä tänään osakkeita, tuleeko rahat vielä perjantaina tilille vai sotkeeko huominen helatorstai tätä?

Esimerkiksi OP:lla taitaa olla 2 pankkipäivää, joten oletan, että menee maanantaille.

1 tykkäys

Aiemmin kyselin noista osakkeen valinta-palveluista. Tulipa avattua kokeeksi motley foolin stock advisor ja sitten vielä perään rule brakers. Kasvuosakkeitahan nuo tarjoavat, eikä mitään pieniä helmiä edes tms. S&Phen nähden ovat tehneet parinkymmenen vuoden aikana noin tuplatuoto, mutta nasdaqille taas hävinneet reippaasti. Mielestäni Nasdaq noilla suosituksilla oikeampi vertailukohta. Ei tuolta paljon viisaammaksi tullut ja näin ollen taidankin palvelut lopettaa “koeajalla”. Nimensä mukaisesti taitaa lähinnä hölmöille olla tuo palvelu. Tuossa huvikseni seurasin myös Sijoittajan salkkuja, jotka nekään eivät ole mainittavasti pärjänneet, kun vertaa sopivaa indeksiin. Suomen laatuosakkeet pärjänneet (sattumalta?) Paremmin kuin omxh, mutta laatuosakkeiden sslkusta puuttuukin vertailu indekseihin, koska tuotto ei ole rapoinen. Samoin nio etoron ulkomaan salkut häviävät indekseilleen. Tässä ensimmäisyä kertaa vuosiin kaivellut rahastoja osakkeita jne enemmän ja alkaa mielipide kääntyä siihen, että eipä niitä ylituottoja ole tarjolla kuin harvoille, joilla lahjoja ja aikaa ja motivaatiota perehtyä markkinoihin. Ja viime vuodet vielä näyttää sen, että markkinoilla ei välttämättä voita hyvään yhtiöön ja oikeaan hintaan sijoittanut, vaan se joka arvaa/haistaa parhaiten markkinan sentimentin ja “trendit”, kuten viime vuosina se joka arvasi että kasvuosakkeisiin saadaan kunnon kupla puhallettua. Taitaapa ainoa ilmaiinen lounas olla se jos vatsahapoy ja kurinalaisuus kestää laittaa ja ottaa paukut oikeaan aikaan, tosin verotuksen takia varojen noston paikasta pitää olla aika varma, jos ei ainoastaan karkkirahoja meinaa osakesäästötilin puolella pyöritellä. Oma suunnitelma laitella varmasti paukkuja kotimaisiin pieniin firmoihin, joihinkin rymisseisiin jenkki-teknoihin, tai nasdaq-indeksiin - ja pitää iso possa kiinni hyvin hajautetuissa indekseissä sopivin painotuksin.

2 tykkäystä

Härkämarkkinoiden aikaan rakettiemojit vilkkuvat pitkin poikin foorumeita ja keskustelut täyttyvät mestarisijoittajien pommin varmoista sijoitusstrategioista ja onnistumisista. Olen kuullut huhua, että kun markkinat kääntyvät laskuun hiljenee keskustelu ja epäonnistumisista ei paljon jakseta pitää ääntä. Pitääkö väite paikkansa meidän yhteisössä? Onko viestiaktiivisuutta peilattu indeksien kurssikehitykseen?

1 tykkäys

Kiitos! Saiko tähän jotain kustannustehokasta kuukausisäästämistä vai kannattaako laittaa harvemmin isompia summia?

Kaikkien rahastojen ostaminen on Nordnetissä aina ilmaista ja minimerkintä on 15 euroa. Myös kuukausisäästäminen onnistuu ja on ilmaista.

4 tykkäystä

Täällä jo mainittiinkin tämä hyvä linkki Saksan lähdeverojen takaisinhakemiseen (Downshiftaus - Elämän Leppoistaminen: Saksalaiset lähdeverot takaisin - Palautukset osinkoverosta). Lyhyesti: paljon vaivaa ja kustannusta. Mutta rahastoilla on ainakin joskus ollut sama ongelma…

Esimerkiksi Phoebuksen blogissa (Vko 19/10: Lähdeverot/omistus – Seligson) todettiin aikoja sitten että myös he maksavat rahastossaan ylimääräisiä lähdeveroja joista osa saadaan hakemalla takaisin ja joistakin Nordnetin superrahastoista meni osinkoveroa (Nordnet Blogi – sijoittaminen ja säästäminen). Turvallisinta on ollut omistaa paikallista rahastoa joka omistaa paikallisia yrityksiä. Melkoinen sotku. Tietääkö kukaan hakevatko rahastot ylimääräisiä lähdeveroja takaisin ja menevätkö osingot rahastojen omistuksissa nykyään vielä näiden sääntöjen mukaan?

MIstähän lähtien näin että ilmaista? Jo kk-säästämisessä 2,5 eur kulu/kk. 100 euron kk-sijoituksella siis 2,5% kulu. tuolla 15 eur kk-summalla 17%… Ilmaisia toki suomi- ruotsi- ja norja indeksirahastot…,

Tuo kulu koskee vain ETF:iä, rahastojen kuukausisäästöstä ei mene maksuja.

4 tykkäystä

Kiitos tarkennuksesta. Niin olikin että koskee vain etff :+1:

1 tykkäys

Hyvä kysymys. En osaa tähän kyllä vastata tarkemmin. Mutta luulisi että isommilla pankeilla ja rahastoilla tämä olisi ihan rutiini toimenpide ja voisi olettaa että heillä olisi myös intressiä näitä hakea takaisin

Varmaksi asia selviäisi kun kysyisi asiaa esim. suoraan valitsemansa rahaston palveluntarjoajan asiakaspalvelusta

Huomenta @Kultamuna , @vuh @JanneBoi83 ja @Ade :slight_smile:

Siirsin viestinne REIT -ketjusta tänne, koska tämä jatkokeskustelu sopinee tänne paremmin kuin itse REIT-ketjuun.

Hyviä kysymyksiä ja vastauksia teillä! :slight_smile:

Alokas

3 tykkäystä

Kannattaa (mahdollisesti aloittelevan sijoittajan) huomioida, että ETFistä pääsee roon aina ja sen hetkiseen käypään kurssiin. Rahastoista rahaa ulos otettaessa myynti ja rahojen tuloutus voi kestää päiviä - ja ainakaan minulle ei ole selkeää miten määräytyy myynnin ajankohta ja rhaojen tuloutus Välillä on tuntunut, että voisiko jopa toimija rahaston liikkeellelaskuja “valikoida” rahasto-osuuden maksut itselleen edullisella tavalla aikavälillä X, koska läpinäkyvästi tuo myynti ei ainakaan tapahdu esim. saman päivän kurssilla tms. Tämä siis ihan spekulointina. Jos joku tietää paremmin mihin tuo rahastojen lunastushinta Nordnetillä perustuu, niin kuuntelen mielelläni! Pitkäaikaisella säästäjällä tuo kulupuoli varmasti oleellisempaa kuin tämä myynti.

1 tykkäys

Yleinen kysymys, johon varmaan on monta vastausta. Kuinka suuri prosenttimäärä yksittäistä osaketta kannattaisi olla salkussa maksimissaan riskienhallinnan kannalta? Mutulla pystyn arpomaan luvun sinne 5–20% välille. Mutta onko tästä jotakin “tutkittua tietoa”?

1 tykkäys

Täällä löytyy yksi tutkimustulos tiivistelmä ja yksin kertainen vastaus:

Oma mielipiteeni, että tuo on tieteellinen vastaus. Riski ei mielestäni ole sama kuin volatilitetti ja se ei ole paras mittari riskille. Esimerkkinä nyt realisoitunutta Venäjä riskiä ei ennen hyökkäystä näe volatilitettista, nyt se sitten näkyy. Artikkelissa ei puhuta mitään ajallisesta riskistä tai maantiteellisestä riskistä. Kannattaa tällä hetkellä esimekkinä pohtia, että Putin provosoituu SUomen Nato-hakemksesta ja hyökkää Suomeen mitä tapahtuu salkullesi? Tässä on puolestaan sitten käsitelty riskiä laajemmasta näkökulmasta:

Hajauttaminen kannattaa – 4 tapaa alentaa salkkusi riskiä | Nordnet.

Minusta on suuresti eri asia olla 20% jossakin osakkeessa, jos loput on maailmaindeksissä kuin se, että on 20% viidessä osakkeessa. Buffettilla taitaa olla 43% Applessa. Täällä kohta 5. on mielestäni oleellinen: Hajauttaminen - Miten sijoitukset kannattaa hajauttaa? | Sijoittaja.fi

Sitaatti

  1. KESKITÄ HUOMIOSI SUURIIN LINJOIHIN

Käytännössä riittää, kun hajautat salkkusi kymmenen prosentin tarkkuudella. Allokaation hinkkaaminen 1 % verran suuntaan tai toiseen ei tee merkittävää eroa tuottoihisi – ei edes vaikka uskoisit voivasi ennustaa markkinoiden kehitystä.

Sitaatti

Käytännössä sitten 10% panoksilla alkaa olla suurempaa merkitystä salkun tuottoihin.

5 tykkäystä

Miksiköhän tässä rahastossa on tarjoustasot Nordnetissa? Eihän tämä mikään ETF ole? Kaikki avaintosiesitteet ja erittelyt kuluista jne. puuttuu myös. Ilmeisesti ei ole myöskään mitä vähimmäissummaa joka pitäisi sijoittaa?

1 tykkäys

Täältä löytyy jotain infoa:

Joka tapauksessa Nordnet on oudosti laittanut tämän tuotteen tarjolle.

1 tykkäys

Mihin USA:n inflaatioluvut julkaistaan? Mistä ne pääsee ensimmäisenä lukemaan?