Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

Hyvä kysymys. En osaa tähän kyllä vastata tarkemmin. Mutta luulisi että isommilla pankeilla ja rahastoilla tämä olisi ihan rutiini toimenpide ja voisi olettaa että heillä olisi myös intressiä näitä hakea takaisin

Varmaksi asia selviäisi kun kysyisi asiaa esim. suoraan valitsemansa rahaston palveluntarjoajan asiakaspalvelusta

Huomenta @Kultamuna , @vuh @JanneBoi83 ja @Ade :slight_smile:

Siirsin viestinne REIT -ketjusta tänne, koska tämä jatkokeskustelu sopinee tänne paremmin kuin itse REIT-ketjuun.

Hyviä kysymyksiä ja vastauksia teillä! :slight_smile:

Alokas

3 tykkäystä

Kannattaa (mahdollisesti aloittelevan sijoittajan) huomioida, että ETFistä pääsee roon aina ja sen hetkiseen käypään kurssiin. Rahastoista rahaa ulos otettaessa myynti ja rahojen tuloutus voi kestää päiviä - ja ainakaan minulle ei ole selkeää miten määräytyy myynnin ajankohta ja rhaojen tuloutus Välillä on tuntunut, että voisiko jopa toimija rahaston liikkeellelaskuja “valikoida” rahasto-osuuden maksut itselleen edullisella tavalla aikavälillä X, koska läpinäkyvästi tuo myynti ei ainakaan tapahdu esim. saman päivän kurssilla tms. Tämä siis ihan spekulointina. Jos joku tietää paremmin mihin tuo rahastojen lunastushinta Nordnetillä perustuu, niin kuuntelen mielelläni! Pitkäaikaisella säästäjällä tuo kulupuoli varmasti oleellisempaa kuin tämä myynti.

1 tykkäys

Yleinen kysymys, johon varmaan on monta vastausta. Kuinka suuri prosenttimäärä yksittäistä osaketta kannattaisi olla salkussa maksimissaan riskienhallinnan kannalta? Mutulla pystyn arpomaan luvun sinne 5–20% välille. Mutta onko tästä jotakin “tutkittua tietoa”?

1 tykkäys

Täällä löytyy yksi tutkimustulos tiivistelmä ja yksin kertainen vastaus:

Oma mielipiteeni, että tuo on tieteellinen vastaus. Riski ei mielestäni ole sama kuin volatilitetti ja se ei ole paras mittari riskille. Esimerkkinä nyt realisoitunutta Venäjä riskiä ei ennen hyökkäystä näe volatilitettista, nyt se sitten näkyy. Artikkelissa ei puhuta mitään ajallisesta riskistä tai maantiteellisestä riskistä. Kannattaa tällä hetkellä esimekkinä pohtia, että Putin provosoituu SUomen Nato-hakemksesta ja hyökkää Suomeen mitä tapahtuu salkullesi? Tässä on puolestaan sitten käsitelty riskiä laajemmasta näkökulmasta:

Hajauttaminen kannattaa – 4 tapaa alentaa salkkusi riskiä | Nordnet.

Minusta on suuresti eri asia olla 20% jossakin osakkeessa, jos loput on maailmaindeksissä kuin se, että on 20% viidessä osakkeessa. Buffettilla taitaa olla 43% Applessa. Täällä kohta 5. on mielestäni oleellinen: Hajauttaminen - Miten sijoitukset kannattaa hajauttaa? | Sijoittaja.fi

Sitaatti

  1. KESKITÄ HUOMIOSI SUURIIN LINJOIHIN

Käytännössä riittää, kun hajautat salkkusi kymmenen prosentin tarkkuudella. Allokaation hinkkaaminen 1 % verran suuntaan tai toiseen ei tee merkittävää eroa tuottoihisi – ei edes vaikka uskoisit voivasi ennustaa markkinoiden kehitystä.

Sitaatti

Käytännössä sitten 10% panoksilla alkaa olla suurempaa merkitystä salkun tuottoihin.

5 tykkäystä

Miksiköhän tässä rahastossa on tarjoustasot Nordnetissa? Eihän tämä mikään ETF ole? Kaikki avaintosiesitteet ja erittelyt kuluista jne. puuttuu myös. Ilmeisesti ei ole myöskään mitä vähimmäissummaa joka pitäisi sijoittaa?

1 tykkäys

Täältä löytyy jotain infoa:

Joka tapauksessa Nordnet on oudosti laittanut tämän tuotteen tarjolle.

1 tykkäys

Mihin USA:n inflaatioluvut julkaistaan? Mistä ne pääsee ensimmäisenä lukemaan?

Huomenna tulee.

Itse seuraan tätä tai noita uutisjuttuja twiittaavia twitter tilejä.

Huomisella on tämmöiset tulossa, kellonaika on US eastern, eli tuntia ennen jenkkimarkkina aukeamista tuleepi.

image

2 tykkäystä

Kysymys inflaatiosta, kun ei google tuota tulosta.

Puhutaan paljon ”viimeisen kuukauden inflaatiosta” tai että ”toukokuussa inflaatio oli 7%.” Miten tämä lasketaan?

Olen olettanut, että tämä on CPI:n prosentuaalinen muutos kyseisen kuukauden aikana ANNUALISOITUNA käytännössä CAGR-tyyppisesti. Onko tämä oikein?

Haluan vain varmistaa, ettei tässä verrata toukokuun loppua edelliseen toukokuun loppuun tai ettei sitä inflaatiota ole kertynyt yhdessä kuukaudessa tuota seitsemää prosenttia.

Kiitos!

Niitä on monta eri lukua, lähinnä vuosi ja kuukausi, mutta tuo luku mitä aina kauhistellaan, on kyllä tämän hetken hinnat verrattuna vuosi sitten. Sehän siinä kauhistelussa onkin naurettavaa, että kun vuosi siitä ensimmäisestä suuresta pomppauksesta on kulunut, on luvut taas pieniä. Ehkä.

1 tykkäys

Kiitos. Jos tosiaan on näin, niin aiheesta kirjoitellaan aika hämäävästi.

Pitää varmaan keskittyä CPI:n seuraamiseen ettei tule näitä vertailukausi-ilmiöitä…

Mä olen onnistunut kehittämään itselleni ongelman sanojen earnings ja revenue suomentamisessa. Miten nämä kuuluisi suomentaa, oletan että revenue on liikevaihto, mutta onko earnings sitten vaan ansaitut tulot?
esim:
Earnings growth for MO stock might tick higher this year. However, revenue has bounced between anemic growth and modest declines.

Revenue - liikevaihto
Earnings - liikevoitto

Edit: alla vielä tarkemmin :sweat_smile:

2 tykkäystä

Liikevaihto rautalangasta väännettynä – mitä se tarkoittaa ja kertoo?.

Liikevaihto = revenue
Liikevoitto = EBIT
Nettotulos = earnings

5 tykkäystä

Löytyyköhän jostain eurooppalaisten osakkeiden tunnuslukujen historiatiedot ilmaisena palveluna yhtä laajana mitä yhdysvaltalaiset osakkeet näkyvät täällä:

2 tykkäystä

Tuolta löytyy ainakin jotakin.

2 tykkäystä

Ei ole tullut suorilla jenkkiosakkeilla käytyä kauppaa, joten kysymys koskien Nordnetiä että voiko jenkkiosakkeilla käydä kauppaa koko jenkkipörssin aukioloaikoina, eli vaikkapa illalla klo 22:00 Suomen aikaa?

Esim Nordnet Marketsin viputuotteilla olen käynyt kauppaa ja nehän menee kiinni jo 21:00.

Kaupankäynti tapahtuu kunkin pörssin aukioloaikana. Tuolta löytyy ajat muutamille pörseille suomen aikaa.

Viputuotteista en osaa sanoa mitään miten toimivat jos kohde-etuus on suomessa tai jenkkilässä.

Nuo viputuotteet pyörivät oman aikataulunsa mukaan ja joo, menevät sulki 21.00

Jenkkipörssissä suoraan voi käydä kauppaa koko jenkkipörssin aukioloajan.

Ja kyllä, tämä tuo oman mukavan lisäriskin noihin vipuvermeisiin. Jos haluat pitää moisen yön yli, pääset katselemaan pari tuntia menoa jolloin et voi enää kauppaa käydä…