Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

Mites Osuuspankki? Omistaja-asiakkaalle ilmainen käyttö- ja arvo-osuustili, sekä 1% välityspalkkiokatto Helsingin ja Tukholman pörsseihin.

Oplla toki omat vikansa, mutta edullinen se ainakin on.

3 tykkäystä

tekisi mieli ostaa dollareissa noteraattua osaketta, mutta euron kurssi on heikko. pystyykö valuuttakursseja ajoittamaan yhtään sen helpommin kuin osakemarkkinaa? onko perusteltuja näkemyksiä euron ja dollarin vaihtokurssin tulevaisuudesta? vai pitääkö vaan lopettaa sössötys ja ostaa.

Nyt ollaan mielenkiintoisen äärellä: vaatii ilmeisesti OP-tunnuksen joka maksaa “(enintään)3€/kk”. Jos tunnuksen maksuihin saa käytettyä Bonuksia, niin alkais olla tällekin sijoittajalle halvempi vaihtoehto kuin Nordnet :smile:

Itselläni menee moni asia op-bonuksista. Mukaanlukien tuo kuukausimaksu. Tulee bonuksia monesta suuntaa. Tuo Suomi osakkeiden ostohinta on kyllä hyvä. Kilpailukykyinen. Joitain rahastojakin saa 0% kuluilla. Kuluja pitäisi osata myös seurata. Aina vain ei tahdo muistaa, kun ostot houkuttaa.

Jos olet varma siitä, että euron kurssi tulee vahvistumaan niin kannattaa varmaankin odottaa. Pariteetti voi kuitenkin olla uusi normaali tai euro voi jatkaa heikkenemistään. Minulla ainakaan ei ole mitään käsitystä kuinka euro tulee liikkumaan dollariin nähden tulevina vuosina, joten olen jatkanut säännöllistä sijoittamista kuten aiemminkin.

3 tykkäystä

Mielenkiinnosta kysyn, mitä tarkalleen ottaen ottaisit tuosta opiksi?

Pörssi on tehty lyhyen aikavälin sijoittajille, 95% pörssistä toimii niin. Jos olet siinä jäljelle jäävässä 5%:ssa, jotka ajattelee pitkäjänteisesti, niin pörssi ei ole tehty sinulle. Joten jos kurssiliikkeistä tekee johtopäätöksiä, niin on todennäköistä, että tuo 95% vaikuttaa päätöksentekoosi. Kun olet siinä 5%:ssa, niin mitä pystyt ottamaan opiksi, muuta kuin sen asian, että et tiedä millä säännöillä 95% pelaajista pelaa. 5%:lle on olennaista kuinka paljon tulosta (kassavirtaa) yhtiö pystyy luomaan pitkälle tulevaisuuteen ja millaisen korvauksen ajattelet markkinalle riittävän siitä ja paljon joudut siitä maksamaan. Tuolla näkökulmalla rehellisesti sanottuna väittäisin, että ei Harvian 39€ ostosta voi tehdä vielä pysyvää johtopäätöstä oliko se huono vai hyvä. Minusta kannattaa ymmärtää se hinta mitä osakkeesta maksaa, mitä se pitää sisällään, mitä oletuksia nykyisestä ja tulevasta. Se voisi olla se oppi. Ja tietenkin, että haluaako treidata vai ostaa ja pitää tms.

Uskon, kaiken lisäksi että pitkällä aikavälillä tuottovaatimukset tulee laskemaan merkittävästi nykyisestä tasosta, takaisin lähemmäs 2019, 2020 ja 2021 tasoja. Väestö vanhenee, talouskasvu kivenalla, velasta ei voi silloin pyytää paljoa, koska sitä ei voisi maksaa takaisin ja nyt väliaikaista stickympi inflaatio rauhottuu pikkuhiljaa.

2 tykkäystä

Otan varmasti opiksi, että jatkossa täytyy tarkemmin pohtia yrityksen tulevaisuuden arvoa suhteessa tämän hetken kurssiin. Kaksi vuotta sitten kun ensimmäiset harviat tuli salkkuun ja isoin haippi alkoi, vei se mukanaan, kuten se tuntui monia muitakin vievän mukanaan.

Pidän Harviaa ehdottomasti laadukkaana yhtiönä, jonka taival vallata maailmaa on vasta alussaan. Haluan ehdottomasti olla siinä matkassa mukana ja toivottavasti tulen olemaankin vuosikymmeniä. Mutta mielestäni maksoin myös liikaa osakkeesta viime vuonna ja nyt yritän ajoittaa markkinaa palaamalla Harvian omistajaksi myöhemmin oikean hetken tullessa. Myin siis lähinnä verosyistä, kun alkuvuonna myin voitollisen rahaston pois saadakseni käteistä lisää.

Mikä on siis hyvä hetki minulle palata takaisin Harvian omistajaksi? Katson rauhassa miten pitkälle laskutrendi jatkuu ja ostan sitten kun näen kurssin kääntyvän nousuun, se voi olla 8 eurossa, se voi olla 18 eurossa, en tiedä vielä ja sehän tästä pelistä tekeekin mielenkiintoista.

2 tykkäystä

Tai sitten voi ajatella niin, että maailman väkiluku kasvaa kaiketi arvion mukaan 11 miljardiin ennen kuin kääntyy laskuun. Siihen vielä aikaa. Ehkä se on keskipitkään aikaväliin rinnastettavissa. Elintaso maailmalla kaiken järjen mukaan paranee yleisesti, niin että enemmän rahaa valuu markkinoille, kun yhä useammalla on rahaa muuhunkin kun kädestä suuhun. Toivon itse kuitenkin, että järkevällä tavalla, ympäristö edellä. Muuten pitkällä aikavälillä Linkolan tyyliin 100 vuoden päästä ihmkskunta on tuhoutunut :smile:

2 tykkäystä

Mahtaako kuulua tänne :man_shrugging:

Tulikoos muille veronpalautuksia 5.9?

Mietin että onkohan valtiolla/verottajalla kirstu niin tyhjä että eivät pysty maksamaan palautuksia… :thinking:

Nykyäänhän veronpalautusten maksupäivä vaihtelee. Sanooko OmaVero siis, että tänään olisi pitänyt tulla?

Veronpalautuksille ei ole enää yhtä yhteistä maksupäivää. Suurin osa henkilöasiakkaista saa veronpalautuksensa elokuussa tai syyskuussa. Veronpalautukset maksetaan viimeistään joulukuussa.

Veronpalautuksen maksupäivä riippuu siitä, milloin oma verotus päättyy. Verotus päättyy eri asiakkailla eri aikaan. Päättymispäivä näkyy verotuspäätöksestä ja OmaVerosta.

1 tykkäys

Sanoo että maanantaina 5.9.2022 piti tulla.

Emännäl sama homma ja muutamal muulla tutulla.

Mielenkiintoista, jos ongelma olisi systemaattinen tai laaja, niin eiköhän iltapulun otsikot sitä jo huutaisi. Selityksiä voinee olla ainakin:

  • Tilinumeroa ei ole ilmoitettu (tai se on väärä)
  • Veropäätökseen on haettu muutosta (esim ilmoiteltu uusia vähennyksiä) ja uusin verotuspäätös ei ole vielä valmis
  • Veronpalautus on alle 10 euroa (tjsp) ja sitä ei siksi makseta (itsellä meni verojen optimointi sen verran pieleen, että verottaja sai 9 euroa liikaa… )

Verottajan asiakaspalvelu on oman kokemuksen mukaan laadukas, sieltä varmaan selvinnee tarkemmin.

edit: Verottaja olikin itse listaillut yleisimmät selitykset sivuilleen:

5 tykkäystä

Palautusta? Vuoden 2021 jälkeen? Hah… käsi ojossa on vero-:bear: - natisee jostain pääomatulosta. Väittää että osakkeilla on tehty rahaa. Kun katsoo nykymarkkinaa niin ihan ufoilta jutuilta kuullostaa mutta kaipa tällaista on päässyt joskus tapahtumaan.

7 tykkäystä

Täytyy rimpautella verottajal.
Luulis tosiaan et iltalehdet olis jotain jo kirjoitellu.

Palautusta hyvinki.
Vuoden päästä tarina voi olla toinen. :wink:

Mistä näkee parhaiten ajantasaisen tiedon 12 kk euriborista? Usein huomannut saman ilmiön kuin tänäänkin, eli lehdistössä kohistaan koron nousseen tänään jo yli kahden prosentin mutta käyttämäni suomen pankin sivusto näyttää edelleen vain eilisiä lukemia. Joskus tuolla voi olla parinkin päivän katkos koron päivittämisessä, eikä kyse ole ollut viikonlopusta.

1 tykkäys

Katson tuon yleensä täältä ja ovat päivittyneet joka päivä. →

Mutta ymmärrän, mitä haet takaa ja tuo ei poista ongelmaasi.

Minulla ei sellaista palvelua ole käytössä, josta näkisi “live koron”. Voin olla väärässäkin, mutta arvelin jossain vaiheessa, että pankit eivät halua sitä tietoa livenä edes jakaa. Euriborithan ovat pankkien välisen lainauksen korkoja (Euro Interbank Offered Rate) ja elävät ymmärtääkseni koko päivän ajan pankkien välisen lainauksen mukana.

6 tykkäystä

Oli myös tuossa linkissäsi päivittynyt vasta eilisiin lukuihin, eli ei eroa Suomen pankin taulukkoon. Tämänpäivän lukemat puuttuvat molemmista vaikka luvut on jo julkaistu

Sinänsä mikään iso tarve ajantasaiselle tiedolle ei ole, vaan ennemmin uteliaisuuttani joskus kurkin euriborien elämistä. Nytkin isojen korkopäätösten jälkeen kävin katsomassa mutta joutui taas odottamaan että lehdistö keksi asiasta kirjoittaa

1 tykkäys

The official Euribor interest rates are calculated and published once per working day at around 11:00 a.m. Central European Time .

2 tykkäystä

Tuo on totta, mutta mistä löytyisi saman päivän kello 11 euriborin? Kaikkialla eilistä. Itseäni kanssa välillä kiinnostaa seurata päivän tilannetta.

1 tykkäys

Minulla on kysymys, jonka esittäminen ehkä vähän nolottaa, koska

ehkäpä tähän pitäisi tietää vastaus, ennen kuin ryntää ostamaan suoria osakkeita :sweat_smile:

Mutta kukapa sitä kaikkia hienouksia tietää uutta harrastusta aloitellessaan. :blush:

Mitä vaihtoehtoja ja vaiheita voi tulla eteen, jos omistamastani yrityksestä tehtäisiin ostotarjous?

Lähinnä mietin, mitä minun pitää tehdä siinä tilanteessa, kun pitäisi toimia? Voiko siinä tilanteessa toimia tietämättömyyttään väärin? Ohjaako jokin taho meitä osakkeenomistajia ja tuleeko siitä jokin yhtiötapahtumatiedote esimerkiksi omalle kaupankäyntialustalle, johon pitää vastata annetussa aikataulussa?

Ja jos joku teistä foorumilaisista tähän ehtisi vastata, olisi hyvä vastata kuin sijoittajakoulun ekaluokkalaiselle :pray:

7 tykkäystä