Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

Kärjistetty esimerkki:

Sinulla on Voitolla Yöhön Oyj osake, ostettu vaikka eurolla ja saat siitä 999€ myyntihinnan.

Samana vuonna myöskin omistamasi Kaikkien Turskien Äiti Oyj menee konkurssiin, ja saat konkurssipesän hoitajalta todistuksen että omistajille ei jää jaettavaa. Maksoit osakkeista aikoinaan miljoona euroa, ja nyt harmittaa kuin oravaa jolla käpy jäässä ja etuhampaat poikki.

Sinulla ei ole muita luovutuksia näiden kahden lisäksi.

Saat 998€ verottoman myyntivoiton, ja miljoona euroa tappioita käytettäväksi verotuksessa myöhemmin.

13 tykkäystä

Jos tämä oli verottajan sivuilta:
Antille sijoitusrahasto C:n rahasto-osuuksien luovutuksesta syntyvä tappio (100 euroa) ei ole vähennyskelpoinen, koska vuoden 2016 yhteenlasketut luovutushinnat (900 euroa) eivät ylitä 1 000 euroa ja koska vuonna 2016 luovutetun omaisuuden yhteenlasketut hankintamenot eivät ylitä 1 000 euroa.

Eikös tuo kerro että esittämäsi miljoonan euron turska ei ole vähennyskelpoinen, koska vuoden luovutukset alle 1000€?

Ei, koska turskan hankintahinnat ylittävät 1000€.

Se lukee ihan tuossa sinun verottajan esimerkissä, että siinä hankintahinnat jäivät alle tonniin.

4 tykkäystä

No niinhän siinä tosiaan lukee. :handshake:t3:

3 tykkäystä

Onko täällä kokemuksia jos harjoittaa aktiivista kaupankäyntiä oman oy:n kautta? Onko tähän jotain erityisen hyvää pankkia/välittäjää ja mites kirjanpito? Tuo verotus on itselle selkeä, mutta nämä asiat askarruttavat :blush:

Ja jos tälle on parempi otsikko niin sopii siirtää :+1:

3 tykkäystä

Tässä ketjussa tuosta aiheesta hyvää infoa.

1 tykkäys

Osaakohan joku sanoa miksi boreon hybridilainan korko yms. kuluja on mennyt kassavirtalaskelmassa 1-9/22 vain 0,4Meur, mutta vaikutus omaan pääomaan on ollut jo 1,4Meur? Onko tuo 0,4Meur esim. hybridin järjestelykuluja, jotka on jo pitänyt maksaa ja sitten taas loput 1Meur itse hybridin korkokuluja, joita ei olla vielä maksettu, mutta omasta pääomasta ne on jo vähennetty?

Tällöin hybridin korko olisi myös n. 8-10% luokkaa?

@Petri_Gostowski

Q3 numerot (vaikka oman pääoman muutoksiin jäänyt 30.6 päivämäärä, Q2 mennessä kulut olivat olleet 1Meur):

5 tykkäystä

Olen ensimmäistä kertaa lyhyen sijoitus urallani tilanteessa jossa omistamaani yritystä ollaan ostamassa (caverion). En pidä tarjousta kovin hyvänä mutta jos en hyväksy ja tarjous menee läpi joudunko roikkumaan näissä osakkeissa vuoden odotellen pakkolunastusta vai pääsenkö näistä eroon heti silti?

Yleensä jos näyttää selvältä että on menossa läpi, nopein tapa on myydä markkinalla päivää ennen kuin poistuu kaupankäynnistä. Se pieni hintaero tuon kaupan ja lopullisen hinnan välillä on helposti sen arvoista ettei tarvitse odottaa rahoja ikuisuutta. Ja joku isompi toimija tyytyväisenä ottaa tämän pienen preemion tuosta viivestä ja ostaa näitä…

Onko teidän mielestä oman salkun tuoton vertaaminen indeksiin mielekästä?

Kun voittaa indeksin päivän tuotossa, tulee hyvä mieli. Jos häviää, tulee paha mieli. Jos häviää 1v tuotossa mutta voittaa 3v tuotossa, tuntee jälleen olonsa voittajaksi.

Jos voittaa 3v ajalla mutta häviää 2,5v ajalla niin kumpaan ajanjaksoon pitäisi verrata?

Entä mihin indeksiin pitäisi verrata? Jos on sijoittanut 50/50 Suomi/USA niin pitääkö verrata omx 25, koko Helsingin pörssin indeksiin vai sp500? Entä jos on sijoittanut sp500, joka häviää Helsingin tuotolle niin onko silloin voittanut vai hävinnyt indeksille?

:face_with_spiral_eyes::face_with_spiral_eyes::face_with_spiral_eyes:

2 tykkäystä

Onko mielekästä?
-ehdottomasti ehkä.

Vertailuindeksin valintaan pätee ohjeistamispäällikön viallinen ohje:

“Indeksi valitaan sen mukaan minkä omalla salkkutuotollaan pystyy mukavasti voittamaan. Olkoon sitten vaikka ‘Jamaikan top 2 kasvuyhtöt’.Relevantti vertailuindeksin pitää tietysti olla: jos omistaa Korhosen potkukelkkayhtiötä, niin Jamaikan kelkkatiimiin löytyy selvähkö yhteys& näin ollen Jtop2- indeksi on täysin pätevä valinta”

  • vi(r)allinen ohjeistamispäällikkö
7 tykkäystä

Jos yhtiö maksaa 0,5 senttiä osinkoa/ osake, miten käy puolikkaan sentin, jos on pariton määrä osakkeita?

Meneekö osakkeenomistajan tappioksi? Vai pyöristetäänkö ylöspäin ja osinkoja tuleekin enemmän?

Osaako joku selittää tämän minulle niin kuin olisin 12v.? Iso määrä piilovelkaa, mutta mitä se merkitsee?

Hesari on yrittänyt uutisoida samaa, en tiedä onko tämä sitten riittävän lähellä tuota “kuin 12-vuotiaalle”.

2 tykkäystä

Tässä vielä linkki (käsittääkseni) alkuperäiseen Reutersin kirjoitukseen, jota HS referoi.

1 tykkäys

Alkuperäinen BISin raportti on myös luettavissa. Asiaa käsitellään PDF-sivuilla 76-81.

Aihetta on käsitelty myös Finanssisektori-ketjussa. Se keskustelu on ehkä turhan teknistä 12-vuotiaan tasoa ajatellen mutta voi silti olla kiinnostavaa.

Lyhyesti: kyse on lähinnä keskuspankin toimintaa vaikeuttavasta asiasta joka lisää riskiä Fedin virheeseen akuutissa kriisitilanteessa. Ei vaikuta yksittäisten yhtiöiden asemaaan juurikaan.

2 tykkäystä

Millaisia näkemyksiä Intian pörssistä sijoituskohteena?

Demograafiset rakenteet on ainakin kunnossa mutta toisaalta arvostustasot vaikuttaa vieläkin indeksitasolla melko kalliilta vaikka tulleet reilusti alas (36 → 24) ja P/B nyt 3.3

1 tykkäys

Kun perustaa sijoitusyhtiön niin voiko sijoitusyhtiön varoja sijoittaa käytännössä missä tahansa pörssissä? Osaan kun ei taida pystyä yrityksen nimillä tekemään tiliä niin voiko tehdä tilin vain omiin nimiin kunhan siirtää varat sijoitusyhtiön pankkitililtä pörssiin ja toisinpäin vai lasketaanko tämä silloin henk. koht sijoittamisena?

1 tykkäys

Hei @kapteeni_indeksi, kiinnostaisi mitä kautta ostit, jonkun rahaston/ETF:n? Itsekin olen miettinyt US bondeihin sijoittamista, mutta en ole törmännyt mihinkään erityisen selkeään ostokohteeseen.

1 tykkäys

Hei! Mukavaa (ja toivottavasti sinulle ei erityisen tuhoisaa) että sijoitukseni kiinnostavat!
Olen ostanut Nordnetin kautta seuraavia etf:iä:
-US Treasury 20+ v bondit: iShares $ Treasury Bond 20+yr UCITS ETF
-Euroalueen 25+ v bondit: Xtrackers II Eurozone Government Bond 25+ UCITS ETF 1C

Tuon US Treasury bondi-etf:n kanssa on se ongelma, että se on tulosta ulos jakava ja täten verotehoton. Oma sijoituskeissini tässä nojaa kuitenkin mahdolliseen arvonnousuun inflaation laskiessa ja toisaalta taantumasuojana toimimiseen (säilyttää mahdollisesti arvoa yleistä osakemarkkinaa paremmin jos vakava taantuma tulee). En ostaisi tätä kuukausisäästäen pitkäaikaisesti.

3 tykkäystä