Osakesijoittaminen

Sijoittamisen- ja yrityksen verotus

Kun tätä kyseltiin Kahvihuoneella, niin tähän ketjuun sitten voidaan höpistä sijoittamisen verotuksesta, ja mahdollisesti esim. osakeyhtiön (Oy) verotuksesta :slight_smile:

5 tykkäystä

Kirjoitin kahvihuoneen puolella vastauksen @Taloudellinen_Ajatte:n kysymykseen arvonlisäveroista. Tässä vielä uudestaan:
Jos Oy myy arvonlisäverollista palvelua, niin pitää kuulua alv-rekisteriin. Verottaja katsoo sijoittamisen ja palvelumyynnin eri liiketoiminnoiksi. Ostojen alveja saa vähentää palvelumyynnin alveista, jos osto kohdistuu suoraan palvelumyyntiin. Yleiskustannusostot (esim. tietokone, jota käytetään molemmissa liiketoiminnoissa) voi vähentää liiketoimintojen suhteellisten osuuksien mukaan. Suhteelliset osuudet voidaan määrittää esimerkiksi käytetyn työajan suhteissa. Jos siis käytät palvelumyyntiin 90% työajasta ja sijoittamiseen 10%, niin tietokoneen oston alvista 90% voi vähentää myynnin alvista.

3 tykkäystä

Kiitos vastauksesta. Eli käytännössä alvirekisteriin kuuluminen on pakko, mikäli haluaa palveluita myydä. Pienimuotoisessa liiketoiminnassa miten noi alvien tilitykset valtiolle menee; onko vuosittain vai tätä useammin? Mitenkäs alvien palautukset mikäli on ollut hankintoja enemmän kuin palveluiden myynnistä kertynyttä alvia? Palauttaako verottaja automaattisesti alvit vai pitääkö erikseen hakea palautusta?

On poikkeus. Alle 10 000 euron vuosiliikevaihdolla yritys ei ole velvollinen maksamaan arvonlisäveroa.

1 tykkäys

Mutta voi sen kuitenkin laskuttaa? Tuolta löytyi myös vastaus alvien tilitykseen, eli kerran vuodessa jos alle 30k euroa ollut liikevaihto. Hyvä linkki kaikinpuolin, kiitos!

Osaako joku sanoa miten Suomen verottaja kohtelee jenkkien Master Limited Partnershippejä? (MLP) Ne kun maksavat osingon(dividend) sijaan Limited Partnership distributioneja. Meneekö verotus kuten jenkkiosingoilla, vai miten? :smiley:

EDIT:
Osinkokone-blogissa näyttikin olleen aiheesta juttua.

EDIT2:
Mikäli ymmärsin oikein, LP-yritysten jakama “tulojakotuotto” lasketaan ansiotuloksi.

1 tykkäys