Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

Tuossa on Nordnetin FAQ:sta aiheeseen liittyvä vastaus Pörssiyhtiön konkurssi – miten osakeomistusteni käy? | Nordnet

En tiedä mainitusta yrityksestä mitään, mutta siltä osin pätee myös listaamattomiin yrityksiin, että niin kauan kuin osakkeet löytyvät arvo-osuusjärjestelmästä, ne myös pysyvät niiden omistajalla. Aika vähän tehtävissä, jos kukaan ei osakkeita halua ottaa vastaan.

Minä myin paperit kaverin arvo-osuustilille, minkä jälkeen ostin ne takaisin omalle arvo-osuustilille. Hintaa arvottomille papereille tuli, mutta näin sain ne pois väärältä tililtä.

Jos nyt myisi MANTA:nsa, jotka sai Sampo splitissä, niin mikä olisi näillä hankintakulut?
Olisiko se puolet siitä hankintakulusta, joka tuli kun aikanaan osti Sampoa?

8,34% alkuperäisestä hankintamenosta

Katso: Sampo Oyj:n osittaisjakautumisessa syntyneen Mandatum Oyj:n ja Sampo Oyj:n osakkeiden hankintamenon määrittäminen verotuksessa - vero.fi

3 tykkäystä

Mistä porukka lukee tietoa ja kattelee analyysejä jenkkiyhtiöihin liittyen? Olisin kuvitellut että nimenomaan jenkkiyhtiöiden tiimoilta olisi Inderesin kaltaisia taloja tuottamassa laadukasta infoa yhtiöistä sijoittajille. Tuntuu kuitenkin olevan vähän kiven alla, tai sitten olen vain huono googlaamaan. Morningstar vaikuttaisi aika hyvältä ja selkeältä, mutta käytännössä sen käyttämisestä kuitenkin pitäisi maksaa aika kova hinta. En oikeastaan ainuttakaan toista vaihtoehtoa ole löytänyt.

Myöskään Youtuben puolelta en ole löytänyt videoita jenkkiyhtiöiden neljännesvuosi katsauksista, siis jotakuinkin samankaltisia mitä Inderes tuottaa. Onko Inderes todella ainoa joka moisia suomiyhtiöiden osalta tuottaa, vai enkö vain ole niitäkään onnistunut löytämään?

Kaikki vinkit noviisille miten jenkkiyhtöitä tarkastellaan otetaan vastaan, kiitos :pray:

5 tykkäystä

:us: Vuonna 2040 toivon lukevani niitä Inderesin sivuilta. :slight_smile:

Kenties Inderes on edelläkävijä, jonka potentiaali riittää jopa Amerikan valloitukseen. :us: :slight_smile: :finland:

P.S. Morningstaria ajattelin jo hieman ennakoivasti Inderesin verrokkina vuonna 2021 [Linkki kommenttiin].

1 tykkäys

Onko tietoa näkyykö sijoitusvakuutukseen tai vakuutuskuoreen ostettu suomalainen osake välittäjän, hallintarekisterin vai sijoittajan oman nimen alla omistajaluettelossa?

Pohdin vain, voiko yhtiöiden johto tällä tavalla haluamattaan/vahingossa piilottaa omistuksensa johtamassaan yhtiössä.

2 tykkäystä

Onko rahaston 0.31% kulu paljon vai vähän? Martin Paasin teesit kustannustehokkaista indeksirahastoista soi päässä ja lähdin tuota oman sijoituskohteen kulua pohtimaan.

Vastaus vähän riippuu, mistä rahastosta puhutaan. Jos tarkoitat passiivista maailman indeksiin (tai vastaavaan) sijoitavaa, niin tuo ei välttämättä ole kaikkein halvin, muttei mikään katastrofikaan. Jos taas kyseessä on jokin harvinaisempaa indeksiä tai strategiaa noudattava rahasto, tuo voi olla erittäin halpa.

Sitten taas jos kyseessä onkin yhdistelmärahasto (tai rahastojen rahasto), niin tuo ei vielä välttämättä kerro kokonaiskustannuksia, kun “alirahastoilla” on omat kulunsa, eli tarkkana pitää olla.

Halvin ei myöskään aina ole kokonaistaloudellisesti paras, sillä esimerkiksi tiettyyn pankkiin / välittäjään keskittäminen saattaa tuoda sinulle etuja (lainoitusaste Nordnetilla, bonukset OP:lla, premium asiakkkuudet monella pankilla jne) joiden todellinen arvo/hyöty riippuu ihan tilanteesta ja omista preferensseistä. Eli prosentin kymmenysten (tai sadasosien) erot voivat tasoittua myös muuten.

7 tykkäystä

Kiinnostava kysymys. Tarkoitatko nimenomaan siis Euroclearin omistajaluetteloa, ja nimetyn sisäpiirin ulkopuolisia johdon edustajia?

Sisäpiiriin kuuluvan johdon omistuksethan listataan yleensä sijoittajasivuilla tai vuosikertomuksessa erikseen, ja käsittääkseni tässä on velvollisuus listata kaikki omistukset, omistushimmelistä riippumatta.

Sinänsä asia olisi helppo nyt testata Euroclearilta ajantasaiset listat kysymällä (ja vanhoihin vertaamalla), kun Nokian Renkaiden toimari juuri teki tälläisen kuoren sisällä olevan kaupan (kts tiedote)

1 tykkäys

Storebrand Global All Countries kyseessä.

Kyllä, juuri sitä tarkoitan, mutta eritysesti kylläkin sisäpiirin liikkeillä lienee painoarvoa. Rinkuloilla on johdon omistus näkyy täällä https://www.nokianrenkaat.fi/yritys/sijoittajat/osake/johdon-osakeomistus/ viime vuoden lopun tilanteen mukaan. Sinne on erikseen merkitty vakuutuskuoressa oleva omistus.

Tarkistin asian Euroclearista. Vakuutuskuoressa oleva osakeomistus näkyy vakuutusyhtiön omistuksena, jos vakuutusyhtiöllä on arvo-osuustili. Jos ei ole, omistus näkyy jonkin hallintarekisteripalvelua oitävän pankin omistuksena. Ei näy missään tilanteessa johdon omana omistuksena. Euroclear ei pidä kirjaa vakuutuskuoren kautta omistettujen osakkeden tosiallisista omistajista (johdosta).

Jos vakuutuskuoren käyttö on johdon piirissä yleistä, niin tässä on iso vastuu yhtiöllä itsellään pitää tieto ajan tasalla.

Toisaalta jos johdon omistus olisi äänivallan kannalta merkittävää, ei niita omistettaisi vakuutuskuoren kautta, koska vakuutuskuoressa olevat osakkeet eivät tuota äänioikeutta. Tämä perustuu ehkä vakuutusyhtiöiden käytäntöihin. Esimerkiksi Nordnet Liv ilmoittaa, ettei käytä äänioikeutta yhtiökokouksessa.

4 tykkäystä

Heitetääs tämä nyt tänne, elikkäs kysymys. OP sijoittajapalvelussa tuli vastaan warrantti “Bull Nokia X5 NF1”, jonka arvo on tietysti laskenut pohjamutiin Nokian kurssin mukana, niin kuinka tällainen käyttäytyy jos Nokian kurssi lähtee kovaa vauhtia ylös tai vaihtoehtoisesti alas? Ymmärrän siis, että vipua on tuo x5, mutta löytyykö näille kaupankäyntiä jos tulee esim. ostotarjous? Ja enää ei ole pitkä matka nollaan, jolloin ilmeisesti kaupankäynti loppuu ko tuotteella?

Nyt en kyllä ymmärrä. Kun huhut Farfetch:in menosta yksityiseksi velloivat, kurssi nousi raketin lailla. Nyt kun tuli aamun uutiset että pulju on ostettu osakkeet romahti 34% ennen halttia vaikka kauppahintaa ei ole missään.

En ole ennen omistanut yritystä joka ostetaan mutta en ihan ymmärrä miten kauppahintaa ei kerrota, siis eikös tuo nyt ole se olennaisin tieto osakkeenomistajille joka pitäisi kertoa ensimmäisenä?

Edit: Ei tunnu löytyvän päivärajaa jolloin kauppahinta täytyisi julkistaa eli ilmeisesti saatetaan olla ns jännäkakan äärellä pidempäänkin. Ehkä osakkeen arvo jolla lähtee pörssistä on 0.01 usd tai 2usd.

Bull-warrantin markkina-arvo nousee voimakkaasti jos kurssi lähtee ylöspäin ja laskee voimakkaasti jos kohde-etuuden arvo kehittyy väärään suuntaan. Tämän voi ymmärtää niin, että todennäköisyys warrantissa määritellyn lunastushinnan saavuttamiselle muuttuu. Warranttien arvo laskee ajan kuluessa. Bull-warrantilla on arvoa sen erääntyessä vain jos kohde-etuuden hinta on suurempi kuin warrantissa määritelty lunastushinta. Jos näin ei ole, erääntyy warrantti arvottomana. Warrantti on arvoton myös jos se saavuttaa knockout-tason.

1 tykkäys

Tiedättekö mikä on viimeinen pörssin aukiolo päivä tänä vuonna?

1 tykkäys

Tuoltahan esim. voi niitä tutkailla Pörssien aukioloajat ja kaupankäyntikalenteri | Nordnet

1 tykkäys

Kiitos hyvästä vastauksesta :+1: Kysyn silti vielä lisää ja voi tähän muutkin vastata :stuck_out_tongue_closed_eyes: :nerd_face:

Eli siis, nyt kun Nokian kurssi on 2,988 € ja tuon warrantin arvo 0,14 €, niin vaikka Nokian kurssi nousisi, sanotaan nyt vaikka takaisin tämän kevään tasolle, eli 4,5 €, niin tuon warrantin arvo ei nouse tasolle 2,25 €, vaikka se sitä oli viime keväänä?

Esimerkki:
Osakkeen arvo oli eilen 10.00e. Tänään se laski 10%, eli sen arvo on 9.00e. Huomenna se nousee takaisin kymppiin, eli nousu on 11%.

Leikitään, että 5x viputuote oli eilen arvoltaan myös 10.00e. Sen arvo laski tänään viisinkertaisesti, eli 50%, joten sen arvo on 5.00e. Huomenna myös viputuote nousee ja nousukin on viisinkertainen, mutta vaikka nousua on 55%, jää arvoksi vain 7.75e.

Tällaista edestakaista veivausta tapahtuu koko ajan, koska mikään ei nouse suoraviivaisesti joka päivä ylöspäin, joten viputuotteen arvo hiljalleen rapautuu suhteessa oikeaan osakkeeseen, vaikka se osakekurssi pitkällä tähtäimellä keskimäärin nousisi.

4 tykkäystä

Tietääkö joku missä järjestyksessä tappiot vähennetään?

Esimerkki:
Lakkautan vuonna 2023 tappiollisen OST:n → pääomatulolajin tappiota syntyy 5000e (vähennettävissä 10 vuotta). Myyn vuonna 2023 myös tappiollisia osakkeita AOT:lta → myyntitappiota kertyy toiset 5000e (vähennettävissä 5 vuotta). Vuonna 2024 saan osinkoja ja myyntivoittoja 5000e edestä. Kummista tappioista nuo voitot vähennetään ensiksi?