Lääketeollisuuden teknologisia huipputuotteita etsimässä: tasaista tylsää vai vuoristorataa?

KL uutisoi mahdollisesta listautumisesta:

Lääkealan nanoteknologiayhtiö Nanoform Finland harkitsee pörssilistautumista Helsingin ja Ruotsin uuden Premier-segmentin Nasdaq First North Premier Growth Market -markkinapaikalle.

Suomalainen lääkealan teknologiayhtiö Nanoform Finland kertoo harkitsevansa listautumisantia. Listautuminen toteutuisi lähiaikoina, mahdollisesti kesäkuun aikana, ja tavoitteena on kerätä noin 70 miljoonan euron varat.

Tavoitteena on kaksoislistautuminen samaan aikaan Suomessa ja Ruotsissa Nasdaqin uudella [First North Premier Growth Market -markkinapaikalla.

Nanoform kykenee kutistamaan eli nanonisoimaan lääkeaineet, ja sen uusi teknologia voi mullistaa lääkealan tuotekehityksen. Menetelmä antaa myös jo kertaalleen hylätyille lääkemolekyyleille uuden mahdollisuuden.

Nanoform Finland Oyj
Mitä: Nanonisoi lääkemolekyylejä
Perustettu: 2015
Liikevaihto 2019: 0,05 miljoonaa euroa
Liiketulos 2019: -7,3 miljoonaa euroa
Työntekijämäärä: 50

Omistajat: Perustajat Edward Hæggström, Jouko Yliruusi, Kai Falck ja työntekijät, Helsingin yliopiston rahasto, Avohoidon tutkimussäätiö, Ilmarinen, Mandatum Life ja yksityissijoittajat

Nanoform on vasta kaupallistamisvaiheen alussa, ja se on investoinut raskaasti tuotekehitykseen ja tuotantolinjojen rakentamiseen. Sen liikevaihto oli viime vuonna vasta noin 50 000 euroa ja se teki 7,3 miljoonan euron liiketappion.

“Tavoitteena on kasvattaa tuotantolinjojemme määrä nykyisestä seitsemästä 25:een vuoteen 2025 mennessä ja saada niistä 5–10:lle Fimean lupa kliiniseen lääkekehitykseen. Silloin voimme saada joka vuosi noin 50 uutta lääkeainetta käsittelyyn. Kun linjat ovat pystyssä ja käynnissä on paljon projekteja, tavoitteenamme on päästä kassavirtapositiiviseksi 2025. Siksi haluamme kerätä riittävästi pääomaa kerralla päästäksemme siihen”, Nanoformin talousjohtaja Albert Hæggström kertoo.

“Nyt alkuvuonna liikevaihto oli jo noin 150 000 euroa. Emme kuitenkaan anna liikevaihtoennustetta tälle vuodelle”, Albert Hæggström sanoo.

Ankkurisijoittajiksi antiin lupautuneet ovat jo sitoutuneet merkitsemään osakkeita noin 45 miljoonalla eurolla olettaen, että yhtiön markkina-arvo ennen osakeantia on enintään noin 150 miljoonaa euroa.

Joka vuosi lääkeyhtiöt ympäri maailmaa käynnistävät 200–300 lääkekehityshanketta, mutta niistä vain joka viides selviää apteekin hyllylle asti. Moni hanke epäonnistuu siksi, että lääkkeiden vaikuttavaa ainetta ei saada pilkottua riittävän pieneksi. Jos partikkelikoko on liian suuri, vaikuttava aine liukenee huonosti. Silloin lääke ei pääse koskaan perille elimistössä, vaikka lääkeaine sinänsä olisi toimiva.

Lääkkeistä tulee ihmiskeholle biologisesti hyväksikäytettävämpiä, kun lääkeainehiukkasten koko pienenee ja lääkkeistä tulee liukoisempia. Nanoformin patentoidulla teknologialla voidaan tuottaa alle 200 nanometrin kokoisia ja joskus jopa 10 nanometrin kokoisia nanopartikkeleja.

”Kukaan muu ei ole onnistunut tuottamaan puhtaita, kymmenen nanometrin kokoisia lääkehiukkasia suuressa mittakaavassa”, keksinnön taustalla oleva Helsingin yliopiston materiaalifysiikan professori ja Nanoformin toimitusjohtaja Edward Hæggström sanoo.

Taustalla on poikkitieteellinen yhteistyö, jossa yhdistyy fysiikan ja farmaseuttisen teknologian osaaminen. Keksijänä on myös farmasian professori Jouko Yliruusi . Kaksikon yhteistyö lääkepartikkelien tutkimuksessa alkoi jo kymmenen vuotta sitten.

“Visiomme on, että tulevaisuudessa miljardi ihmistä olisi syönyt lääkettä, joissa on nanoformoitu komponentti. Se antaa toivoa ihmisille joiden sairauksiin ei ole ollut toimivaa lääkettä”, Edward Hæggström sanoo.

Nanoformilla on jo asiakkaana useita isoja lääkeyhtiöitä, mutta julkisesti se on voinut kertoa vasta AstraZenecan ja Orionin nimet.

Kun jokin lääkeyhtiö alkaa käyttää Nanoformin teknologiaa omissa tutkimushankkeissaan, yhtiö saa ennakkomaksuja projektin saavuttamien välietappien myötä. Jos lääkkeet pääsevät apteekkeihin, Nanoform saa niiden myynnistä rojalteja.

Loput täältä:
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/458a8499-c4ce-4052-a839-712e898dbce1?ref=newsletter:34b0&utm_source=Kauppalehti_Uutiskirje&utm_medium=email&utm_campaign=Kauppalehti_Uutiskirje

8 tykkäystä

Ei paha. Minä olisin ainakin kiinnostunut.

Kiinnostava tekninen idea ja ihan loogiselta kuulostava liikeidea. Ennakkomaksuja projekteista ja rojalteja markkinoille päässeistä lääkkeistä. Jos todellakin Helsingin yliopiston rahasto, Avohoidon tutkimussäätiö, Ilmarinen ja Mandatum Life omistajina niin sekin on positiivinen signaali että instituutiotkin ovat rahojaan tähän laittaneet. En löytänyt äkkiseltään tietoa siitä miten suuren osan perustajat omistavat? Ongelmana näissä bioteknologia-listautujissa on todennäköisesti tähtitieteellinen arvostustaso. Hinta voi tosin laskea maltillisemmaksi jonkin ajan päästä listautumisesta. Riskinä tietysti se että tuo tekniikka ei lyö läpi lääketeollisuudessa ja sen myötä firmasta ei tule ikinä kannattavaa ja tästä seuraa tietysti rahoituksen ongelmat. Nettisivuilla ei näyttänyt olevan minkäänlaista tieteellisten julkaisujen portfoliota. Tieteellisen julkaisujen määrä (ja laatu) yleensä lisää luottamusta siihen että ko tekniikka on lääketeollisuuden hyväksymä.

2 tykkäystä

GILD / yli 4% nousua kylläkin :grin:

Alan olla jo tottunut näihin Helsingin pörssin ±10% reaktioihin, ettei alle viiden prosentit tunnu missään :wink:

1 tykkäys

Loin Nanoform Finlandille oman keskustelun

2 tykkäystä

image

BBS järjestää merkintäoikeusannin. :thinking:

https://www.bbs-artebone.fi/news-item/?id=2305296

  • Osakeannissa BBS suunnittelee antavansa kaikille osakkeenomistajilleen, jotka on merkitty Euroclear Finland Oy:n (”Euroclear Finland”) tai Euroclear Sweden AB:n (”Euroclear Sweden”) ylläpitämään BBS:n osakasluetteloon, yhden (1) arvo-osuusmuotoisen merkintäoikeuden (”Merkintäoikeus”) jokaista Osakeannin täsmäytyspäivänä omistettua osaketta kohden. Neljä (4) Merkintäoikeutta oikeuttaa haltijansa merkitsemään yhden (1) Antiosakkeen.
  • Osakeannin suunniteltu täsmäytyspäivä on 28.5.2020. Osakkeiden suunniteltu viimeinen kaupankäyntipäivä sisältäen Merkintäoikeudet on 26.5.2020 ja suunniteltu ensimmäinen kaupankäyntipäivä ilman Merkintäoikeuksia 27.5.2020.
  • Merkintähinnan arvioidaan olevan 4,20 euroa tai 44,42 Ruotsin kruunua Antiosakkeelta. Antiosakkeiden merkintäajan (”Merkintäaika”) arvioidaan alkavan 2.6.2020, ja sen arvioidaan päättyvän Suomessa 18.6.2020 ja Ruotsissa 16.6.2020.
4 tykkäystä

Tänään viimeinen mahdollisuus ostaa BBS:n osakkeita, joihin sisältyy merkintäoikeus.

3 tykkäystä

Hoi! Sain aikaisemmin täältä erinomaisen vinkin Oncopeptidesistä, kiitos siitä. Kyllä on kannattanut🙏 Laittakaapa kommenttia Isofol Medicalista, jolla on anti meneillään. Onko potentiaalia?

2 tykkäystä

Joko merkkasit?

AroCellillä on tosiaan oma ketjunsa, mutta siinä on vielä mahdollisuus hypätä kelkkaan :slight_smile: Löytyy Tukholman First Northista ja on tällä hetkellä 2,18 kr. He ovat juuri saaneet pitkien valmisteluiden ja tutkimusten jälkeen uuden tuotteen valmiiksi (New Patent Application – Using TK1 for Respiratory Infection Detection and Classification - Arocell TK 210 ELISA), ja se on lähetetty sekä USA:n FDA:n hyväksyttäväksi että Japanin viranomaisten hyväksyttäväksi. Tällä hetkellä odotetaan hyväksyntää vuoden loppuun mennessä, jonka jälkeen osake sitten arvioiden mukaan voisi pompata jopa kaksinumeroisille luvuille.

Isompaa fuusiota tekeillä

4 tykkäystä

Novo Nordisk ilmoitti viime viikolla uuden semaglutidi-lihavuuslääkkeen positiivisista 3. faasin testituloksista. Nordea uskoo lääkkeen viranomaishyväksynnän olevan mahdollinen reilun puolen vuoden kuluttua. Nordean DCF-pohjainen tavoitehinta Novo Nordiskille on 482 DKK, käypä arvo 450.

3 tykkäystä

BioSpecifics Technologies (BSTC) vaikuttaa mielenkiintoiselta ja yksinkertaiselta pieneltä amerikkalaiselta bioteknologiaosakkeelta. Heidän bisneksensä koostuu käytännössä vain yhdestä tuotteesta. Firma omistaa kollagenaasiteknologian (Xiaflex/Xiapex), joka on edelleen lisensoitu Endo Pharmaceuticals -nimiselle yhtiölle, joka vastaa markkinoinnista, jatkotutkimuksista ym. BSTC:n tulot muodostuvat yksinomaan Endon maksamista rojalteista Xiaflexin myynnistä (ilmeisesti reilu 10 %). Velkaa ei ole lainkaan, kasvu on ollut hyvää eikä arvostuskaan ole kovin korkea.

Tällä hetkellä Xiaflexilla on kaksi hyväksyttyä käyttöindikaatiota: Dupuytrenin kontraktuura ja Peyronien tauti. Lisäksi tutkimuksissa on saatu hyviä tuloksia selluliitin hoidossa, ja FDA:n hyväksyntää hoidolle odotetaan kuun vaihteessa. Selluliittimarkkinat on arvioitu yhden miljardin dollarin arvoisiksi ja kasvu on nopeaa. Kovin selkeitä kilpailijoita kollagenaasihoidoilla ei toistaiseksi taida olla. Hyväksynnän tullessa potentiaali riskiin nähden vaikuttaa aika houkuttelevalta.

1 tykkäys

Attanan kurssi on koronasta huolimatta hieman nyppinyt ylöspäin jotain lupailevasti ja tuplannut jo keväisen pohjakosketuksensa. Yhtiö on kutsuttu ylihuomiseen NGM:n “The Break Of A New Dawn” -tapahtumaan yhtenä seitsemästä lupaavasta potentiaaliyhtiöstä. Yhtiö esittelee kuinka sen tekniikoita voidaan hyödyntää mm. immuniteetin määrittelemiseen; asia jolla on kysyntää esim. koronapandemian torjunnassa.

2 tykkäystä

Attana voi olla potentiaalinen multibäggeri, jos tuo teknologia on oikeasti kaiken hypetyksen arvoinen.

Kanadalainen TRC Capital on tarjoutunut ostamaan 1.5 miljoonaa Abbvien osaketta. Kaiketi lähinnä piensijoittajille kohdistettu ostotarjous on voimassa koko kesäkuun, ja osakekohtainen tarjoushinta on kiinteä 88.05. Abbvie pitää ostotarjousta vihamielisenä ja kehottaa osakkeenomistajia hylkäämään ostotarjouksen.

1 tykkäys

Gileadin remdesiviristä on vihdoin saatu hintatietoja. Hesari (Reuters) uutisoi:

Gilead Sciences hinnoitteli remdesiviiri-lääkkeen hinnaksi 2 340 dollaria per potilas Yhdysvalloissa

Lääkeyhtiö Gilead Sciences kertoi maanantaina, että se on hinnoitellut kehittämänsä remdesiviiri-lääkkeen hinnaksi 390 dollaria per lääkepullo Yhdysvalloissa ja muissa teollisuusmaissa. Lääkkeellä on hoidettu koronaviruspotilaita.

Nykyisten hoitojen perusteella Yhdysvalloissa suurinta osaa potilaista hoidetaan viiden päivän lääkekuurilla, kertoo uutistoimisto Reuters. Kuuriin sisältyy kuusi lääkepulloa remdesiviiriä, jolloin hoidon hinta kohoaisi Yhdysvalloissa noin 2 340 dollariin per potilas, lääkeyhtiö arvioi.

Remdesiviirin on havaittu tutkimuksissa lyhentävän koronaviruspotilaiden hoitojaksoja vakavasti sairailla potilailla.

Lue lisää: Mikä on Gilead Science -yhtiö, jonka remdesiviiri-lääkkeestä toivotaan ratkaisua koronaviruspandemiaan?

Alun perin remdesiviiri kehitettiin C-hepatiitin hoitoon vuonna 2009.

(Reuters)

2 tykkäystä

Francis Collins (NIH:n johtaja) mainitsi jossain melko tuoreessa haastattelussa että ns. opioidiepidemia on yksi suurimmista terveydenhuollon haasteista Pohjois-Amerikassa. Kyseessä siis tehokkaiden opiodi-kipulääkkeiden väärinkäyttö. Pelkästään USA:ssa 128 ihmistä kuolee niihin päivässä (vuoden 2018 tilasto). En tunne aihetta paremmin, mutta hieman nettiä selailtuani huomasin että monenlaiset lääkefirmat yrittävät kehittää joko uusia parempia lääkkeitä riippuvuuden hoitoon, tai sitten vaihtoehtoisia kipulääkkeitä, jotka voisivat korvata opioideja kivun lievityksessä, mutta eivät altistaisi samalla tapaa riippuvuudelle. (ilmeisesti ainakin vaikutuksen on oltava hieman hitaampi).

Nythän tällaisen alan lääkeyhtiöt voivat jäädä hieman aliarvostetuiksi, nyt kun kaikki harrastelijasijoittajat (itseni mukaan lukien) juoksee COVID-19 -rokotteiden/lääkkeiden perässä. Löysin ainakin tällaisia yrityksiä:

Cara Therapeutics (CARA)
Heron Therapeutics (HRTX)
Alkermes (ALKS)
BioDelivery Sciences (BDSI)
Trillium Therapeutics (TRIL)

Onko kukaan täällä sijoittanut näihin? Tai jos innostuit nyt tutkimaan niin herättääkö joku näistä mielenkiintoa?
Kiinnostaako ylipäätään vahvat kipulääkkeet? :joy:

4 tykkäystä