Osakesijoittaminen

Lääketeollisuuden teknologisia huipputuotteita etsimässä: tasaista tylsää vai vuoristorataa?

Olen jo kauan kaivannut lääketeollisuudelle omaa ketjua. Ehkei kannata lähteä eriyttämään ketjuja eri yrityksille, vaan keskustella täällä kiinnostavista lääkefirmoista, joihin olette sijoittaneet tai harkinneet sijoittamista.

Coronavirusepidemia on yksi esimerkki monista terveysuhista, joita ihmiskunta joutuu aika ajoin kohtaamaan. Näitä on ja näitä tulee. Ja erityisesti biopharma sektorin yritykset on niitä, jotka kehittämiensä lääkkeiden mukana joko voittavat tai häviävät. Itse olen ollut jo kauan kiinnostunut tästä segmentistä ja lääketeollisuudesta yleensä. Se ei ole tuottanut niin hyvin kuin ehkä alussa ajattelin, mutta tuo tasaista osinkovirtaa. Uskon kuitenkin vahvasti, että tarve uusiin tehokkaampiin ja potilasta säästävämpiin lääkkeisiin ja hoitomenetelmiin lisääntyy tulevaisuudessa. Segmentistä löytyy paljon myös pelipapereita, joiden kurssi nousee melkein tyhjästä joko uusien lääke- tai M&A-huhujen siivittämänä. Erityisesti amerikkalaiset sijoittajat ovat tässä meritoituneet. Jos kaipaa jännitystä elämäänsä voi niitäkin ostaa ja nauttia kyydistä.

Omassa, erittäin pitkässä, salkussa:
Bayer /XETRA
Gilead Sciences /Nasdaq
Novo Nordisk /OMXC
Roche /SIX

Kiinnostaa kuulla, mitä teiltä löytyy tällä saralla. Myös perusteluita, miksi olette ostaneet. Kirjoittelen itse aiheesta lisää tuonnempana.

17 tykkäystä

Biohit ostettu ihan äsken.

1 tykkäys

Biohit taitaa olla näitä pelilappuja. Jos hyvin käy, käy tosi hyvin, mutta voi myös menettää rahansa.
Aikanaan 90-luvulla taisin tähän sijoittaa, mutta en kirjoitellut silloin ylös perusteluja miksi osto/myynti. Muistaakseni otin siitä vähän takkiini.

Koko segmentin negapuolta on se, että kehityskustannukset ovat todella korkeat ja sitten on vielä valtavat viiveet hyväksynnöissä, jotka vielä maakohtaisia. EU nyt taitaa olla tässä yhtä maata.

Pidetään peukkuja, että sinulle Anatooli käy hyvin tämän kanssa.

4 tykkäystä

Lääketeollisuudesta löytyy näitä osinkoaristokraatteja, yksi tällainen on Roche, joka nostanut osinkoaan jo 33 vuotta peräkkäin, jos hallituksen ehdotus 9 CHF menee läpi.

Lääketeollisuus tulee varmasti olemaan yksi megatrendeistä tulevaisuudessa. Kehittyvien maiden osalta ollaan vasta raapaistu pintaa ja usean yhtiön raporteissa näkyy kuinka kehittyvien maiden tulokset ottavat isompaa jalansijaa. Lääketeollisuus on sinänsä aika riskialtista kun lääkkeiden kehitys vie aikaa ja varmuutta niiden markkinoille saannista ei ole. Itse olen jakanut salkun niin, että haluan omistaa lääkevalmistajia sekä laitteiden ja tarvikkeiden valmistajia. Laitteiden osalta riski on omasta mielestä pienempi kuin tavallisilla lääkkeillä joten niitä on ehkä jollain tapaa helpompi omistaa, toki he käyvät samat FDA-prosessit läpi kuin lääkkeet.

Laitevalmistajia minulta löytyy:

 • Revenio
 • Medtronic
 • JnJ
  Seurannassa on Stryker joka on ollut seurantalistalla pitkään, mutta arvostus on todella kireä. Stryker on monella tavalla maailman johtava leikkausrobottien valmistaja, heidän portfolionsa on laaja ja kasvu erittäin kovaa.
  Medtronicin portfolioon kuuluu sydämmentahdistimet ja insuliinikynät ja pumput. Valitettavasti diabetes on yksi niistä sairauksista jotka tulevat lähivuosina lisääntymään hurjasti. Joten MDT on ilo omistaa
  JnJ tuntevat varmaan kaikki niin siitä nyt ei varmaan tarvitse hirveästi kirjoitella. Se on kuin lääketeollisuuden ETF

Lääkeyhtiöistä löytyy:

 • Abbvie
 • Novo Nordisk

Abbviesta tulee yksi maailman suurimmista lääkeyhtiöistä kun Allegran kauppa saadaan hyväksytysti läpi. Abbvienin kasvu on ollut hurjaa Humira lääkkeen ansiosta. Nyt kun Humiran patentit alkavat raukenemaan ja kilpailu kiristyy on Abbvievin saatava kasvu jollain paikattua. Abbvie sai kahdelle erinomaiselle lääkkelle viimeisen vuoden aikana myyntiluvat, Rinvoq ja Skyrizi. Näistä ei odoteta blockbustereita kuin Humirasta, mutta yhteenlaskettuna Allegranin portfolion kanssa Humiran jättämämä aukko saadaan jokseenkin paikattua. Abbvie ehdottomasti yksi heikkous on aivan jäätävä velka joka koostuu lähinnä Allegranin ostosta. Kuten alussa totesin on lääkevalmistajin yksi isoimmista riskeistä myyntiluvien saanti ja tästä osoituksena Abbvien ROVA-T josta tehtii massiiviset alaskirjaukset.

Novo Nordisk on maailmanluokan yhtiö järjettömän hyvillä tuotteilla. Diabetes on yleistyvä sairaus ja tulevilla Novon lääkkeillä on hyvät mahdollisuudet saada iso osa markkinasta. Rybelsus joka on Novon semaglutidi joka on ensimmäinen GLP-agonisti joka otetaan suun kutta. Tästä odotetaan seuraavaa lippulaivaa Novolle ja kaikki merkit tällä hetkellä osoittavat että se siitä myös tulee.

Seurannassa on pitkään ollut Gilead. Arvostus on pitkään ollut halpa, mutta yrityksen johto ei ole minua vakuuttanut. Uudesta Filgotinib lääkkestä on tihkunut paljon hyvää, joten eiköhän Gilead eksy salkkuun jossain vaiheessa.

7 tykkäystä

Hyvä idea Elina!

Itselläni löytyy lääkeyhtiöinä salkusta Johnson&Johnson + Abbvie

JNJ - Mcap $390B - Liikevaihto $82B

Johnson&johnson on Defensiivinen Dividend King (57v nostanut osinkoa - osinko 3,8$ / 2,5% - huhtikuussa nosto #58 )
Johnilt löytyy AAA Credit rating - Moodyn sanoin; “Johnson & Johnson’s Aaa rating reflects the company’s excellent financial flexibility attributable to large scale, strong product and geographic diversity, high profit margins and low financial leverage. The company’s strength across three sizeable divisions – pharmaceuticals, medical devices and consumer products

Yhtiö ohjeisti 2020 vuodelle 4,5-5,5% liikevaihdon kasvua. Yhtiöllä on vahva “Drug pipeline”, jolla tulevaisuudessakin taataan massiivinen portfolio ( Esim. Listerine, Band Aid, Nicorette ). 2019vuonna käyttivät R&D $11B, eli yhtiö tuottaa vahvaa FCF. JNJ harrastaa aktiivisesti myös M&A, mistä Elinakin totesi.

ABBV - Mcap $121B - Liikevaihto $33B

Abbvie on ollut mielenkiintoinen case, Abbvie irtosi Abbot Laborotoriesista. Kuten Pandakarhu totesikin, yhtiöllä on mielenkiintoinen tulevaisuus edessä. Yhtiö teki ostotarjouksen Allergasta, jonka pitäisi kohtapuolen käydä toteen. Humira tosiaan tuo suurimman osan Abbvien liikevaihdosta (patentti loppuu jenkeissä 2022). Abbvien velkataakka nousee allerganin oston myötä + humiran patentin loppuminen on yksi syy, miksi Abbviella on suht korkea osinkotuotto(5,8%) ja on riskisempi osake kuin JNJ. Abbvie nosti osinkoaan marraskuussa +10%. Abbvien ja Allerganin jättimäinen FCF mahdollistaa hyvän osingon, drug pipelinen ja velkojen maksun. Abbvie ei ole julkaissut vielä Q4 2019 tulostansa.

Hieman aihetta sivuten, omistan myös Medical Properties Trust (MPW), joka omistaa sairaalakiinteistöjä Jenkeissä/Italiassa/Espanjassa/Saksassa/Briteissä

2 tykkäystä

Hyvä että tämäkin avattiin, en saanut itse aikaiseksi, kiitos @Elina_A

Salkussa pikkupuljuja, lottolapuiksikin kutsuttuja.

Oncology venture
Spectracure
Hamlet pharma
Genovis

Kaikki genoa lukuunottamatta omaa mahdollisuudet multibäggeröintiin nopeallakin aikavälillä, toisaalta kaikki voivat mennä konkkaankin.

Suurin toiveeni on hamletissa, jos testit jatkavat tuloksiltaan samaan malliin kuin tähän asti niin olemme jonkin todella suuren äärellä, tyyliin 100-bäggeröinti.

5 tykkäystä

Hauska lukea listaasi. Ja hienoa kuulla, että on meitä muitakin :smile:

Minulla on myös ollut Stryker/NYSE ostoslistalla, ja samasta syystä jäänyt ostamatta. Onko tämä niitä aina-kalliita osakkeita? Medtronicin listasin joskus myös, mutta se putosi vahingossa pois, enkä sitä sitten seurannut.

Abbvie/NYSE on ollut sellainen Gileadin haastaja. Tuli aika tyhjästä ja haastoi G:n Hep-C-lääkkeissä. Gilead on sinänsä ollut joskus uskomaton kasvutarina, joka lässähti siihen, että menivät parantamaan Hep-C:n sen sijaan, että vain helpottaisivat potilaiden tilannetta. Yrityksen lääkkeiden korkeista hinnoista valitti jo Hillary C aikanaan, mutta hintalappu on pieni, jos ajatellaan, että sairaus parannetaan, eikä lääkettä syödä tästä ikuisuuteen. Gileadin pörssikurssi lässähti, eivätkä edes hienot HIV/AIDS-lääkkeet ole ‘parantaneet’ kurssia. Johdosta olen samaa mieltä, mutta CEO Daniel O’Dayn tultua johtoon (Rochelta) tilanne on mielestäni muuttunut parempaan suuntaan. Muitakin esim. CCO (BMS:ltä) vaihtui 2019 aikana.

Abbvien ja Gileadin vertailussa Gileadilla on mielestäni ehkä hivenen parempi tuoteputki. Mutta molemmat hyviä alallaan. Pystyvät kehittämään lisää, koska heillä on tarpeeksi omia markkinoilla olevia lääkkeitä, joilla rahoitetaan kehitys.

Novosta olen myöskin :slightly_smiling_face: samaa mieltä. Super diabeteksessä. Ja lisäksi liikalihavuus- ja verenvuototautilääkkeitä portfoliossa. Sanofi lopetti viime vuonna diabeteslääkkeiden kehityksen, joten ilmeisen kovasti kilpailtu markkina. Eli Lilly /NYSE taitaa olla niitä suurimpia kilpailijoita Novolle. Novon ainoa huono puoli on se, että Tanskan verottaja vie ison osan osingosta ja minulle asti tulee vain 52%…Harmillista.

P/E-lukuja:
Abbvie 9
Bayer 40,4
Bristol-Myers Squibb 14,2
Eli Lilly 20,5
Gilead 9
Medtronic 20,6
Novo Nordisk 25,5
Roche 20,8
Stryker 23

Eli jonkinmoista hajontaa näissä P/E-luvuissa.

2 tykkäystä

Juu, tässä kalpenee Rochekin :smile:
Huomautuksena niille, jotka eivät tätä termiä tunne, Dividend King on nostanut osinkoa ainakin viimeiset 50v :tada:

Genovista lukuunottamatta tuntemattomia minulle.
Saako kysyä, missä olet näihin tutustunut ja saanut kipinän sijoittaa niihin?

Eri palstoilta ja/tai twitteristä löytänyt.

Kipinä tullut potentiaalista mitä näillä on, onnistuessaan tulevat ostetuksi lähes varmasti ja isolla rahalla.

1 tykkäys

Täytyy tutustua

1 tykkäys

Tuleeko Gileadilta muuten huommea tulos julkistus? Hyppään huomenna kyytiin ehkä.

1 tykkäys

Tässä on Carnegie pankin kolme suosikkia Ruotsinmaalta, Calliditas, Camurus ja Oncopeptides. Jutun perusteella vaikuttavat mielenkiintoisilta.

https://www.privataaffarer.se/tre-svenska-biotech-favoriter/

3 tykkäystä

Tylsästi vain Oriolaa (+1,3%) tällä hetkellä. Valehtelen edelleen itselleni, että jos yritys joskus ensi vuosituhannen puolessavälissä pääsee erinäisitä tilapäisistä ongelmistaan yli, on lapulla merkittävää nousuvaraa.

BBS on seurannassa, mutta en ole saanut aikaiseksi perehtyä kunnolla. Uskon tuotteen omaavan erittäin mielenkiintoista potentiaalia, mutta vaatisi perinpohjaisempaa tutustumista aiheeseen.

Orion sydäntä lähellä. Myin aiemmin hyvällä voitolla, josta jatkoi kasvuaan. Portfolio kiinnostava, joten seurailen tilannetta.

2 tykkäystä

Toivottavasti ennusteiden mukainen tulosta Q4:lta.

https://www.nasdaq.com/market-activity/stocks/gild/earnings

2 tykkäystä

Joo. Mutta huomenna kai vasta ‘after market close’ eli 4pm itärannikon aikaa jälkeen. Julkaisutilaisuus alkaa 0430 pm, jonka jälkeen se on aika pian saatavilla esim. Seeking Alphassa. Eli huomenna voi vielä ostaa ennen 2019 tietoja ja sitten keskiviikkona jälkeen.

1 tykkäys

Hyvä poiminta.

Kuulin tästä Calliditas Therapeuticsista ekan kerran eräältä ystävältä, joka kehui heidän tekevän tosi uraauurtavaa työtä vaikeiden munuaissairauksien saralla. Etsin aiemmin ko. yrityksen tietoja ja näytti siltä, että uivat syvällä ja ainakin Q3 2019 heillä ei ollut myyntiä ollenkaan ja tekivät noin 50 mSEK tappiota. Kesällä olivat ilmeisesti saaneet 210 mSEK rahoituksen suunnatulla osakeannilla. Toivotaan, että saavat pään pinnalle ja alkavat tehdä lv ja positiivista tulosta.

Oncopeptideistä olen kuullut nimen, mutta en muista. Pitänee tutkia lisää.

1 tykkäys

Samaa toivon. Uuden johdon myötä ainakin aluksi tuntuivat lupaukset pitävän paremmin kutinsa. Voi olla myös ihan sattumaakin. Markkina on pitkään rankaissut Gileadia. Syynä varmaan se, että oli joskus ihan raketti ja sitten Hep-C-markkina osoittautui rajalliseksi (kun pahus paranivat ne potilaat). Gileadista tuli vähän Nokian tyyppinen osake, joka hyvistä uutisista laski ja huonoista laski lisää.

Nyt ovat jo aikaa liputtaneet Ebolalääkkeiden kehityksestä, mutta koska Ebola ei ole ollut yhtä pinnalla kuin Corona, niin ei se ole vaikuttanut. Vasta Coronan myötä saanut tuulta purjeisiin.

1 tykkäys

Tämä on minullakin ollut salkussa. Nyt enää ihan vähän jäljellä.
Mutta samaa toivoa olen elätellyt, josko saisivat viimein omat järjestelmänsä kuntoon.

Aussien BBS Pharmaseuticals nyt on kaikkea muuta kuin tylsä :herb:

Orion on varmaan analyytikoille aika vaikea tapaus. Olisiko Elisan ja Keskon tapaan osake, josta lähes kukaan omistajista ei halua luopua? Ja hinta pysyy korkealla…

1 tykkäys