Lääketeollisuuden teknologisia huipputuotteita etsimässä: tasaista tylsää vai vuoristorataa?

Pitäisi lisätä terveysalan painotusta salkkuuni ja mietin tässä miten sen tekisin. Tällä hetkellä salkkuni terveysalan arvopaperit ovat seuraavat:

  • ICON Plc. 10% salkusta
  • iShares S&P 500 Health Care Sector (ETF) 4% salkusta

Eli yhdellä CRO:lla ja käytännössä lääketeollisuus-etf:llä mennään. Minulla on nyt mahdollisuus sijoittaa muutamia prosentteja koko salkustani lisää terveyssektorille. Ajatuksena alustavasti oli lisätä tuota ETF:ää tai sitten löytää joku ETF tuon rinnalle. Vaihtoehtoisesti 1-3 suoraa osakesijoitusta mutta ala on aika vaikea, etenkin lääkepuolella. Ideoita otetaan vastaan!

Suoria Ideoita: Hamlet pharma ja BBS-Bioactive Bone Substitutes, Peptonic Medical ja jos jaksaa odottaa vähintään 4 vuotta niin Toleranzia Ab.

Minusta lääkepuljun tuotteen pitää olla jotain aika poikkeuksellista, että siihen kannattaa sijoittaa riski/hyöty näkökulmasta. Paljon kehitetään sellaista, mikä ei mullista potilaan elämää ja ei se silloin mullista sijoittajan lompsaakaan.

Otetaan esimerkkinä ChemoCentryx, uusi vaskuliitti-lääke on niin dramaattisesti parempi kuin mikään nykyinen ratkaisu, että yrityksen arvo on nyt melkein 4 miljardia dollaria, eikä lääkkeellä ole vielä myyntilupaa.

1 tykkäys

Hmm. Nyt kun olen vähän lueskellut ja miettinyt terveysalalle sijoittaminen jakautuu kahteen haaraan - isot ja vakiintuneet yhtiöt ja sitten pienet uudet yhtiöt. Vaikea ala tämä on, pitäisi olla alan asiantuntija, että pääsisi kunnolla sisään näihin. Toisaalta yhtiöissä on asiantuntijat, jotka tekevät päivittäin työtä yhtiöiden menestyksen eteen ja he ovat “salkunhoitajiamme”.

Nopeasti katsottuna näistä tämä herätti mielenkiintoa, pitääpä perehtyä tarkemmin. Sinänsä se, että yhtiö on vielä startup-vaiheessa ei ole ylitsepääsemätön este sijoittamiselle, olennaisempaa on, onko yhtiöllä jotain isompia ongelmia. Ongelmia ei kannata tieten tahtoen ostaa, parempi vältellä niitä.

Ruotsissa on tosi paljon uusien lääkkeiden kehittämiseen keskittyviä ja terveysteknologian yrityksiä. Oncopeptides ollut viime kuukausina jyrkässä ylämäessä. Muita yhtiöitä salkussa mm. Cyxone ja Calliditas joihin potentiaaliset odotukset ens vuodelle. Itse olen seuraillut yhtiöitä lähinnä niiden testausfaasien menestyksen perusteella ja toisaalta myyntilupien saannin perusteella. Comments?

Olen kuullut Calliditas Therapeutics’ista aiemmin. Ovat erikoistuneet vaikeisiin munuaissairauksiin, joihin ei ole toistaiseksi löydetty parannusta ja jotka johtavat usein elinsiirtoihin. Näin esittelevät itsensä webbisivuillaan:

"Calliditas is a clinical-stage biopharmaceutical company focused on identifying, developing and commercializing novel treatments in orphan indications, with an initial focus on renal and hepatic diseases with significant unmet medical needs.

Lead product candidate Nefecon is a proprietary, novel oral formulation of budesonide, an established, highly potent local immunosuppressant, for the treatment of the autoimmune renal disease IgA nephropathy, (IgAN) for which there is a high unmet medical need and there are no approved treatments.

IgAN is a progressive, chronic disease that over time results in deterioration of kidney function in patients, many of whom end up at risk of developing end-stage renal disease (ESRD) with the need for dialysis or kidney transplant."

Ovat juuri saaneet faasi 3 päätökseen, ja jos tarpeeksi positiivinen tulos, alkavat valmistella myyntilupia, jotka 1H/2021.

Lainaus heidän press releasestaan
“Topline data for the subjects included in Part A will read out in Q4 of 2020, and subject to positive data Calliditas plans to submit applications for market approval with regulatory agencies in the United States and the European Union in the first half of 2021.”

Loput täällä:

Kiinnostava firma. Itse pidän siitä, että vaikeisiin sairauksiin löydetään lääke. A la Gilead.
Alan yrityksissä toki aina riski, etteivät tulokset riitäkään. Tuotekehityskustannukset ovat massiivisia, mutta niin on upsidekin, jos onnistuvat.

Pörssikurssi on kyllä nätisti tuplaantunut tämän vuoden aikana (n.60SEK ->120SEK) Ja lähes kolminkertaistunut lähdöstä (40+SEK → 120SEK). Jenkkien CALT liikkunut vaimeammin kuin Ruotsin CALTX (USD).

2 tykkäystä

https://finance.yahoo.com/news/biondvax-announces-topline-results-phase-143800120.html

Ei onnistunut Biondvax multi-influenssa rokote.
Lappu halted tilassa. Tästä tuli pitkä punainen miinus.

3 tykkäystä

Kyllähän nää näköjään kannattais myydä just ennen tuloksia ni jäis aina voitolle

Jos minusta ei olisi tullut pari päivää sitten ArcticZymesin epäonninen omistaja, olisin luultavasti nyt BiondVaxin hyvin epäonninen omistaja. Jos pilkki Zymesin kanssa ennen osaria ei olisi onnistunut, olisin pistänyt oravannahkani BiondVaxiin.

Maallikon on aika vaikea arvioida tällaisten keissien onnistumisen todennäköisyyttä. Voi vain yrittää arvioida tekijöiden uskottavuutta niin lääketieteellisessä mielessä kuin bisneksenkin kannalta. Ja sitten on se valtava potentiaali, joka onnistuessa realisoituisi. Pidä siinä sitten pää kylmänä…

Ihmettelin ensin, että kuka heidän antamansa tiedotteen jälkeen vielä haluaa ostaa osaketta - jokuhan sitä ostaa. Tiedotteesta kuitenkin ilmeni, että heillä on toimiva tuotantoinfra, jonka he aikovat pistää töihin. Nyt markkinoilla ilmeisesti haetaan arvoa sille.

Lääketieteellisessä mielessä tässä ei mistään ihmelääkkestä kuitenkaan ole kyse. IgAN:ssa käytetään jo nyt hoitona kortikosteroideja (pienellä osalla joilla tauti on enemmän aggressiivinen), eikä teho ole mitenkään päätähuimaava. Tässä ilmeisesti haetaan budesonidille (sinänsä vanha lääke myös) indikaatiota nimenomaan IgANiin. Sijoitusmielessä toki voi olla silti mahdollisuuksia tässä.

2 tykkäystä

Ite oon kasvattanut kesän aikana BBS positiosta yhden salkun suurimmista riveistä, kyseessä on enemmänkin veto siitä, että yritys saa tuotteelleen CE-merkinnän ensi vuoden Q1/Q2 aikana, ei niinkään pitkäaikainen sijoitus ainakaan näillä näkymin.

BBS osake ampui raketin lailla ylös tämän vuoden helmikuussa, kun kauppalehti teki yrityksestä jutun sen yhteydessä, että tuote oli todettu toimivaksi. Tuolloin BBS pomppasi 3.xx tasolta aina käyden reilusti yli 10e lukemissa, tehden yli 300% päivänousut. Nyt kurssi kuitenkin laskenut takaisin 4.xx tasoille, käyden välillä kolmosella alkavissakin.

CE-merkinnän saaminen lääkinnällisille laitteille ja tuotteille on pirusti helpompaa, kuin myyntiluvan saaminen lääkkeille eikä näitä kannata sinällään verrata toisiinsa, pidän siis lähes varmana, että CE-merkintä saadaan ensivuoden ensimmäisellä puoliskolla ja odotan luvan myöntämisestä johtuvaa nousupiikkiä ja kiinnostusta osaketta kohtaan. Vuoden aikajänteellä pitäisi tapahtua hyviä asioita kurssissa osakkeenomistajien kannalta. Päivävaihto osakkeella on ollut viime ajat luokkaa 1000-3000kpl/päivä keskimäärin, eli ihan hilukauppaa käydään osakkeella, näin pienivaihtoiset firmat liikkuu erittäin rajusti sekä positiivisiin, että negatiivisiin uutisiin ja sen vuoksi odotan myös mielenkiinnolla päivää jolloin Artebonelle myönnetään CE-merkintä, jos samanlainen kiinnostuspiikki tulee osakkeeseen, kuin tämän vuoden helmikuussa niin luovun positiostani todennäköisesti heti, osan saatan jättää holdiin, mutta siihen asti ostelen mielelläni lisää.

+BBS rekrysi elokuun lopulla kolmea vakituista työntekijää tuotantopuolelle.

5 tykkäystä

BBS:n seuraava tiedote on oletettavasti se, että myyntiluvan hakemus on jätetty ja sitä odottaisin ihan koska tahansa. Ikävin skenaario olisi se, että ylimääräisen eläinkokeen tuloksista on eriävät mielipiteet.

3 tykkäystä

Hyvä kommentti ja ymmärrät lääketieteestä selvästi enemmän kuin minä.
Kuulostaa vähän samanlaiselta tilanteelta kuin mikä Gileadilla remdesivirin kanssa. Remdesivir kehitettiin aikanaan C-hepatiittia varten, sitten vaihdettiin Ebolan ja lopulta Marburgin taudin tutkimuksiin. Niihin ei auttanut. Nyt siis ns. vanhaa lääkettä kehitettiin eteenpäin ja tuloksena toistaiseksi paras lääke Covidin hoitoon. Ei ihmelääke, mutta selkeästi helpottaa.

Sijoitusmielessä pienet lääkefirmat ovat riskisijoituksia. Isot maksavat hyvää osinkoa, mutta kasvun kanssa on niin ja näin. Pienet ovat riskipitoisia. Voivat kasvaa yllättäen hurjasti ja/tai tulla ostetuiksi, mutta voivat myös kaatua kustannuksiinsa ennenkuin alkavat tuottaa. Niillä on tyypillisesti vain muutama lääke kehitysputkessa ja tie faasi 3 on pitkä eikä ole takeita edes silloinkaan, että saavat myyntilupaa. Monissa tapauksissa arpalipussa lukee ‘ei voittoa’.

3 tykkäystä

JJussi, Biondvax romahti 22.-23.10. 37e → 5e. Oliko kyseessä tyhjä arpa, tai onko näköpiirissä faasi 3 menestystä tms positiivista ensi vuodelle? kiinnostava firma tämä, onko tuohon yleisinfluenssarokotteeseen uutta tietoa tullut?

yt,
Tomi

Kyllä tämän osalta juna meni valitettavasti ohi. Muitakin yleisinfluenssarokotteita kehittäviä firmoja toki on olemassa useita, mutta ne ovat vielä suurin osa selvästi varhaisemmassa vaiheessa kehitystä, ja niiden riski on vieläkin suurempi kuin mitä tähän liittynyt valitettavasti realisoitunut riski oli.

AbbVien Q3 oli melko vahva. Q3/2020 oikaistu EPS oli 2.83 dollaria. Yhtiö nosti tämän vuoden EPS-ennusteensa 10.47–10.49 dollariin; vuoden 2019 EPS oli 8.94. Osinkoa korotetaan 10 %; uusi vuotuinen osinko on 5.20 dollaria, joka vastaa päivän kurssilla (84.50) noin 6.2 % osinkotuottoa.

7 tykkäystä

Isofol alkaa näyttää taas lupaavalta Redeye-dipin jälkeen. Kävi tänään +20%, josta ollaan tosin tultu jo alaspäin. Avanzan puolella oltiin viimeisimmistä haastatteluista tulkittu, että tämä olisi viimeinen lokaali diili ja seuraavaksi olisi tulossa suurempia sopimuksia maailmanlaajuisista oikeuksista. Tiedä siitä, mutta lupaavilta vaikuttavat viimeiset tutkimustuloksetkin (sen pienen verran mitä pystyin ymmärtämään).

Itsellä keskihinta 16SEK paikkeilla, eli kelpaisi tällaisia päiviä lisää.

1 tykkäys

Pfizer ja Mylan&Upjohn kaupat valmistumassa parin viikon sisään.

Pfizer pääsee sitten keskittymään enemmän biopharma -osastolle, kun peruslääkkeet siirtyy uuteen yritykseen.

Pfizerin omistajille tulossa uusi rivi salkkuun - voi olla, että ei jää pitkäksi aikaa ainakaan omaan.

Edit: Mylanin Q3-lukuja tänne seuraksi:

Revenue up, profit down - On tuossakin potentiaalia. Pitää vielä ihmetellä, miten uusi US-hallinto suhtautuu lääkkeiden hinnoitteluun :thinking:

1 tykkäys

BBS sai seuraavan kehitysaskeleensa eteenpäin:

BBS-Bioactive Bone Substitutes Oyj: ARTEBONE®-tuotteen patenttihakemuksen kaikki vaatimukset on hyväksytty USA:ssa

November 09, 2020 01:45 ET | Source: BBS-Bioactive Bone Substitutes Oyj

multilang-release

Yhtiömme BBS-Bioactive Bone Substitutes Oyj patenttihakemuksen ”A METHOD FOR PREPARING A BONE PROTEIN PREPARATION AND A BONE PROTEIN PREPARATION” kaikki vaatimukset on nyt hyväksytty USA:ssa. Aiemmin keväällä (7.4.2020) tiedotimme samaisen patenttihakemuksen tuotevaatimusten hyväksynnästä. Nyt yhtiön kehittämä ARTEBONE®-tuote ja sen ainutlaatuinen komponentti, poron luusta eristettävä proteiiniuute, on patenttisuojattu kaikilla merkittävillä kauppa-alueilla ympäri maailmaa.

Toimitusjohtaja Ilkka Kangasniemi:
”USA on maailman suurin ortopedisten tuotteiden markkina-alue. Siksi tieto patentin myöntämisestä siellä sekä tuotteen että valmistuksen osalta on erittäin merkittävä yhtiöllemme.”

Tämä yhtiöhän palkkasi syksyllä ensimmäiset tuotantotyöntekijänsä tehtaalle, joten jos kaikki menee suunnitellusti, alkaa tuotanto ja liikevaihto kiihtymään lähiaikoina.

7 tykkäystä

Jos iso kuva ei muuttunut tämän uutisen yhteydessä, niin CE-merkintää odotellaan alkuvuodesta, mutta merkittävää liikevaihtoa ei vielä vuodelta -21 odoteta. Tämä ulkomuistista.

4 tykkäystä