Lähi-idän turvallisuustilanne ja aggressiot

Kohtalaisen merkittävä määrä yhdysvaltalaisia tässä.

Sieltä on Britit lähettänyt myös oman carrier groupin välimerelle päin. Myös Naton (kreikan) laivastosta tukialuksia paikalle.

Kolme lentotukialusryhmää ym. on jo statement.

13 tykkäystä

Oma teoriani on tässä Hamaksen / palestiinalaisten asiassa samanlainen kuin koulu ampumisissa. Kiusaajat kiusaavat ja nöyryyttävät kiusattua niin kauan että kiusatun päässä naksahtaa ja sitten haetaan kotoa se veitsi tai ase.

Gaza ollut saarrettuna vuodesta 2005 ja Länsiranta miehitettynä vuodesta 1967.

6 tykkäystä

Hamas tekee terrori iskun joka taisi onnistua liiankin hyvin. Ei taida Hamaskaan välittää omistaan, koska eihän Israelin vastaus yllätys ole. Israel vastaa tietysti voimalla. Tavallaan voi kysyä onko muutakaan mahdollisuutta?

Samalla kun Israel yrittää tuhota terroristit, tulee luoneeksi pari sukupolvea entistä fanaattisempia terroristeja. Jokaisessa pommissa räjähteen lisäksi melkoinen laskeuma vihaa joka saastuttaa koko lähi-itää.

Siviilien tappaminen puukoin, asein tai pommein on jokatapauksessa aina murhaamista ja tämä kauna säilyy kauan molemmin puolin. Gazan lanaaminen ei ole asian ratkaisemista vaan kostamista.

6 tykkäystä

Alkoi äsken klo 22 TV1:ssä. Kannattaa katsoa, niin eivät pääse sanomaan, että perehdyhän ensin taustoihin.

2 tykkäystä

Tämä oli kyllä katsomisen arvoinen dokkari. Kertoo hyvin kuinka miljoonat normaali Israelilaiset ovat alistettuja ja väsyneitä ultrafasistisiin juutalaisiin jotka tukee korruptoitunutta hallitusta. Hieman dokkarissa särähti silmään kun ultrajuutalainen ylisti Stalinia, normaali kansalaiset pelkäävät että ääriuskovaiset fasistit yhdessä hallituksen kanssa tuhoavat täysin Demokratian ja liberaaliuden tekemällä Israelista ääriuskonnolisen valtion.

8 tykkäystä

Alla viesti joulukuulta 2022. Ei tullut yhtään vastausta Inderesin foorumilta, kun silloin ei veri virrannut kaduilla.

Näyttää kysymysmerkki unohtuneen viimeisestä lauseesta. Silloin kun veri ei vielä virrannut kaduilla olisi ollut edes hieman parempi mahdollisuus kansainväliseen painostukseen Israelin apartheidin purkamiseksi eli demokratian ja ihmisoikeuksien puolustamiseksi. Näytti dokkarissa israelilaisetkin ymmärtävän, että terrori yllyttää vastaterroriin.

Ei kukaan silloin edes kommentoinut, ei. Ei kiinnostanut.

6 tykkäystä

Ei se välttämättä kiinnostuksesta edes ole kiinni vaan ei uskalleta ja siitä puhuminen on epämukavaa, koska ihmisten tietämättömyys. Aina kun kyse on Israelista ihmisillä tulee mieleen juutalaiset joka taas on tabu ja voit saada leiman otsaan. Se miksi aihe on tabu johtunee ettei Israelin sisäisistä ongelmista kovin paljoa uskalleta uutisoida.

7 tykkäystä

Lainaus artikkelista: "Hänen mukaansa sotaa haluavat vain ääriliikkeet kummallakin puolella ja muut palestiinalaiset ja israelilaiset haluavat rauhaa.

Hän kuitenkin ymmärtää myös niitä, jotka taistelevat Israelia vastaan.

– Olisiko se oikein, että joku miehittäisi Suomen ja antaisi suomalaisille vain pienen kaistaleen missä asua? Gharieb kysyy.

Hän haikailee Oslon sopimuksen ja kahden valtion mallin perään, missä Palestiinalle ja Israelille määriteltäisiin rajat ja maiden kansalaisilla olisi mahdollisuus kaksoiskansalaisuuteen. Hän ei usko sen olevan mahdollista niin kauan kuin Israel miehittää alueita.

– Koko Hamasia ei olisi, jos länsimaat olisivat tunnustaneet Palestiinan valtion, hän sanoo."

6 tykkäystä

Tapahtuu tätä päänkatkomista muuallakin kuin Gazassa joten teoria kaipaa hiukan laajentamista. Mikä yhdistää päänkatkomisia lähi-idässä?

2 tykkäystä

Juurikki on huomannut saman tabun. Jos jotain hyvää on Putinin touhuista löydettävä, niin natsikortin vesittäminen. Jos perustelee terroristista siviileihin kohdistuvaa hyökkäyssotaansa denatsifikaationa samaan aikaan kun oma toiminta täyttää kaikki olennaiset natsismin tunnusmerkit, laimenee sanan ‘natsi’ merkitys.

Eilisessä dokumentissa (linkki ylempänä ketjussa) tuotiin selkeästi esille, että tässäkin on kyse äärioikeiston pääsystä valtaan. Laajasti tarkastellen kyse on demokratian ja totalitarismin taistelusta, joka nyt Lähi-Idässä historiansa takia sai tällaisen ilmenemismuodon.

8 tykkäystä

Israel kertoo osuneensa rakennuksiin, joiden kerrotaan olleen Hamasin virkailijoiden käytössä. Ei maksumuuria.

Israelin asevoimien mukaan myös Hamas-johtaja Yahya Sinwarin kerrotaan olleen paikalla hyökkäyksen aikaan.

Israelin asevoimien mukaan yksi rakennuksen asunnoista oli Hamas-komentajien käytössä.

USA ja Israel tuomitsevat yhdessä Trumpin kehut Hizbollahia kohtaan. Ei muuria.

Israelin viestintäministeri Shlomo Karhin mukaan Trumpin kommentit osoittivat, ettei häneen voi luottaa.

“On häpeällistä, että mies, joka on entinen Yhdysvaltain presidentti, lietsoo propagandaa ja levittää asioita, jotka vahingoittavat Israelin taistelijoiden ja sen kansalaisten henkeä”, Karhi sanoi israelilaiselle Channel 13-kanavalle.

YK:n mukaan yli 423 000 ihmistä on paennut kodeistaan Gazasta. Ei muuria.

Sodan symboliksi noussee Be’erin kibbutsin verilöyly.

Terroristijärjestö Hamas hyökkäsi kibbutsiin lauantaiaamuna. Iskussa kuoli ainakin 110 ihmistä.

EU:n edustajat Euroopan komission puheenjohtaja ja Euroopan parlamentin puheenjohtaja vierailevat tänään Israelissa. Juttu on niin lyhyt etten kehtaa referoida.

6 tykkäystä

Israel antanut 24 tuntia aikaa ihmisille siirtyä tämän joen etelä-puolelle. Toteutuessaan tämä olisi Hamasille katastrofi, koska heidän taistelusuunnitelma perustuu siviili-suojaan.

17 tykkäystä

Hamasin hyökkäys Israeliin oli hirvittävä terroriteko.

On silti vaikea hyväksyä Israelin vastatoimia, jos se tarkoittaa sitä, että yli miljoonalle ihmiselle annetaan määräys poistua kodeistaan 24h aikana. YK on jo kehottanut Israelia perumaan määräyksen, mutta toistaiseksi Israel pitää kiinni kannastaan.

Yleinen mielipide voi kääntyä Israelia vastaan, jos se sortuu ylilyönteihin. Euroopassa pitäisi olla hieman huolissaan myös siitä, mitä tämä voi tarkoittaa EU:n pakolaisvirroille.

Edit. Kirjoittelimme näköjään samaan aikaan viestejämme @jokuvaan1 :slight_smile:

Hamas on tosiaan käyttänyt ihmisiä kilpenään koko olemassaolonsa ajan, mutta tällaisessa tilanteessa sen taistelijat tuskin jäisivät sotimaan täysin ylivoimaisia joukkoja vastaan. Eiköhän samat joukot palaisi sitten ihmisten palatessa koteihinsa – on vaikea uskoa, että Israel haluaisi tai pystyisi miehittämään Gazan pohjoisosaa pysyvästi (ellei ihmisiä ajeta pakolaisiksi)

16 tykkäystä

Ukrainasta on paennut jo päälle 4M pakolaista. Kuinka iso ongelma noista mahdollisista pakolaisista tulisi sitten mielestäsi euroopalle?

Tilanne on tosiaan hieman erilainen.

Ukrainassa ei toiminut aktiivisesti useita ääri-islamistisia sotilaallisia terrorijärjestöjä ennen Venäjän hyökkäystä, kuten Gazassa. Ukrainasta Eurooppaan pakeni pääasiassa naisia ja lapsia, sillä miesten poistuminen maasta kiellettiin heti sodan alussa. Ukrainalaisten kulttuuri on eurooppalainen, joten siltäkään osin ei tullut ongelmia.

Jos Israel aiheuttaa pakolaisongelman on tulijoiden joukoissa kaikenlaisia ihmisiä. Käytännössä jokainen sodan jaloista paennut on oikeutettu turvapaikkaan, joten jo nykyisin äärimmilleen venytetyn pakolaismäärän hanskaaminen olisi varmasti haasteellista, jos EU:n alueelle pyrkisi vaikkapa miljoona pakolaista lisää.

EU:n korkeita virkamiehiä on tänään Israelissa antamassa tukensa maan toimille, mutta eiköhän tästä mahdollisesta pakolaiskriisistäkin vaihdeta pari sanaa.

9 tykkäystä

En nyt jaksa uskoa miljoonaluokan pakolaiskriisiin enkä siihen että pakolaiset päätyisivät laajemmin eurooppaan

3 tykkäystä

Jos Israel saa Gaza cityn ja koko pohjois-osan täysin hallintaan, se olisi paha kasvojen menetys Hamasille ja muille taisteluryhmille, joiden propagandassa Israel on heikko ja helposti voitettavissa. Lisäksi tuolla alueella on maan alla infraa, jota ei haluta antaa Israelin käsiin. Ottaen huomioon että Hamas ei kauheasti piittaa omista tappioista ja että järjestön ideologiassa kuolema itsessään on “voitto”, niin kyllä sinne jäädään taistelemaan.

Kysymykseksi jää miten apaattista väkeä Gazan siviiliväestö on, jäävätkö he kuolemaan sortuviin koteihinsa vai lähtevät liikkeelle ja päästääkö Hamas heidät lähtemään. Eräässä haastattelussa Israelin puolelle jäänyt Gazalainen työntekijä kertoi sukulaistensa jo kuolleen pommituksissa ja haluaisi itsekin palata takaisin Gazaan jotta voisi kuolla siellä kotonaan, onko tälläinen apaattinen ajattelu laajempaa, se selviää pian.

6 tykkäystä

Ei ehkä miljoonaluokan, mutta satojatuhansia. Ja ei arabimaat ole tainneet hirveästi ottaa pakolaisia vastaan. Että kyllä tuo on ihan realistinen skenaario.

2 tykkäystä

Riippuu paljon siitä miten pitkään Israelin tuleva Gaza operaatio kestää. Miljoona siviiliä pohjois-Gazassa on paljon mutta kysymys on joutuvatko nämä siirtymään tilapäisesti vai pysyvästi. Automaattisesti tämä ei tarkoita miljoonan ihmisen pakolaiskriisiä.

2 tykkäystä

Itse en usko, että Israel havittele Gazan pohjoisosaa pysyvään hallintaan, vaan se pikemminkin haluaa tuhota siellä olevan sotatoimia tukevan infran maanalaisine tunneleineen ja varastoineen. Mutta eihän sitä koskaan tiedä.

1 tykkäys