Lähi-idän turvallisuustilanne ja aggressiot

Ahdas parkkipaikka ja jos suurin osa ihmisistä on ollut haavoittuneita, vanhoja tai muuten invalidejä niin pienenkin raketin vaikutusalue leviää jalkoihin tallautuneiden muodossa. Onhan jalkapallostadioneillakin saatu aika raakaa jälkeä aikaseks ja niissä tapauksissa on suurin osa ollu liikuntakykyisiä eikä paareilla tms. En ihan satoihin tuonkaan pohjalta usko, mutta enemmän kuin pelkkä raketti.

3 tykkäystä

Poimin muutaman videon rauhallisena muslimimaana pidetyn Turkin tapahtumista sen jälkeen, kun Hamasin tarina Israelin iskusta sairaalaan levisi maailmalla.

Näillä protestoijilla tuskin oli Happy meal mielessä…

Tällaista touhua Jordaniassa (jonka presidentti perui Biden-tapaamisen) →

Ja osataan sitä meilläkin hutkia, ennen kuin tutkitaan. Tässä mallia Liisa Jaakonsaarelta →

image

27 tykkäystä

Turkin mukaan Hamasin vankien vapauttamisesta ei olla menty eteenpäin.

Suomalaisiakin on jumissa Gazassa.

Rajalla olevien suomalaisten tilanne veden ja ruoan suhteen oli maanantaina suhteellisen hyvä, mutta vedensaanti on epävarmaa. Israel salli sunnuntaina vedenjakelua alueelle, mutta päätös jäi tilapäiseksi.

Tässä vielä Israelissa kuolleiden ulkomaalaisten kansalaisuuksista.

Esimerkiksi kuolleita yhdysvaltalaisia on ainakin 31, thaimaalaisia 30, ranskalaisia 21, venäläisiä 16, nepalilaisia kymmenen ja ukrainalaisia seitsemän.

Egypti ei vastaanota Gazasta pakenevia palestiinalaisia. Lyhyt juttu, niin ei voi referoida.

Bidenkin vakuttaa ettei Israel ollut sairaalaiskun takana.

Brittitiedustelu analysoi todisteita sairaalaräjähdyksestä. Taas niin lyhyt juttu etten kehtaa referoida.

10 tykkäystä

Tässä tuore “yritelmä analysoida” tilannetta sairaalaiskun jälkeen Aamulehdessä (nykyään Sanoma-konsernia). Hamasiin viitataan äärijärjestönä jostain syystä tämän toimittajan jutussa. Eli vieläkin sattuu kovasti sanoa, että Hamas ON terroristijärjestö. Jätän ketjuun arvioitavaksi kolumnin, joka on julkaistu tänään klo 16:16. Pienen lainauksen kuriositeettina laitan silti. Voi sitä journalistista piilotettua ideologiariemua, jos isku olisi todistettu Israelin tekemäksi. Nyt ei voi, joten luodaan teksti sitten tällaiseen muotoon:

“Sillä ei oikeastaan ole merkitystä, kuka ohjuksen ampui. Kumpikin osapuoli syyttää toista, ja ulkopuolisten on mahdotonta tietää, mikä on totuus.”

(ei maksumuuria)

11 tykkäystä

Terroristijärjestö ampuu raketin parkkipaikalle, ja Länsimaissa media uskoo terroristijärjestöjen propagandaa ja uutisoi Israelin armeija pommittaneen sairaalaa. Arabiväestö/maahanmuuttajat lähtevät riehumaan kaduille, ja länsimaiset ”liberaalit”/idiootit yhtään kyseenalaistamatta lähdettä tai tekemättä mitään taustaselvitystä paheksuvat Israelia.

Olikohan jollekin vielä epäselvää kuinka vääristynyt uutisointi on ja kuinka erilaisilla standardeilla mitataan Israelia, Länsimaita ja arabiterroristeja (tai Arabimaita yleisestikin)?

59 tykkäystä
7 tykkäystä

Henkilökohtaisesti olisin toivonut vahvempaa kannanottoa faktoihin perustuen, mutta Suomen ulkopolitiikan näkökulmasta varmasti parempi vaihtoehto. Eipä tässä ole juurikaan voitettavaa ja paljon hävittävää. Tai seuraavaksi ruotsalaisten jalkapallofanien sijasta murhataan suomalaisia.

PS. Tämä siis liityy Elina Valtosen melko ympäripyöreään kommenttin aiheen tiimoilta. Ilmeisesti edellinen kommentoja poisti viestin ?

2 tykkäystä

Olen lukenut useasta (ei niin luotettavasta) lähteestä, että Israel olisi X:ssä julkaissut ensin tehneensä sairaalaiskun operaationa, jossa tapettiin terroristeja ja sitten poistanut julkaisun, kun videoita uhreista on alkanut tulla.

Tuntuu naurettavalta, että ihmiset jakavat tälläistä tietoa, joka tuntuu niin absurdilta, että en voi mitenkään uskoa sen olevan totta. Missä on kuvat tästä julkaisusta?

Pointtina informaatiosota käy kovana, mutta tuntuu, että ihmiset uskovat mitä tahansa Hamas kannattajat julkaisee. Miksei ihmiset usko yhtä vakaasti Venäjän propagandaa? Useampi Suomalainen henkilökin on näitä julkaisuja jakanut…

Ukrainan sota ja Gazan tilanne on saanut minut hyvin skeptiseksi tulevasta etenkin sen osalta, että yliarvioin merkittävästi ns. “puolueettomien maiden” kansojen medialukutaidon. Kuinka iso vaikutus mediasodalla tuleekaan olemaan nykyisissä ja tulevissa kriiseissä, kun saadaan osa suomalaisistakin jakamaan terroristijärjestön propagandaa.

Kaikkiaan tekemätön paikka tämä sota. Israel ei voi antaa Palestiinan itsenäistyä, vaikka se hetkellisesti rauhottaisi tilanteen, koska Hamaksen ollessa vallassa, kostautuisi se myöhemmin laajempana sotana. Pommitukset johtaa uusiin pommituksiin puolten välillä ja loppua ei näy.

Miten näätte foorumikollegat: miten tilanne voitaisiin saada kestävästi ratkaistua?

8 tykkäystä

Yhdysvallat tarjoaa apupakettia palestiinalaisille ja sitten vastaavasti jatkaa Israelin hyökkäyksen rahoittamista.

Avustuspaketista:

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi keskiviikkona Israelin Tel Avivissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltojen tarjoavan sadan miljoonan dollarin arvoista humanitaarisen avun tukipakettia palestiinalaisille Gazassa ja Länsirannalla.

Valkoinen talo kertoi, että apupaketin avulla on tarkoitus välittää palestiinalaisille esimekriksi ruokaa, vettä, lääkkeitä, terveydenhuollon palveluita ja suojaa. Humanitaarinen apu toteutetaan Valkoisen talon mukaan esimerkiksi YK:n ja luotettavien järjestöjen avulla. Asiasta kertoo brittilehti The Guardian.

Israel ei estä Egyptiä antamasta apua Gazaan. Israel ei tarjoa humanitaarista apua, ellei Hamas vapauta panttivankeja.

YK on huolissaan sodan leviämisestä.

Wenneslandin mukaan sodan laajeneminen voisi muuttaa sekä Israelin ja palestiinalaisten konfliktia että koko Lähi-itää.

2 tykkäystä

Harmillisesti Israel ja Palestiinan tilanne mennyt erittäin pahaksi media pelleilyksi. Virheellisen ja puolueellisen informaation takia ymmärrän, miksi jotkut ihmiset uskovat kaiken mitä media suoltaa. Pienenä kerrottiin koulussa olemaan lähdekriittinen esim. Wikipediaa ei kannata luottaa koska kuka vaan voi kirjottaa. Sama pätee nykypäivän mediaan.

https://x.com/HananyaNaftali/status/1714400598991261966?s=20

Alla oleva kuva poistettu.
image

*Hananya on Israelin pääministerin digitaalinen neuvonantaja.

2 tykkäystä

Melkoinen pohjanoteeraus Yleltä pääuutisissa juuri. Puolueellisuus ja asenteellisuus ei ollut mitenkään peiteltyä, vaan syyllisyys vieritettiin Israelin kontolle vaikka sen näkökulmat tuotiinkin esiin. Noloa, että maassamme on tuollainen mediatalo

29 tykkäystä

Liittynee tähän:

"People taking the tweet of Hananya Naftali claiming Israel struck the hospital give him way too much credit. He has zero access to anything of any sort of importance, even less critical military intel like targeting information from the IDF.

He is just one of the many pro-Israel hasbaratists, PR/social media figures that Netanyahu loves to surround himself with."


Toisaalla:

Täysimittaisen sodan syttyminen pohjoisella rintamalla näyttää lähes varmalta, epävirallisten tietojen mukaan USA:n lentotukialukset osallistuvat iskuihin Hizbollahia vastaan jos täysi rähinä syttyy.

Eräs pulma vaan siinä, että Israelin sota-doktriinin mukaan nyt pitäisi suorittaa massiivinen ensi-isku Hizbollahia vastaan. Pulma ei ole Israelille uusi, esim. 1967 ensi-isku tehtiin koska sota oli vääjäämätön. Ensi-iskun tekijää osoitellaan sitten sormella sodan aloittamisesta.

6 tykkäystä

Gazan lyhyt historia. Lukee läpi 5 min ja kahvikupin kanssa.

Lopputuloksena tulee mieleen vanha vitsi, joka tuntuu olevan sitä relevantimpi, mitä enemmän tietoa saan:

Juutalainen ja palestiinalainen pääsivät samaan aikaan taivaaseen ja olivat Jumalan edessä. He katsoivat ensin toisiaan ja kysyivät sitten Jumalalta: “Oppivatko palestiinalaiset ja juutalaiset koskaan elämään sovussa?”. Tähän Jumala huokaisee ja vastaa: “Kyllä, mutteivät minun elinaikanani”.

Tuntuu, että ainoa, mikä saattaisi toimia, olisi joku 50v kestävä YK:n rauhanturvaoperaatio alueella, tms. :confused:

9 tykkäystä

Olisitko sinä valmis lähtemään YK-operaatioon jossa molemmin puolin hampaisiin aseistautuneita toisiaan vihaavat osapuolet, joilla ei halua rauhaan, joiden joukossa vielä erillisiä omia näkemyksiään ajavia aseistautuneita joukkoja, ryhmiä ja yksilöitä.

Yk on ja ollut rauhanturvaoperaatiot israelin ja arabimaiden välillä mutta jos y.o. speksit ei muutu niin tuonne israel/palestiina tulimyrskyyn ei imho pidä yk-joukkoja lähettämän.

Edit. Ajatuksen tavoite @Karibu :lla toki hyvä, mutta en usko että workkii, kun rauhantahtoa ei vaan löydy.

6 tykkäystä

Mikä olisi sellainen insentiivi, että sillä voisi saada rauhan? Israelin ja israelilaisten kantilta asia tuntuisi sikäli helpolta, että pitkässä juoksussa Israelin ei liene mahdollista selvitä, jos sillä ei ole järkeviä suhteita naapureihinsa. Siis kuvitelkaa tilanne, jossa maa on sodassa jokaisen naapurinsa kanssa modernin sotateknologian maailmassa vuosisatoja. Vastaavasti israelilaisista suuri osa taitaa olla sen verran koulutettua ja osaavaa, että voisivat halutessaan muuttaa asumaan jonnekin muuallekin, eli heilläkin selkeä insentiivi rauhalle, koska haluavat, että nykyinen kotimaansa pysyy niin hyvänä asuinpaikkana, ettei kannata vaihtaa maisemia.

Palestiinan puolella Hamasille sotatila on elinehto. Koska koko terroristijärjestön ainot funktio on sotia Israelia vastaan, niin se ei voi perustella olemassa oloaan ilman vihollista. Vaikea nähdä, mikä voisi muuttaa tämän. Palestiinalaisten kantilta taas rauha mahdollistaisi sen, että voisivat alkaa rakentamaan elämäänsä ja hommalle voisi ollakin kysyntää, mutta vaatisi tosiaan Hamasin poiston ja nykyisellään kannattavat Hamasia, eli mitä tehdä? Veikkaan, että YK:n, Israelin, Yhdysvaltojen, jne. julistuksiin ei uskota, mutta jollain tapaa pitäisi saada viesti perille, että mikäli toimitte rauhanomaisesti, niin parannamme elinolojanne. Näin kai on yritettykin toimia, mutta se ei ole toiminut, vaan elintasoon nostavat rahat, tai osa niistä, on mennyt terrorismin tukemiseen.

En usko, että Israel tai mikään sen länsimaisista liittolaisista, voi “vihollisen roolissaan” tehdä asialle paljoakaan. Vaatisi varmaan, että muut alueen muslimimaat lopettaisivat Hamasin tukemisen ja alkaisivat sen sijaan tukemaan rauhaa. Tuo voisi saada palestiinalaiset hiljalleen siirtymään asian taakse. Haasteena tässä on, että Hamas tietää sen hyvin ja se, sekä vastaavat terroristiryhmät, ovat aiemminkin onnistuneet sabotoimaan Israelin neuvottelut muiden arabimaiden kanssa. Tän lisäksi mun ymmärtääkseni monissa alueen arabimaissa hallinto on maltillisempi, kuin väestö siten, että hallinnot ovat vaikeuksissa jos ja kun eetteriin alkaa puskemaan videota tapetuista palestiinalaisista. Tällä on riski aiheuttaa vallankumous, joten arabimaiden hallinnot joutuvat olemaan tarkkoina neuvotellessaan Israelin kanssa.

Entäs Hamasin ja vastaavien tuhoaminen sotilaallisesti? Heitä on arvioiden mukaan kymmeniä tuhansia ja toimivat siviilien seassa. Vaikka kuinka koittaisi, niin uhreja tulisi kymmeniä tuhansia + siviilit. Siviileiden tilannekin on vähän häilyvä, koska osa siviileistä symppaa Hamasia todella kovaa, vaikkeivat itse olisikaan ampumassa raketteja. Ovatko he siviileitä? Ovatko Hamasin jäseniä sen jälkeen, kun ovat kestäneet pari kuukautta pommitusta? Entä vaikkapa 13-vuotiaat pojat, jotka eivät ole terroristeja, mutta ovat sillä polulla, että ovat Hamasin terroristeja 2 vuoden päästä? Pitäisikö heidätkin lanata, jotta Hamas lakkaa olemasta? Entä jos näin kaikesta huolimatta tehdään onnistuneesti, niin syntyykö vain uusi terroristijärjestö?

Että sellaista. Ihan helppo homma.

10 tykkäystä

Piers Morgan: Israel is ISIS,’ says Bassem Youssef in viral interview

11 miljoonaa katselukertaa saavuttanut Piers Morganin ja koomikko Bassem Youssefin haastattelu 17.10.23 päivältä. Mukana on hyviä pointteja ja mustaa huumoria.

“Those Palestinians, they’re very dramatic. ‘Ah, Israel is killing us,’ but they never die,” he declared. “I mean, they always come back. They’re very difficult to kill, very difficult people to kill. I know, because I’m married to one. I tried many times. I try to get to her every time, but she uses our kids as human shields.” - Bassem

ei tämä nyt lupaavalta vaikuta. EIlen taisi Saudit sanoa samaa

3 tykkäystä

Hizbollah operoi Libanonista käsin ja viime päivinä sieltä on ammuskeltu Israeliin ja taistelijoita on yrittänyt tulla rajan yli. Israelissa on pinna tiukalla ja tuolla rajalla on suurin osa Israelin aktiivisesta armeijasta. Ei ole poissuljettu mahdollisuus, että joku ammuttu raketti on sitten yksi liikaa ja Israelin joukot lanaavat Libanonin rajalla olevat tienoot puhtaaksi, josta seuraisi luonnollisesti Hizbollahin kosto käyttäen Iranin toimittamia tarvikkeita. Sitten ei olisi ensimmäinen kerta lähi-idässä kun yhdysvaltojen lähetystöön hyökättäisiin ja tulisi ruumiita sielläkin. Tämä pakottaisi Bidenin vastaamaan lähettämällä Yhdysvaltojen merijalkaväen ko. paikalle.

Biden puolestaan ei halua kontolleen toista Benghazia, jota Republikaanit ovat käyttäneet lyömäaseena Hillary Clintonia vastaan viimeiset 11 vuotta (ja käyttävät luultavasti seuraavat 11 vuotta vaikka Hillary ei ole enää edes politiikassa…) ja oli todennäköisesti yksi tekijöistä jotka söivät hänen kannatustaan 2016 vaaleissa juuri sen verran, että Trump pääsi valtaan.

Pahimmillaan tästä voi tulla Bidenille pahimmanlaatuinen sisäpoliittinen ongelma, josta Trump ottaa varmasti kaiken irti. Kaikki tämä sopisi Iranille ja Venäjälle oikein mainiosti.

11 tykkäystä

Euroopan parlamentti tuomitsee Hamasin hyökkäyksen ja antaa tukensa Israelille. Ei maksumuuria.

Mepit ilmaisevat myös huolensa väkivallan kierteestä, joka voi syntyä Hamasin ja Israelin toimien johdosta. Siksi he vaativat humanitaarista taukoa taisteluihin ja painottavat, että hyökkäykset siviilejä sekä siviili-infrastruktuuria vastaan ovat vakavia kansainvälisen oikeuden loukkauksia.

Britannia korostaa tukeaan Israelille ja korostaa humanitäärisen avun tärkeyttä.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö korostaa, että jos sähköt katkeavat niin potilaita kuolee. Järjestö korostaa, että terveydenhuolto on muutenkin romahtamispisteessä.

Puolet Gazan asukkaista ovat alaikäisiä.

Järjestö nimeää korkeimmaksi prioriteetiksi sen, että sairaalat saataisiin jälleen toimintakykyisiksi. Se edellyttäisi säännöllisiä tulitaukoja, jotta lääkkeitä ja polttoainetta voitaisiin tuoda maahan “massiivisessa mittakaavassa”.

Jos anestesia-aineet loppuvat, kirurgien on pakko lopettaa leikkausten tekeminen.

Järjestön edustajat sanovat, että miljoonalle ihmiselle on saatava humanitaarista apua välittömästi ennen kuin heidän terveytensä heikentyy merkittävästi.

Israel on vanginnut 63 Hamasin sotilasta Länsirannalla.

Israeli security forces detained 63 alleged “Hamas terror operatives” in military operations that saw more than 80 people detained across the occupied West Bank overnight, the IDF said in a statement on Thursday.

Suomalaiset rauhanturvaajat jatkaavat työtään Libanonin ja Israelin raja-alueilla.

YK:n johtama laaja Unifil-operaatio, jossa on mukana myös suomalaisia, valvoo Israelin ja Libanonin välistä raja-aluetta. Suomalaisen kriisinhallintajoukon Libanonissa (SKJL) komentaja on Markku Puustinen.

6 tykkäystä

Usan laiva puuttui Yemenin lähellä ammuttuihin raketteihin tms

Meidän tuurilla kun pölhex sulkee perjantaina niin siellä on viikonloppuna upotettu Hormuzille muutama paatti ja Iranin jalostamot liekeissä ym. :person_shrugging:

12 tykkäystä