Lähi-idän turvallisuustilanne ja aggressiot

https://twitter.com/FirstSquawk/status/1781127807675802109

image

Iranin ydinohjelmaan liittyvien paikkojen “uudelleenorganisointia” kenties käynnissä Israelin toimesta tänä yönä?

https://twitter.com/FirstSquawk/status/1781126971159691553

image

Ja kenties myös muualla pientä Iranin kurmotusta?

12 tykkäystä

Ei liene pelkkää sattumaa.

6 tykkäystä

Tärkeä yksityiskohta Israelin iskuun. Iranin armeijan johtoa voi kuumottaa…

Iran sent 300+ weapons against Israel in a failed operation. Israel has sent just a few against Iran and it appears all have hit the target.

The message I get from this is pretty obvious: you can’t strike us, we can strike you (even overflying Syria and Iraq).

https://twitter.com/MarkHertling/status/1781160040595952013?s=19

19 tykkäystä

Kumpi voitti, jos mukaan lasketaan tuhottujen kohteiden lisäksi iskuihin ja niiden torjuntaan käytettyjen aseiden hinta?

Voit miettiä asiaa sitä kautta mitä olisi tullut maksamaan jos Iranin hyökkäystä ei olisi onnistuttu torjumaan vaan kaikki dronet ja ohjukset olisivat osuneet.

Ellei asia valkene näin niin en voi auttaa.

21 tykkäystä

Joitain ajatuksia pikaisesti:

Iranin ydinaseohjelman tarkka tilanne ei ole julkisesti tiedossa, Israelilla toki varmasti on. Vielä ei tiedetä iskettiinkö ydinaseohjelmaan (ehkäpä ei ollut tarvetta).

Lainatakseni viisaampien näkemystä, Iranilla on kolme keihäänkärkeä Israelia vastaan:

  • Terroristiryhmät (Hamas, Hizbollah, Huthit, jne). Israel vähentää näiden aiheuttamaa uhkaa jatkuvasti (ns. arkipäivää), joskin Hizbollah on selvästi vakavin. Mutta nämä eivät pärjää sotilaallisestsi Israelille. Tekevät siis pientä jatkuvaa häirintää ja terrori-iskuja jne.
  • Iranin ballistiset ohjukset ja droonit. Näimme viikko sitten, että nämä ovat kuitenkin paperia. Israel pystynee tuhoamaan näihin liittyvät installaatiot melko tehokkaasti tositilanteessa.
  • Ydinaseohjelma. Tähän varmaan isketään sitten kun on oikeasti tarve.

Ts. Iranilla ei ole kovin hyviä mahdollisuuksia aiheuttaa Israelille isoa vahinkoa tällä hetkellä, mutta Israel kykenee taas satuttamaan Irania kovastikin. Kaikesta Jihadismistaan huolimatta iranilaiset joutuvat tätä myös harkitsemaan omassa päädyssä aika vakavasti jatkotoimien osalta.

Iranin media tällä hetkellä “downplays” tilannetta; Iranin televisiossa näytetään rauhallista Ishafania ja reportterit kertoilevat kansalle kuinka rauhallista täällä on.

Oma tulkinta on, että tämä homma oli todennäköisesti tässä. Markkinat säikähtävät ja tämä päivä on lienee paras ostopaikka tässä kriisissä kellä käteistä on.

47 tykkäystä

Mikä homma missä? Iran ilmoitti ettei mitään ohjuksia edes tullut niskaan.

https://twitter.com/FirstSquawk/status/1781162906551308547

image

https://twitter.com/FirstSquawk/status/1781162925723426941

image

https://twitter.com/FirstSquawk/status/1781158831583531236

image

Tämmöinen satu-ja-tarina -setti viittaa siihen että Iran yrittää vahvasti sepustaa ainakin omilleen että ei sieltä mitään iskua edes tullut, muutama kämäinen vakoojadrone jotka tietty ammuttiin heti alas koska ilmapuollustus voittamaton.

Joka tietenkin on siinä mielessä hyvä asia että näin ei ole mitään perusteita jatkaa uusilla iskuilla Israeliin.

29 tykkäystä

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö määräsi perjantaina pakotteita kahdelle organisaatiolle, jotka olivat keränneet varoja kahden väkivaltaisen israelilaisen ääriliikkeen puolesta Länsirannalla:

“The two groups – Mount Hebron Fund and Shlom Asiraich – established crowdfunding campaigns to raise thousands of dollars for Yinon Levi and David Chai Chasdai respectively. Both of those men were sanctioned by the US in February under a new executive order targeting those perpetrating violence in the West Bank”.

“The founder and leader of Lehava, an organization whose members have engaged in violence, including assaults on Palestinian civilians,” the Treasury Department said in a statement Friday.

The order angered Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, who complained to the administration, calling it “inappropriate” and “highly problematic,” according to Axios”.

2 tykkäystä

Näyttäisi siltä että tämä Israelin hyökkäys oli muutama (kenties vain kolme kappaletta) ilmasta laukaistu ballistinen ohjus, jotka ammuttiin kohti Isfahanissa olevaa lentotukikohtaa Irakin ilmatilasta. Sen lisäksi on epävarmoja juttuja droneista jotka saattoivat olla ainoastaan tiedustelutehtävissä, seuraamassa ilmatorjunnan reaktioita ja kuvaamassa osumia.

https://twitter.com/JenGriffinFNC/status/1781372554168418622

image

Tämä twiitti sanoo ettei miehitettyjä koneita käytetty, mutta toisaalta Irakista löytynyt romu viittaisi toisin

https://twitter.com/sentdefender/status/1781368088929185931

Joten itse uskon ennemmin skenaarioon jossa lentokoneet lensivät Irakin ilmatilaan ja sieltä laukaisivat pitkän kantaman ohjukset.

Koska isku oli loppupeleissä erittäin pieni ja kohdistui Iranin ilmatorjuntaan, on esitetty spekulaatioita että tämä saattaisi olla vain koe - selvitetään miten ilmatorjunta reagoi, jotta todellinen isku saadaan paremmin läpi siitä. Ei olisi ensimmäinen kerta kun Israel toimii näin. Toisaalta joka suunnalla on esitetty toiveita että ehkä tämä oli tässä, pakollinen kostoiskun kostoisku on tehty ja Iranille on näytetty että “hei, jos haluamme niin, voimme pistää paikkoja päreiksi aika lailla miten haluamme.”

https://twitter.com/OAlexanderDK/status/1781288530792112294

image

Iran lupasi välittömästi kostaa mahdolliset iskut. Mitään ei ole vielä kuulunut ja omilleen ovat uhonneet että kaikki torjuttiin ja mitään vahinkoa ei sattunut. En tähän tarinaan usko ja todennäköisesti kohdetukikohdan ilmatorjuntajärjestelmiä meni sileäksi. Jos Iran jättää homman tähän, se olisi luonnollisesti hyvä asia, mutta samalla viesti Israelille että uhosivat lämpimikseen. Viikonlopun yli saattaa olla vielä hieman hermostuneisuutta. Tuleeko kenties Israelilta vielä se “varsinainen isku” tämän pienen kierroksen päälle? Toteuttaako Iran uhoamansa jatko-kostoiskut tämän iskun jälkeen, varsinkin jos pääsi käytännössä katsomaan kuinka hyvin oma ilmatorjunta näitä torjuu.

12 tykkäystä

Vähän syvällisempää analyysiä Iranin ja Israelin välisestä vihoittelusta:

9 tykkäystä

Taasko mennään :smiley:

image

18 tykkäystä

Gaza war takes a toll on Israel’s tech sector : NPR

Facing dire labor shortage, Israel recruits migrant workers from India (nbcnews.com)

Pari juttua Israelista ja sodan aiheuttamasta työvoimapulasta. Talous kärsii ja tuotantoketjut katkeilee kun työntekijöitä on rintamalla. Palestiinalaisia halpatyöläisiä yritetään korvata Intialaisilla.
Kaikesta päätellen Israelilla ei ole mahdollisuutta käydä pitkää sotaa vaikka saisi rajattomasti aseita. Taloudelliset realiteetit tulevat vastaan.

9 tykkäystä

Tuore dokumentti Hamasin julmuuksista 7.10.2023.

Ei heikkohermoisille

7 tykkäystä

Tuli mieleen että onkohan Iranin turvallisuuskomitean veijarit shorttina vahvasti ja nauravat porukassa kun laativat uutta tiedotetta… :eyes:

1 tykkäys

Yhdysvalloissa on erityisesti ollut viime viikkoina paljon mielenosoituksia ja leiriytymisiä yliopistoissa Gazan puolesta. Useissa tapauksissa nämä ovat muuntuneet Hamasin ylistykseksi ja antisemitistisiksi mellakoiksi.

There’s a reason students are suddenly waving Hezbollah flags and camping out on campus in expensive, brand-new tents.

Don’t kid yourself; this is not some spontaneous eruption by educated youth. Some wealthy external entity is behind this – organizing, funding, and directing these protests.

https://x.com/InfoAgeStrategy/status/1785366161288253444

Näissä on havaittu selkeitä trendejä:

  • Narratiivi on juutalaisvastaisuus (enemmän kuin Israelin hallinnon vastaisuus)
  • Terroristijärjestöjen - kuten Hamasin ja Hezbollahin - ihannointi
  • merkkejä ulkopuolisesta rahoituksesta


https://x.com/DominicRomanda/status/1783463849657614691

Yhtenä tiedonlähteenä on nuorilla erittäin suosittu Tiktok. Yhdysvallat on säätänyt lain, jossa Yhdysvalloissa toimivan Tiktokin on erottauduttava emoyhtiöstään Bytedancesta. Bytedance voisi esimerkiksi listata länsimaissa toimivan Tiktokin pörssiin ja tienata luultavasti miljardeja. Tiktok sulkee mieluummin palvelun. Yhtiö voi toki näin tehdä, mutta liiketoimintamielessä siinä ei ole järkeä. Divestoidessaan yhtiön ByteDance ja sen taustalla oleva ohjausryhmä menettäisi hallinnan yhtiöstä ja tätä he eivät selvästi halua.

https://twitter.com/ArmandDoma/status/1783559731313013036

Ehkä taustalla on valtion toiminta?

TikTok has been dogged for months by accusations that its app has shown a disproportionate amount of pro-Palestinian and antisemitic content to users of its hugely popular video platform.

Paitsi propaganda-alusta, se on myös turvallisuusriski käyttäjilleen.

TikTok is facing numerous government inquiries in Europe and abroad about its ties to the Chinese state. Government offices in the E.U., U.K., France, Belgium, Denmark, Netherlands, and Norway, among others, have banned TikTok from government devices over concerns that the app, which is owned by the Chinese tech giant, ByteDance, could be used to exfiltrate sensitive government information to China.

Jos käytät alustaa, älä postaa sinne mitään, mistä virallinen Kiina ei pidä.

Aziz said she sandwiched her political commentary between eyelash improvement tips in order to circumvent censorship she anticipated from the platform. Less than two days after her first video was posted, she tweeted that she had been suspended from TikTok for a month.

31 tykkäystä

Kun maassa on riittävän suuri köyhäillistö niin öljymiljardeilla saa ihmeitä aikaan, jopa rajojen ulkopuolelta käsin ilman että laukaustakaan ammutaan.

2 tykkäystä

Tämä voi olla merkki ulkopuolisesta rahoituksesta tai sitten jonkun opiskelijan iskä on retkeilykaupassa töissä, paikallisessa Varustelekassa on iso satsi tarjouksessa, rekasta on ”tippunut” satsi tai miljoona muuta yhtä hyvää arvausta.
Näitä protesteja/mellakoita kymmenissä kampuksissa. Olisi kiinnostavaa nähdä löytyykö näiden väliltä joitain yhteyksiä.
Vielä itse tietoa odottavalla kannalla ennen kun otan kantaa suuntaan tai toiseen.

4 tykkäystä

Gazan vankien prosessoinnissa on havaittu koston ja kidutuksen elementtejä.

https://edition.cnn.com/2024/05/10/middleeast/israel-sde-teiman-detention-whistleblowers-intl-cmd/index.html

CNN interviewed over a dozen former Gazan detainees who appeared to have been released from those camps. They said they could not determine where they were held because they were blindfolded through most of their detention and cut off from the outside world. But the details of their accounts tally with those of the whistleblowers.

1 tykkäys

Tuollainen on aivan mahdollista, kostamisessa se on kenties jossain määrin ymmärrettävää, ei muuten. Kidutuksella toki saadaan tietoja jos jonkinlaista, mutta sen totuusarvo on likipitäen nolla. Sen selvittäminen mikä osa kidutetun kertomasta on totta ja mikä ei, on huomattavasti hankalampaa kuin sivistyneemmin toimiminen. Tuon vuoksi kiduttaminen on moraalisesti, eettisesti ja tavoitteiden toteuttamisen kannalta täysin järjetöntä puuhaa.

3 tykkäystä

Nyt kun vuosipäivää vietetään aika vaikeissa merkeissä, niin tässä hieman poimintaa, mitä sanomalehdissä kirjoitettiin aikoinaan vuoden 1948 Israelin itsenäisyysjulistuksesta. :thinking:

The Palestine Post nimettiin myöhemmin vuonna 1950 The Jerusalem Postiksi. USA oli tosiaan ensimmäinen maa, joka de facto tunnusti Israelin, mutta kommentit olivat melko optimistisia “Truman recognizes it and hopes for peace”.

Noita suomalaisia lehtijulkaisuja voi etsiä Kansallisarkistosta kun lisää siihen päivämäärän ja sanomalehdet hakuehdoksi. Tuo kyseinen Laatokka tosin lopetti ilmestymisen muutamaa vuotta myöhemmin.

13 tykkäystä