LapWall - Puuelementoinnin edelläkävijä

Toimitusjohtaja Jarmo Pekkarisen katsaus LapWallin eilisestä yhtiökokouksesta :movie_camera:

29 tykkäystä

En tiedä, seuraako kukaan LapWallin edustaja tätä ketjua, mutta jos seuraa, niin annan palautteen toimitusjohtajan katsauksesta:

Tämä oli todella hyvä ja ainakin itse sain katsauksesta paljon mielenkiintoista tietoa. Ei kannata turhaan stressata, että puhe olisi liian pitkä, kun on hyvää asiaa. Plussaa myös siitä, että esitys on vedetty omalla aidolla tyylillä, eikä ole heittäydytty harmaiksi virkamiehiksi.

Hyvää työtä :clap:

43 tykkäystä

Enpä ole juurikaan yhtiötä ja toimariaan seurannut, mutta kun kun tuli vastaan että oli haukkunut toimialansa (eli asiakkaansa), niin pistetään nyt esiin tarkka määritelmä:

Adjektiivimuokkaa

epärehellinen (38) (komparatiivi epärehellisempi, superlatiivi epärehellisin) (taivutus [luo])

  1. sellainen, joka valehtelee, pettää, huijaa tai [varastaa]
    (varastaa – Wikisanakirja)

Ja palataan sitten tähän annettuun esimerkkiin. Saatan lyödä tässä hudin, mutta omasta mielestäni asiakas ei ollut valehdellut, pettänyt, huijannut tai varastanut.

Toki kyseessä täysin joustamaton sopimuksen tulkinta, mutta tehtyä sopimustahan siinä kirjaimellisesti seurattiin. Ja onhan yleisesti myös selkeä korrelaatio siinä, että mitä tiukemmalla yrityksen talous on, sitä tarkemmin sopimukset tulkitaan.

Katsoin vain tämän pikku pätkän, mutta sen pohjalta voisin suositella toimarille vaikkapa lomaa lapin hangille…

Tässähän nimenomaan petettiin, huijattiin ja varastettiin sopimusta tulkitsemalla.

3 tykkäystä

Avaatteko vähän mistä kyse?

Täytettä tarvitaan…

Uskallan edelleen olla eri mieltä. Petos, huijaus ja varastaminen ovat käräjä(kelpoisia) juttuja kun taas sopimuksen kirjaimellinen noudattaminen ei sitä ole.

Jos kyseessä oli muutaman kymppitonnin kupru (kuten taisi olla?), niin mielestäni toimari voi kiittää tätä asiakasta arvokkaasta opista: myös sopimusjuridiikkaan on satsattava asianmukaisesti. Mitä yritys ilmeisesti tehnytkin ja hyvä niin.

Totta kai suurin piirtein jokainen taloyhtiökin tietää, että alalla tulee vastaan vähän sitä sun tätä. Myös ihan suoria laittomuuksiakin ja varsinkin silloin kun konkurssit kaatavat firmoja vasemmalta ja oikealta.

Jos nyt oikein omistajalistaa tulkitsin, niin Lapwall on pitkälti perheyritys? missä TJ on suurin yksittäinen omistaja. Silloin tietysti on varaa sanoa enemmän ja suorempaan kuin pelkillä palkkajohtajilla. Vähän eksoottisemmalta myynninedistämiseltä tämä kuitenkin kuulostaa.

(Sanktioitu) tarkistuspiste sopparissa on kuitenkin aina tarkistuspiste ja toisaalta projektiaikataulu on projektiaikataulu. Miksi ne olivat erit? Mikä on asiakkaan versio tapahtuneesta? Mihin hintaan lapwall oli tarjonnut? Miksi lapwall oli valittu ja mahdollinen kilpailija oli jäänyt nuolemaan näppejään?

Olisi voinut olla vaikka niin, että lapwall oli kalliimpi mutta sai diilin kun sitoutui toimittamaan vaadittuun tarkistuspisteeseen. Miltä tuntuisi silloin siitä toisesta tarjoajasta, kun huomaa ettei lapwall kuitenkaan pysynyt aikataulussa mutta jäi silti ilman sanktiota?

Eli hämmästelen kuitenkin edelleen tätä kommenttia (“kusetus”, “epärehellisyys” kategorista alalla) ja ennen muuta tätä siihen liitettyä esimerkkiä. Kun on toimittu kirjaimellisesti sopparin mukaan.


Tämä kohta em. videolla taisi alkaa noin hetkestä 16:40

Ja hmm… mahdollisesti ymmärsin osin väärin tai ehkä niin ettei ihan yksityiskohtainen ja yksikäsitteinen tapahtumien kulku selvinnyt videolta. (ks. Wertherin kommentit alta…)

Oliko lyhyesti näin:
Asiakas viivästytti asennuksen aloitusta 2 viikkoa sovitusta, elementit oli toimitettu. Lapwall jätti reklamoimatta aloituksen viivästymisestä. Välitavoite määrätty, johon ei päästy asiakkaan viivästyksestä johtuen. Kohde luovutettiin kuitenkin sovitussa aikataulussa.

Asiakas vaati ja sai korvaukset välitavoitteen viivästymisestä?

7 tykkäystä

Minusta varsin kuvaava puheenvuoro rakennusalasta ja siellä osan toimintatavoista.

Eräs tuttu, joka nähnyt alaa vuosikymmeniä totesi joku aika sitten, että ennen mentiin linnasta suoraa satamiin töihin ja nykysin mennään raksalle. Siinä mukana mennyt sanasta sanaan luottaminen ja ketjutuksen suosio vaan pahentanut tilannetta.

13 tykkäystä

Hyvin olet perustellut näkemyksen. Oman näkemykseni mukaan petos ja varastaminen on rikos, kun taas kusetus ja epärehellisyys on jonkun tietyn ryhmän yleisestä oikeustajusta poikkeavaa toimintaa. Esimerkiksi käytettyjen autojen kauppa ja remonttimyynti ovelta ovelle kärsivät epärehellisten toimijoiden maineesta, vaikka rikokseen tuomittavat petokset näissä on syntyneisiin kauppoihin nähden varsin vähäisiä. Kokemus epärehellisyydestä syntyy, kun sopimuksen osapuolilla on erilainen kyky tulkita sopimuksia, niiden muuttuvia olosuhteita yms. nyansseja ja toinen osapuoli käyttää hyväksi toisen tietämättömyyttä.

Tästähän Jarmon puheessa nyt ja ainakin yhdessä aiemassa haastattelussa oli kysymys? Hän ei ole sanonut asiakkaita rikolliseksi, eikä ole maininnut oikeustoimista. Sanoi, että on tullut yllätyksenä kuinka epärehellisestä toimialasta on kysymys, sanoi että on epärehellisin toimiala missä hän on ollut töissä ja että “meitä on kusettettu paljon, mutta ei kuseteta enää”.

Rakennusalalla on yrityksiä joilla kaikki rakentamistyö teetetään alihankkijoilla. Nämä alihankkijat taas ovat usein pienehköjä yhtiöitä, joissa ehkä homma osataan tehdä hyvin ja hinnoitellakkin järkevästi, mutta ei ole laki/sopimusjuridiikasta samanlaista osaamista kuin tilaajalla. Osa tilaajista perustaa toimintansa juuri tähän. Kiitoksena hyvästä työstä jätetään homma maksamatta tai sopimussakko perään.

En tunne Jarmon työhistoriaa, mutta väittäsin, että Pyhännällä ei ole totuttu, eikä sielä kenenkään bisnes perustu toisen hyväksikäyttöön. LapWallin bisnes on perustettu alunperin tuottamaan Laptille elementtejä. Tämä taas on perustunut veljesten väliseen luottamukselliseen yhteistyöhön. Siinä on ollut lähtökohta ja siitä on ponnistettu tähän päivään. Hyvää oppia on tullut isomman maailman sopimusjuridiikasta kantapään kautta ja sitä tarvitaan erityisesti jatkossa kun asiakkaiden lukumäärä ja kauppasummat kasvaa.

Minun mielestä ei ole väärin sanoa, että vääryyttä on koettu. Jarmon mainitsema välitavoitesanktio on nimen omaan vääryyttä. Oikeustajun mukaista olisi siirtää kaikkia sopimuksen päivämääriä niin paljon eteenpäin, kuin on myöhässä aloitettu. Tämä on nyt varmaan opittu :blush: LapWallin asiakkaat kuitenkin saavat LapWallin tuotteilla kilpailuetua, kun niitä ei kaikille riitä. Kaikki asiakkaat eivät sitä ehkä kuitenkaan osaa arvostaa, vaan ajattelevat, että parempi pikavoitto tänään kuin kannattavan näköinen tulevaisuus.

Minulla on vahva luotto, että LapWallin porukka tajuaa erittäin hyvin mitä ovat tekemässä ja mihin ollaan menossa. Kaikista seuraamistani toimitusjohtajista Jarmo on yksi vakuuttavimmista. Uskaltaa sanoa ja kertoo selkeästi asioista missä on järkiä ja missä ei. Ei yritä selittellä menneitä epäonnistumisia hyviksi asioiksi, vaan sanoo suoraan miten on. Ei muuten vaikuta vähääkään helppoheikiltä joka on myymässä firmaansa ylihintaan pois. Osasta tomitusjohtajista tulee semmonen tunne, että kaikki on pelkkää positiivista mitä on nyt ja tulevaisuudessa kaikki on vielä paremmin. Jarmosta ei. Hyvä Jarmo pysy jämynä. :grinning:

En itse tiedä kannattavampaa homma, kuin rehellisen ja hyvän yhteistyön. Pysyykää LapWallilla itse siinä bisneksessä.

38 tykkäystä

@Antti_Viljakainen on tehnyt uuden yhtiöraportin LapWallista. :slight_smile: :gem:

Sisällytimme ennusteisiimme LapWallin viime viikolla sinetöimän odotetun investointipäätöksen Pyhännän tehtaalle. Odotamme investoinnin luovan osakkeenomistajille arvoa kannattavan kasvun muodossa, mutta arvioimme hyötyjen näkyvän selkeästi yhtiön numeroissa vasta vuodesta 2027 eteenpäin. Lyhyemmällä sihdillä osaketta sen sijaan ajaa arviomme mukaan etenkin Suomen rakennussyklin kehitys ja siitä riippuvaiset yhtiön vuosien 2024–2025 tulosnäkymät.

image

22 tykkäystä

Olipa kyllä tosiaan hyvä tuo toimitusjohtajan katsaus. Jäin miettimään, että raportoiko Lapwall liikevaihdon jakaumaa yksityisen ja julkisen sektorin välillä? Videolla ei taidettu tätä mainita.
Tämä kiinnostaa sikäli, että saisi jonkinlaisen käsityksen siitä kuinka ison katalyytin yksityisen rakentamisen elpyminen sitten aikanaan yhtiölle antaa.

9 tykkäystä
19 tykkäystä

Edellisen artikkelin teksti vastaa myös omaa kokonaiskuvaa siitä, että ympäristötrendi ei kunnolla näinä aikoina etene. LapWallin osalta toki on huomioitava, että nykyisellä portfoliolla puukerrostalojen kysynnän jopa markkinaa pahempi sakkaaminen ei oleelliseti haittaa, kun asumiseen liitännäiset seinäelementit menevät käytännössä kokonaan mataliin koteihin eli omakoti- ja rivitaloihin.

Tänään julkaistiin myös RT:n suhdannekatsaus (täällä). Kovin on synkkää asuntosegmentissä.

19 tykkäystä

Tällainen tuli vastaan Twitterissä.

Alkuvuodesta:

Alkaneena vuonna 2024 kova talvi vaikuttaa työmailla töiden etenemiseen, mikä osaltaan tulee näkymään alkuvuoden luvuissa. Vuonna 2024 asuntorakentamisen palaamista normaalille tasolle ei ole vielä näkyvissä. Matalaan rakentamiseen odotetaan pientä piristystä, mutta kokonaisuudessaan vuosi 2024 tulee olemaan vielä asuntorakentamisen osalta hiljainen. Liike-, teollinen- ja julkinen rakentaminen pysyvät tyydyttävällä tasolla. Pyrimme antamaan taloudellisen ohjeistuksen vuodelle 2024 puolivuosikatsauksen yhteydessä.

LEKO-järjestelmä pähkinänkuoressa:

”Kiteytettynä LAPWALL LEKO® -elementointijärjestelmä kattaa kaiken suunnittelusta asennukseen. Kyseessä on hiottu prosessi, jonka osana on sekä palvelu, että elementtituotteet. LAPWALL LEKO® -elementointijärjestelmässä voidaan helposti valita elementointiaste, eli mitä kaikkea rakennuksesta halutaan elementoida. Elementointijärjestelmä sisältää noin 50 vakiotuotetta, joilla sekä suuret että pienet rakennukset voidaan elementoida kustannustehokkaasti.

Asiakkaan näkökulmasta toiminnan helppous korostuu, ja asiakas tietää täsmälleen mitä on saamassa, millä aikataululla ja mihin hintaan.”

Eri tuotteiden kapasiteetista ja potentiaalista:

Investoinnin avulla pystymme vastaamaan markkinoiden kysyntään (uuden Pyhännän) tehtaan teoreettisen kapasiteetin ollessa 60 miljoonaa euroa.

Tämän lisäksi markkinoilla on tällä hetkellä paljon jakamatonta kysyntää, arvioidemme mukaan normaalitilanteeseen verrattuna noin 40 miljoonaa euroa. Tästä jakamattomasta kysynnästä aiomme ottaa osamme.

Olemme kehittäneet tuotetta ja toimintaa sillä tavalla, että meillä alkaa olemaan valmius tehdä 50 miljoonan euron liikevaihtoa kattoelementtien puolella.

Varsinaisena taloudellisena tavoitteenamme on saavuttaa 70 miljoonan euron liikevaihto vuoden 2026 loppuun mennessä, mutta luomme kuitenkin edellytyksiä sille, että voimme kattoelementtipuolella tehdä 50 miljoonan euron liikevaihtoa ja samaan pyrimme seinäelementtipuolella.

Menin toimitusjohtajan sutkautuksista täällä ja Twitterissä kuultuani itsekin innostumaan LapWallista sen verran, että kuuntelin viime viikonloppuna pari-kolme tuntia toimitusjohtajan juttuja eri tilaisuuksista. Lukaisin päälle vielä muutaman raportin ja pyörittelin lukuja vähän Excelissä.

Kuvittelin, etten ihan ihan helpolla suostu raksasektorista innostumaan, mutta kieltämättä aika mielenkiintoiselta tämä näyttää ja pitää kirjoitella näkemyksiä vähän pidemminkin joku päivä.

39 tykkäystä

Voitonjakopolitiikassa ennustettavuus on eri kokoisille omistajille arvokasta.

Minusta olennaisen huomion teemaan antoi LapWallin toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen yhtiökokouksessa 12.3.2024, video kohdasta 8 min. https://www.youtube.com/watch?v=hFz8drI3X4w&t=1108s

Sinkon osinkonäkemyksessä on vinha perä (salkunrakentaja.fi)

4 tykkäystä

Tämän päivän Talouselämässä (12.4.2024) juttu LapWallista, sivut 42–47.https://www.talouselama.fi/viikko/15-2024

2 tykkäystä

Olisiko pientä referaattia meille joilla ei ole tilausta? Onko artikkelissa mitään uutta?

10 tykkäystä
3 tykkäystä

Eipä juuri. Vahvistaa jo muodostunutta käsitystä kilpailutilanteesta ja kilpailueduista. Lapwall odottaa kilpailun kiristyvän koska markkina siirtyy kohti tehdasvalmisteisia. Which is nice :grin:

3 tykkäystä

Tässä on Salkunrakentajan juttu LapWallista, ei erityisempää uutta tarkemmin yhtiötä seuranneille. :slight_smile:

Haastavasta viime vuodesta huolimatta yhtiö luottaa kasvuun tulevina vuosina.

LapWall tähtää tavoitteen mukaisesti 70 miljoonan euron liikevaihtoon vuonna 2026. Pekkarinen korostaa jatkuvien robotiikka- ja automaatioinvestointien merkitystä, jotka parantavat kustannustehokkuutta ja työn mielekkyyttä.

Kasvua tukevat jo tehdyt viime vuosien yrityskaupat ja yhteistyösopimukset. Yhtiö osti kaksi vuotta sitten Termater-liiketoiminnan Vetelistä. Kaupan jälkeen yksikköön on investoitu kaksi miljoonaa euroa 2022-2023 sisältäen muun muassa tuotantoteknologiaa ja maanrakennustöitä.

Alaotsikot:

  1. Kovat kasvupanostukset
  2. Tehdastuotanto tuo kilpailuedun
  3. LapWall odottaa voimakasta kasvua lähivuosina
10 tykkäystä