LapWall - Puuelementoinnin edelläkävijä

Voitko @Antti_Viljakainen kommentoida Lappwallin kapasiteetin lisäystä?

  1. Paljonko kapasiteetti oikeastaan lisääntyy prosenteissa jo päätettyjen investointien myötä, onko yhtiö viestinyt tätä, vai enkö vain löydä oikeaa kohtaa?
  2. Miten kauan kapasiteetti-investoinit kestävät; 2022, vai vieläkö viimeistellään 2023?
  3. Mikäli Lappwall investoi 5v aikavälillä “Tehdasvetoisuuden ja elementointiasteen lisääminen rakentamisessa”, tarkoittaisiko se jo kokonaan uusien tehtaiden rakentamista? Tämä vaatinee jo isompaa investointia, mitä nyt lyhyen aikvälin investoinit, vai kuinka?
2 tykkäystä

Ei ole avattu prosentteja. Toki kun liikevaihtoa on tarkoitus kasvattaa karkeasti 50 % suhteessa pro-forma toteumaan vuoteen 2026 mennessä, niin tuosta saa hyvin suuntaa, paljonko lisää kapasiteettia tarvitaan. Ylenmäärinhän turhaa kapasiteettia yhitöllä ei nyt ole.

Käsittääkseni varsinaisesti päätettyjä investointeja ei vielä ole vaan näistä päätöksiä tullee tänä vuonna. Toteutus sitten asteittain ensi vuodesta alkaen. Odotan kuitenkin, että investointeja tehdään pikkuhiljaa eikä kertarysäyksellä, kun tämäntyyppisessä kevyemmässä teollisuudessa asteittain kasvaminen on hyvin mahdollista. Sijoittajien perspektiivistä tämä on toki pelkästään hyvä asia, että mitään prosessiteollisuuden kaltaista isoa investointia ei ole pakko tehdä kerralla.

En lähtökohtaisesti usko uuteen tehtaaseen nykyisen strategiakauden aikana, jos yritysostoja ei tehdä. Meidän ennusteissamme LapWall investoi vuosina 2022-2026 13,5 MEUR, mikä menee olemassaolevien tehtaiden kapasiteetin nostamiseen ja tehokkuuden parantamiseen. Tämän pitäisi mielestäni riittää strategisen kasvutavoitteen saavuttamiseen, sillä liiketoiminta ei ole erityisen pääomaintensiivistä (vrt. vuoden 2021 lopun 8,8 MEUR:n aineellisella omaisuudella pyöräytettiin lähes 48 MEUR:n pro-forma liikevaihto).

6 tykkäystä

Puukerrostalorakentamiseen liittyen ihan mielenkiintoinen juttu tämä, että Oulun asuntomessuille 2025 näyttää tulevan 16-kerroksinen puukerrostalo, josta alkaa pian arkkitehtikilpailu.

6 tykkäystä

Muutama linkki puurakentamiseen maailmalla:

1 tykkäys

Ensimmäinen pörssitiedote urakkasopimuksesta

18 tykkäystä

Moi, haastattelin pohjoisten listautujien toimitusjohtaja-pääomistajia Jarmo Pekkarista LapWallin ja Yrjö Trögiä Norrhydron suhteen liiketoiminnasta, strategiasta sekä listautumisantien toteutuksesta. Disclaimer: olin mukana listaamassa Norrhydroa 1.12.2021.

Minua kiinnostaisi kuulla kantsiiko tällaisia tehdä useamminkin? Mulle melko pieni vaiva kun pyöritän #neuvottelija-kanavaani osin fiilispohjalta ja olin samana päivänä Pörssitalolla kouluttamassa Yrjö Trögin kanssa tulevia listautujia 365 Päivässä Pörssiin-ohjelman puitteissa enivei. Jos teen,

42 tykkäystä

Liikevaihto vähän vajaa mutta EBIT ylitti Viljakaisen ennusteet

Edit: Lopussa vielä: “Raaka-aineiden kustannusnousu on saatu pääosin siirrettyä lopputuotteiden hintoihin.”

19 tykkäystä

Tilauskantaan tarkennus eli se on suhteellisesti samalla tasolla kuin vuosi sitten kun huomioidaan nykyinen volyymi!

LapWall Q1’22: Vauhdikas alku pörssitaipaleelle - YouTube

5 tykkäystä

Q1 EBIT 2,0 miljoonaa (1,2 miljoonaa) ja LV 12,1 (7,8) kasvu tosin pääasiallisesti yritysoston kautta. Tilauskanta +36% vertailukauteen. Markkina-arvo noin 44 miljoonaa, joten eipä ole hinnalla pilattu.

4 tykkäystä

Termaterin liiketoimintakaupasta on tullut helmi - maaliskuussa liikevaihtoa noin 2m€ ja orgaanista loput.

2 tykkäystä

Hyvä korjaus, ja parempi näin:)

2 tykkäystä

Q1 oli LapWallilta erinomainen, mutta loppuvuoden ja ensi vuoden osalta epävarmuus ei päässyt höllääntymään. Tarkemmat kommentit ovat luettavissa täältä.

Tälle aamulle saatiin myös RT:n suhdannekatsaus Suomen rakentamisesta. Alas ollaan tulossa, mutta mitään jääkautta ennuste ei silti povaa (riskit toki taipuvat RT:n mukaankin alaspäin). Lisäksi LapWallille tärkeän matalan rakentamisen RT odottaa pärjäävän suhteessa toimialaa paremmin. Kasvu ja ehkä jopa myynnin puolustaminen lienee kuitenkin ensi vuonna revittävä markkinaosuuksista. Tähän LapWallilla pitäisi kilpailuetujensa ansiosta olla edellytyksiä, vaikka helppoa markkinaosuuden ottaminen ei ikinä olekaan. RT:n suhdannekatsaukseen pääsee tästä.

10 tykkäystä

RT:n suhdannekatsaus yllätti lievän positiivisesti. Rakentamisen yhteensä odotetaan 2022E kasvavan +2 %, mutta saman verran alaspäin 2023E. Asuntorakentamisen aloitusten odotetaan hidastuvan, mutta hyvälle tasolle (yli pitkän ajan tavoitetason). Aloituksissa laskua povataan suurimmaksi osaksi kerrostaloille, joten Lapwalliin ei niin suuri vaikutus (?), joten näkisin katsauksen omia pelkoja positiivisemmaksi.

4 tykkäystä

Ihan mielenkiintoinen keskustelun avaus Tj:tä Twitterissä. Harvemmin näkee itse toimarien keskustelun avauksia kurssikehityksestä. :smile:

https://twitter.com/jarmope/status/1527679409657987079?t=r05UgGins420sqhYn1FLIQ&s=19

4 tykkäystä

En ole tietenkään varma, mutta vaikuttaisi, että tuossa ei ole mitään epäilyttävää agendaa takana vaan kysymys vaikuttaa aika vilpittömältä ainakin itselle. Ei kuitenkaan itse ota arvostukseen tuossa mitään kantaa.

Siltikin, oli kuinka vilpitön tahansa niin jo ihan hygieniasyistä ei mielestäni johdon kuuluisi osallistua mihinkään keskusteluun oman yhtiön osakkeen arvostuksesta, saatika aloittaa keskustelua itse.

Wärtsilän ex-tj Jaakko Eskola kommentoi aikanaan jossain lehtijutussa että osake on aliarvostettu, ja haloo siitä luonnollisesti nousi. Ei kuitenkaan ostanut itse osaketta tuolloin :smiley:

4 tykkäystä

Tämä twiittihän on kadonnut sittemmin. Mahtoikohan mennä röllitili ja oma tili sekaisin ja twiittaus lähtikin omalla nimellä vahingossa… outo.

5 tykkäystä

Kyllähän Lapwall hienosti hoitaa suurimpien omistajien listaa toisin kuin lähes tulkoon kaikki muut. Viikon välein top 100 ilmoitetaan. Ei tähän parhaimmat IT firmatkaan pysty. Mitä tulee osakkeen arvostukseen, niin kyllähän tämä Timon listalla kärkipaikoilla pyörii.

6 tykkäystä

LapWall julkaisi tänään aamulla lehdistötiedotteen lähinnä ympäristöasioihin tehtyyn ulkopuoliseen selvitykseen liittyen. Tiedote on täällä. Ei sinällään mitään oleellista uutta tietoa suhteessa IPO-materiaaleihin, mikä tietysti tässä vaiheessa on vain hyvä asia. Samalla annettiin tiedote Atrian Nurmon laajennuksen suurehkosta toimituksesta, joka lienee tukenut mukavasti H1:n lukujakin.

16 tykkäystä

Näitä uutisia vain lisää…

15 tykkäystä

@Antti_Viljakainen, tekstiin on tainnut livetä väärä tavoitehinta:

8 tykkäystä