LapWall - Puuelementoinnin edelläkävijä

Ohjeistus vastaa omia odotuksiani (en kyllä odottanut, että yhtiö antaa sellaisen) - eli melko varovaiset luvut. H1’22 tulos puolestaan komea, ja ylitti odotukseni! Siihen nähden ohjeistus tosiaan tuntuu varovaiselta.

3 tykkäystä

Meidän 2021 luvut ovat listautumisesitteestä pro-forma lukuja, jotka siis huomioivat Termateri oletetun vaikutuksen.

image

Q2 oli erittäin vahva LapWallille, minkä ansiosta H1-numerot hakkasivat ennusteemme. Kannattavuus oli H1:llä erittäin hyvä (etenkin, kun Termater sitä vielä laimensi), minkä taustalla lienee volyymikasvu ja omat hintojen korotukset, vaikka inflaatiotakin on toki jo ollut. Ohjeistus oli myös odotuksiamme vahvempi, mutta tämä on kuitenkin valtaosin Q2:n ansiota ja H2:n ennusteet vaikuttavat olevan pallokentällä. Epäilisin, että inflaatiota tulee vielä syliin ja orgaaninen volyymikasvu alkaa olla tiukassa suhdannesyistä, minkä takia normaalisti kausiluonteisesti paremmalle H2:lle ohjeistetaan epäsuorasti H1:stä heikompaa tulosta. Toki mitään huonoja numeroita H2:ltakaan ei LapWallilta ole ohjeistuksen perusteella tulossa.

LapWallin webcast alkaa klo 11 ja sitä voi seurata täältä.

15 tykkäystä
5 tykkäystä

Kattoelementtimerkkinat kuumana, palo SUURI

3 tykkäystä

LapWallin Vetelin yksikön tulipalo sammutettu, tuotanto jatkuu normaalisti | LapWall

13 tykkäystä

Vetelissä selvittiin säikähdyksellä. Päivitetty näkemys on luettavissa kaikille täältä ja premium-jäsenille täältä.

9 tykkäystä

Koska foorumilla on hiljaista päätin koota ajatuksiani Lapwallista

Mielestäni Lapwall vaikuttaa laadukkaalta yhtiöltä, jolla on mahdollisuudet vaikka mihin. Arvostus on mielestäni halpa jo nykyisellä tuloksella (huom. Tulostason säilyttämiseen liittyy epävarmuutta rakentamisen suhdannesyklin takia). Lisäksi johto on osaava ja heillä on melkein kaikilla merkittävä osakeomistus. Lapwallin markkina-asema on vahva kaikissa toimintasegmenteissä, mutta vielä erityisesti kattoelementeissä ja kattoelementointijärjestelmissä. Lisäksi investoinnit automaatioon ja tehtaiden tehokkuuden parantamiseen, voivat edelleen kasvattaa etumatkaa muihin.

Yhtiön prosessit ja tehtaat tuntuvat toimivan tehokkaasti ja laadukkaasti, mikä mahdollistaa aidon win-win tilanteen asiakkaiden ja Lapwalllin välille. Tästä esimerkkejä on työmaa-ajan lyheneminen, sadesuojauksen tarpeen poistuminen, kyky suorittaa suuriakin projekteja aikataulussa ja luotettavasti (esim. Atria Nurmo tai Kesko Espoon Mikkelä) ja materiaalien hiilinegatiivisuus.

Toki lyhyellä aikavälillä riskinä on rakentamisen suhdanteen heikkeneminen. Mutta uskon, että Lapwalilla on useita keinoja laimentaa vaikutusta:

  1. Luotettavat toimitukset ja vahvan tase, tekevät Lapwalilta tilaamisesta vähä riskistä, mikä korostuu erityisesti heikossa suhdanteessa.
  2. Eri tuotteiden myynti olemassa oleviin projekteihin (esim. myydään myös kattoelementit seinäelementtikohteeseen)
  3. Mahdollisuus vientikauppaan
  4. Uusien julkisivutuoteiden menestys
    Bonuksena vielä markkinan konsolidoituminen ja markkinaosuuksien voittaminen automaation ja muiden vahvuuksien avulla.

Kuulisin mielelläni mitä mieltä muut ovat.
Laitan vielä lopuksi linkin viimeisimpään toimitusjohtajan esitykseen, jossa Lapwall tulee varmasti tutuksi.

15 tykkäystä

Kiitos hyvästä kirjoituksesta @No_Reverse_Gear . Minullakin on ihan merkittävä positio tässä yhtiössä, ja myös minä luotan yhtiön johtoon. En kenties ole aivan yhtä jäsennellysti pureskellut yhtiön kokonaistilannetta, mutta muutamia irrallisia havaintoja alla.

Hyvää:

  • Odotettavissa erittäin hyvä tulos 2022. Inderes ennustaa käyttökatetta koko vuodelle 8,8 M€, ja tästä H1 kerättiin jo 5,2 M€. Itse olen optimistinen, että tämä ennuste jopa ylitettäisiin 2022.
  • Toimialaan verrattuna aivan erinomainen kannattavuus (esim. EBIT-% tukevasti kaksinumeroinen) ja oman pääoman tuotto fantastinen (yli 40 %).
  • Erittäin vahva tase, nettovelaton yhtiö, joka kykenee halutessaan panostamaan kasvuun.
  • Selkeä liiketoimintamalli ja hyvät, kilpailukykyiset tuotteet.
  • En usko, että yhtiö haikailee vientimahdollisuuksien perään (olkoon tämä vaikka positiiviseksi katsottava tekijä). Aiempi Ruotsin-seikkailu ja sen päättyminen haaksirikkoon taisi tehdä aika pysyvän jäljen yhtiön geneettiseen muistiin, että nyt keskitytään Suomen markkinoihin. Näin taisi Pekkarinenkin jossain haastattelussa taannoin todeta. Kotimaassa markkinaosuudessa on pitkällä jänteellä todella paljon voitettavaa.
  • Mahdollisuus myydä uusia tuotteita vanhoille asiakkaille (“ei pelkkiä kattoelementtejä”)
  • Kokonaisuutena pidän yhtiötä edelläkävijänä rakentamisen dinosaurusmarkkinalla.
  • Osaava ja sitoutunut johto (pitkä historia ja omatkin housut nuotiossa).
  • Erittäin edullinen arvostus tällä hetkellä.

Haasteita:

  • Rakentamisen heikko suhdanne '23 pienentänee tulosta '23.
  • Raaka-aineen saatavuus-/hintariskit globaalissa kauppapoliittisessa ympäristössä (vrt. Venäjän puuntuonnin loppuminen tai muut toimitushäiriöt).
  • Kilpailun kiristyminen lähivuosina puuelementti-markkinoilla.
  • Mikä on yhtiön hinnoitteluvoima nykyisessä inflaatioympäristössä? Itselleni epävarma - voi toki olla hyväkin, jos tuotteet ovat ensiarvoisen hyödyllisiä asiakkaille.
13 tykkäystä

Muutama huomio:
Nostin viennin esille, koska Jarmo on maininnut sen olevan mahdollista tuttujen asiakkaiden kautta, mutta todennut tärkeän ehdon viennille olevan se, että Lapwall vain toimittaa elementit, asennusta se ei niille tarjota. Mielestäni tämä on hyvä linjanveto, koska ollaan opittu entisistä virheistä, muttei kategorisesti suljeta mahdollisuutta pois. Jos homma toimii esim. Nordec:in tai YIT:en kanssa Suomessa, niin miksei voitaisi toimittaa elementtejä heille Ruotsin kohteisiin. Kunhan tästä Jarmon “punaisesta linjasta” pidetään kiinni.

Uskon hintakilpailukyvyn verrattuna muihin puuelementti toimittajiin olevan hyvä tai erittäin hyvä, koska Lapwallilla on suuremmat volyymit, luultavasti selkeästi tehokkaammat prosessit ja paremmat hankintasopimukset. (Tehokkuutta on tuotu monesti esille useissa sijoittajaesityksissä ja @Antti_Viljakainen on kirjoittanut hankintasopimuksista tähän tyyliin ainakin laajassa raportissa)

Toki siltä ei suojaa mikään, että jos rakentaminen jäähtyy (tai jäätyy) niin pahasti, ettei puuelementti projekteja vain ole riittävästi. Tällöin tehdasta ei saada myytyä täyteen ja kannattavuus ottaa osumaa.

8 tykkäystä
6 tykkäystä

Osaako joku kertoa, mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

5 tykkäystä

Likviditeetti osakkeella paranee kun Lago rupeaa häärään molemmilla puolin laitoja. Positiivinen juttu osakkeelle ehdottomasti.

9 tykkäystä

Pitikö tuon markkinatakauksen siis lisätä kauppojen määriä vai tasoittaa hinnan vaihteluita? Tänään kauppoja alle 4000 tuhannella eurolla. Miten lie ollut ennen takauksia?

Tarkoitus oli pienentää spreadiä ja siitä aiheutuvaa volatiliteettia.

6 tykkäystä

@Antti_Viljakainen on antanut ennakkokommenttinsa maanantaista Q3-liiketoimintakatsausta varten. :slight_smile:

Odotamme hyvällä tilauskannalla H2:lle päässeen LapWallin liiketoiminnan kehittyneen sekä kasvun että absoluuttisen tuloskertymän osalta suotuisasti. Tilauskannan sen sijaan arvioimme laskeneen suhteessa H1:n lopun tasoon. Kuluvan vuoden ohjeistuksensa 7-8 MEUR:n oikaistusta liikevoitosta yhtiö arviomme mukaan toistaa. Emme tee muutoksia näkemykseemme hyvin maltillisesti arvostetusta LapWallista (2023e: P/E 10x, EV/EBIT 7x).

4 tykkäystä

Jarmo Pekkarainen puhuu lapwallista. Hyvää juttua firman markkinatilanteesta, tulevaisuudesta ja mahdollisesta ulkomaan toiminnasta. Pekkarainen vaikuttaa todella pätevältä taas👍

8 tykkäystä

Liiketoimintakatsaus ja mitä Inderes odotti.

6 tykkäystä

Jörses, miten hyvät luvut! Kannattavuus pysynyt todella korkeana, EBIT >15% :partying_face:.

Kahvit tippumaan!

13 tykkäystä

Hieno kvartaali, mutta tilauskannan kehitys ja ensivuoden näkymät eivät kasvun osalta olleet erityisen härkämäisiä.

2 tykkäystä

Joo oli kyllä mukavat luvut!
Näkymät hieman vaimeat, mutta se ei kyllä yhtään yllättä tässä tilanteessa ja kurssia katsoessa luulen, että jonkinlaista hiipumista oli jo hinnoiteltu sisään.

3 tykkäystä