Osakesijoittaminen

Lassila & Tikanoja

Piti oikein aloittaa uusi ketju, koska L&T:lle ei löytynyt vielä omaa. Viime viikkoinen negari oli odotettavissa, mutta nyt vähän kaksijakoisin mielin, että tankatakko lisää vai cut your losses?

3 tykkäystä

Kerrassaan käsittämättömän surkea firma. Biowatti vaikuttaa enemmän harrasteelta, kiinteistöhuollossa ym. ei mitään kilpailuetua. Homman kruunaa perinteinen jätehuoltobisnes, jota firma ei jollain ilveellä onnistu kunnolla kasvattamaan huolimatta markkinajohtajuudesta.

Kai tällekin jokin hinta on, mutta naamojen pitää vaihtua firmassa

Miten toi muovinkierrätys, mihin yhtiö tuntuu panostavan, olisiko siinä potentiaalia yrityksellä?

1 tykkäys

Ostin ja myin pienellä voitolla ihan lähiaikoina. Nykynuoriso käyttää ilmaisua EVVK. Ihan varmasti pysyy pystyssä, mutta ei tule mitään ihme jysäriä, pankkitiliin verrattava sijoitus.

T:K

Tämä on mielenkiintoinen keissi, konsensustavoitehinta laahaa 14 eurossa ja kurssi 16,50. Perinteisesti hyvä osingonmaksaja. Lisäksi kierrätys on kova trendi ja saa varmaan vastuullisuuspisteitä rahastojen valinnoissa. Defensiivinen liiketoiminnan luonne eli hinta voi kehittyä miinuskorkojen aikakautena vieläkin korkeammalle.

Lisäys:Mainittakoon, että itse myin 13,05 ostamani position jo 15,50 eurossa, tarkoituksena ostaa myöhemmin halvemmalla takaisin🙂. Hiukan toki veivaillut senkin jälkeen, mutta olen nyt kahden vaiheilla, pitäisikö ostaa positio ennen tilinpäätöstiedotetta. Se tuskin on pettymys markkinoille vaan tasaisen kohtuullista suorittamista. Firma on hyvin aktiivinen Twitterissä.

Tilinpäätöstiedote hieman odotettua heikompi,toimitusjohtaja ei pidä suoritusta tyydyttävänä. Kassavirta kuitenkin vahva, osinko säilyy ennallaan 0,92 e(tämän hetken kurssilla n.5,75%, mutta osingonjakosuhde hieman yli 100%). Kuluvalta vuodelta odotetaan tulosparannusta. Erittäin vaikea arvioida kurssireaktiota, koska kunnollinen konsensus puuttuu. Jos laskee, ostan lisää.

1 tykkäys

Tämä on sitä samaa heikkoa suorittamista mitä se on ollut koko viime vuosikymmenen. Sinänsä ei mitään yllättävää tuloksessa

Ehkä jos yhtiö saa parannettua hivenen tulostaan vaikkapa tuonne euron epsin tuntumaan niin ei tämä mikään superkallis ole. Johdon näytöt kannattavasta kasvusta vain ovat todella heikot

1 tykkäys

Ostin ensimmäistä kertaa pienen siivun nyt q4 tuloksen jälkeen. Aika pitkälti olen samaa mieltä aikaisempien kirjoittajien kanssa. Track record ei ole firmalla hyvä. Toimialana kuitenkin kiinnostava, defensiivinen ja myöskin megatrendit kierrätys, ilmastonmuutos ja vastuullisuus pitäisivät tuoda myötätuulta. En ole johdon puheisiin ehtinyt vielä perehtyä tarkemmin. Toivottavasti ei ole selittelyyn taipuvainen.

1 tykkäys

Tilinpäätöstiedotteessa mainittiin peräkkäisissä virkkeissä korjausrakentamisen myynti (ja sen aiheuttama lv:n lasku) ja kiinteistöpalveluista aloitettava (tai jatkuva) yhtiöittäminen. Olisko ajatuksena lopulta eriyttää/myydä myös kiinteistöpalvelut ja keskittyä roskaan, mikä se tulevaisuuden bisnes onkin.

Tuo liike nostaisi kurssia :+1:t2:

Tänään ilmestyneessä Arvopaperi-lehdessä avataan Timo Harakan osakeomistuksia. Hehkuttaa Lassila&Tikanojaa seuraavasti: “Yhtäältä sijoittajan tehtävä on tukea suomalaista elinkeinotoimintaa. En ole viime vuosina miettinyt tuottoa vaan olen omilla roposillani halunnut tukea jotakin toimintaa. Esim.Lassila&Tikanoja on tehnyt hyvää työtä kierrätyspuolella, ja työministerinä sain nähdä, miten siellä on työllistetty paljon maahanmuuttajia, osatyökykyisiä ja ikääntyneitä työntekijöitä. Sellaisessa on kiva olla omistajana mukana.”

Jaoin lähinnä, koska uutisvirta Lassila&Tikanojasta on aika vähäistä :slight_smile: Ulkomaalaisomistus hallintarekisterissä oli muuten vain 12,15% tammikuun lopun tilanteen mukaan. Itse pidän tätä vakaannuttavana tekijänä osakkeen kurssissa, toki ulkomaalaiset tuovat mukanaan nousun, mutta myös reippaan laskun, kun häipyvät reunamarkkinoilta.

Minä vähän luin tikanpoikien tilinpäätöstä ja pläräsin sijoittajasivuja. Etenin kuin oppikirjassa ja vilkaisin osakekohtaisia arvostuskertoimia vasta viimeisenä enkä keskittynyt juuri ollenkaan pörssikurssin tuijottamiseen.

Vikalla neljänneksellä kaikkien toimialojen tulos laski vertailukaudesta mutta kiinteistöpalvelut Suomi roikahti eniten. Periaatteessa tuo Suomen kiinteistöpalvelu porskuttaa heikoimmin näistä. Yhtiö voisi kiinnostaa varsinkin kun voisin nähdä tuon ympäristöpalvelun potentiaalisena mutta haluaisin kyllä ekana että Suomen KP saataisiin edes parempaan suuntaan.

Pidän alaa melko defensiivisenä. Kierrätys ja ympäristöstä huolehtiminen lisääntyy yrityksissä ja yhteiskunnassa kokoajan ja LT on tässä auttamassa asiaan. Kierrättää täytyy myös laskusuhdanteessa. Yritys mainitsee riskitekijöiksi mm rakennusalan jäähtymisen mutta itse miellän riskiksi myös sen että vastuullisuudesta oiotaan kannattavuuden kustannuksella dumppaamalla muovijätteet salaa Itämereen tai metsään, josta sitten jäädään kiinni. No ehkä vähän keuli mutta aina noissa vastuullisuushommissa voi tulla ilmi ihan mitä vain. Sen tiedän että muovijätettä on myyty (!) ulkomaille asti ja muovinkierrätys on aika lapsenkengissä vielä valitettasti. Mutta suunta on oikea.

Osinko on sama kuin muutamana edellisenä vuonna, 0,92 euroa ja eps on 0,9 e. En näe osinkoa kovin kestävällä pohjalla tällä hetkellä, varsinkaan tällä menolla.

Yhtiön tavoitteena on kasvaa 5% vuosittain. Tämä on toki vain tavoite. Toimialat kasvavat 1-2% vuodessa joten yhtiö on näillä näkymin hitaan kasvun yhtiö, jos hyvin menee asiat. Lisäksi yhtiö keskittyy paljon asiakas–ja työntekijätyytyväisyyteen.

Sitten katsoin kertoimia. P/e 18 toteutuneilla luvuilla ja osinko% vähän yli 6%. En näe lyhyellä aikavälillä muuta kuin tuoton koostuvan osingosta, missä ei juuri nousuvaraa tällä hetkellä ole. Tuotto-odotus vaikuttaa aika heikolta itselleni ja lisäksi riskiä vähän liikaa makuuni mutta täytyy vähän seurailla sivusta yhtiötä…

Omavaraisuusaste 35% ja nettovelkaisuusaste 66%

https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/Lassilatikanoja-kiinteistöpalvelut-Suomi-jarruttaa-kasvua tässä muuten lyhyehkö artikkeli yhtiöstä. Ei mikään hirveän uusi mutta ihan validi varmaan vielä.

1 tykkäys

Tässä tuon murheenkryynin eli Suomi kiinteistöpalveluiden toimialajohtaja Tuomas Mäkipeska kertoilee kehityksestä viime marraskuun pääomamarkkinapäivillä. Ongelmat on tunnistettu ja niiden eteen tehdään töitä. Ainakin asiakas-ja henkilöstökokemus on jo jonkin verran parantunut: https://www.youtube.com/watch?v=BJvuo8hRL1k&list=PLkrsmFBeeCD_opql4AZbD0RR6nGlNEH5T&index=6

Yksinkertaisesti kaikki kiinteistöpalvelutoiminnot pitäisi divestoida välittömästi. Tuollainen kiinteistönhoito on viimeisen päälle bulkkia riippumatta kokoluokasta missä toimitaan. En tiedä kuvitteleeko johto tällä olevan jotain synergioita ympäristöliiketoiminnan kanssa, mutta eihän sillä ole mitään. Parhaimmillaan esim. taloyhtiössä kilpailutetaan jätehuolto ja roskat haetaan sen kerran pari viikossa. Kiinteistöhuollon voi tehdä sitten joku muu

Ympäristöliiketoiminnassa ja teollisuuspalveluissa synergioita on varmasti enemmän. Tulee muutakin jätettä kuin sitä muovia ja kartonkia, joka vaatii bisnekseltä jo hitusen enemmän

1 tykkäys

Laitetaan tännekin, yhtiö ei pettänyt, osinko 0,92 siunattiin iltapäivällä. 97 uskaliasta osallistui yhtiökokoukseen, vain osa hallituksesta ja johtoryhmästä paikalla varautumissuunnitelman mukaisesti. Varautuneet kuukauden päivät Koronaan, suurin riski luonnollisesti henkilöstön sairastuminen. Muita suoria ja epäsuoria vaikutuksia toki ovat teollisuuden ja rakennusalan hiljeneminen, joka söisi tulosta. “Business as usual” aika pitkälti. Hiljaa hyvää tulee🙂, tosin se toiminnanohjaus voi vielä Q1:lla aiheuttaa kuluja kiinteistöpalvelut Suomen osalta. Lohipiirakkaa uskoisin syöneeni reaaliosinkona.

1 tykkäys

Ettei olisi turskaa ollut? :wink: LT on kiva kassavirtakeissi ja ns stabiilimpaa bisnestä, mutta aika pirusti stabiilin bisneksen firmaksi tulos ontui viime vuonnakin.

Sulla on varmaan parempaa pintaa yhtiöön. Kerrotko ajatuksesi ennen ja jälkeen sekä hlöstä E. Erp. Hautaniemi? :v: Onko sattumaa, että dipataan miehen tulon jälkeen?

1 tykkäys

Toivon, että turskan sentään olisin tunnistanut😀 Vaikea tuosta Eeron runsaan vuoden toimitusjohtajakaudesta vielä on johtopäätöksiä vetää, istuihan hän myös L/T:n hallituksessa ennen valintaa Tj:ksi. Suomi kiinteistöpalvelut on se murheenkryyni, koska sopimussalkku pienentynyt, mutta olen ymmärtänyt, että ainakin asiakastyytyväisyys olisi jo kasvussa. Kuulostaahan nuo toiminnanohjausjärjestemän ongelmat pahaenteisiltä, kun tuntee Eeron Oriola-historian. Käsitin kuitenkin, että homma alkaisi olla kunnossa Q1:n aikana Luotan myös hallituksen puheenjohtaja Bergholmiin(oli myös toimitusjohtajana 20 vuotta sitten), viheltää kyllä pelin poikki, jos suoritus ei tyydytä.

Kaiken kaikkiaan, aika turvallisin mielin tällä hetkellä omistan “Tikanpoikia”, omistajapohja takaa jatkossakin omistajaystävällisen suhtautumisen voitonjakoon.

2 tykkäystä

Osinko sitten tuli tänään Nordnetin tilille, jotakin myönteistä tämänkin kriisin keskellä. Kurssi(+7,87)osoitti eilen hieman elpymisen merkkejä, ehkä on huomattu, että Korona ei tätä firmaa kaada. Työntekijöitä voi toki joutua sairaslomalle ja karanteeniin.

Hiukan ounastelinkin, että korona voi sataa Lassila&Tikanojan laariin ainakin tässä mielesssä:https://yle.fi/uutiset/3-11289521

L&T ottaa koronasta melkoista osumaa, ja varsinkin yrityssiivoukset ovat vähentyneet. Myös jätehuollon puolella kaikki koulut ja yliopistot putosivat pois pelistä. Pienkiinteistöihin, rivitaloihin ja kerrostaloihin toisaalta luulisi tulevan enemmän/useammin keikkaa, koska ihmiset ovat etätyössä. Vaimon salkussa hieman L&T:tä ja kyllähän yhtiöllä bisnes pyörii koronankin aikana, ei ihan yhtä kiireellisesti.

1 tykkäys