Lassila & Tikanoja

WM tietty toimii kasvavilla markkinoilla Yhdysvalloissa kun taas L&T mörnii Suomen markkinoilla. Lisäksi WM ja vastaavat omistaa suurkaupunkeja palvelevat kaatopaikat ja lajitteluasemat itse ja uusien kilpailijoiden on vaikea perustaa kilpailevia eli kunnon vertikaalisesti integroitu oligopoli. Suomessa kaatikset ja sorttiasemat ym. on yleensä kunnallisia (esim. HSY).

9 tykkäystä

Kiitos vastauksesta. Elin siinä käsitykseksessä että vielä joku aika sitten jenkeistä raijattiin rahtilaivalla skeidaa Kiinaan poltettavaksi energiajätteeksi tms.

Lisätään vielä Raulin aamarikommentit, niin näkevät kaikki hänen johtopäätöksensä tuloksesta: Lassila & Tikanoja: Tulos jauhaa paikallaan - Inderes

2 tykkäystä

Jätelain muutoksesta pienet ja isot jätefirmat ovat esim. lehtien mielipidepalstoilla valittaneet. Syynä se, että on nähty oman hyvin tuottavan bisneksen menevän pian kuralle. Kärjistetysti: aiemmin on myyty jätekuljetusta hyvällä katteella mökin mummolle, pientaloasukkaille ja taloyhtiöille, jotka eivät osaa/jaksa kilpailuttaa tiukasti. Nyt tulee keskitetty malli, raaka kilpailutus ja hyvät myyntikatteet ovat enää kaunis muisto. Nyt on pakko laittaa tiukka hinta tai muuten häviät kilpailutuksen ja firman toiminnan jatkuvuus on epävarma. Jätepalvelua käyttävä ihminen hyötyy, jätefirmat kärsivät.

4 tykkäystä

Täysinhån se on yritysjohdon vastuulla kun tietävät mitkä alueet kunnallistetaan. Mun täytyy kyllä sanoa, ettei ne ole viime vuonna voineet olla mitenkään merkittäviä vaikutuksilta. Ympäristöpalveluiden liikevaihto on n 300miljoonaa, kotitaloudet ja yksityiset ei ole voinut olla edes 10% siitä, max 5% - mutta hyvää liikevaihtoa se on ollut.
Maakunnissa markkinavapailla alueilla jätehuollossa on pärjännyt hyvin pienet paikalliset toimijat.

Mä en näkisi, että varsinaisesti kaatopaikat/vastaanottopaikat on se ongelma. LT toimittaa omille laitoksille tai markkinaehtoisille toimijoille biot ja poltettavan.

Kunnallistaminen on tietysti yksi haaste.
LT ei ole myös riittävästi panostanut materiaalipuoleen, he ikäänkuin keräävät jätteen ja toimittavat eteenpäin. WM:llä taitaa olla pidemmällä käsittelyssä ja jalostuksessa.

Op laski suosituksensa astetta alemmas ja tavoitehintaakin leikattiin, pikauutinen Kauppalehdestä: OP laskee L&T:n tavoitehinnan 10,50 euroon (aik. 12,50 euroa), laskee suosituksen lisää-tasolle (aik. osta)

3 tykkäystä

Syklo suunnittelee Hyvinkäälle muovinkierrätyslaitosta joka kasvattaisi maan kierrätyskapasiteettia 50%. “Syklon laskelmien mukaan Hyvinkään muovinkierrätyslaitos voisi mahdollistaa Suomen valtiontaloudelle 25 miljoonan euron vuotuiset säästöt EU:n muovijätemaksun vähenemisen seurauksena.”

E: Tässä vielä Syklon oma tiedote. Syklo kuuluu Oulun Energia -konserniin.

2 tykkäystä

Tämä on LTn virhe! Tämälaisia investointeja heidän olisi pitänyt tehdä, tai kaasulaitos panostaa bion erilliskeräykseen.

2 tykkäystä

Ei suomessa ole riittävästi jätteitä jotta nuo olisi kannnattavia. Tuonnekkin varmasti tuodaan kalliillla ulkomailta lisää muovia.
Energia kierrätys toimii kun suomessa tarvitaan lämpöä.

Turkista tuli Euroopan muovijätteiden kaatopaikka – roskarallille toivotaan kuitenkin pikaista loppua - Ulkomaat | HS.fi

Yllättävän paljon hyvää, toivottavasti saavat kiinteistöhuollot myytyä.

Lisäksi uusi hallituslisäys on hyvä jos tällä saataisiin L&T analytiikkapanokset kasvuun, murros tuota vaatii

Juha Varis ja tviittiketju Lassila & Tikanojasta :slight_smile:

https://twitter.com/JuhaVaris/status/1772898851592007885


https://twitter.com/JuhaVaris/status/1772898853802414121

https://twitter.com/JuhaVaris/status/1772898856495149247

10 tykkäystä

Pieni vaikea markkina. Pohjoismaissa laajeneminen hankalaa kun isoilla yrityksillä on jo tukeva jalansija, sekä keski-Euroopan jättiläisillä kova kiinnostus markkinalle.
Katteet poljettu aivan alas eikä kohta vuoteen ole edes myytävä materiaali liikkunut.

Jos pörssi ei ota hirvittävää loikkaa niin tänä vuonna lasketellaan tasaisesti alaspäin.

Pidemmällä tähtäimellä potentiaalia kyllä on. Kierrätettävän materiaalin määrä tulee nousemaan ja kierrätysprosesseja pakko tehostaa. L&T on ollut ketterä yritysostojen kanssa, joten tämän kautta luottoa löytyy. Eli oman lisäarvon tuominen osaksi materiaalin kierrätysketjua.
Maantieteellisesti toivoisin katseen kääntyvän Baltiaan, jossa kierrätysvaatimukset edelleen laahaa Euroopan tasoa ja päättäjien tahtotila on tämä muuttaa.

En omista, seurailen markkinaa ja potentiaalisia ostopaikkoja tämän vuoden kuluessa.

8 tykkäystä

Jos jätetään sanahelinä vähemmälle niin miten tämä on näkynyt käytännössä

Suurin osa ostoista on tehty ympäristöpalvelut-segmenttiin. Kuitenkaan yhtiö ei ole onnistunut kasvattamaan syömähammastaan vaikkapa viimeisen 15 vuoden aikana

3 tykkäystä

Tuossa suoraan lista ostoihin: Yritysostot | L&T

Suhteessa ympäristöpalvelut-segmentin ostot ollut pieniä ja alueellisia. Ei näillä syömähammasta teroiteta kovinkaan.
Pääfocus ollut Kiinteistöpalveluissa, johon keskitytty jopa liiaksikin ilman että se on ottanut tuulta alleen.

Avaan vielä: “Ketterä yritysostojen kanssa” = Löytää markkinalta ostettavaa stragisen suunnitelman mukaisesti.

Raulin etkokommentit, kun L&T rapsaa perjantaina Q1-tuloksensa. :slight_smile:

Lassila & Tikanoja raportoi Q1-tuloksensa perjantaina klo 8. Odotamme hienoisesti vertailukautta heikompaa liikevaihtoa ja -voittoa. Yhtiö ohjeistaa tämän vuoden liikevoiton olevan samalla tasolla tai parempi, mikä tultaneen toistamaan Q1-raportissa.

3 tykkäystä

OP oli vielä parahiksi ennen tulosjulkistusta nostanut suositustaan ja myös tavoitehintaansa pikkuriikkisen, pikauutinen Kauppalehdestä: OP nostaa Lassila & Tikanojan suosituksen tasolle osta (aik. lisää), nostaa tavoitehinnan 11,0 euroon (aik. 10,5 euroa)

Ei harmainta hajuakaan perusteluista, ehkä heidän DCF-malli liikahti ja jospa he odottavat uutisia Kiinteistöpalveluista toisin kuin Rauli. Lunta on kyllä ollut tänä talvena enemmän kuin Eero on tilannut, mutta ehkä siellä takataskussa joku positiivinen yllätys muhii :slight_smile:

3 tykkäystä

OP käyttämät arvonmäärityksen vertailuyhtiökertoimet ovat nousseet hieman edellisen raportin jälkeen.

OP odottaa operatiivisen liikevoiton tuplaantuvan 2,7 miljoonaan euroon Q1. Liikevaihto olisi 193 miljoonaa euroa. OP:n osinkoennuste on 50 eurosenttiä vuodelle 2024.

2 tykkäystä

Kyllähän tämä vähän kivireen vetämiseltä taas tuntuu osakkeenomistajana, en sitten tiedä jätekuskien mielialoja :slight_smile: eli Q1-tulos ulkona, ei jää Eeron jälkipolville tästä kerrottavaa: Lassila & Tikanoja Oyj:n osavuosikatsaus 1.1. - 31.3.2024 | Kauppalehti

  • Vuoden ensimmäisen neljänneksen liikevaihto oli 185,0 miljoonaa euroa (192,7). Liikevaihto laski 4,0 %. Liikevaihdon lasku johtui heikosta taloudellisesta suhdanteesta.
  • Oikaistu liikevoitto oli 0,0 miljoonaa euroa (1,4) ja liikevoitto -1,7 miljoonaa euroa (1,4). Osakekohtainen tulos oli -0,02 euroa (0,03).
  • Liiketoiminnan nettorahavirta investointien jälkeen oli -9,4 miljoonaa euroa (19,2) ja osakekohtainen liiketoiminnan nettorahavirta investointien jälkeen -0,25 euroa (0,50). Rahavirtaan vaikutti negatiivisesti factoring-rahoituksen käytön vähentäminen.

Näkymät pidetään ennallaan, jos sitten syksymmällä viilaillaan niitä :slight_smile:

Eeron jorinoita pääsee taas kuulemaan klo 10.30: https://lassila-tikanoja.videosync.fi/q1-2024

Hieman mietityttää se, mikä on Kiinteistöpalveluiden strategisen arvioinnin lopputulos, täytyy vain toivoa, että talous lähtisi piristymään vuoden loppua kohden ja erityisesti pääomamarkkina elpyisi, jolloin voitaisiin saada jopa säällinen hinta. TietoEvryhän jo vetosi pääomamarkkinoiden tilanteeseen, kun Bankingin eriytyminen kariutui.

5 tykkäystä

@Rauli_Juva naputteli näköjään aamarikommentin Lindex-liven ohessa :slight_smile: : Lassila & Tikanoja Q1-aamutulos: Heikko alku vuodelle, Ruotsi selvästi tappiolla - Inderes

2 tykkäystä