Leimahduspisteen kynnyksellä

" Leimahduspisteeksi kutsutaan hetkeä, jolloin jokin idea, trendi tai käyttäytymismalli ylittää taianomaisen kynnyksen ja käy leviämään kulovalkean tavoin " Malcolm Gladwell: Leimahduspiste kirjan esittelyteksti

Leimahduspisteessä haluaisin keskusteltavan trendeistä, tuotteista ja yhtiöistä jotka ovat läpimurron kynnyksellä. Sellaisista jotka ovat edelläkävijöille jo tuttuja, mutta suuriyleisö on vasta tulossa. Itseltä on jäänyt huomaamatta tai ymmärtämättä näiden merkitys iPhonet, Netflixit, Teslat, Marimekot, Lululemonit, TikTokit, Fortnite ja Zoomit ennen kuin ne olivat kaikkien tiedossa. Toivottavaa olisi naisten osallistuminen keskusteluun. He usein seuraavat usein erilaisia medioita kuin miehet ja sitä kautta ovat tietoisempi trendeistä. Toivottavaa ettei tässä ketjussa keskuteltaisi aivan alkupään yrityksistä tai tekniikoista. Muutenkin keskustelu pidettäisiin enemmän yleisellä tasolla ja huomioissa omasta ympäristöstä oli se sitten fyysinen tai digitaalinen. Yksittäisten yhtiöiden tarkempi seuraminen, arvostustaso tai muunlainen numeron murskaus keskustelu vietäisiin omiin ryhmiin. Toki toivottavaa olisi, jos on yhtiö joka nyt lähellä leimahduspistettä ja sillä on oma keskustelu ryhmä niin siitä vinkaittaisiin tänne niin siihen voisi käydä tutustumassa tarkemmin sen omassa ryhmässä.

33 tykkäystä

Itsellä ei valitettavasti ole tähän ketjuun mitään annettavaa, mutta siksi perustin ketjun :smiley: Seuraan enemmän teknologia uutisia joiden oikea kaupallistuminen on 5 - 10 vuoden päässä, jolloin voittavien yhtiöiden löytäminen on enemmän hakuammuntaa. Esimerkiksi QT:hen sijoitin ensimmäistä kertaa, kun se teki ensimmäisen voitollisen kvarttaalin ja ihan hyvin ehti vielä mukaan. Olisihan hienoa että olisi osannut ostaa jo 5€, mutta ennustettavuus olisi ollut silloin vaikeampi onko se oikea voittaja.

1 tykkäys

@Pohjolan_Eka on viimeaikoina puhellut kannabiksen tulemisesta. Haluatko jakaa meille näkemyksiä tai ideoita… tai kokemuksia :smiley: ?

15 tykkäystä

Täyttääköhän Graphene Manufacturing Group Ltd. sun toiveesi.
Heillä on lupaavasti edennyt uudenlaisen patterin valmistus, joka on nyt testitehtaan rakentamisvaiheessa, yhdessä Boschin kanssa. Tehtaan pitäisi olla valmis tämän vuoden puolella (en nyt muista aikaa) ja testituotannon käynnistyä. Jos kaikki menee hyvin tämä patteri räjäyttää raketin kuuhun.
Tällä hetkellä siis vielä lottolappu.

En jaksa nyt näin myöhään syvällisempää infoa tästä kasata.

6 tykkäystä

Niin no, kyseinen firma listautui vasta 15. huhtikuuta 2021 ja ensimmäisen päivän päätöskurssista hinta noussut “vain” 5,5x. Vanhemmat kurssitiedot taitavat olla Cuspis Capital Ltd:n jäänteitä (firma tuli pörssiin SPAC-tyylisen capital pool companyn kautta).

Kokonaisuudessaan mielenkiintoinen nosto, kiitos @Tipitityy! Ketjun aloituksen mukaiseen leimahduspisteeseen firmalla taitaa kyllä vielä “hetki” mennä.

Aion itse ottaa firman seurantaan, kun ensimmäiset nappiparistotkin jo lähetetty asiakkaille testiin. Testitehdas siis saatiin valmiiksi jo joulukuun alussa. Bosch ei myöskään ymmärtääkseni ollut vielä tässä mukana, vaan vasta kun/jos kaupallinen tehdas joskus rakennetaan.

2 tykkäystä

Kiitos ensimmäisestä ketjun vastauksesta. Kyseinen yhtiö kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta tähän ketjuun haen yhtiöitä joilla on jo valmistusta ja jonkin verran asiakkaita. Mielellään asiakkaat, oli ne yhtiöitä tai tavallisia kuluttajia, olisivat ilmaisseet tämä on gamechanger, eikä se olisi enää yhtiön mainospuhetta tai tarinankerrontaa. Useinhan nämä asiat voi olla sinun edessä, mutta itse et sitä näe. Esim iPhone tai Amazon. Se että yhtiön pörssikurssi on moninkertaistanut, ei sulje yhtiötä pois. Amazonia kyllä katsoin 280$ ja P/E oli järkyttävä myös silloin, jotain 300 pintaan. Facebook oli kaikkien edessä ja kävi alle antihintojen, sitä ihmeteltiin kuinka se tulee rahoittamaan kuluttajalle ilmaisen toiminnan. Joku aina voi ymmärtää, et tässä on jotain erikoista, mistä kannattaa maksaa nyt, ennen kuin tämä lähtee logaritmiselle asteikolle. Olen huomannut esimerkiksi @timontti on hyvä hahmottamaan hinnan ja potentiaalin suhdetta. Koska sijoitusavaruus on suuri ja pelkästään täälläkin monia mielenkiintoisia yhtiöitä, niin joka ryhmää on mahdoton seurata esimerkiksi vuosia, aika ei riitä, niin siksikin perustin tämän jotta tänne voisi kertoa, hei nyt tämän yhtiön tarina alkaa näyttämään siltä, että kohta leimahtaa. Miksi kertoisin niille laiskimuksille jotka eivät jaksa seurata. Esimerkiksi @Pohjolan_Eka aiheutti leimahduksen Solteqissa hinnan puolella. Hän toi vain asiat esiin, ei manipuloinut. Itse olin sekä olen edelleen siinä vahvasti mukana kyydissä, kiitos siitä.

Zoomista, Lululelomonista, Marimekosta sanoi avopuoliskoni, arvatkaa uskoinko. Ajattelin et voihan ne nousta, mutta en ymmärtänyt että esimerkiksi Marimekko on löytänyt uuden yleisön joka on valmis maksamaan harmaasta college-paidasta satoja euroja. En itse päivystä Marimekonkaan keskustelu palstalla, mutta olisi kiva tietää, jos joku huomannut ympäristöstään, että joku vaate tai merkki kuluttajapuolella on tulossa nyt.

12 tykkäystä

Voisiko tuollainen leimahduspisteen kynnyksellä oleva teknologia olla SMR (Small Modular Reactor), joka on siis “miniatyyrinen” ydinvoimala. Tähän astihan noita on nähty lähinnä ydinsukellusveneissä ja lentotukialuksissa. Suomessa näitä on kuitenkin kaavailtu esimerkiksi kaukolämpölaitoksiksi.

HS:lla mielenkiintoinen artikkeli (valitettavasti maksumuurin takana):

Muutamia pointteja niille kenellä ei tunnareita ole:

  • Ranska luvannut miljardi euroa kehitykseen. Briteissä Rolls-Royce ja Yhdysvalloissa GE Hitachi ja Nuscale

  • Kiinalla kehityksessä nykyisistä poikkeavia reaktoreita.

  • VTT ja LUT kehittävät konsepteja kaukolämmön tuotantoon ydinvoimalla.

  • Venäjällä on kelluva 70MW SMR-lautta, joka perustuu sukellusveneiden teknologiaan.

  • SMR voisi sopia myös laajemmin merenkulkuun, jolloin rahdin päästöt pienenisivät

  • Perinteinen ydinvoimalupa on ollut reaktorikohtainen → kannattanut rakentaa mahdollisimman iso → turvajärjestelyt ovat vaativat

  • Isot reaktorit ovat aina ainutlaatuisia projekteja, kun SMR:t voitaisiin valmistaa sarjatuotantona vakiintuneilla prosesseilla.

  • SMR sähkötehot esim 60-300MW vrt. OL3 1600MW.

  • SMR olisi luonteva osa vihreää energiapalettia ja se tasaisi ydinvoimalle tyypillisesti auringon ja tuulen puutetta.

  • SMR:n etu on perinteiseen ydinvoimalaan on sen pieni koko. Jonkun mennessä vikaan, on prosessi helpommin hallittavissa

  • Kiinassa on jatkokehitetty saksalaista SMR-konseptia, joka tuottaa normaalia kuumempaa höyryä (jopa 500asteista), jota voitaisiin hyödyntää jo olemassa olevissa hiilivoimaloissa.

Ydinvoiman lisääminen olisi sikäli myös huoltovarmuuden kannalta järkevää, koska uraanista saadaan merkittävästi enemmän energiaa per kilo kuin esimerkiksi hiilestä. Suhde jopa luokkaa 1:100 000.

Omasta mielestä (pien-)ydinvoima on juurikin leimahduspisteen kynnyksellä yleisen ilmapiirin muuttuessa ydinvoiman ympärillä suotuisammaksi. Sitä en osaa arvioida, että millä yrityksillä tästä trendistä pääsisi mahdollisesti hyötymään

21 tykkäystä

Omasta mielestä (pien-)ydinvoima on juurikin leimahduspisteen kynnyksellä yleisen ilmapiirin muuttuessa ydinvoiman ympärillä suotuisammaksi. Sitä en osaa arvioida, että millä yrityksillä tästä trendistä pääsisi mahdollisesti hyötymään

Centrus Energy Corp. (LEU) tulee ainakin mieleen. Ei ole tarkempaa tietoa nykyisestä arvostustasosta ja en myöskään ole ydinfyysikko, joten seuraavassa saattaa olla paljonkin asiavirheitä. Kyseessä kuitenkin yhtiö, joka ilmeisesti rikastaa uraanista HALEU (High-Assay Low Enriched Uranium) polttoainetta. Tämä on käytännössä rikastetumpaa uraania, kuin mitä käytetään tavallisissa ydinvoimaloissa. Ilmeisesti tätä HALEU:ta tullaan käyttämään SMR reaktoreissa, koska se on tehokkaampaa. Tai näin Centrus Energy Corp. ainakin mainostaa sivuillaan. Ei minkäänlaista tietoa, että pitääkö paikkansa ja voisiko SMR:ää pyörittää ihan tavallisellakin uraanilla.

Tästäkään en ihan tiedä, että onko kyseessä varsinaisesti leimahduspisteen kynnyksellä oleva yhtiö tai tuote. Arvo 20-30 kertaistunut parissa vuodessa. Nyt lasketellut syksystä kohtalaisen paljon, mutta kuten mainitsin aikaisemmin, ei ole mitään tietoa onko arvostustasot vieläkään kestävällä tasolla.

4 tykkäystä

Aalto-yliopistosta ponnahtanut IQM voisi olla lähellä tällaista, jota avauspostaaja hakee. Yritys rakentaa kvanttitietokoneita ja ainakin yksi on Suomessa jo toiminnassa. Työntekijöitä on 130+ ja toimintaa myös Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa. 2018 perustettu yritys on kerännyt rahoitusta yli 71 miljoonaa euroa. Vuoden 2021 lopulla valmistui Espooseen tuotantolaitos, jossa voidaan valmistaa kvanttiprosessoreja. Myös CES-messuilla firmalla oli ständi. Yrityksen teettämän tutkimuksen mukaan 76% maailman HPC-datakeskuksista aikoo ottaa kvanttilaskennan käyttöön vuoteen 2023 mennessä.

Tiedot lähinnä kaiveltu tuolta pressimateriaaleista ja somepostauksista:

9 tykkäystä

Zoomista, Lululelomonista, Marimekosta sanoi avopuoliskoni, arvatkaa uskoinko. Ajattelin et voihan ne nousta, mutta en ymmärtänyt että esimerkiksi Marimekko on löytänyt uuden yleisön joka on valmis maksamaan harmaasta college-paidasta satoja euroja. En itse päivystä Marimekonkaan keskustelu palstalla, mutta olisi kiva tietää, jos joku huomannut ympäristöstään, että joku vaate tai merkki kuluttajapuolella on tulossa nyt.

En osaa mitään yksittäistä vinkkiä antaa, mutta noin yleisellä tasolla voin lausua jotain.

Minusta kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä nuoret tekevät. He ovat yleensä ne “early adopterit”, jotka päättävät, onko jokin sovellus tai vaatemerkki “cool”. Vanhat tulevat sitten perässä, kun mobilepayn kaltaiset sovellukset ovat olleet käytössä 5+ vuotta ja todettu toimiviksi. Muistan esim. Facebookin kohdalla (noin vuonna 2007), että kaikki nuoret olivat siellä. Kesti kuitenkin monta vuotta (5-10?), että boomerit keksivät koko asian.

Mainitsemasi Marimekon suhteen olen ollut bullish juuri sen takia, että firman tuotteita näkee nuorilla aikuisilla. Toisena esimerkkinä voisin mainita Noccon ja Celsiuksen juomat, jotka ovat jo pitkään olleet nuorten suosiossa. Se luo näkyvyyttä ja vetää myös muita kuluttajaryhmiä tuotteiden ostajiksi. Eli minusta kannattaa tarkkailla, mitä uusi sukupolvi puuhailee.

13 tykkäystä

Voi olla, mutta pyrkivät rakentamaan tuotantoa varten tehtaan tänä vuonna, ja aloittamaan myös tuotannon. Toimarin mukaan puskevat tätä asiaa aika agressiivisesti eteenpäin. Jos siis kaikki menee niinkuin stömsöössä, niin voisi kuvitella että ensi vuonna alkaa pouch back patterien valmistus.

En tiedä suomennosta tuolle patterille, mutta se on siis patterin valmistustekniikka, joka on haastavampi kuin esim nappiparistojen. Vaatii tehtaalta ja tuotannolta enemmän, siksi onkin hyvä että Bosch on mukana. Oheinen video selittää asian.

1 tykkäys

@turbo esitti kiinnostavan vaihtoehdon alasta, jolla näitä leimahduspisteen kynnyksellä olevia yrityksiä voisi olla.

Yle uutisoi muutama viikko sitten Suomen ensimmäisestä kvanttitietokoneesta. Jutussa kerrottiin, kuinka kvanttiteknologioiden parissa työskentelee Suomessakin toistakymmentä yritystä yhteensä noin sadan miljoonan euron liikevaihdolla, minkä lisäksi mm. yliopistoilla syntyy uutta yritystoimintaa.

Jutussa mainittiin IQM:n ohella erikseen nimeltä nopeasti kasvavana yhtiönä jäähdyttimiä valmistava Bluefors. Lisäksi todettiin, että Suomessa on vahvaa osaamista sekä kvanttiteknologioiden komponenttivalmistuksessa että ohjelmistokehityksessä. Kysyntää arvellaan tulevan varsinkin ohjelmistopuolelle, jossa kehitetään esimerkiksi algoritmejä kvanttilaskentaan.

Jutun mukaan kilpailu on kuitenkin kovaa ja suurvaltojen panostus miljardeja kvanttitietokoneiden kehittämiseen. Vertailun vuoksi todetaan, että Suomen valtio rahoitti kvanttitietokoneen rakentamista runsaalla 20 miljoonalla eurolla.

Tässä vielä linkki uutiseen, jos kiinnostaa tutustua:

Tässä linkki myös Blueforsin kotisivulle:

4 tykkäystä

Tuota kvanttiteknologiakeskustelua tulee jonkin verran seurattua ja kovasti siihen yritykset näyttävät panostavan. Järkevät use caset vaan puuttuvat koska r&d -kustannukset ovat vielä niin massiivisia ja teknologia lastenkengissä. Ollaan siis todella kaukana siitä, että ensinnäkin teknologia olisi tarpeeksi kustannustehokasta ja toisekseen, että mukaan saataisiin kumppaneita muodostamaan ekosysteemejä. Voisiko Suomesta sitten löytyä näihin ekosysteemeihin uusia yrityksiä? Kyllä varmasti. Tullaanko lähivuosina näkemään suuria kaupallisia läpimurtoja kvanttiteknologian osalta? En usko.

3 tykkäystä

Pienillä panostuksiia ei varmaankaan näissä karkeloissa pärjää, mutta noilla oheistuotteiden/-palveluiden tuottajilla, kuten juuri Bluefors, saattaisi kenties olla paremmat mahdollisuudet saavuttaa osuutta markkinoilla.

Edit. Disclaimer: En tunne alaa millään tavalla.

Edit 2. Blueforsista on ainakin Talouselämä kirjoittanut jo aikaisemmin. En päässyt lukemaan koko artikkelia, mutta alun mukaan yrityksen on perustanut kaksi hollantilaista fyysikkoa Espoon Otaniemessä, ja se myy kullalla päällystettyjä jäähdyttimiä kvanttitietokoneiden kehittäjille ympäri maaillman. Työntekijöitä oli 180 vuonna 2019, jolloin artikkeli on julkaistu.

Lisään linkin tähän lähteeksi.

Edit 3. Hesarissa onkin ollut juttua, että kehitysyhtiö Devco Partners on ostanut vähemmistöosuuden Blueforsista. Jätän tietojen kaivamisen tähän.

1 tykkäys

Siinä olet oikeassa nuoret omaksuu usein asiat ensin ja muut seuraa. Omat lapseni on sen verran nuoria, etten vielä pääse heidän kauttaan näkemään uusia virtauksia, että olen vähän kaikesta jäljessä. Ja itse olen sen verran vanhempi, että viihdyn jo usein kotona, jos en matkustele. Matkustellessa pyrin kyllä katselemaan ympärille, miettimään mitä täällä näkyy mitä ei Suomessa ole. Poikani pelaa Fortnitea. Arkisin hän asuu muualla, niin Fortnite on hänelle kavereitten kanssa kohtaamispaikka, kun hän on minun luona. Siinä mielessä voisin uskoakkin tähän Metaan, vaikka itselle se on ajatuksena vielä muuten outo. Ja kuinka tärkeä hänelle oli joku Fortniten tapahtuma, että hän sai valvoa siihen asti. Lisäksi hän katsoo pääasiassa vain YouTubea ja sieltä vielä vain peleihin liittyviä tubettajia. Siihen liittyen olen sijoittanut Enthusiast Gaming Holdings Inc ( EGLX ). Sen hinta on nyt vielä tullut reilusti alas, mutta en ole vielä päässyt siitä kovin hyvin perille siitä.

7 tykkäystä

Kvanttikoneet kiinnostavat kovasti, varmaan muitakin kuin minua. IQM ja Bluefors ovat mielenkiintoisia, mutta ei niihin taida päästä osakkaaksi. Onko muita alalla pyöriviä yrityksiä joiden osakkeita voi ostaa? Google ja IBM ovat niin isoja järkäleitä, että luulen etteivät ne parista kvanttihypystä leimahda.

2 tykkäystä

Viime vuonna listattu SPAC-yhtiö IonQ on ainakin pure play kvanttiyhtiö https://ionq.com/

Trendinä haluaisin nostaa keskusteluun kasviproteiinit. Lihan syönti on melko monelle nuorelle (kolme lastani mukaanlukien) jo ihan mennen maailman asia ja jopa meidän keski-ikäisten kaupunkilaisten keskuudessa alkaa olla ihan arkipäivää, että monet kieltäytyvät lihasta. Näkisin, että ainakin kotimarkkinoilla aletaan juurikin olla tuon leimahduspisteen kynnyksellä, mutta siitä huolimatta mitään yksittäistä suurta markkinajohtajaa ei näy ja ko. yrityksetkin vielä aika marginaalissa ja tuotteetkin melko tuntemattomia isolle yleisölle. Ennusteiden mukaan tuotekehitys on siinä pisteessä, että ihan lähivuosina tulee tapahtumaan paljon kehitystä tuotteiden laadun suhteen verrattiinpa niitä sitten lihaan tai ei. Olisiko mahdollista, että joku tuotevalmistaja ja brändi nousisi hallitsevaan asemaan markkinoilla? Kasvupotentiaalihan alalla kuitenkin on kiistaton, mutta kuka tai ketkä ovat voittajia?

Minulla ei tähän ole vastausta. Joku Beond Meat näyttää käyneen korkealla, mutta romahtaneen sittemmin. Itse uskon myös kauratuotteiden nousuun, koska niillä on myös terveellisyysetu viljatuotteiden välisessä vertailussa vehnään verrattuna. Markkinaa jaetan varmaankin osin alueellisesti, mutta voisi myös (lihatuotteita paremmin) kuvitella, että kasviproteiineista voisi myös syntyä joku vahva globaali brändi. Nythän nimenomaan puhutaan ilmiöstä, joka valtaa alaa juurikin sieltä nuoremmasta sukupolvesta lähtien.

24 tykkäystä

Mielenkiintoinen ajatus! Itse olen pyrkinyt pääosin välttämään elintarvikkeita kovan kilpailun takia, mutta tämä voisi olla poikkeus segmentti.

Mitä mieltä voisiko esim. Raision kaltaisen mega-mörnijän kautta altistaa salkkua kasvisruuan ja lihan korvikkeiden tulemiselle vai vaatiiko se erilaista brändiä? :face_with_monocle:

Näin lynchmäisesti havainnoiden olen jo pidempään ollut vakuuttunut Meeatin tuotteista. Ainakin omassa lähikaupassani ne ovat mielestäni ylivertaisia maultaan, koostumukseltaan ja lisäksi vielä usein halvimmasta päästä jos vertaa muihin vastaaviin kasviproteiineihin. Meeatin muu-tuoteperhe on ilmeisesti alkuisin ollut osa Pouttua ja on nyt irrotettu omaksi yhtiökseen.

2020 liikevaihto toimarin mukaan 3,5 miljoonaa euroa ja tavoite tuplata liikevaihto vuosittain. Olisin hyvin mielissäni tutkimassa tätä potentiaalisena sijoituskohteena jos se joskus päättäisi listautua :smiley:

Tämä on ehdottomasti tulevaisuuden megatrendi. Itsekin olen kovasti vähentänyt lihankäyttöä ja samaten moni tuttuni, varsinkin nuorempi väki tuntuu vähentävän lihan käyttöä ja korvaavan sen kasvipohjaisilla proteiineilla. Vielä kun tuotekehitys etenee ja tuotteista saadaan luotua maukkaampia ja koostumukseltaan parempia niin uskon niiden saavuttavan entisestään isomman yleisön ajan kanssa.

16 tykkäystä