Osakesijoittaminen

Lemonsoft - ERP Solutions for SMEs

Lemonsoft Oy julkaisi aikeensa listautua Helsingin First Northiin.

Merkintäsitoumuksia kasassa 42,5 MEUR, mikäli pre-IPO arvo ei ylitä 201 MEUR. Ei siis ilmainen firma, mutta takana on kovaa kasvua ja kannattavuutta, mikä osataan arvostuksessa näinä päivinä huomioida

Yhtiön listautumisesite https://investors.lemonsoft.fi/wp-content/uploads/2021/11/Lemonsoft-Oyj-Esite-8.11.2021.pdf

Lemonsoft is a Finnish SaaS company that designs, develops and sells ERP software solutions. The Company focuses on offering solutions mainly for small and medium sized enterprises (SMEs). The Company’s software solutions and services enable improved efficiency of customers’ business processes as well as cost savings through automation and digitalisation.

Financial targets and dividend policy
Lemonsoft’s target is to increase its net sales organically to EUR 40 million by the financial year ending 31 December 2025. This target excludes potential acquisitions, as acquisitions are difficult to predict. The Company aims to continue executing its active acquisition strategy.
In addition, Lemonsoft’s target is to increase its adjusted EBIT margin to 40 percent by the financial year ending 31 December 2025.
The Company will seek to carry out an active dividend policy, provided that profit distribution will not weaken the Company’s ability to achieve its targets set out in the Company’s growth strategy or other financial targets.

together “Cornerstone Investors”) have, subject to certain ordinary conditions, committed to subscribing shares in the Offering, provided that the combined value of the Company’s shares before IPO proceeds does not exceed €201 million. Commitments by the Cornerstone Investors amount to €42.5 million in total.

27 tykkäystä

Helsingin Sanomat kirjoitti tänään Lemonsoftista. :point_down:

Myös Kauppalehdessä on juttua (maksumuurin takana). :point_down:

4 tykkäystä

En jaksa penkoo tätä firmaa mutta luulen ettei keneltäkään Lemonsoftia työn puolesta käyttäneeltä löydy kovin paljoa luottoa tähän keissiin :smiley:

Edit: tai sit mun käsitys on vaan vanhentunut :man_shrugging:t2:

17 tykkäystä

Voin samaistua tähän asiaan. Työkäytössä oli muutaman vuoden, mutta toki ajankohtaan on 3-4 vuotta jo aikaa.

Käyttöliittymältään oli kankea ja ohjelmistotuki yhtiöltä aika minimaalinen tuona aikana.

Yrityksellä taisi olla myös jotakin hämärää liiketoiminnan suorittamisessa, josta ihan tuomioita taisi tulla(?). Yhtään uutista ei nyt enää löytynyt äkkiseltään, mutta koitanpa etsiä sen vielä.

17 tykkäystä

Just samaa meinasin kirjoittaa. Tietäen tämän firman softat ja jutut niiden takana, en kyllä IKINÄ laittaisi rahojani tähän :slightly_smiling_face:

21 tykkäystä

Varatoimarin haastattelu

12 tykkäystä

Yhtiösivu ja integraatio tiedotteisiin tehty :slight_smile: Lemonsoft | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

13 tykkäystä

Videolla mainittiin, että firmalla yli 6000 asiakasta, joten olisiko tässä vähän samaa kuin esim. Kamuxissa että varmasti löytyy kaikenlaisia asiakaskokemuksia kun asiakkaita vain on paljon.

Luvut eivät kuitenkaan valehtele ja vaikea uskoa, että firma joka kasvaa 20% vuodessa 30% liikevoittomarginaalilla ei omaisi hyvää tuotetta. Ikääkin firmalla on jo niin paljon että sattumaa tällainen kasvu ei ole.

Olen ainakin itse kiinnostunut arvostuksesta tietysti riippuen. Pahoin kyllä pelkään että kun puhutaan SaaSista ja heitellään Admicom-vertailuja että hinta tulee olemaan aika suolainen. Tässä olisi kuitenkin mielestäni hyvää potentiaalia kasvulle jota vielä saa hyvin boostattua pienillä yritysostoilla (vrt. esim. Talenom)

51 tykkäystä

Noniin onpas vaihtelevat tunnelmat tähän listautumiseen liittyen. Ensireaktio oli itsellä “Jee bumtsibum SaaS, all in”. Sitten tulin tänne lukemaan negatiivisia kommentteja ja fiilis laski. Nyt katselin Antin haastattelun ja bumtsibum fiilikset palasivat.

Vakavemmin ajateltuna, mielelläni kuulisin lisää Lynchmäisiä kommentteja käyttäjiltä. Esimerkiksi johtivatko ongelmat sopimuksen irtisanomiseen? Millaisia hämäriä juttuja? Mitä juttuja on softan takana?

SaaS tyyppiseen ohjelmistoonhan sinänsä toki kuuluu tietyntyyppinen “kankeus”, kun ohjelmistoa ei lähtökohtaisesti pyritä räätälöimään jokaiselle asiakkaalle erikseen vaan mieluiten niin, että asiakas itse pystyy tekemään tarvittavat räärälöinnit ja itse toimitettava softa olisi mahdollisimman samanlaista. Etenkin, kun pk-yritykset merkittävä asiakaskunta. Siinä ehkä tullaan sitten tämmöisen horisontaalisemman tuotteen haasteisiin, kun asiakasfirmat alkavat olla herkästi hyvin erityyppisiä erilaisin tarpein. Olen ymmärtänyt, että Admicomin vahvuus juuri tämä, että rajattuun vertikaaliin helpompi luoda ohjelmisto, jonka räätälöintitarve on pieni.

Numerot osoittavat vahvaa kannattavaa kasvua useammalta vuodelta. Vara tj vaikuttaa kovalta myyntimieheltä. Liikevaihdosta 80% jatkuva luonteista. Asiakasvaihtuvuus pientä. Moni asia näyttää niin hyvältä, että jos hinta ei aivan kamalasti lähde käsistä niin taidan kyllä iskeä kiinni.

36 tykkäystä

Mäkin kyselin kommentteja tutuilta, eikä ollut positiivista. Kuulemma saavat pikkufirmoja houkuteltua mukaan, ja liikevaihto kasvaa vuosittaisilla hinnankorotuksilla. Vismalla nykyään parempi tarjooma ja pikkufirmoille. Ei jakoa kasvaa, vaikka saisivat rahaa (toki voivat yrittää ostaa sillä paremman ERP-startupin). Mut nyt ois kuulemma viimeinen tilaisuus rahastaa. Valuaatio max 15M.

4 tykkäystä

Ja google löytää tällaista:

5 tykkäystä

Tässä ois ainekset tämän vuosikymmenen TJ Groupiksi, jos piensijoittajat saavat kynsilleen.

Nimikin jo enteellinen… When life gives you lemonades you make lemonade.

Kun pörssi jakaa sitruunoita, tee verosuunnittelua.

3 tykkäystä

Sen tiedän, että ainakaan alunperin softa ei ole SaaS/Cloud-pohjainen, vaan vuosien saatossa työasemaohjelmistosta kehitelty. Mulla ei ole kuitenkaan ihan viimeisintä tietoa asiasta, mutta tyypillisesti koko softan uudelleenkirjoittaminen on lähes mahdoton tehtävä tämän kokoluokan yritykselle. Backendiin on tehty uusi kerros, joka osaa keskustella frontin/selainkäyttöliittymän kanssa.
Jos jollain on parempaa tietoa, laittakaa ihmeessä kommenttia.

Mitä tällä on merkitystä?
Sillä on valtava merkitys jatkoa ajatellen, kun tekniset vaatimukset kasvaa ja softaa ylläpidetään.
SaaS:in voi saada aikaan niin monella tavalla. Admicomiin iso ero, koska se on tehty hyvin rajattuun liiketoiminta-alueeseen vrt Lemonsoft (joka on lähempänä yleistä ERP:iä).

  • edit: @SijoitusSeppo Kommenttini perustui siihen, että pikaiseen katselin vähän heidän kotisivujaan ja tämä osui silmääni. Tuotannonohjausjärjestelmistä jotain tiedän, tämä kertoo aika paljon tilanteesta. Noiden pitäisi olla itsestäänselvyyksiä, jos puhutaan, että ollaan tuotannonohjauksen kanssa pitkään oltu tekemisissä (työasemaversion myötä). Mutta ei tästä sen enempää, osaan kiinnittää epäolennaisuuksiin? huomiota, kun ala niin lähellä :face_with_head_bandage:
    Tuotannonohjauksen tulevaisuus
19 tykkäystä

40-55 PE-luvulla pörssiin tuleva yhtiö, joilla on näyttöjä kasvusta ja kasvukin on kannattavaa. Tuote ei mielestäni ole erinomainen, uniikki tai tuota merkittävää lisäarvoa supistetulle käyttäjäkunnalle. Hyvää yrityksessä on asiakaskannan pysyvyys, toki ylösmyynnistä ja tuotekehitysinvestoinnista olisi mielenkiintoista kuulla lisää, jotta asiakkaalle tuotettu arvo saataisiin skaalattua laajemmaksi.

Haluaisin kuulla osakkeen myyntipuheiden sijasta, enemmän keinoista joilla koviin tavoitteisiin päästäisiin ja mielellään oppisin tuntemaan tuotteen myös paremmin.

5 tykkäystä

Alkaa mennä vähän trollaamisen puolelle jos valuaatioarvio on suuruusluokkaa 2xEBIT…
Oikeusjuttujen kaivaminenkin jostain 10 vuoden takaisista suomi24-keskusteluista vaikuttaa vähän epäolennaiselta. :smirk:

Jos muistan oikein niin videolla vara-TJ mainitsi, että vuotuinen churn on 3% niin ei se nyt ihan paska ohjelmisto voi olla (ei ole siis itsellä mitään henkilökohtaista käyttökokemusta). Jos jollain on muuten nimetä joku ERP mikä ansaitsee käyttäjiltä vain ja ainoastaan pelkkää ylistystä niin kertokaa ihmeessä, vielä en ole tällaisesta “mustasta joutsenesta” kuullut :smiley:

Tästä varaTJ mainitsi, että SaaSiin “kääntyminen” on alkanut melkein 10 vuotta sitten, joten luulisi, että tässä ajassa on jo aika isojakin rakenteellisia muutoksia ollut mahdollista tehdä. Mutta olen ihan samaa mieltä, että olisi mielenkiintoista ymmärtää teknologiasta tarkemmin, että millainen viritelmä tämä oikein on. Hyvä varoittava esimerkki tästä SaaSistumisen vaikeudesta on Basware, joka on varmaan 10 vuotta tehnyt jo transformaatiota onpremise-softatoimituksista SaaSiin.

Kuten sanoin edellisessä viestissäni niin olen itse ainakin lähtökohtaisesti kiinnostunut ja avoimin mielin ja olisi todella hienoa kuulla jos foorumilaisilla on hyviä insighteja firmaan. En ainakaan itse jaksaisi kuitenkaan lueskella jokaisen tutun ja kummin kaiman kommentteja viimeiseltä 10 vuodelta siitä miten softan käyttäminen oli kankeaa ja ihan p*rseestä. :+1:

56 tykkäystä

Ne oli muiden kommentteja, jotkut eivät usko kasvun jatkumiseen samaan tahtiin (onhan nuita paljon edullisempia it-taloja tyyliin Innofactor). Kaikkien mielipiteet ovat kuitenkin hyviä, jotta saamme kokonaiskuvan.

Joka firma tuntuu lupaavan nyt kovaa kasvua lähivuodet, mutta todellisuus voi olla toinen. Liikevaihdon kasvun alkaessa tökkiä kertoimet tippuvat kuin kivi.

1 tykkäys

Hyvä poiminta. Lähtökohtaisesti kyllä jo nousee karvat pystyyn pelkästään siitä, että tuotteen nimi on “LemonOnline” (koska tämä tietysti indikoi sitä, että koska tätä pitää erikseen korostaa niin aiempi tuote ei ole ollut “online” :smiley: ).

Tämä menee vähän ohi auheen, mutta kommentoin nyt vielä lyhyesti. Totta kai arvostuksesta voi keskustella, mutta kuten totesin, heittämäsi 2xEBIT-arvostus ei ole tästä maailmasta. Käytännössä tällöin toteat karkeasti että yrityksen tulos putoaa -90% ja kasvu pysähtyy seinään. Jos tällaisia skenaarioita maalailee niin niissä olisi mukava olla jotain syvällisempääkin analyysia kuin että “tutut kertoi”. Minullekin “tutut” kertovat kaikenmaailman juttuja, mutta jätän älyttömimmät niistä kirjoittelematta tänne foorumille :slight_smile:

26 tykkäystä

Omakohtaiset kokemukset näistä softista ja varsinkin Lemonin kehittämien HR työkalujen puolelta on, että ne ovat visuaalisesti sieltä 2000-luvun alkupuolelta. Vaikuttaa että SaaS ratkaisut on tehty jälkeenpäin päälle liimaamalla kuten @DayTraderXL tuossa aiemmin kommentoi. Ei voida puhua saman päivänäkään Admicomin kaltaisista tuotteista. Toki myydä he varmasti osaavat ja siitä näitä näyttöjä löytyy.

5 tykkäystä

Aika näyttää, mutta kyllä mielestäni nämä kannattaa laittaa tänne, koska ei nuo näiden tuotteita ostavat/käyttävät/kilpailuttavat välttämättä tule tänne kirjoittamaan sitä syvällistä analyysiä.

Katsoin Inden videoesittelyn ja olin vähän että wtf, kun varatoimitusjohtaja kertoi, että hakevat ostoilla lisäpalikoita tuoteperheeseen. Jokainen softa-alalla oleva tietää, miten vaikeaa toinen softa on integroida läpinäkymättömästi olemassaolevaan (eri teknologialla tehtyyn) kokonaisuuteen. Lähinnä siis sitä, että ei softa-alaa laajenneta kuten tehdashalleja.

15 tykkäystä