Lempiosakkeesi - luottamuksen arvoinen

Jos pitäisi unohtaa salkku vuosikymmeneksi ja palata asiaan 2032, ainakin yhden yhtiön uskaltaisin jättää myymättä.

Visaa ei nykymuodossa pitäisi edes olla olemassa mun mielestä, liian vahva asema. Vuodesta toiseen näkee kohinaa, että uusi hieno innovatio tulee ja syö Visan markkinat. Mobiilimaksua, kryptoja, paypal, apple pay, yms. Mikä onkaan uusinta hottia sillä hetkellä. Siitä on paljon juttua hetken, Visa käyttää neuvotteluissa massiivista kokoaan hyväkseen, “kompromissina” alentaa hieman omaa palkkiota ja lopputuloksena repii taas siitä(kin) oman siivunsa maailman jatkaessa pyörimistään samaan tapaan kuin aikaisemmikin. Säätelyviranomaiset ovat myös pelottavan pehmeitä yhtiötä kohtaan amerikoissa.

Nykyhetkeen hyvin sopien inflaatio jopa hyödyttää sitä, samalla tekemisellä tulee reaalivaluutassa enemmän hilloa kotiin.

Visalla on liian tiukka ote samaan aikaan kauppiaista, pankeista ja asiakkaista. Sitä on vaikea ohittaa ja kehittää oma maksusysteemi rinnalle. Niin kauan kuin muistan, osaketta on aina haukuttu kalliiksi. Ostavat omia osakkeita takaisin, kasvattavat osinkoa joka vuosi ja kurssi nousee maltillisesti. Siinä on mukava seurata sivusta muiden yliaktiivista toimintaa ja antaa omien lappujen tehdä työtään.

12 tykkäystä

Helsingin pörssistä sanoisin, että UPM-Kymmene Oyj.

Perusteluksi, että Suomi elää metsästä, on aina elänyt ja tulee vielä pitkään elämään. Tällä hetkellä noin viidennes Suomen viennistä on metsäteollisuuden ansiota. Vientituotteina on ollut tervaa, sahatavaraa, paperia ja sellua - joskus varmaan myymme vielä hiilensidontaa.

Metsäteollisuus koki suuren murroksen alkaen 2000-luvun alkupuolelta, kun paperin kysyntä alkoi pysyvästi vähenemään lähimarkkinoilla. Tässä nimenomaa UPM-Kymmene oli parhaiten ajan hermoilla ja lähti uudistamaan toimintaansa. Metsäteollisuutta oltiin kuoppaamassa jo 10-15 vuotta sitten, mutta UPM:n johdolla rohkeasti uudistettiin toimintaa ja kehitettiin uutta liiketoimintaa. Tästä menestyksestä on kiitokset ansainnut Wahlroos ja Pesonen. Kohta kyseiset herrat taitaakin jättää UPM:n, mutta siitäkin huolimatta olen erittäin luottavainen, että metsäteollisuus ja UPM porskuttaa jatkossakin.

16 tykkäystä

Oma valintani on Alphabet eli Googlen emoyhtiö.

Firma tahkoaa rahaa myymällä tarkasti kohdennettuja mainoksia, joita ihmiset katselevat keskittyneesti omien laitteidensa läpi. Tehokkuus tässä on ihan käsittämätön verrattuna perinteisten medioiden massamainontaan. Puhumattakaan siitä, että jotkut mainosfirmat joutuvat ensin investoimaan näyttötauluihin, sitten asentamaan nämä taulut julkisiin paikkoihin ja lopuksi vielä huoltamaan laitteitaan.

Googlen hakukoneella on syvä vallihauta. Yhtiö kehittää hakuaan jatkuvasti. Haku rahastetaan tietysti mainoksia ja näkyvyyttä myymällä.

Alphabet omistaa myös YouTuben, jonka kautta saatavat mainostulot ovat kasvaneet kvartaali toisensa perään. Firmojen koronasatsaukset paisuttivat näitä tuloja kovasti ja tänä kesänä markkinoilla pelättiin YouTuben mainostulojen romahtavan Snapin yms. vanavedessä. Niin ei käynyt, kasvu vain hidastui yksinumeroiseksi (n. 5 % kasvu q2 2021 → q2 2022).

Android -käyttöjärjestelmä ja sen monet välineet tuovat Alphabetille paljon käyttäjiä (joille siis voi mainostaa). Niitäkin kehitetään jatkuvasti. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, miten Google Translate toimii nykyään puheen kääntämisessä englannin ja muiden kielten välillä!

Mainonnan lisäksi firma tulee jatkossa tekemään rahaa pilvipalveluita myymällä. Se on haastanut Microsoftia ja Amazonia tällä kentällä ja kasvanu viime vuodet niitä nopeammin.

Tulevaisuudennäkymät ovat omiin silmiini makoisat. Kasvua on tarjolla vuosikausiksi sekä internet-mainonnassa että pilvipalveluissa. Lisäksi luvassa on paljon muutakin mukavaa niille, joiden sijoitushorisontti on pitkä.

Ilman kuskia liikkuva Waymo-taksi kruisailee jo parissakin suurkaupungissa rajoitetuilla reiteillä. Lisäksi Alphabetin työ AI:n eli tekoälyn parissa on ainakin minuun tehnyt suuren vaikutuksen. Uskon, kuten firman johtokin, että AI:n hyödyntäminen tulee muuttamaan elämäämme jo seuraavan vuosikymmenen aikana merkittävästi. Yritys käyttää tekoälyä jo nyt hakutoimintojensa yms. parantamiseksi.

Alphabet on nettovelaton yritys. Yhtiö on jo nyt hiilineutraali, mutta pyrkii tulevina vuosina kokonaan hiilivapaaksi.

Mitä tästä lystistä sitten saa maksaa? Viimeiset kymmenen vuotta reippaasti yli 10 % tahtia kasvaneen Alphabetin P/E on tällä hetkellä n. 22. :slight_smile:

25 tykkäystä

Pakko tähän väliin on tunnustaa tähän väliin tykkäävänsä Reveniosta ihan eri tavalla kuin muista. Tämä firma on kuitenkin niin omistajaystävällinen pidemmän aikavälin kasvutarina, ettei mitään rajaa. :money_mouth_face:

Ainoa ryppy rakkaudessa on, että tuli ostettua liian vähän takavuosina. Se ensimmäinen erä (hankintahinta 1,44€ osake) oli aika pieni. Pikkulisäyksen tein, kun Revenio kävi ostoksilla Italian suunnalla.
Uskoa myös tulevaisuuteen riittää. Eiköhän pitkäjänteinen tekeminen jatku myös tulevaisuudessa ja onneksi johto on myös hereillä esimerkiksi ohjelmistojen merkitykselle. Viisaampaa se on panostaa AI yms. ratkaisuihin riittävän ajoissa. Revenion kova kannattavuus antaa siihen myös loistavat taloudelliset puitteet.

Revenion omistajan perusteesi on aika pitkälti: Osta, kun arvostus ei (liikaa) kiristä. Ja mikä tärkeintä: älä erehdy myymään.
Aika on ystävä kannattavan kasvuyrityksen omistajalle.

15 tykkäystä

Ehdottomasti Microsoft.

Ei ole prosentuaalisesti salkusta lempparin statuksella ainakaan vielä, kun oli hetki sitten vielä aivan liian kallis lisäiltäväksi. Saan sillä teknologiapuolelta laajasti kaikkea haluamaani, kuten pelaamisenkin ja microsoftilla homma pyörii niin, että saan yöni nukuttua kuin vauva.
Sekä jos Bill onkin oikeasti lisko, joka perusti Microsoftin ja sillä rahalla ostelee vapaa-ajallaan Da Vincin 100m euron päiväkirjan, kaiken viljelymaan yhdysvalloista ja lentää Epsteinin kanssa viettämään saarelle viikonloppua, niin uskon rahan olevan hyvissä käsissä.

11 tykkäystä

Tähän olisi helppo vastata salkun tuottoisin yhtiö eli minun tapauksessani Qt. Se ei kuitenkaan ole The Valittu. Syyt miksi se ei sitä ole, korostuu näinä aikoina, kun asiat eivät etene kuten on odotettu. Valitsemani yhtiön ominaisuudet perustelkoot tämän mielipiteen.

Lempiosakkeeni, tai itseasiassa yhtiö_jota_on_mukava_omistaa_ja_seurata, on Efecte! Tämä huolimatta siitä, että se on salkkuni pienin omistus, toistaiseksi.

Vaikkei Efecten tuote ole kaikista helpoin ymmärtää, Efecte nousee listani ykköseksi loistavan sijottajaviestintänsä ansiosta. Yhtiö jakaa osakkailleen paljon tärkeää, yksityiskohtaista sekä johdonmukaista informaatiota osavuosikatsauksissaan. Yhtiön kaikessa kommunikoinnissa välittyy ihmisläheisyys. Se tuntuu välittävän sekä asiakkaistaan, työntekijöistään sekä myös yksityissijoittajista. Tässä kohtaa hattu nousee päästä herroille @niilo_fredrikson ja @tatu_paavilainen ! :tophat:

Kuten mainittua, yhtiön raportit ovat informatiivisia, webcastit (joissa tunnelma toisinaan on ehkä vähän liiankin rempseä) tarkentavat niitä. Lisäksi tarkentaville kysymyksille jätetään mukavasti tilaa ja niihin vastataan selkeästi. Myös ohjeistus sekä strategia ovat selkeät.

Ainoa mitä kaipaan ovat tarkemmat maakohtaiset luvut (ne varmaan tulevat mukaan, kunhan toiminta kasvaa) sekä ne NPS-luvut joiden perään olen nyt parissa viime osarissa huudellut. :wink:

Toistaiseksi yrityksen tarina tällä johdolla on edennyt, kuten on luvattu. Toivottavasti se myös jatkuu niin, jotta sijoittajaviestintää ei tarvitse todella testata.

Listalla toiseksi pääsee @Kamux, joka myös tarjoaa paljon dataa. Lisäksi toimiala on sellainen, että siitä voi kaivella itsekin monenlaista informaatiota, kuten Kamux-ketjun aktiivisesta ja informatiivisesta annista voi huomata. Heikkoutena ehkä jonkinlainen johdon etäisyys.

Tulokkaiden listalla kärkeen nousee Inderes. Jokainen varmaan pystyy edellisten perusteluiden johdosta päätellä miksi.

Oikeasti paras olisi yhtiö, josta kokee itsellään olevan parempaa tietoa ja ymmärrystä kuin markkinalla. Kuitenkaan kaikista meistä ei ole oman elämämme @Arimatti_Alhanko :ksi, selvittämään uusien työntekijöiden lempiruokien korrelaatiota yrityksen työmaaruokalan tarjonnan kanssa kuten tämä suomalainen versio Peter Lynchistä varmaankin excelöi. :stuck_out_tongue_winking_eye:

Miellän erilaisten tee se itse-datapisteiden tutkimisen sijoitustoiminnan suolaksi. Siihen Inderes tarjoaa mahtavan stimulantin analyysien sekä tämän foorumin muodossa.

Olisiko muilla mielessä yhtiöitä, jotka totetuttavat hyvää sijoittajaviestintää sekä yksityiskohtaista raportointia tai joita olisi muuten vain mukava seurata?

Muutama oma lisänosto vielä: Rovio, Kahoot, HelloFresh, Harvia (miinuksena väljä ohjeistus, plussana mahdollisuus omien datapisteiden seulontaan à la @Saapasjalkakissa )

18 tykkäystä

Jonkin verran lempparit oavt vaihdelleet vuosien mittaan, osin siksikin että ainakin kolme lemppariani (vacon, okmetic ja pkc) on ostettu pois pörssistä. Mutta sellaiset aina salkussa tai ostoslistalla ovat sampo ja huhtamäki.

9 tykkäystä

Tällaisena voisi pitää lapsena KOP:n osakeannista hankittuja nykyisiä Nordean osakkeita. Kun on lahjaksi saanut, ei niistä halua luopua, ja olen matkan varrella ostanut hiukan lisää että kpl määräksi on tullut tasaluku. Näiden osalta olisi mielenkiintoista selvittää mikä on ollut aikanaan hankintahinta, ja vertailla sitä hankintameno-olettamaan mutten oikein tiedä mistä sen enää selvittäisi.

9 tykkäystä

Päivitän näkemystäni:

Sampo → Nordea.

:gem::ok_hand:t6:

7 tykkäystä

Arocell,

Lähes velaton, yhteisyrityksen kulut saatu hyvin sopeutettua, kassassa rahaa. Tupakantumppi/käänneyhtiö. Inflaation ja korkojen nousun ei pitäisi vaikuttaa.

Valtava potentiaali ja pienellä vaihdolla poljettu.

Annin taannet 0,75 hintaan tarkemman ja ammattimaisemman perehtymisen tehneet sijoittajat

10 vs 90 tällä kurssilla voittaja osake.

Ei sijoitus suositus, jokainen tekee oman taustatyön ja päätöksen

3 tykkäystä

Third quarter of 2022

  • Net sales increased by 49 percent to SEK 2,122 million (1,425). Organic growth was 9 percent and order intake was in line with net sales

  • Operating profit (EBITA) increased to SEK 272 million (164) and the operating margin was 12.8 percent (11.5)

  • Adjusted for remeasured additional purchase considerations, operating profit (EBITA) increased to SEK 274 million (182) and the operating margin to 12.9 percent (12.8)

  • Earnings per share increased by 62 percent to SEK 4.71 (2.90)

Vaikka kaikki muu menee persuuksilleen niin vielä ainakin käy ruuvit kaupaksi. Virkistävää näinä aikoina

13 tykkäystä

Sampo, Capman, Eq, sitten onkin tasaisempaa. Kaupan alalla toimivana Puuilon luvut vakuuttaa, vaikka itse en siellä asioi.

5 tykkäystä

Pepsico :heart_eyes: tuotteet maistuu rikkaille ja ei niin rikkaille oli lama tai nousu.

2 tykkäystä

Itsellä taasen Coca-Cola. :blush:

1 tykkäys

Titanium on ollut luottamuksen arvoinen. Satoi tai paistoi, yhtiön bisnes on edennyt koko ajan, ei kuoppia. Helposti ymmärrettävä liiketoimintamalli, mikä helpottaa ennusteita. Ei juuri ryppyjä tarinassa toistaiseksi. Hyvällä tavalla tylsää, tasaista ja pörssiä parempaa tuottoa. Sopii niin arvo-, kasvu- kuin osinkosijoittajan salkkuun.

Toisena mainitsen myös Investorin, josta olikin yllä perusteluja.

15 tykkäystä

Vain ja ainoastaan täsmälleen samaa mieltä, eli Efecte huudettu täältäkin. Yhtiö on mielestäni Helsingin erinomaisimpia läpinäkyvän sijoittajaviestinnän (varsinkin piensijoittajien suuntaan) ja johtamispolitiikan näkökulmasta, josta pyöreästi lähes jokainen yhtiö saisi ottaa mallia. Liian monen yhtiön kanssa hämmästellään tyypillistä paradoksaalista dilemmaa miten yhtiö näkee hirvittäviä kasvupotentiaaleja joka suunnassa mutta silti jaetaan osinkoa minkä keritään. Efecte ei kuulu näihin yhtiöihin. Yhtiö kasvaa rohkeasti uusille tonteille hyvin pitkällä sihdillä välittämättä esim lyhyen aikavälin kannattavuuspriorisoinnista, joka on jo itsessään harvinaista monella yhtiöllä, ja selvästi yhtiön sisällä halutaan huolehtia siitä, että he luovat arvoa niin asiakkaille kuin omistajille unohtamatta henkilöstä. Yhtiön sisällä allokoidaan tarkasti kassavirrat tuotekehityksen/myynnin ynm kesken, tuotetarjontaa kehitetään jatkuvasti ja asiakkaita kuunnellaan herkällä korvalla. Toimitusjohtajan henkilökohtaiset lähestymiset foorumilla Efecten käyttäjiä kohtaan kertoo osaltaan siitä, minkälaisesta kulttuurista yhtiön sisällä puhutaan. Muutenkin satunnaiset höpöttelyt Niilon tai Tatun kanssa ovat olleet aina hyvin lämminhenkisiä. Erinomaista menoa kaikin puolin.

Sanotaanko vielä lyhyesti että kyydissä ollaan pysytty kohta 5 vuotta kertaakaan keventämättä. 2018 muistaakseni meinasi usko hieman loppua mutta sitkeästi pysytty mukana. En ole ylpeä tästä, jos tulisi samanlainen tilanne eteen että teesit purkautuu pahasti niin toivottavasti ainakin keventäisin. :slight_smile: Tällä kertaa tyhmyydestä ei sakotettu.

7 tykkäystä

Oolandsbanken ok samma po svenska ok engelska. :v:

Kurssikehitys kertoo sekin, etta kehitys varsinkin Ruotsin valloituksessa on toiminut.

3 tykkäystä

Tarkennetaan: tulos ja kurssikehitys. Ydintoiminnot vielakin plussalla, kun muilla menee vi…ksi. YTD plussan puolella. Edessa viela enemman hilloa, kun korot nousee. Revi siita. :wink:

2 tykkäystä

Oma suosikkini on todennäköisesti Sampo Group.

Tiedän, että on tylsä kohde, mutta luotto on kova ja tähän astiset näytöt hyviä. :moneybag:

14 tykkäystä

Revenio since 2013.
2021 asti sen myynnit matkan varrella oli virhe (jokunen ostokin mahtuu mukaan),mutta 2021 olisi pitänyt myydä enemmänkin,loput laput on nyt melko betonissa.
Revestähän on tullut tylsä savupiippu (joka kasvaa 15% vuodessa),joku voisi ostaa satasen/lappu :sunglasses:

5 tykkäystä