Osakesijoittaminen

Listaamattomat yritykset

Olen Fundun ja Fellow Financen kautta sijoittanut useaan yrityslainaan. IMO ei mitään järkeä sijoittaa yhteen lainaan kovin paljoa, koska useampaan lainaan sijoittaminen on helppoa.

Löytyisikö täältä mielipiteitä & valistuneita arvauksia tällaiseen caseen: Springvest tuputtaa etäterveydenhuoltoalustaa myyvää Medixineä, jonka bisnes näyttää pintapuolisessa perehtymisessä oikein kiinnostavalta (etähoito kasvussa jo ennen koronaa, mutta korona vielä jouduttaa muutosta, yhtiö kasvanut orgaanisesti ja tekee voittoa, arvostus ihan ok, exit-polku vaikuttaa loogiselta jne), mutta miksi ihmeessä yhtiö hakee rahoitusta amatööreiltä? Tämä aina nostaa ns karvat pystyyn. Itse kun olen startupien parissa toiminut aika paljonkin sekä perustajana että sijoittajana, tuntuu kummalliselta, että lupaava yritys EI HAE rahoitusta skaalautumista edesauttavilta terveysteknologiaan erikoistuneilta venture capital -sijoittajilta, joita löytyy suomestakin, ja maailmalta vaikka kuinka paljon. Sen sijaan rahoitusta haetaan tuulipuvuilta, joista ei ole mitään muuta hyötyä kuin se raha - tyypillisesti paljon korkeamman valuaation toivossa, eli sijoittajille jää ns lypsylehmän rooli.

Mutta onko palstalla joku etäterveydenhuollon tunteva, joka osaisi arvioida Medixinen alustan tarvetta ja hyötyä eri tahojen (loppuasiakas, lääkäri, terveysorganisaatio, yhteiskunta - esim Sote-uudistus tulossa…) näkökulmasta? Samoin kilpailutilanne kiinnostaisi, onko vastaavia alustoja jo pilvin pimein vai onko markkina pirstaloitunut pieniin toimijoihin, kuten Springvest väittää?
Tästä yrityksestä on kyse: https://www.medixine.fi/

Ja tarkennuksena niille, jotka eivät tunne Springvestiä, niin kyseessä on ns. crowdfunding-alusta, jonka toiminta perustuu vahvasti suoramyyntiin puhelimitse. He siis hankkivat toimeksiantona startupeille rahoitusta piensijoittajilta. Esim minulle soitettiin Springvestiltä siksi, että omistan terveyteen liittyvää pörssiyhtiötä.

1 tykkäys

Potentiaalistahan tuossa Medixinessä maksetaan. Arvostus ennen osakeantia on reilu 11 miljoonaa euroa. Mutta ehkä tässä mahdollinen liikevaihdon nousu kasvattaa hyvin tulosta. Rahat loppuu heidän mukaansa puolessa vuodessa, jos anti ei mene lävitse(siis jos siinä tapauksessa ei saisi muualta rahoitusta).

Kun omaa pääomaa oikaisee vähentämällä aineettomat hyödykkeet, niin omaa pääomaa on alle 500 000 euroa. Voittoa kyllä näyttää tekevän ja kehittämismenojen aktivoinnit ainakin 2019 näyttäisi olevan pienemmät kuin poistot, joten tuloskin näin ihan terveellä pohjalla tältä pohjalta, kun tilikaudella ei ole tehty massiivisia aktivointeja, joilla oltaisiin saatu tulos plussalle.

Liikevaihdon ja myyntisaamisten suhde vähän mietityttää. Myyntisaamiset on lähes tilikauden 2019 liikevaihdon verran.

1 tykkäys

Pyynikin tiedottaa minulle:

Olemme Suomen arvostetuin olutbrändi

By Pyynikin käsityöläispanimo Oy

Pyynikin Käsityöläispanimon suosio jatkaa kasvamistaan. Taloustutkimuksen ja Markkinointi & Mainonnan Arvostetuimmat brändit 2020 -listalla päihitimme kilpailijat selvästi, taakse jäivät myös kaikki jättipanimot.

Taloustutkimus Oy:n ja Markkinointi & Mainonta -lehden Brändien arvostus 2020 -tutkimuksessa selvitettiin brändien arvostusta suomalaisten keskuudessa.

Tutkitut brändit valittiin erillisessä esitutkimuksessa helmi–maaliskuussa 2020. Esitutkimuksessa selvitettiin spontaanisti tunnetuimmat brändit. Vastaajille ei annettu vaihtoehtoja, vaan heiltä kysyttiin ”Mitä brändejä eli merkkejä, tuotemerkkejä tai yrityksiä tulee mieleenne tuoteryhmästä X?”

Bränditutkimuksen olutkategoriassa isot kotimaiset olutbrändit tulevat Pyynikin käsityöläispanimon perässä: Sandels, Laitilan Kukko, Karhu, Olvi, Aura, Koff, Karjala ja Lapin Kulta jäivät kaikki taakse. Ulkomaiset kilpailijat sijoittuivat myös Pyynikin taakse: A Le Coq, Carlsberg, Heineken, Saku ja Corona

“Olemme kiitollisia suomalaisille kuluttajille ja yhteistyökumppaneillemme, erityisesti kaupoille ja keskusliikkeille. He antoivat meille mahdollisuuden, kuluttajat löysivät meidät ja lopputulos on tässä, Suomen arvostetuin olutbrändi”, myhäilee panimon perustaja Tuomas Pere

Panimon oluiden ja muiden juomien suosio on aiheuttanut haasteita tuotannolle. Kysynnän voimakkaan kasvun vuoksi panimo on lisännyt jatkuvasti tuotantokapasiteettia ja henkilökuntaa. Se kuitenkaan ole ollut riittävää.

“Oluidemme suosion kasvu on ollut huikea ja tuottanut positiivisia ongelmatilanteita panimolle. Olemme pahoillamme, että suosituimmat tuotteemme, esimerkiksi maailman parhaaksi valittu Mosaic Lager on suuren kysynnän vuoksi ollut kauppojen hyllyillä ajoittain loppu”, kertoo Pyynikin myyntijohtaja Juha Leppänen .

Viennin osuutta on kasvatettu tasaisesti. Panimo valmistautuu kasvattamaan kapasiteettiaan huomattavasti, jotta juomia riittää kotimaahan sekä vientiin. Panimo aloittaa ottamaan myös ravintola-asiakkaita ensi vuoden alusta. Sopimuksista aletaan neuvotella tämän vuoden puolella.

“Tuotteitamme on saatavilla kaikkialla Suomessa ja ympäri Euroopan. Käynnissä olevan kansainvälistymisprojektin ja tulevan tuotantokapasiteetin kasvun myötä pystymme valloittamaan myös uusia alueita. Aiomme olla olla maailman tunnetuin suomalainen juomabrändi, tullemme avaamaan tarjontaaa myös ravintoloille”, kiteyttää yhteisömanageri Veikko Sorvaniemi .

EDIT: toivottavasti tämä saadaan joskus julkisesti listatuksi ja tietääkö kukaan missä voisin halutessani myydä pyynikkini? En ole itse selvitellyt.
Editti 2: Lidlin myymälöissä ainakin kansainvälisesti.

5 tykkäystä

Pyynikin osakkeilla käydään kauppaa ainakin Privanetissa https://privanet.fi/investing

2 tykkäystä

Heitetäänpä tänne ihmeteltäväksi Solwers Oyj - maksumuurin takana uutinen, alla muutama lainaus.

"Pörssiin ensi syksynä aikova rakennusalan konsultointia ja digitaalisia ratkaisuja tarjoava Solwers tekee jo täyttä häkää valmisteluja listautumista varten."

"Jo nyt yhtiössä on tehty valmisteluja reilun vuoden ajan. Sebbasin mukaan kaikki toimet ovat tähdänneet pörssiin menoon. Myös reilun vuoden takainen osakeanti Invesdorin kautta järjestettiin oppimismielessä.
”Otimme annin järjestämisen harjoittelukierroksena. Haimme pääoman lisäksi 200 uutta osakkeenomistajaa, jotka saimme”, Sebbas kertoo. Yhtiö keräsi annilla puolitoista miljoonaa euroa."

Tilinpäätökset yhtiö on tehnyt alusta asti ifrs-standardin mukaan.

Yhtiön liiketoiminta-alueet ovat infrarakentaminen ja liikerakentaminen sekä digitaaliset palvelut.
“”Toimintamallimme perustuu pienempiin hallittaviin toimintaympäristöihin ja erikoisosaajiin. Yhteinen corporate governance määrittelee sitten rajat itsenäisyydelle ja riskien hallinnalle ja raportoinnille”, Sebbas sanoo.”

Nähdäkseni Infrarakentaminen saanee vielä buustia, kun valtiot laittavat elvytysvaihdetta käyntiin

disclaimer:
Olen yksi noista 200 uudesta osakkaasta :grin:
Pari muuta vastavaa riskisijoitusta meni jo nurin ja turskat niistä talletettu verottajan käsittelyyn :lying_face:

Solwersin lisäksi toinenkin listaamaton kokeilu, eli Yeply, näyttäisi etenevän odotettua paremmin. Liikkuva pyörähuolto saa sopivasti tukea nykytilanteesta, pyörien myynti on noussut huomattavasti ja kohtahan niitä pitää huoltaakin :smiley:

Laitetaan vielä jatkoksi potentiaalisia listautujia KL:n uutisen pohjilta, muurin takana tämäkin

Lisäksi ainakin Delete Group ja M-Brain on ilmeisesti ollut listautumassa jollain aikavälillä. Suunnitelmat tainneet jäädä vielä odottamaan tuloksen paranemista :thinking:

3 tykkäystä

Minkä välittäjän kautta säilytätte (Privanetin välittämiä) listaamattomia osakkeita? Ainakaan Nordnet ei ole paras valinta, sillä Privanetin kulujen (2-3%) Nordnet ottaa vielä 50€ toisen välittäjän kautta tehdyn kaupan kirjaamisesta ja säilytyksestä 2,50€/kk ellei ole Osakesäästäjien jäsen.

Nordeassa on (tai ainakin oli vuosi sitten) ilmainen säilytys jos edellisen kvartaalin aikana kävi kauppaa. Tein jotain miniostoja kun välityspalkkio oli prosenttiperusteinen, ja sain näin “säilytyskulun” lähelle nollaa.

Koronadipissä tuli myytyä kaikki, kun listatut osakkeet laskivat reilusti enemmän kuin Privanetin listaamattomat.

1 tykkäys

Enemmän nyppii tuo Nordnetin perimä 50€ palkkio “toisen välittäjän kautta tehdystä kaupasta”. Nordnetin kautta ei edes ole mahdollista ostaa näitä, joten se on “pakollinen” kulu tässä. OSKL:n jäsenenä säilytys on kuitenkin itselleni ilmaista.

Nordeassa vastaava palkkio on kympin, mitä ei tosin Nordean päässä koskaan peritty.

Tällä hetkellä listaamattomia ei salkussani olekaan kun myin KPY:t pois. Jos/kun seuraavan kerran jotain listaamattomia ostan, niin en ainakaan niitä ota Nordnetin salkuun säilytykseen.

Tämä onkin hyvä tietää etukäteen, Solwers Oyj:n osakkeet on tarkoitus ensi vuoden alussa siirtää Eurocleariin valmiiksi listautumista varten ja pitää sitä varten olla sopiva säilytystili.

Invesdorin kautta hankittu molemmat edellä mainitut, Yeply ja Solwers. Säilytys menee tällä hetkellä Invesdorin järjestelmän kautta, jos ei ole aiemmin muuta järjestetty.

Ainakin Heeros on listautunut ja Friends & Brgrs on myyty Noho Partnersille. Näissä kummassakin sijoittajat saivat voittoa.

Olethan loggautunut sisään ja katsonut kaikki liitetiedot? Mielestäni dataa on aika mukavasti.

Hyvä Injeq Oy:n osakas,
Kuten elokuun yhtiökokouksessa ja äskettäisessä osakaskirjeessä kerromme yhtiön kehitys on ollut positiivista haastavista tilanteista huolimatta. Kliiniset kokeet on saatettu päätökseen, sertifiointiprosessi on täydessä vauhdissa, tuotanto pyörii ja valmistaudumme markkinoille tuloon alkuvuodesta 2021. Hallitus on pohtinut eri vaihtoehtoja seuraavan vaiheemme rahoittamiseen ja päätynyt kolmannen joukkorahoituskierroksen kannalle. Kevään 2019 kierroksen tavoin haemme 1-2M€ pääomaa marras-joulukuussa 2020 toteutettavalla annilla. Alkuvuodesta 2021 aloitamme suuremman rahoituskierroksen valmistelun. Ensisijaiset vaihtoehdot seuraavan kierroksen toteutumiseen ovat kotimaisten ja ulkomaisten pääomasijoittajien syndikoima A-kierros tai vaihtoehtoisesti listautuminen kotimaassa.
Hallitus on kokouksessaan 28.10.2020 päättänyt kutsua koolle ylimääräisen yhtiökokouksen ja ehdottaa antivaltuutuksen antamista oheisessa kutsussa mainituin ehdoin. Mikäli yhtiökokoukselta antivaltuutus hallituksen esityksen mukaisesti saadaan, tullaan osakeannin tarkemmat ehdot ja esittelymateriaali julkaisemaan niiden valmistuttua Invesdorin portaalissa. Tavoitteeksi annin alkamiselle on asetettu torstai 12.11.2020. Anti julkaistaan edellisen kierroksen tavoin ensin vanhoille osakkaille ja avataan myöhemmin julkiseksi. Mahdollisista uusista osakkaista jotka olisivat tekemässä merkittävän sijoituksen yhtiöön pyydetään olemaan yhteydessä allekirjoittaneeseen.

2 tykkäystä

Nyt on Injeqiä tarjolla :blush:https://invest.invesdor.com/fi/pitches/1072

2 tykkäystä

Olisipa hienoa saada tuo Injeq lähivuosina pörssiin. Hyvään suuntaan ovat menossa!

4 tykkäystä

Kiitos nostosta. Tämän tyylistä tuotekehitystä on mukava olla tukemassa. Kuppi kahvia ja perehtymään firmaan.

1 tykkäys

pitääpä kerrata. tää ja pyynikki on mulla tuolta invesdorista.

Osaatteko sanoa miten listaamattomien tapauksessa tulee toimimaan, jos nyt merkitsee osakkeita? 428% merkitty, eli tavoite tullut täyteen yli 4x :smiley: Jos siis merkitsen pienen summan, en todennäköisesti saa osakkeita kuten normaalissa annissa? Tai saan jonkun aivan minimimäärän?

varmaan siellä on sanottu kuinka paljon ne olis haluumassa minimissään ja paljonko max. sitten varmaan siitä laimennetaan? en siis tiedä, mutta arvaan- Pitää katsoa tuo Injeq anti ainakin, että haluaisiko siihen vähän lisätä.

Pitkä on tuolta Invesdorista kyllä matka pörssiin, kyllä pörssiyhtiöt on kivoja!

4 tykkäystä

kuva

Vielä on matkaa maksimiin.

1 tykkäys