Mallisalkut sijoittamisen inspiraationa

Vaikka Kempower nyt paukuttaakin menemään, niin vasta jälkikäteen voidaan mielestäni arvioida olisiko se kuulunut poimia mallisalkkuun. Muistan joskus kuulleeni, että mallisalkun yhtiöillä tulisi olla pysyviä kilpailuetuja tms. Jos muistan väärin niin korjatkaa. Vasta myöhemmin selviää kuinka kestävä tuo Kempin rallattelu on.

Ps. Toivon todella Kempowerille menestystä, mutta jotenkin tulee vuosien 20 ja 21 Harviarilluttelut mieleen.

8 tykkäystä

@Werther Mallisalkku on aina sijoittanut arvostuskertoimien perusteella, sillä todistetusti tuotto tehdään ostettaessa alhaisilla kertoimilla. Kempowerin arvostuskertoimet ovat tuskin koskaan olleet mallisalkun näkökulmasta kohtuulliset ja osakekurssin kehitys perustuukin suurimmaksi osaksi pelkkään spekulaatioon tulevaisuudesta.

13 tykkäystä

En tiedä mikä mallisalkun näkökulma on, mutta GARP-sijoittamisessa käytetyn PEG-luvun mukaan on ollut hyvinkin halpa. Esimerkiksi tänä keväänä räikeästi aliarvostettu oli pitkään.

3 tykkäystä

@micoat Nykyhetkeen ja todellisuuteen perustuvat kertoimet.

2 tykkäystä

Mikä sun mielestä PEG-luku nyt sitten on? Ei PEGiä lasketa yhden vuoden kasvu% mukaan. Suositeltavaa olisi tuotakin tunnuslukua käyttää siten että katsotaan oletettuja tulevien 5 vuoden keskimääräistä kasvuvauhtia. Näin kun katsotaan, niin PEG-mittarillakin katsottuna Kempower on selvästi yliarvostettu.

Tietysti, nämä ovat vain arvioita tulevasta kasvusta. Kasvu voi olla paljon kovempaa tai paljon hitaampaa. Anyway, markkinat selvästi odottavat että kasvu on kovempaa, koska ei muuten nykyhinnassa ole mieltä.

Miksi mallisalkku ei ole sijoittanut? @Sauli_Vilen @Juha_Kinnunen @Atte_Riikola varmaan vastaavat tähän, mutta ainakin näin minun silmiin Kempowerin sijoituscase ei missään vaiheessa ole sisältänyt turvamarginaalia. Kempowerissa on kova hype päällä (ansaitustikin, hienoja lukuja esittää jatkuvasti), mutta omassa sijoituskuplassa en tiedä ketään “meritoitunutta” sijoittajaa joka tässä olisi isosti mukana. Mielestäni sekin kertoo jo jotain.

24 tykkäystä

Eihän se enää ole kovin houkutteleva(olikohan yhden kieppeillä), mutta muistelen että keväällä se oli 0,3-0,5 tienoilla kun Inderesin ennusteilla laskeskelin. Tankkailin ite siinä 23€-24€ hinnoilla jolloin se oli hyvin houkutteleva.

Laskeskelin muistaakseni näitä lukuja vuoden, kahden ja kolmen päähän ainakin, mutta eihän minulla mitään ole ylhäällä, vuosi sitten aloittanut harrastelija kun olen.

4 tykkäystä

Missä kohtaa olet etukäteen kirjoittanut näitä ihmettelyjä? (edit: ei tuolla ole väliä, turha kysymys). Tarjolla oli kaikkea muutakin kuin Kempower.

Kempowerilla ei ole ollut koskaan Osta- suositusta. Pitäisin sitä yhtenä vaatimuksena ostolle. Pitää olla kyllä erinomaiset perustelut jos ostaa Lisää- suosituksella olevia firmoja, kun tarjolla on jatkuvasti (tällä hetkellä 28 kpl) Osta- suosituksen vaihtoehtoja. Tuntuisi hullulta jos Inderes ostaisi mallisalkkuunsa firmoja, joille oma analyytikko ennustaa pienempää tuotto-odotusta.

Ihmettelen ylipäätään Kempowerin Lisää- suositusta, koska raportin aikaan kurssissa oli huikea 3% nousuvara. Tuollaisen ostaminen mallisalkkuun ei sopisi yhtään Inderesin tyyliin.

Duell on jälkikäteen ajateltuna yksi paskimmista valinnoista samalla kun Kempower olisi ollut yksi parhaista (vai paras?). Näiden kahden vertaaminen toisiinsa on ihan turhaa. Onhan siellä kassaa vaikka molempien ostamiseen.

Ennemmin ihmettelisin missä on Huhtamäki, Efecte, Leaddesk tai OmaSP. Etenkin jälkimmäinen ihmetyttää. Osta- suositus on ollut kohta vuoden päällä ja matkaa tavoitteeseen jatkuvasti 30%.

31 tykkäystä

Mallisalkku sijoittaa nykyään hyvin erilaisella filosofialla kuin aiemmin, joka on mielestäni paras selittäjä sille, että miksi viime vuosien tuotot ovat olleen heikohkoja. Nykyään höpötetään jostain laatuyhtiöiden pitkäjänteisestä omistamisesta ja “mallisalkun näköisestä yhtiöstä.” Mitä ihmettä tämä tarkoittaa? Talvivaara, Martela ja Okmetic olivat klassisia Mallisalkku-yhtiöitä, samoin kuin aikaisen vaiheen Revenio, Qt ja Talenom silloin kun ne vielä olivat riskisiä pieniä kasvuyhtiöitä, joita sijoittajat karsastivat.

Sauli kuvasi mallisalkun sijoitusfilosofian vuonna 2016 erittäin hyvin: “Meidän salkulla ei itseasiassa ole minkäänlaista sijoitusprofiilia. Me pyritään salkkuun löytämään ihan yksinkertaisesti parhaat keissit meidän seurannasta tai Helsingin pörssistä ylipäätänsä.” Tuohon aikaan Mallisalkulla oli käynnissä vahva fokus pienyhtiöihin ja sen analyytikkojen tuottonälän kuuli jo äänestä. Nykyinen strategia, missä ostetaan 1/3 large cap arvomörnijää, 1/3 kyseenalaisen liiketoiminnan putoavaa puukkoa ja 1/3 rukoillaan että Atte löytää seuraavat moninkertaistujat teknologiasektorilla ei vaan mahdollista Mallisalkkumaisien tuottojen tekemistä.

Onhan tässä myös sattunut paljon huonoa tuuriakin ajoituksen osalta matkaan, markkinat ovat olleet historiallisen vaikeita navigoida ja siellä on ollut varmasti töissä ja vapaa-ajalla poikkeuksellisia kiireitä, mutta nyt pitäisi saada jostain takaisin se motivaatio ja palava draivi Mallisalkkutiimille löytää niitä Helsingin pörssin parhaita keissejä :muscle: :pray:

Trump Low Energy GIF - Trump Low Energy - Discover & Share GIFs

(@Sauli_Vilen @Juha_Kinnunen @Atte_Riikola)

89 tykkäystä

Tämä on muuten aika lailla hankaloittava tekijä. Helsingin pörssi. Koska viimeksi on nähty oikeasti hyviä uusia listautujia? No onhan niitä tietysti joitakin yksittäisiä… tahti ei riitä

Joskus siellä mallisalkussa on ollut muutakin pohjoismaista, jotain Pandoran lipasta kuulemma.

Olisihan se kova, jos mallisalkkuun päätyisi taas pitkästä aikaa pohjoismaista tavaraa… Nyt kun bisnestäkin on vähän laajennettu. MUtta ymmärrän kyllä, että resurssit on tiukilla ja erillistä mallisalkunhoitaja-analyytikkoa on turha toivoa…

25 tykkäystä

Jos mallisalkkuun löydettäisiin jokin ruotsalainen menestyjä, toimisi tämä julkisuus ehkä myyntivalttina Inderesin palveluille Ruotsissa. Tai miksi ei jopa oma mallisalkku Ruotsin markkinoille, voisivat kisata Redeyen kanssa.

8 tykkäystä

Mieluiten samaan mallisalkkuun vaan, niin ei tarvi kahta salkkua pyörittää. Ruotsalaisten osakkeiden osuutta olisi myös helpompi lisätä hiljalleen samalla, kun ruotsalaisten analyytikoiden ja analyysin määrää Inderesillä kasvaa. Ei tarvisi myöskään murehtia Helsingin pörssin huonosta valinnanvarasta.

Redeyellä on itseasiassa Pohjoismainen mallisalkku ja analyysiä löytyy jonkin verran myös norjalaisista ja suomalaisista firmoista, esim. Remedy ja Carasent. Eli tuollainen Pohjoismainen salkku olisi juurikin parempi kilpakumppani Top pickseille.

18 tykkäystä

Inderesin mallisalkku 1v = -10%. Mallisalkussa on Revenio, joka antoi tänään negatiivisen tulosvaroituksen. Voisiko Inderes palata sijoitusfilosofiassaan edes osaksi alkuajoille, missä indeksiä parempaa tuottoa taottiin vuosi vuodelta potentiaalisimmilla small capeilla?

1 tykkäys

Asiahan ei Juurikille millään tavalla kuulu, mutta näyttää siltä että Inderesin mallisalkku on jäänyt kasvuosakemoodiin, kun olisi välillä pitänyt vaihtaa arvo-osakemoodiin.

No nythän se kasvuosakemoodi vaikuttaa olevan tilattu myös Helsingin pörssiin syksyksi tai viimeistään kevättalvelle.

1 tykkäys

Jos tulkitsin oikein, Small Cap indeksi on tuottanut parin vuoden aikana heikommin kuin yleisindeksi. Eli siellä on ollut vaikea tehdä ylituottoa.

Pitkän ajan kuluessa Small Cap sijoitukset tuottavat keskimäärin paremmin kuin suuret yhtiöt.

Hiljaista on Inderesin mallisalkussa, tuottoja pystyy muuten seuraamaan ehkä parhaiten täältä beta-versiosta: Inderes Mallisalkku

Kolmen vuoden tuotot näköjään yhteensä 8%, eipä OMXHGI-indeksikään toki paljon paremmin ole vastaavassa ajassa tuottanut eli noin 10%. Toki syyskuun alkuun aikaa enää parisen viikkoa ja taitaa mallisalkku olla ottanut lisää osumaa elokuun aikana, ainakin Qt, Revenio ja Talenom ovat tulleet alas. En tässä halua mitenkään osoitella vaan ehkä ennemminkin lohdutukseksi niille, jotka eivät ole tyytyväisiä salkkujensa tuottoihin viime vuosina, eipä se ole helppoa huippuanalyytikoiden ylläpitämälläkään salkulla.

Jotakin ostoja kyllä pikku hiljaa tässä alkaa odottelemaan vai onko makronäkemys Inderesillä tällä hetkellä jotakin vedenpaisumukseen tai heinäsirkkaparviin viittaavaa :slight_smile:

TietoEvryn kurssikin alkaa olemaan lukemissa, jossa kohtuullinen keskihinnan alentaminen tulisi kysymykseen, jos siis luottoa yhtiöön enää löytyy. Duellinkaan lisäys ei tunnu innostavan. Reveniota saisi huomattavasti halvemmalla takaisin salkkuun kuin viimeksi myydyt. Ei taida kuitenkaan keskihinnan alentaminen ja veivailu kuulua mallisalkun ydinstrategiaan.

Tämä nyt oli tällainen keskustelun herättely, onko kellään mitään ideoita mallisalkun uudeksi positioksi!?

39 tykkäystä

Niitähän riittää varmasti. Sanotaan taas kerran ykkösvaihtoehdoksi OmaSP, joskaan mikään ei viittaa siihen, että mallisalkkua kiinnostaisi ostaa sitä.

Pienempiä ihmetyksen aiheita: Gofore, Efecte ja Leaddesk.

Wulffissa on ollut reilu kaksi vuotta positiivinen suositus, mutta en usko ostoon.

Mielestäni kaikenmaailman tietoevryt ja fortumit pitäisi laittaa porttikieltoon mallisalkun osalta. Ostakoon vaikka Nordnetin Suomi- rahastoa noiden tilalle jos ei löydy muuta ostettavaa. :slight_smile:

18 tykkäystä

Sijoittamisen maailmassa ei ole mikään kiire. Tässähän voi Hexissä olla vielä laskua hyvä tovi, niin jospa mallisalkkutiimi vain odottelee sitä kuuluisaa pohjaa.

Mallisalkulla taisi muutenkin olla tavan tallaajaa korkeampi tuottovaade, niin karhumarkkinassa aika harva yhtiö jaksaa kiskoa vastasuuntaan kuin yleinen indeksi. Poikkeuksia toki on, mutta ovatko ne sitten taas ns. Mallisalkku-tyyppisiä yhtiöitä on toinen kysymys.

4 tykkäystä

Kannattaa kuitenkin huomata jo myydyn Sammon ja jo kertaalleen mallisalkussa käyneen Fortumin vahvat tuotot viimeisenä kolmena vuotena, olisiko niiden sijaan pitänyt ostaa jotakin kasvurakettia, no toki siinä osittain onnistuttiin, kun voittorahoja allokoitiin Duelliin🙂 Viittaan tässä nyt ajankohtaan, jolloin ne kävivät vierailemassa salkussa, Fortumissahan yritetään jo uutta kierrosta. Osinkotuotot ovat myös olleet arvossa arvaamattomassa kohta kaksi vuotta kestäneen laskumarkkinan aikana, kovin helposti olisivat kokonaistuotot jääneet miinukselle ilman niitä. Siinä mielessä @Sijoittaja-alokas ja @Verneri_Pulkkinen virittelivät osinkopuoluetta ihan oikeaan aikaan🙂

25 tykkäystä

On siellä varmasti tuottovaatimusta, kuten pitääkin olla, mutta monissa jo pitkään muille suositelluissa ostokohteissa on ollut ties kuinka kauan sellaista 30-40% potentiaalia tavoitehintaan eli tuottovaatimusta riittää yllin kyllin. Joukossa on vieläpä laadukkaita kasvuyhtiöitä, joten ihmetyttäähän se jos ostonappi osuu Fortumiin tai TietoEvryyn.

Mallisalkku- tyyppinen yhtiö oli varmaan ihan asiaankuuluva termi joskus. Nyt on salkussa on esim Tietoevry, Fortum ja Duell, joten aika hyvät perustelut pitää olla jos melkein mikä tahansa Suomi- firma ei olisi mallisalkku- tyyppinen yhtiö.

Nämä olivat muistaakseni poikkeuksellisen koronakuopan aikana ostettuja. Tuollaiset paikat voi käyttää ilman muuta hyväksi. Niiden ulkopuolella osinkojyrät kuuluvat mielestäni jonnekin muualle kuin mallisalkkuun.

Mallisalkku saisi keskittyä etsimään niitä tulevaisuuden revenioita ja talenomeja. Mörnijät osinkoineen jääköön indeksirahastoihin.

5 tykkäystä

Ottakaa huomioon, että mallisalkkuun ei ole tarkoitus lisätä pääomaa. Käteistä tulee ainoastaan myynneistä tai osingoista. Tätä on monesti peräänkuulutettu.

7 tykkäystä