Mallisalkut sijoittamisen inspiraationa

Haastan tässä hieman mallisalkkua, se on nimittäin omasta mielestäni päässyt hieman pöhöttymään. Peter Lynchin lainaten “Selling your winners and holding your losers is like cutting the flowers and watering the weeds”. Tällä viittaan lähinnä siihen, että vaikka harvian arvostus korkeana onkin, olisi yhtiö pitkälla aikavälillä tuottanut varmasti hyvinkin, koska liikevaihdon kasvu on Euroopan ulkopuolella ollut merkittävää.

1)Mallisalkusta mielestäni merkittävästi arvoa tuottavia yhtiöitä ovat:
-Noho, QT, Admicom, Gofore, Valmet (laitoin valmetin tähän, vaikka en sen laatua tunne)

2)Kysymysmerkkejä ovat:
-Aiforia, Talenom, Kamux ja Remedy. Ehkä lisään tähän Nesteenkin

3)Salkkun pitkänaikavälin tuottoa heikentäviä yhitöitä ovat:
-Fortum, Terveystalo, Tieto, Nokian renkaat, KH group (en myöskään ole KH groupiin perehtynyt)

Nuista arvonluojista ostohinnoissa on Noho, tätä lisäisin. Muiden 1) -kohdan yhtiöiden osalta hodlaaminen tuottanee parasta arvoa. 2) -kohdan yhtiöistä tykkäsin erityisesti viimeaikaisesta Aiforian ostosta. Kamuxin ja talenomin lopullisen suoriutumisen määrää onnistuminen ulkomailla, joten tilanteen kehittymystä on mielenkiintoista odotella. No sitten noihin 3) -kohdan arvoansoihin. Myönnettäkööt, että terveystalon (ja fortumin) osto on osoittanut ihan hyväksi nykyisellä tuotolla. Olisiko nyt hyvä aika allokoida arvonnousun myötä karttunutta pääomaa paremmin tuottaviin kohteisiin (ei nesteeseen :stuck_out_tongue_winking_eye:). Nohoon lisääminen ei varmaankaan olisi pitkällä tähtäimellä huono ratkaisu. Jos listan ulkopuolisia osakkeita katsoo niin esimerkiksi Relais groupista voisi saada myös kasvupotentiaalia halvalla. Jos haluaa Aiforian kaltaisia villikortteja ottaa niin Bioretec voisi pienellä painolla sopia salkkuun myös. Make Mallisalkku great again :heart_eyes:

Tarkoitan vain, että näkisin mielummin Mallisalkussa aidosti laadukkaiden yhtiöiden ostamista kohtuullisella hinnalla ja tätä kautta rakentuvaa arvonluontia yli ajan. En niinkään halvalla FCF hinnoittelulla ostettavia mörniöistä, joilla ei kasvunäkymää ole. Vähän samalla periaatteella niin kuin Charlie Munger opetti Buffettia kiinnittämään mielenkiintonsa tupakantumppifirmoista laatuyhtiöihin.

6 tykkäystä

Kyllähän näistä esim. Goforen kasvu on vähintäänkin epävarmaa ja verrattuna esimerkiksi Aiforiaan, Fortumiin tai Nesteeseen joilla kaikilla on tukena kasvava markkina ja potentiaalia olla siinä merkittävä toimija. Vastaavasti Goforella kasvu perustuu henkilöstön määrän kasvuun olettaen, että laskutusasteet pysyy korkeana ja onnistutaan laajentumaan ulkomaille.

Muuten ihan hyvä listaus. Tuota KH:ta en ole koskaan ymmärtänyt miksi se edes salkussa on, mutta muut valinnat ovat olleet mielestäni fiksusti perusteltuja. Vaikkakin tulee olemaan aika vaikea indeksiä voittaa Tiedon tai Fortumin kaltaisilla yhtiöillä jos näitä osinkolappuja alkaa liikaa kasaantumaan.

6 tykkäystä

Neste on ihan hyvä tuolla salkussa, mutta yleisesti markkinan momenttumia vastaan ei kannata lähde taistelemaan ostamalla isoissa erissä ennen kun nähdään että kestävämpi hintataso löytyy/näkymät ovat selkeät ja valoisat. Pörssi kun on huutokauppa vetoinen paikka niin nuo hinnat tahtovat ampua yli ja ali. Olen jo vuosia sitten oppinut käytännön kokemuksesta, että jos laskevia osakkeita ostaa putoaviin kursseihin silloin kun niistä saa mielestään hyvän tuotto-odotuksen, niin usein on muutaman viikon/kuukauden päästä siinä tilanteessa, että ostokassa on tyhjä ja kurssista on tullut vielä houkuttelevampi. Isoilla pojilla on isommat taskut :smile: Saatan itsekin nestettä ostaa, mutta en vielä.

Mallisalkun kilpailussa indeksiä vastaan huomion arvoista on kuitenkin se, että tarjoaako helsingin indeksi riittävän hyvän vastuksen ammattilaisille, koska sielä on Nordeaa ja muitakin mörnijöitä isolla painolla. Olisiko helsingin pörssiin firmoilla mahdollista kaataa SP500 indeksi pitkällä aikavälillä? Jos itse omat hevoset tähän kisaan laittaisin niin ottaisin Helsingin pörssistä: Noho 20%, Relais 20%, Tokmanni 10%, neste (tähän tarkoitukseen tämäkin hinta käy) 10%, QT 10%, Harvia 10%, käteinen 10% ja Aiforia 5% ja Tamtron 5%.

5 tykkäystä

Et varmaankaan ole seuraillut Jarkko Ahon tai Seligsonin Oldenburgin pitemmän aikavälin suosikkeja Suomen pörssistä :slight_smile:

4 tykkäystä

En ole, suosivatko he noita? En tarkoita etteikö nuo tuottaisi hyvää kassavirtaa, niillä ei ole vain juuri kasvua tiedossa. Nokian renkaat voivat parantaa operatiivista suoritusta ja palata lähes entiseen loistoon, mutta mitä sen jälkeen. Pitkän aikavälin tuotot tehdään siten, että löydetään hyvä yhtiö, jolla on pääomakevyt toimitamalli, kykyä kasvaa mieluiten oman kassavirran avulla, jonkinlaisia kilpailuetuja ja kasvulatua paljon edessä. Tällaisen kun löytää niin riittää, että istuu position päällä ja tarkkailee jatkuuko hyvät näkymät edelleen. Pelkkiä hyvän kassavirtaprofiin omaavia, huokeasti hinnoiteltuja yhtiöitä on kolmetoista tusinassa, oikean helmen löytäminen vaati taitoa. Helsingin pörssin kirkkain helmi lienee tällä hetkellä noho, maailmalta olen löytänyt parempiakin ostokohteita.

Tämä on jollain tavalla melkoisen koukuttava ketju ja pienellä hilpeydellä lueskelen tätä aika-ajoin ja joka kerta tulee mieli osallistua keskusteluun. Tällä hetkellä Neste on on tämän päivän Harvia joka laskettelee ja foorumi tankkaa päämärkänä luopuakseen sijoituksesta pohjalla. Nykyään Nordnetin videoissakin pyörii nuo disclaimerit ja pistää kyllä miettimään kuinka moni on nämä lukenut ja edes pienen ajatuksen asialle uhrannut. Nordnetin mallisalkusta löytyy näihin sanoihin linkki: “Tuotetut raportit on tarkoitettu informatiiviseen käyttöön, joten raportteja ei tule käsittää tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa, myydä tai merkitä sijoitustuotteita. Asiakkaan tulee myös ymmärtää, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta. Tehdessään päätöksiä sijoitustoimenpiteistä, asiakkaan tulee perustaa päätöksensä omaan tutkimukseensa, sekä arvioonsa sijoituskohteen arvoon vaikuttavista seikoista ja ottaa huomioon omat tavoitteensa, taloudellinen tilanteensa sekä tarvittaessa käytettävä neuvonantajia. Asiakas vastaa sijoituspäätöstensä tekemisestä ja niiden taloudellisesta tuloksesta.”

Jos on vähänkään lukenut sijoitustutkimusta niin tietää, että ennusteet menee vihkoon. Niissä on suurempi todennäköisyys epäonnistua kuin osua. Lähtökohtaisesti ne ei osu enemmän kuin osuu ja jollei osu niin niihin perustuva sijoitus menee vihkoon. Jotta saat rahallisesti hyötyä sinun osuttava ennusteessa ajallisesti. Täällä nyt sitten säännölliseen näkee krittiikiä, että Inderes on ostanut ja peesaillaan ja ollaan pettyneitä, kun kurssi laskee. Miksi sitten kurssi laskee. Lähtökohtaisesti kurssi laskee, kun tulos ei parane tai kasva. Jos tulos jauhaa paikallaan tai laskee niin aina löytyy parempi osake jonka tulos kasvaa ja kurssi nousee. No Nesteessä olijat, kertokaapa nyt parilla sanalla miksi se Nesteen tulos paranee seuraavaan tulos raporttiin? Salkunhoitajat myy sitä Nestettä päämärkä siksi, että tuon silent calling perusteella uskovat tuloksen laskevan. Mikä muuttaa tilanteen? Vaikka osake on laskenut paljon noihin tietoihin niin ei se estä sitten uudestaan laskemasta, kun tulee heikko tulos. No siitä menee pari päivää ja suostusta lasketaan ja sitten seuraavana uudestaan muttama päivä ja uudestaan ja kurssihan siitä tykkää eikö totta?

Tästä aletaan päästä sitten asiaan miksi tänne liityin keskusteluun. Edellä siteerattu montaa sijoittajaa joita itse olen peesannut ja samoin olen tehnyt mallisalkulle. Ensimmäinen oli sitten Peter Lynch ja tähän tapaukseen mieleeni on jäänyt Lynchin kommentti: “Odota kunnes näet todisteen käänteestä.” Eli Nesteen kohdalla on aika ostaa, kun tuloksesta näkee, että se taas lähtenyt nousuun. Lynch sanoi, että kurssi on voinut jo nousta paljonkin, mutta ostaa pitää vasta, kun käänne näkyy tuloksessa paperilla. Täällä teknisen analyysin ketjussa on samoin sanottu, että trendi muutosta ei ole. Buffett sanoo, että pitää osata sanoa ei. Nyt Nesteelle edeleen pitää sanoa ei, vaikka sen on alhaalla.

Tässä tultiin sitten toiseen kohtaan eli Jarkko Ahoon ja Anders Oldenburgiin. Olen samoja herroja seurannut ja välillä peesannut. Nokian Renkaat ja Fortum on välillä ollut salkussani ja suuri syy on noiden herrojen ja mallisalkun peesaus. Yhtiöillä on hyviä puolia yhtiönä, mutta molempia leimaa mielestäni sama heikkous sijoituksena. Warren Buffett sanoo, että yhtiöllä pitää olla hyvä johto ja siihen luottaa. No Nokian Renkaat on tässä rypenyt joku vuosi takaperin testivilpin kanssa. Luotatko johtoon joka on toummoisen hyväksynyt tai sitten päästänyt läpi sormien eikä kontrolloinut? No toimari on ehkä vaihtunut, mutta onko hallitus? No sama johto on investoinut Venäjälle vähemmän onnistuneesti. Mikä estää etttei vastaava tapahdu jatkossa? Minun ei tarvinnut asiaa kovin pitkää miettiä ja esitin kysymyksen onko Romanian poliitinen tilanne selvitetty? Voisiko Romaniaan tulla Venäläismielinen hallitus? No vastaus oli ehkä. No miksi sitten en sijoittaisi esimerkkinä Micheliniin ennemmin, miksi Nokian Renkaat? No minulle se nyt sitten on no go. No Fortum myi verkkobisneksen ja sijoitti Venäjälle. Voiko sama toistua. No toistui jo osti Saksasta Uniperin ja … Ongelma oli mielestäni erityisesti valtio omistuksessa joka häiritsi johtamista. Voiko se toistua? Kyllä voi ja minusta enemmän kuin todennäköistä, että Fortumia häiritsee joku poliittinen keppihevos homma. Silloin se on sijoituksena heikompi kuin joku muu sähköyhtiö jolla ei ole samanlasita riippakiveä.

Tästä sitten päästään takaisin malli salkkuun. Mallisalkulla oli Fortum salkussa ja se luopui yhtiöstä hyvin ennen Uniper sähläystä ja osti aikanaan halvalla, No sitten nyt mentiin takaisin. Minusta Inderes on tiennyt mitä tekee Fortumin kanssa. Sama voi tapahtua uudestaan, sen sijaan en ole varma voiko mallisalkkua peesaavat siinä onnistua. Se vaatii luottamusta Inderesin osaamiseen jota edellä kyseenalaistetaan. Yleisesti sijoittamisessa tyypillisin virhe on ennustaa liian lyhyistä aikasarjoista- ja tehdä liikaa. Mallisalkku yrittää näyttä ja opettaaa tekemistään. Tulokset eivät tule hetkessä. Lukekaa analyysia, kaikkiin mallisalkun yhtiöihin ei tarvitse sijoittaa. Pitää osata sanoa ei. Yksi minulle annettu sijoitus vihje on seurata rikkaita. Köyhät voi antaa sijoitusvihjeitä, mutta miksi he sitten ole rikkaita, jos tietävät. En osaa sanoa onko nykyiset hoitajat rikkaita, mutta tiedän, että eräs mallisalkun entinen hoitaja on sapattivapaalla… millähän rahoilla :smirk:

35 tykkäystä

Sehän on kyllä vähän huono, että suurin omistaja on valtio tai solidium (paras olisi perheyhtiö). Testivilpin näen osin positiivisena asiana. Toimitaan sääntöjen rajamailla. Se osoittaa, että johto todella välittää firmasta. Harvinaista. Mutta virhe oli, että he jäivät kiinni. Se oli osaamattomuutta :slight_smile:

2 tykkäystä

@Rauli_Juva eikös Kalmar olisi aika hyvin mallisalkkuun sopiva yhtiö ja suosituskin tätä puoltaa. Joko on sormi ostonapilla. :thinking:

"Kalmarin osakkeen kokonaistuotto-odotus (tuloskasvuun ja odotettuun vuoden arvostuskertoimen muutokseen pohjautuva kurssinousupotentiaali lisättynä osinkotuotolla) on vuoden 2025
P/E-kertoimen pohjalta laskettuna +19 % p.a. (kurssimuutos +15 % ja osinkotuotto +4 %) eli selvästi
yli oman pääoman 10 %:n p.a. tuottovaatimuksen. EV/EBIT- kertoimen pohjalta tuotto-odotus on samaa
luokkaa eli +20 % p.a. (kurssinousu +16 % ja osinkotuotto +4 %). Kokonaisuutena riskikorjattu tuotto
on erittäin houkutteleva. "

8 tykkäystä

Kiitos huomiosta, mutta ei lähdetä julkisesti spekuloimaan mallisalkun suunnitelmia.

22 tykkäystä
38 tykkäystä

Sijoituksemme kehittyi ensin erinomaisesti, kun osakekurssi reilusti yli kaksinkertaistui lyhyessä ajassa yleisen hulivilimarkkinan ja Boreon kosiskelun yhdistelmänä. Piikki nähtiin elokuussa 2021, kun osake oli peräti 2,44 eurossa. Mallisalkun kaupankäyntirajoitteista johtuen irtaantuminen tässä vaiheessa ei kuitenkaan ollut mahdollista (positiivinen suositus)


Olen edelleenkin sitä mieltä, että kädenlämpöisen lisää casen vaihtaminen mehevään osta-caseen ei todellakaan olisi kaupankäyntiä analyysia vastaan vaan ennemmin päin vastoin.

Muuttakaa nyt ihmeessä politiikkanne, niin ei tarvitse aina selitellä asiasta.

51 tykkäystä

Komppaan.

Mallisalkkua olisi myös paljon mukavampi seurata, jos voisi luottaa, että salkussa olevat yritykset ovat siellä, koska mallisalkkutiimi näkee ne hesulin parhaiksi osakepoiminnoiksi.

Tälläkin hetkellä 13/15 yhtiöstä saattaa olla siellä, koska niistä ei päästä eroon.

61 tykkäystä

Miksi ette muuten halua keskustella näistä? Nakertaako se jollain merkittävällä tavalla Inderesin riippumattomuutta ja uskottavuutta, mikäli yksi Mallisalkun vetäjä julkisesti sanoisi vaikkapa, että “Joo, Kalmar on mun mielestä hyvännäköinen osake ja ihan hyvin saattaa päätyä tulevaisuudessa Mallisalkkuun.”? Kalmarilla on Inderesin Osta-suositus eli sitä ei nyt mitenkään piiloon pääse, että Inderesin virallinen kanta Kalmarin osakekurssiin pitää nykytasoa liian alhaisena yhtiön arvoon nähden.

Mallisalkku voi sääntöjensä ostaa vain sellaisia yhtiöitä joita Inderes jo julkisesti suosittelee sijoittajille, joten mitä konkreettista haittaa siitä koituisi, että puhuisitte jatkossa pörssin parhaista sijoituskohteista paljon avoimemmin vaikkapa videoformaatissa esimerkiksi otsikoilla “Näitä osakkeita Mallisalkku tutki, mutta emme ostaneet” ja “Nämä 6 pörssin yhtiötä kiinnostavat Mallisalkun vetäjiä”?

Aiempien puheiden perusteella olette jo rajanneet pörssin tuottoisimmat pienyhtiöt kokonaan Mallisalkun ulkopuolelle, ettei vain Mallisalkun ostot aiheuttaisi jonkinlaista kurssivaikutusta epälikvideissä osakkeissa.

64 tykkäystä

Mikä esim Tietoevryä tuolla pitää? Paska yhtiö kaikinpuolin, eikä se tule olemaan loistava jatkossakaan. Inderes suunnannäyttäjänä on mallina, miksi kannattaa sijoittaa indeksiin, ei suoriin osakkeisiin. Mikä tässä yhtiössä on niin mahtavaa, että se ansaitsee paikkansa mallisalkussa vaikkapa Harvian sijaan, jolla on 10v aikana todellinen potentiaali? Olkoot tavoitehinta 24e tai 40e, niin tuota odotellessa kerkeää tehdä tilin toisaalla, vaikkapa ostamalla Microsoftia.
Seuraavana varmaan ostetaan Nokiaa :woozy_face:

Mennyt ei ole tae tulevasta, rapsat luettunakaan ei avaudu tämän raketoiva nousu…

Kamuxistakin olisi syytä luopua, mikäli haluaa tehdä ylituottoa… tai edes tuottoa :stuck_out_tongue_closed_eyes:

8 tykkäystä

Mitäpä veikkaat? :smiley:

Kamux näyttää olevan myös ikiholdissa.

30 tykkäystä

Käsittääkseni mallisalkun aikajänne saattaa olla pidempi kuin tavoitehintojen ja suositusten.

Toinen asia on, että mallisalkku voi joskus olla defensiivisempi, jos markkina koetaan riskiseksi.

Kolmas asia on, että sijoittaminen perustuu on arvon ja hinnan väliseen eroon ja riskiin.

4 tykkäystä

Riippuu vähän miten konkreettisen haitan määrittelee, mutta muutama pointti tiimin puolesta tähän:

  • Johdonmukaisuus: jos aletaan avaamaan mitä ollaan mietitty, altistetaan itsemme oletettavasti jatkuvalle kysymystulvalle siitä onko mielipide vielä sama tai miksi/miksi ei ollaan ostettu, miksei tätä myydä nyt tms. Nämä olisi sinällään oikeutettuja kysymyksiä ja johdonmukaisuuden nimissä meidän pitäisikin päivittää jatkuvasti ajatuksiamme eri firmoista, jos tälle linjalle lähdettäisiin (tässä törmättäisiin myös seuraaviin pointteihin). Tässä olisi hankalahko vetää rajaa miten usein/tarkasti kommentoisimme, joten se ettei spekuloida lainkaan pitäisi olla kaikille selkeä linjaus.

  • Suositusten arvottaminen/arviointi: Kuten itsekin toteat, osta-suosituksella olevat osakkeet ovat meidän (Inderes) mielestä lähtökohtaisesti hyviä sijoituskohteita. Näin ollen voi turvallisesti olettaa että mallisalkkutiimikin kyllä harkitsee niiden kohdalla sopisiko yhtiö salkkuun. Se, että lähtisimme kommentoimaan mitkä nimenomaiset nimet olisi kiinnostavia, johtaisi käytännössä suositusten arvottamiseen ja jossain määrin firmakohtaisten analyytikoiden tontille astumiseen, vaikka mallisalkulla osin voi ollakin eri kriteerejä kuin meidän 12kk näkemys. Teemme tätä toki jossain määrin nytkin toteutuneiden valintojen osalta, mutta tällaisen “tupla-analyysin” laajentaminen ei ole mielestämme tarkoituksenmukaista.

  • Kauppojen ennakointi: Etukäteen potentiaalisten liikkeiden liputtaminen voisi aiheuttaa myös mallisalkun liikkeiden ennakointia, joka on tietysti mallisalkun oman kaupankäynnin kannalta epätoivottavaa ja jossain tilanteissa voi aiheuttaa myös tarpeetonta volatiliteettia kurssiin.

Viittaatkohan tähän:

Ollaan tosiaan sanottu, että likviditeetti rajoittaa osin pienimpiin yhtiöihin menemistä, mutta ollaan varmasti nyt ja jatkossakin mukana myös sellaisissa osakkeissa, missä mallisalkun liikkeet voi hetkellisiä kurssireaktioita aiheuttaa.

49 tykkäystä

mikäli yksi Mallisalkun vetäjä julkisesti sanoisi vaikkapa, että “Joo, Kalmar on mun mielestä hyvännäköinen osake ja ihan hyvin saattaa päätyä tulevaisuudessa Mallisalkkuun. ”?

Mutta mitä hyötyä tällaisesta kommentista olisi silti kenellekään ? Mallinsalkun päättäjiähän on kolme. Jos , vaikka esim. kaksi haluaisi ostaa jotain firmaa, mutta Kinnunen ei :slight_smile: , niin kauppoja ei taida kuitenkaan syntyä ? Ps. En itsekään ostaisi Kalmaria, vaan vakaampaa tulosta tekevää Tietoevryä…

Kiitos vastauksista Rauli!

Pidän tuota hieman kummallisena, että yhteisön kanssa kommunikointi koetaan lähtökohtaisesti negatiiviseksi ja haitalliseksi asiaksi. Siis senkin sanominen ääneen että vaikkapa “Raulin ja Juhan mielestä Kalmar vois olla hyvä sijoitus Mallisalkkuun, mutta Atten mielestä ei,” olisi vaarallista todeta, koska joku voisi tämän vuoksi kiinnostua Inderesin Kalmar-analyysistä ja ostaa osaketta Inderesin suositusten mukaisesti ennen Mallisalkkua.

Mallisalkkutiimillä on vaikuttanut ulkoapäin katsottuna olevan varsin matalat energiatasot, joten ajattelun terävöittäminen siitä julkisesti kirjoittamalla ja avoin ideointi Inderesin yhteisön kanssa voisi aivan hyvin jopa parantaa sekä yhteisön että Mallisalkun tuottoa ja saada näin aikaiseksi yhteisvoittotilanteen. (Kiitos @_neuvottelija_Sami_M tämän termin lanseeraamisesta!)

Eihän sitä pääse karkuun, että Mallisalkku on aito osakepoimintasalkku, jonka sijoitusavaruuden määrittävät Inderesin analyytikoiden positiiviset ja negatiiviset suositukset. Näin ollen jokainen Mallisalkun osto ja myynti on aina väkisinkin Inderesin analyysin arvottamista, ellette osta jokaista positiivisen suosituksen osaketta ja myy negatiivisen suosituksen osaketta.

Siinä ei tietenkään ole mitään väärää, että ollaan eri mieltä osakeyhtiöiden tuottopotentiaalista. Suositus on perusteltu mielipide ja terveeseen debattiin kuuluvat myös eriävät mielipiteet. Nyt ilmeisesti ne kovat debatit käydään firman sisäisessä Slackissa ja sitten foorumilla ollaan naama näkkärillä eikä uskalleta millään tavalla kommentoida omia näkemyksiään muiden analyytikon osakkeista. Asetelman ei tarvitsisi olla tämmöinen Inderes vastaan maailma, missä yhteisö nähdään vihollisena jolta pitää suojautua seisomalla yhdessä rintamassa (myös heikkolaatuisen) analyysin takana. Tuota haitallista ryhmäajattelua osakkeista näkee Inderesillä varsin usein mm. lyhytvideoissa, missä kysytään lempiosakepoimintaa Hesulista tai että mitä firman väki on viimeksi ostanut salkkuun.

Aiemminkin on paljon ollut ihmettelyä, että miksei Mallisalkku uskalla laskea käteispainoa nollaan ja näin täysimääräisesti altistu vetäjien osakepoimintataidolle, kun kerran salkussa ei ole rahavirtojen lunastuksia joten järjellisiä perusteluita käteispainon pitämiselle ei oikein ole, paitsi markkinoiden ajoittaminen missä Mallisalkku julistaa olevansa surkea. Se on vähän hankala lähtökohta yhteisöllisen analyysiyhtiön osakepoimintasalkulle, jos pelätään keskustelua yhteisön kanssa ja pelätään myös heittäytyä osakepoimintaan täysillä.

Tässä olisi hyvä mahdollisuus aktivoida sijoittajia ja yhteisön jäseniä käymään lisää mielenkiintoisia keskusteluita Hesulin parhaiden osakkeiden ympärillä ja mielenkiintoista olisi myös kuulla muiden Inderesin analyytikoiden mielipiteitä Mallisalkun poiminnoista. Nyt tuntuu että tässä on käynnissä ns. “Quiet Quitting” ja seuraavan muutaman keskinkertaisen tuottovuoden jälkeen koko Mallisalkku pian lakkautetaan ‘tarpeettomana’, mikä on finanssisektorin perinteinen ratkaisu heikkoihin statseihin. Nyt ehtis vielä miettiä ton koko aihion uusiksi ja lanseerata ‘Mallisalkun renessanssin’ ja saada enemmän aktiivisuutta, enemmän mielenkiintoa ja enemmän silmäpareja mukaan toimintaan.

50 tykkäystä

Nyt tuli jo monenlaista tulkintaa ja uutta asiaa mukaan, niin en ole ihan varma pystynkö enää enempää asiaa selventämään vai meneekö vaan sekavammaksi, mutta yritetään:

En mielestäni sanonut näin, eikä tietenkään näin ajatella. Yritin selittää millaisia haasteita tuo toisi, kun sitä kerran kysyit. Tottakai siinä olisi myös omat hyvät puolensa.

Tottakai voi olla erilaisia mielipiteitä, mutta ei mielestäni myöskään ole kovin ihmeellistä että pyritään jonkinlainen johdonmukaisuus ja yhtenäisyys pitämään viestinnässä ulospäin. Yksittäiset analyytikot saa toki kommentoida näkemyksiään muistakin firmoista ja sitä voi tehdä satunnaisesti, mutta jos mallisalkkutiimi lähtisi käymään tällaista keskustelua se vaatisi tiettyä jatkuvuutta ja johdonmukaisuutta, jonka haasteita yritin aiemmassa viestissä kuvata.

En ainakaan itse ole työssäni ketään vastaan tai näe ketään vihollisena, tuskinpa muutkaan täällä ja toivon kovasti ettei yhteisökään näin asiaa näe.

Tämä meni jo uuteen aiheeseen, mutta tämän suhteen uskallan sanoa itse kannattavani aika pientä käteispainoa, jossei nyt ihan nollaa. Esim. Aiforia-oston jälkeen todettiin että käteispainoa voisi edelleen laskea silloisesta 10 %:sta.

Alkuperäisen viestini ei siis ollut tarkoitus sanoa, etteikö mallisalkun viestintään tai toimintaan voisi tehdä mitään muutoksia, tottakai niitäkin harkitaan ja niitä voi meille ehdottaa, kuten tähänkin asti.

52 tykkäystä