Mandatum - Nallen yritysjärjestelyperinnön jatkaja?

LSEG Lipper Fund Awards 2024 valitsi Mandatumin sijoitusrahaston Euroopan parhaaksi kahdessa eri kategoriassa.

Korkeamman tuotto-odotuksen joukkovelkakirjoihin sijoittava Mandatumin Nordic High Yield Total Return -rahasto palkittiin Euroopan parhaana high yield -joukkovelkakirjalainoihin sijoittavana rahastona kolmen ja viiden vuoden tarkastelujaksoilla. Kategorioissa oli ehdolla 31 ja 25 rahastoa. Lipper-palkinnot jaetaan vuosittain verrokkeihinsa nähden vahvasti suoriutuneille rahastoille.

Mandatum Nordic High Yield -rahasto on perustettu vuonna 2014 ja se sijoittaa pääosin pohjoismaisten yhtiöiden joukkovelkakirjalainoihin, joilla joko ei ole luottoluokitusta tai joiden luottoluokitus on high yield -tasoa. Mandatum Asset Management Oy toimii rahaston salkunhoitajana.

Nordic High Yield -rahaston hallinnoitavat asiakasvarat ylittivät 500 miljoonan euron rajapyykin tammikuussa 2024, ja yhdessä lainamarkkinaan sijoittavien strategioiden kanssa yhteenlasketut asiakasvarat ovat tällä hetkellä yli 1,6 miljardia euroa. Mandatumin varainhoito on tarjonnut asiakkailleen lainasijoitustuotteita vuodesta 2016 alkaen, ja viimeisen neljän vuoden aikana eurooppalaisiin senior-lainoihin sijoittavien lainastrategioiden hallinnoimat varat ovat kasvaneet lähes 600 prosenttia.

50 tykkäystä

Richard Gröttheim aloittaa maaliskuussa 2024.

Pari poimintaa:
Mandatum Asset Management ja Richard Gröttheim ovat sopineet yhteistyöstä, jossa Gröttheim toimii MAMin neuvonantajana. Yhteistyön tavoitteena on tukea Mandatumin kasvua Ruotsissa ja Tanskassa.

“Mandatumin varainhoidon liiketoiminta Ruotsin ja Tanskan markkinoilla eteni vuoden 2023 aikana suunnitellusti, mutta työmme kasvun eteen jatkuu. Toivotamme Richatd Gröttheimin lämpimästi tervetulleeksi tukemaan meitä erityisesti kansainväliseen kasvuun liittyvien tavoitteidemme saavuttamisessa, ja olemme tyytyväisiä saadessamme käyttöömme Gröttheimin laaja-alaisen kokemuksen ja arvokkaan verkoston”, sanoo Mandatum Asset Managementin toimitusjohtaja Lauri Vaittinen.

30 tykkäystä

Tuossa haastiksessa tiivistyi hyvin, mitä Mandatumissa kannattaa seurata ja mitä tosiaan Petri sanoi seuraavansa päivittäisessä liiketoiminnassa: asiakkaiden nettorahavirta (eli paljonko nettona tulee rahaa sisään hoidettavaksi) mikä kasvattaa pääomakevyttä bisnestä, asiakastyytyväisyys, marginaalit (ettei myydä sijoitustuotteita liian halvalla) ja tietysti työntekijöiden tyytyväisyys koska tämä on niin vahvasti henkilöbisnestä.

Tuo Karon kommentti, kenties tahalteen provosoivasti, with profit -bisneksestä oli kyllä hyvin suomalaista asennetta kuvaava, että voisiko kehnoa bisnestä jatkaa kun siitä tulee kerran voittoa. :smiley:

With profit on kuin heikosti tuottava, paljon työvoimaa ja aikaa sitova (kuvainnollisesti) perunapelto, siinä missä pääomakevyt liiketoiminta on arvokkaita tomaatteja markkinoille valmistava tomaattihuone, joka on mehukas bisnes. :smiley: On vain parempi jakaa tuon perunapellon annit omistajille ja panostaa tuohon mehukkaaseen bisnekseen.

63 tykkäystä

Niemisvirta esiintyi edukseen ja tuntuu olevan homma hanskassa. Tässäkin ketjussa on epäilty Mandatumia sijoituskohteena juurikin “laskevan tuloksen takia”. Tämäkin haastis selkeytti entisestään miten yhtiö tekee tulosta.

31 tykkäystä

Mä luovuin juuri hiljattain Mandatumeista, mutta tää jakso sai pohtimaan, tai oikeastaan vakuutti, että pitkäjänteisenä sijoituksena saattaisi olla ihan hyvä valinta. Salkussa pitää aina yksi varainhoitaja olla, mutta katsotaan jäikö rahat väärään hevoseen.

Olin aikaisemmin jo päättänyt luopua näistä, koska tykkään ja koen pienemmät varainhoitoyhtiöt kiinnostavammaksi ja helpommaksi ymmärtää. Pitää seurailla :slight_smile:

5 tykkäystä

Olisiko Mandatumista ja Carnegiesta pariksi? – Ruotsalainen pääomasijoittaja iski kiinni

Ruotsalainen pääomasijoittaja Altor liputti pian omistavansa kahdeksan prosenttia Mandatumista. Tuolloin Altorin Mandatum-sijoituksesta vastaava johtaja Herman Korsgaard totesi Dagens Industri-lehdessä, ettei Altorilla ole aikeita ostaa lisää Mandatumin osakkeita.

Matkan varrella mieli muuttui. Nyt valtion sijoitusyhtiö Solidium on myynyt Mandatum-pottinsa helmikuussa Altorille. Osakekohtainen myyntihinta oli 3,95 euroa. Tämän kaupan seurauksena Altorin omistusosuus nousi Mandatumissa 16,6 prosenttiin.

Altor omistaa myös Carnegieta , joka tunnetaan muun muassa investointipankkitoiminnasta ja yksityisille tarjottavasta varainhoidosta.

Mandatum julkaisi yhtiökokouskutsunsa viime viikolla. Nimitystoimikunta ehdottaa, että yhtiön hallitukseen valitaan uutena jäsenenä Altorin Herman Korsgaard.

Koko artikkeli AP.sta maksumuurin takana:

32 tykkäystä
10 tykkäystä

Mandatumin hallitus hakee Osuuspankin mukaan valtuutusta ostaa 9,96 prosenttia osakekannasta. Eli isohko omien osto-ohjelma olisi tulossa. Onko tästä ollut aiemmin mainintaa/uutista, kun en löytänyt.

29 tykkäystä

“Hallitus ehdottaa, että varsinainen yhtiökokous valtuuttaa hallituksen päättämään, yhdessä tai useammassa erässä, enintään 50000 000 Mandatum Oyj:n omanosakkeen hankkimisesta ja/tai pantiksi ottamisesta. Ehdotettu osakkeiden enimmäismäärä vastaa noin 9,96 prosenttia yhtiön kaikista liikkeeseen lasketuista osakkeista.”

48 tykkäystä

Hyvä jos näin tekevät. Toisaalta näitä varauksia laitetaan myös vain varmuuden vuoksi yhtiökokouksen hyväksyttäväksi.

5 tykkäystä

Taitaa olla aika klassinen boilerplate-ehdotus. Lski sallii 10 prosentin omistuksen ja valtuutuksella vain varmistetaan että omia osakkeita voidaan ostaa jos siihen halutaan ryhtyä. Todennäköisesti mitään ohjelmaa ei kuitenkaan tule

2 tykkäystä

Osto-ohjelma tulee varmasti, mutta missä laajudessa - jää nähtäväksi.

16 tykkäystä

Omien ostot voisivat tavallaan sopia Mandatumin kaltaiselle firmalle hyvin. Tietenkin tämä sotii täysin firman osinkolinjausta vastaan, joten suuren mittaluokan ostoja jatkuvalla syötöllä lienee turhan optimistista odottaa?

Firmahan on oikea osinkopuolueen ideologinen linnake, kun virallinen tavoitekin on siirtää omistajien rahaa suoraan omistajien taskuun 500 MEUR edestä 3 vuoden aikana.

Omien ostoissa ei ole veroseuraamuksia ja osakkeen arvostuksen näyttäessä huokealta voisivat omistajat olla nettohyötyjien puolella.

Nykytasolla 165 MEUR osingon muuttaminen omien ostoiksi söisi osakekannasta karkeasti 40 miljoonaa osaketta joka vuosi pois, tai päälle 8 %. Osakekanta puolittuisi noin seitsemässä vuodessa, ceteris paribus.

83 tykkäystä

Eli mutkat suoriksi vetäen ja väärillä oletuksilla operoiden; kurssi 8€ v. 2031 ja joka vuosi 10% osinkoa. Got it.

47 tykkäystä

Run-off henkivakuutusyhtiö ostelee omia osakkeitaan pörssistä?
Menee jo monimutkaiseksi :slight_smile:

…parempi kai näin kun isoja yrityskauppoja, kun niistä ei johdolla kokemusta ole.

Tuli pohdittua että onko Mandatumin nouseminen OMXH25-indeksiin näkynyt merkittävästi rahastoissa tai pörssikurssissa?

Suurimmat omistajat myyntikannalla, -853 353 kpl. Suurin lisääjä OP henkivakuutus ja Nordea.
Hallintarekisteröidyissä pieni +0.25% omistuslisäys

11 tykkäystä

Tammikuun 2024 lopussa yli 1 000 000 osaketta omistavia osakkeenomistajia oli 24. Näistä suurimmat osakkaat listalla näkyi 19 kpl eli 5 kpl hallintarekisterin suojissa “piilossa”. Yhteensä hallintarekisterin alla 11 osakasta. Helmikuun lopussa samat 24 kpl, mutta hallintarekisterin alla osakemäärä kasvoi 21 437 913 kpl, josta leijonanosan selittää Altorin - Solidium kauppa, joka oli yli 33 miljoonaan osaketta. Jokin taho siis hallintarekisterin alla kevensi aika reilusti helmikuussa, kun nettona määrä kasvoi vain tuon 21,4 miljoonaa kappaletta.

Tästä päästään maaliksuun raportille eli julkisissa osakkaissa on enää 17 tahoa, joilla vähintään miljoona osaketta ja yhteensä yli miljoona osaketta omistavia tahoja on 22 kappaletta. Julkisella listalla -2 kpl ja hallintarekisteri mukaan luettuna -2 kpl eli rekisterin alla kukaan ei ole keventänyt alle miljoonan osakkeen tasoon. Myöskään uusia nimiä ei ole tullut hallintarekisteriin eli samat 11 kpl kuin edellisinä kuukausina.

Mikä viestin pointti? Eipä sitä juuri ole mitään puhtaana faktana. Faktana nuo 11 nimeä tai niistä pieni ryhmä on laidasta kasvattanut omistustaan 1 216 758 lappua tai 0,55 %-yksikköä. Helmikuun puolivälissä kirjoitin Solidium kaupan jälkeen “Nyt yhteenlaskettu osuus rahastonsa kanssa 16,62 % eli voi osteskella taas osakkeita laidasta tuonne 19,9 % saakka ilman liputusta.”. Mikäli tuo ostoja tekevä taho olisi Altor, vielä on noin 2,7 % tai noin 6 miljoonaa osaketta matkaa sinne, että täytyy liputtaa.

13 tykkäystä

Muistattehan aina referoida jutut ja myös tarvittaessa mainita, jos juttu on maksumuurin takana. Tämä juttu on vielä ruotsinkielellä, mitä harvempi taitaa osata ymmärtääkseen hyvin, mistä jutussa puhutaan. :slight_smile:

Koetin tekoälyä käyttämällä ymmärtää, mistä jutussa puhutaan:

Jutussa kerrottiin, että Sammon hyvistä voittoennusteista ja vastaavasti siitä, miten Mandatum houkuttelee 8 prosentin “suorilla tuotoillaan”. Molempien osakkeiden riskiä pidetään alhaisensa ja niistä oletetaan tulevan hyvää tuottoa.

Mandatumissa osalta on mahdollisuus ostotarjoukseen.

38 tykkäystä