Marimekko - Ajatonta suomalaista designia

Kuulostaa mielestäni taas ihan hyvältä. :sunglasses:

Rajoitetun ajan saatavilla olevat brändiyhteistyöt lisäävät Marimekon kansainvälistä tunnettuutta ja tukevat näin yhtiön kansainvälistä kasvustrategiaa. Lisäksi yhteistyömallistot tyypillisesti tuovat Marimekolle lisenssituottoja. Ensimmäinen osa adidas-yhteistyöhön liittyvistä lisenssituotoista tuloutettiin Marimekon EMEA:n alueen liikevaihtoon vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä.

20 tykkäystä

Tässä alla on vielä Salen kommentit. :slight_smile:

Lisensointi on Marimekolle todella hyväkatteista liiketoimintaa ja tukee yhtiön kannattavuutta. Mielestämme tulosvaikutusta tärkeämpää on kuitenkin merkittävien kansainvälisten yhteistyökumppaneiden mukanaan tuoma brändin tunnettavuuden kasvu, mikä tukee suoraan yhtiön kansainvälistä kasvustrategiaa

P.S. Vähän kai omia huomioita voin lisätä tähän alle; ostin äidilleni Marimekon treenikassin joululahjaksi. Hän oli siihen kovin tyytyväinen ja salilla useat ovat sitä kuulemma kehuneet. Myös Marimekon liikkeen tuntumassa näkemäni perusteella ja kaupunkikuvassa tekemieni havaintojen mukaan Mekko on edelleen kova juttu, toki näille mun yksittäisille huomioilleni ei voi valtavasti antaa paino-arvoa, mutta huomioni ovat samansuuntaisia, mitä olen muualtakin kuullut ja lukenut. :thinking:

7 tykkäystä

Marimekko ja IKEA julkaisevat rajoitetun ajan saatavilla olevan, pohjoismaalaisen saunakulttuurin innoittaman yhteistyömalliston

Marimekko Oyj, Lehdistötiedote 4.4.2022 klo 14.00

Marimekko ja IKEA julkaisevat rajoitetun ajan saatavilla olevan, pohjoismaisen saunakulttuurin innoittaman yhteistyömalliston. Maaliskuussa 2023 lanseerattavassa mallistossa yhdistyvät Marimekon kuvio-osaaminen ja IKEA-asiantuntemus kodin sisustamisessa. Kokoelmassa on mukana myös ensimmäistä kertaa kuosikokonaisuus, jonka Marimekko on suunnitellut yksinomaan yhteistyömallistoa varten.

Pohjoismaisen saunomisperinteen juuret ovat syvällä hyvinvointikulttuurissamme ja arjessamme – etenkin Suomessa. UNESCO lisäsi suomalaisen saunakulttuurin ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloonsa vuonna 2020.

”IKEA ja Marimekko jakavat vahvan pohjoismaisen perinteen, demokraattisen lähestymistavan suunnitteluun ja halun tuoda iloa ihmisten arkeen. Valitsimme yhdessä saunakulttuurin suunnittelun lähtökohdaksi sekä Marimekon suomalaisten juurien vuoksi ja siksi, että tämä kulttuuri heijastaa monia pohjoismaisen elämäntavan parhaita puolia, kuten osallistavuutta ja rakkautta luontoon. Sauna on tyypillisesti tila rentoutua, nauttia ja olla täysin oma itsensä. Haluamme tällä leikkisällä kokoelmalla sytyttää rakkauden saunakulttuuriin ja tuoda saunan ilon ihmisille ympäri maailmaa”, kertoo Marimekon luova johtaja Rebekka Bay.

“Tarkastelemme pohjoismaista muotoiluperintöämme ja hyvinvointikulttuurimme olennaista osaa. Näemme, että yhdistämällä Marimekon pitkän historian ikonisissa kuoseissa ja IKEA-asiantuntijuuden kodin sisustamisessa, voimme levittää tämän kulttuurin elementtejä ja osaltamme auttaa parantamaan monien ihmisten arkea ja tuomaan iloa kotiin”, sanoo Henrik Most, luova johtaja, IKEA of Sweden.

Rajoitetun ajan saatavilla oleva mallisto tulee myyntiin useimpiin IKEA-myymälöihin maailmanlaajuisesti maaliskuusta 2023 alkaen. Malliston tuotteet paljastetaan myöhemmin.

Rajoitetun ajan saatavilla olevat brändiyhteistyöt lisäävät Marimekon kansainvälistä tunnettuutta ja tukevat näin yhtiön kansainvälistä kasvustrategiaa. Lisäksi yhteistyömallistot tyypillisesti tuovat Marimekolle lisenssituottoja. IKEA-yhteistyöhön liittyviä lisenssituottoja on tuloutettu Marimekon Skandinavian liikevaihtoon vuoden 2021 neljännellä neljänneksellä.

32 tykkäystä

Saulin kommentit Marimekon uudesta yhteistyömallistosta, jonka se tekee IKEA:n kanssa. :slight_smile:

Lisensointi on Marimekolle todella hyväkatteista liiketoimintaa ja tukee yhtiön kannattavuutta. Mielestämme tulosvaikutusta tärkeämpää on kuitenkin merkittävien kansainvälisten yhteistyökumppaneiden mukanaan tuoma brändin tunnettavuuden kasvu, mikä tukee suoraan yhtiön kansainvälistä kasvustrategiaa.

11 tykkäystä

5 tykkäystä

Avatkaa nyt vielä tätä. Siis voiko arvo oikeasti romahtaa 72€:sta tuohon yhdessä päivässä??

1 tykkäys

Split

Marimekon yhtiökokous 12.4.2022 päätti, että yhtiön osakkeen likviditeetin parantamiseksi osakkeenomistajille annetaan maksutta uusia osakkeita omistuksen mukaisessa suhteessa siten, että kutakin osaketta kohti annetaan neljä (4) uutta osaketta (ns. split). Lisäksi maksuttomassa osakeannissa annetaan vastaavasti maksutta uusia osakkeita yhtiölle itselleen yhtiön hallussa olevien omien osakkeiden perusteella. Yhteensä uusia osakkeita annetaan [32 519 336](tel:32 519 336) kappaletta. Osakkeet annetaan osakkeenomistajille, jotka on osakeannin täsmäytyspäivänä 14.4.2022 merkitty Euroclear Finland Oy:n pitämään osakasluetteloon. Maksuton osakeanti toteutetaan arvo-osuusjärjestelmässä eikä se vaadi osakkeenomistajilta toimenpiteitä. Uudet osakkeet tuottavat osakkeenomistajan oikeudet siitä lukien, kun ne on rekisteröity kaupparekisteriin, arviolta 14.4.2022. Uusien osakkeiden kirjaus osakkeenomistajien arvo-osuustileille on suunniteltu tapahtuvaksi 19.4.2022.

5 tykkäystä

Eli splitti on tapahtunut tänään jo vanha osakkeen arvo saadaan kertomalla nykyinen viidellä?

3 tykkäystä

Ei, tapahtui splitti eli sait omistamasi 1 vanhan osakkeen lisäksi 4 Uutta osaketta.
Omistat siis 5 osaketta jokaista vanhaa kohti, pääset tuohon 72€ kertomalla osakkeen hinnan viidellä. 14.3€ (nykyhinta) * 5 = 71.5€ eli osake ei ole romahtanut. Yhtiö vaan toteutti splitin. “Rahasi” eivät kadonneet.

Uutissivustot ja Nordnet jne eivät oikeen osaa suhtautua splitteihin aina sillä hetkellä oikein.

Kannattaa lukea mm yhtiökokouksen viimeisimmän yhtiökokouksen päätökset ja yrityksen uutisvirta läpi jos näkee näin suuria liikkeitä ennen kuin lähtee murehtimaan. Tämä olisi suoralle osakesijoittajalle ehkä muutenkin “Suositeltavaa”.

Jos omistit 10 osaketta aikaisemmin, omistat jatkossa 50.
Tämä helpottaa pienien osakemäärien myyntiä teoriassa, ja parantaa likviditeettiä.

13 tykkäystä

Kävikö tässä nyt niin, että isohko osinkodippi ikään kuin vain jäi välistä tämän splittitohinan keskellä? :face_with_monocle:

Ps: @Sauli_Vilen, lienisi hyvä päivittää Inderesin tavoitehinta splitatulle osakkeelle, jotta helpottaa ihmisten ihmetystä. Itsekin tajusin, että splitti on tulossa vasta tuosta tälle palstalle aamulla linkatusta Op:n tavoitehintamuutoksesta.

3 tykkäystä

Mielenkiintoinen hetki kyllä kun osakkeen hinnan tulisi olla splitin jälkeen ~14,62€. Lisäksi yhtiöstä irtosi osinkoa tänään 3,60€. Eli ennen tämän päivän kauppaa osakkeen arvo voisi asettua tuonne ~11,62€. Osake kuitenkin treidaa tällä hetkellä 16,30€.

Edit. Kyllä eli se pitäisi poistaa arvosta, ennen tuota splittiä. Eli silloin osake olisi ~13,92€.

1 tykkäys

Ei sentään noin paljon osinkoa, eli tuo osinko irtosi vanhasta osakkeesta, ei tuon verran osinkoa splitatusta osakkeesta.

11 tykkäystä

Nyt hinta huitelee jo 16€:ssa?! Aika huima nousu eiliseen osingonkin huomioiden.

Nordnetissa on jokin ongelma, osakemäärä näkyy vanhana, arvo splitattuna. Eli salkusta on kadonnut leijonaosa Marimekon euromääräisestä arvosta. Vaikeahan tuolta on lähteä mitään myymäänkään, kun ei tiedä, mikä määrä tulisi loppupeleissä myydyksi - kaikki vai viidesosa. Voi olla, että sekoittaa tuota hinnanmuodostusta.

Edit: Lisäyksenä edelliseen, niin ilmeisesti vasta myöhemmin tulee näkymään splitatut osakkeet salkussa. Sen tähden salkku näyttää nyt hetken aikaa Marimekon omistajilla haisevaa turskaa, vaikka pörssi kiittikin osingon irtoamisesta rapsakalla nousulla.

Edit: Jätän tämän vielä tähän ketjuun siksi, että täällä Marimekko-ketjussa saattaa tänään monikin käydä katsomassa, että mitä ihmettä. Tässä tilanteessa parempi, että löytyy täältä vastaus kuin että kaikki kysyvät osakevälittäjältään samaa asiaa tai menevät ja ostavat salkun täyteen Mekkoa splitin hämmentämässä näkyvyydessä.

11 tykkäystä

Viesti yhdistettiin ketjuun: Keskustelua välittäjistä

Moro,

Nyt on päivitetty meidän numerot splitin mukaisesti :slight_smile:

12 tykkäystä

Tässä vielä Saulin kommentti liittyen splittiin. :slight_smile:

4 tykkäystä

(Laitan tämän tänne koska luultavasti koskee muitakin välittäjiä kuin Nordnet) Soitin Nordnetin asiakaspalvelulle. Ne sanoo, että vaikka split tapahtui tänään, niin uudet osakkeet jaetaan vasta huomenna, ja tämä on Marimekon pyynnöstä. Nekin ovat sitä mieltä, että hölmösti toteutettu tämä splitti. Tästä tuli puolisolla napit poltettua kun aamulla kuulemma panikoi kun näki -80% ja osti lisää huipuista. Mulle ainakin ison IR-mainehaitan aiheuttaa tämä.

3 tykkäystä

Kyllä, Nordealla sama homma.

1 tykkäys

Tämä on kyllä todella merkillistä! Toivoisin jotakuta Marimekolta kommentoimaan tätä järjestelyä, sen syitä ja siitä sijoittajille viestimistä.

Onko nyt siis niin, että jos tänään olisi halunnut osakkeet myydä, se ei olisi ollut mahdollista, koska salkussa oli vain alkuperäinen määrä osakkeita splitatulla hinnalla ja loput ovat vuorokauden jossain tuulikaapissa Marimekon pyynnöstä odottamassa? Ja tästä järjestelystä ei olla ennakkoon tiedotettu sijoittajia selkeästi, niin paljon hämminkiä on syntynyt ja näkyi myös osakkeen hinnoittelussa. Miksi näin?

Edit: @SijoitusSeppo, hyviä pointteja. Luin aamulla eilen tulleen yhtiökokoustekstin, jossa kerrottiin myös splitistä. Minulta jäi silti tajuamatta, että siinä todellakin sanotaan, että splitatut osakkeet kirjataan arvo-osuustilille vasta 19.4.!! Näitä kokoustiedoyteita lukee sillä tavalla silmäillen, että osinko - check, splitti - check, hallitus -check, antivaltuutus- check… Useat splitit kokeneena ei minulle ole tullut vastaan tällaista järjestelyä, jossa osa omistuksesta jää jonnekin kaniin ilman, että pystyy käymään kauppaa ja romahduttaa salkun arvon. Vähemmästäkin porukka säikkyy :see_no_evil::scream:. Ehkä tietämättömyyttäni, mutta en ajatellut tuollaisen myöhemmin kirjautumisen olevan edes mahdollista. Toisekseen, onko kuitenkaan ihan ok sijoittajaviestintää kertoa tällaisesta poikkeuksellisesta järjestelystä normitiedotteen sisällä, edellisenä iltapäivänä, jolloin osakkeenomistajista harva tulee tiedotetta lukeneeksi ennen kuin jo tapahtuu. Sellaisesta seuraa juurikin kaaosta ja harmia ja väärinhinnoittelua. Kovasti haluaisin kuulla takana olleen logiikan, eli miksi päätettiin toteuttaa tällä tavoin. Oletan, että firmalla oli siihen jokin hyvä syy, jota en vaan itse tule ajatelleeksi.

10 tykkäystä

Olen samaa mieltä että on hölmösti toteutettu kun 80% osakkeista on ”kanissa”, mutta toteutus kyllä oli kerrottu Marimekon eilisessä pörssitiedotteessa, joten ei sen tiedon saadakseen olisi tarvinnut Nordnetille soittaa ja sijoittajalle joka seuraa omistamiaan yhtiöitä sen ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä.

Tällaista ”sekoilua” tapahtuu aina splittien yhteydessä. On ihan hyvä periaate sijoittajalle ylipäätään että jos jossain osakkeessa tapahtuu iso hinnanmuutos yhtäkkiä, ensin kannattaisi selvittää että mitä on tapahtunut eikä alkaa vaan summittaisesti ostamaan/myymään :+1:

EDIT: @Iiizi Olen samaa mieltä, että olihan se sinne “piilotettu”. En itsekään asiaa eilen tiedotetta lukiessani huomannut, mutta kun tänään huomasin, että ne splitatut osakkeet ei olleetkaan tilille tulleet niin palasin uudestaan lukemaan tiedotetta ja silloin tuon huomasin. Tätä tarkoitin, sillä että kun jotain yllättävää tapahtuu niin ensin on hyvä aina rauhassa katsoa että mitä on tapahtunut :+1: (ja tosiaan ei spliteissä näin yleensä toimita, ylipäätään oli minun mielestäni huonosti ajoitettu koska splittipäivänä myös osinko irtosi osakkeesta mikä entisestään teki hankalammaksi määrittää osakkeen todellinen arvo tänään).

21 tykkäystä