Martela - Työ- ja oppimisympäristöjen kehittämisen kumppani

Martela suunnittelee toimintojensa tehostamista ja uudelleenorganisointia.

Alustavan arvion mukaan suunnitellut organisaatiomuutokset johtavat noin 25 työtehtävän vähennykseen.

3 tykkäystä

Arttu on antanut kommenttinsa muutosneuvotteluista.

Haasteellisena jatkuneen markkinaympäristön takia Martela ilmoitti aloittavansa toimintojensa tehostamisen ja uudelleenorganisoinnin suunnittelun. Tehostamistoimilla pyritään sopeuttamaan kustannusrakennetta vastaamaan markkinan ja liiketoiminnan nykyistä tilaa. Uudelleenorganisoinnilla yhtiö pyrkii parantamaan asiakkaidensa palvelukokemusta. Arvioimme tehostamistoimien vaikutusta ennusteisiimme ennen yhtiön Q4-tulosta.

3 tykkäystä

Tässä on Thomaksen kommentit Martelan aamun tuloksesta. :slight_smile:

Martelan Q4-tulos oli odotuksiamme vahvempi kulusäästötoimenpiteiden siivitettyä tuloksen selvään ennusteylitykseen odotettua pienemmästä liikevaihtokuormasta huolimatta. Todella heikon alkuvuoden jälkeen tasokorjauksen tehnyt tuloskunto on mielestämme huojennus. Toimistokalustemarkkinan haasteet eivät kuitenkaan ole vielä takana ja odotamme markkinalta myötätuulta vasta H2’24. Kuluvalle vuodelle yhtiö ohjeistaa kasvavaa liikevaihtoa ja positiivista liiketulosta, mikä on linjassa odotuksiimme.

4 tykkäystä

Tässä olisi vielä yhtiörapsa. :slight_smile: :gem:

Martelan Q4-raportti oli odotuksiamme vahvempi, sillä kulusäästöt siivittivät tuloksen selvästi odotuksiemme yli vertailukaudesta laskeneesta liikevaihdosta huolimatta. Teimmekin raportin myötä positiivisia ennustemuutoksia. Martelan tulospohjainen arvostus on vaisujen tulosennusteidemme myötä edelleen korkea, mikä yhdessä osakkeen korkean riskiprofiilin kanssa painaa riski/tuotto-suhteen silmissämme heikoksi.

Rapsasta lainattua:

“Iskulla voi nähdäksemme olla kiinnostusta yhdistyä Martelan kanssa,koska se omistaa edelleen noin 10 % konsernista. Kolikon kääntöpuolella taseriski ja riski osakkeen uudelleenhinnoittelulle painavat kuitenkin vaakakupissa selvästi tunnistamiamme potentiaalisia ajureita enemmän.”

2 tykkäystä

Tässä olisi toimitusjohtaja Ville Taipaleen katsaus yhtiöönsä. :slight_smile:

6 tykkäystä

Mielenkiintoinen uusi hallitusjäsen Martelaan, Stokke AS:n CEO. Toivottavasti tuo hyviä oppeja, miten tehdään kannattavaa kalustebisnestä.

5 tykkäystä

Suosittelen esitystä Martelasta kiinnostuneille! Yhtiöllä kun ei ole webcasteja tai haastatteluja tämä on ainut esitys, jonka olen netistä löytänyt. Informatiivinen esitys ja siitä saa myös kosketusta yhtiön johtoon. Laajassa raportissa olemme nostaneet esille Martelan jakelevan myös kumppaneiden tuotteita ja tämä kalvo nostikin esille millaisia brändejä joukosta löytyy.

4 tykkäystä

Thomaksen etkoilukommentit Martelan tiistaista Q1-julkkaria varten. :slight_smile:

Martela julkistaa Q1-raporttinsa tiistaina arviomme mukaan kello 7.45. Vastassa on heikko vertailukausi, jonka aikana toimistokalustemarkkina kutistui selvästi, mikä yhdessä kasvupanostusten kanssa aiheutti selvää painetta kannattavuuteen. Odotamme yhtiön toteuttamien säästötoimenpiteiden johtavan vertailukautta vahvempaan tulostasoon, mutta liikevaihdon supistuneen. Ennakoimme yhtiön toistavan kasvavaa liikevaihtoa ja positiivista liiketulosta indikoivan ohjeistuksensa, mutta tiedostamme ohjeistuksen olevan vahvasti H2:n varassa.

Aivan karmea tulos. Kannattavuus romahti ja minusta kassakriisi näyttää jo uhkaavalta.

Pistetään myös analyytikon kommentti mistä löytyy myös luvut: Martela Q1-aamutulos: Puun ja kuoren välissä - Inderes

7 tykkäystä

Aika lunkisti yhtiössä kuitenkin otetaan asiat, vaikka tuloskunto on surkea. Uskotaanko yhtiössä oikeasti itsekään enää ohjeistuksen pitävyyteen ? Pakkohan se kai on, kun virallisesti niin tiedottavat.

Yhtiössä täytyisi osakesarjat yhdistää, kuten esim. Keskisuomalainen Oyj:ssä tehtiin.

2 tykkäystä

Hyvää kommenttia analyytikoilta. Tosin itseä on jo pidempään mietityttänyt toistuva puhe Nummelan logistiikkakeskuksen myynnistä saaduista varoista. Martelahan oli jo tätä ennen tehnyt useamman vuoden verran tappiota eli tällä paikattiin jo aikaisemmin kertynyttä kassavajetta. Vuonna 2021 oli myös noin miljoonan osakeanti, jolla saatiin kassatilannetta parannettua:

Huomionarvoista on, että kumulatiivisesti kertyneet voittovarat ovat painuneet vuoden 2017 14 miljoonasta jo yli miljoonan verran negatiivisen puolelle.

Mielenkiintoista nähdä mitä Isku tekee omistamilleen Martelan osakkeille. Isku Invest Oy on yrityssaneerauksessa mutta osakkeet olivatkin ilmeisesti Isku Yhtymän taseessa eli ei ainakaan heti ole yrityssaneerauksesta johtuvaa pakkomyyntiä tulossa. Jos konsernin sijoitusyhtiö on haettu saneeraukseen niin se kuitenkin kertoo, että heillä on kova tarve käteiselle.

5 tykkäystä

Suunnattu osakeanti 2021 ei tuonut yhtiölle nettomääräisesti, kuin n. 30 % merkintähinnoista, sillä osakehankintoihin yhtiö myönsi merkitsijöille lainaa 70 % hankinnan arvosta. Osa lainoista lienee maksettu takaisin, mutta yli taseen yli 500 000 EUR pitkäaikainen lainasaatava on henkilökunnan velkaa yhtiölle. Luulisi sparraavan kovempaan suorittamiseen.

Huvittavaa (tai ehkä ei) kyllä, pari päivää ennen Q1-raportin julkaisua, päättyi avainhenkilöille suunnatun annin merkintäaika. Tälläkin kerralla yhtiö myöntää lainaa max. 70 % hankintojen arvosta. Saapa nähdä miten paljon on merkitty. Jos merkintäaika olisi alkanut Q1-raportin jälkeen, merkintä ei varmaankaan olisi ollut mikään suksee. Ajoitus suunnatulle annille oli siis huonoin mahdollinen.

Omistajiston tahtotilasta pääomitusten suhteen ei ole suurempaa tietoa. Iskun tilannetta on jo aiemmin käsitelty, joten haluja merkittäviin lisäpanostuksiin ei liene olemassa. Perustajaomistajien kyvystä / halusta pääomituksiin ei ole tietoa, ainakaan julkisesti.

Edelleenkään en ymmärrä Iskun 10 %:n omistuksen logiikkaa. Ei mitään merkitystä mihinkään ?

Itsekin uskoin, että q1 olisi parempi johtuen juuri tuosta suunnatun annin ajoituksesta. No pääasia, että uusi talousjohtajakin (toivottavasti etevämpi) on nyt sitoutettu firmaan. Positiivista, jos nyt jotain haluaa löytää, niin oli palveluiden myynnin kasvu, ilmeisesti yksikkö on kokonaisuudessaan ent. muuttopalvelu Grundell. Sehän teki v.-22 n. 13% liikevoiton 17 millin liikevaihdolla, ennen sulautumista Martelaan. Jo yksinään, jos se myytäisiin (ostettiin alunperin v.-12), arvo voisi olla jopa yli 10 milliä. PankkiVelatonhan yhtiö vielä on. Vuokranmaksuissa ollee tarvittaessa joustovaraa(verrattuna asuntojen vuokriin), sillä eihän ne jenkkisijoittajat sinne “hornankuuseen” kovin helposti varmaan saisi uutta vuokralaista. Oikeastaan niiden pitäisi varmaan jo nyt aloittaa keskustelut vuokran alentamisista tai siirtämisestä vähän eteenpäin, toki viimeistään, jos ja kun nettokassa on syöty :slight_smile:

Osaako kukaan avata asiaa miksi vuotuinen kassavirtavaikutteinen vuokrasopimusvelan lyhennus on ollut n. 3,5 milj. EUR, vaikka emoyhtiön tilinpäätöksessä Nummelan kiinteistön kk-vuokraksi on mainittu n. 130 000 EUR ?

Vuokrasopimusvelan rahavirta laskee vuosittain. v. 2026 se olisi enää 2,17m vuosikertomuksen (s.43) mukaan. Vuokrallahan ovat myös Keilaniemessä, jossa on pääkonttori. Katolla oleva nimikyltti ollee Keilaniemen isoimpia ja oven edessä liehuu isot liput, ei uskoisi, että puhutaan 5 millin yhtiöstä :slight_smile: Nokiakin joutui ilmeisesti kustannussyistä lähtemään valitettavasti sieltä… Intialaisia turistibusseja oli aikanaan kiva bongata…

1 tykkäys

Ok, kiitoksia selvennyksestä.

Tuo 5 milj. korreloi sijoittajien uskosta (tai pikemminkin sen puutteesta) yhtiön tekemiseen. Valmistavan puolen tuloskunto pitäisi saada paremmaksi, ehkä sellaista Ikeamaista kulukontrollia kaivataan. Osien summa luulisi olevan suuremman. Etenkin jos ja kun tulos on positiivinen, vaikka tulosalskelmaan lisättäisiin vielä nyt kassavirtalaskelmassa olevat vuokrakulujen rippeetkin.

Ovat viime vuonna näköjään ottaneet käyttöön uuden ERP:in ilmeisen onnistuneesti.

Kauppalehti 4.11.2017
Toiminnanohjausjärjestelmän merkitys kasvaa yhtiön koon kasvaessa ja järjestelmien takkuilut näkyvät talousluvuissa. Oriola menetti kolmannella neljänneksellä järjestelmän käyttöönoton ongelmissa neljä miljoonaa euroa liikevaihtoa ja viisi miljoonaa euroa liikevoittoa. Vaikutukset heijastuvat vielä ainakin neljännelle kvartaalille.

”Aina kun firma sanoo sanan erp, niin tulosvaroituksen voisi pistää seuraavalla viikolla jakoon. Se näyttää olevan niin, että yhtiöt melkein poikkeuksetta aliarvioivat niiden käyttöönoton vaikeutta”, sanoo Taalerin kokenut salkunhoitaja Mika Heikkilä.

Tikkurila antoi tulosvaroituksen kesällä ja Martela viimeksi lokakuussa. Molempien syynä oli ainakin osin toiminnanohjausjärjestelmä.

2 tykkäystä

Matalaa on kysyntä toimistotiloilla. Talouskasvu on hidastunut, korot ylhäällä, mutta myös muuttuvat työskentelytavat vaikuttavat, kuten etätyön yleistyminen on osin varmaan vaikuttanut.

Omassa kuplassa etäily on edelleen iso juttu.

https://x.com/Barchart/status/1794380033584398668

Etätöistä Suomessa, osuus palkansaajista:

2018 28 %
2021 41 %
2023 35 %

Saa nähdä, miten jatkossa. On ymmärrettävää, että ainakin hetkellisesti osa on palannut toimistolle, vapaaehtoisesti tai pakosta korona-ajan jälkeen. Yllättävän vähän olen omassa piirissä nähnyt kotityöpisteiden kehittämistä vuonna 2020-2024, mutta mulla ei ole tilastodataa.

Voi olla, että tulee trendi et kotitoimistotkin laitetaan kuntoon työnantajan tuella. Se voi olla pitkässä juoksussa työnantajankin etu, Joka tapauksessa nämä ajat ovat olleet haastavia yhtiölle.

3 tykkäystä

Tämä kehityskulku etätyön suhteen on vakautunut ja kasvanee hienokseltaan. Tämä eittämättä luo kysyntää WaaS-liiketoiminnalle, kun joustavuus ja kustannustehokkuus korostuu.

Näkyi tällä viikolla tiedotetun, että CEO sekä CFO merkitsivät 1,3 €/osake kuunvaihteen suunnatussa annissa. Olivät pitkälti annin merkitsijät.

1 tykkäys

Yllättävän huonoon hintaan joutuivat merkitsemään osakkeita, mutta ehkä tietävät paremmin mihin suuntaan liiketoiminnan kannattavuus tulee kehittymään. Viimeaikainen kehitys on ainakin ollut aika heikkoa, eikä uudelleenorganisointikaan näyttäisi olevan riittävän suurta kokoluokkaa. Viimeisen vuosikymmenkin aikana liikevaihto ja liikevoitto on laskenut tasaisesti ja varsinkin liikevaihdon kehitys pitäisi pystyä kääntämään. Luulisi tällaisia kalusteita menevän kaupaksi myös suomen ulkopuolelle. Viime kvartaalilla suomen ulkopuolinen liikevaihto oli 5 miljoonaa ja henkilöstöä oli 76, mikä tuntuu aika heikolta suheelta.

2 tykkäystä