Osakesijoittaminen

Masse-sedän Joulupähkinä 2021

Masse-sedän Joulupähkinä 2021

Sedän supersuosituissa Pähkinöissä on aiemmin liihoteltu mm. Kreikassa, Islannissa ja Savon sydänmailla. Nyt näin korona-pirun taas riehuessa on parempi pysyä turvallisesti kotimaan kamaralla ja suunnata Pohjanmaalle, tuolle hersyvien tarinoiden kotikonnulle, ja mennä riemukkaaseen pikkujouluaikaan. Pähkinän tarina on tosi, mutta se saattaa sisältää pieniä määriä nk. arveluttavaa materiaalia, joten sitä ei suositella alaikäisille, tosikoille eikä ylimmille moraalinvartijoille :blush::

Elettin 80-luvun loppua ja Seinäjoen sivukylällä asusteli uhkea ja simpsakka nuori rouva, joka kävi päivätöissä kaupungin keskustan tilitoimistossa. Yksistään maanviljely kun ei silloinkaan meinannut pitää viljelijäperheitä leivän syrjässä kiinni. Joulukuun alun pe-iltana toimistolla oli tuttuun tapaan pikkujoulut eikä rouva kerennyt kotia saakka kääntymään vaan vaihtoo verkkosukat, pikkumustan ja korkkarit siinä nopiasti vaan toimiston vessassa.

Päivällä oli ollut vesisadetta, mutta illaksi alkoi kivasti ilma kuivua ja pakastua. Juhlailta meni rattoisasti pikkuhuppelissa syöden, juoden, tanssien ja laulaen. Mutta pikkurouva oli körttiläistä sukua ja muisti hyvin, että oli luvannut isännälle lähteä taksilla kotia kohti jo pian puolen yön jälkeen. Näin tehtiinkin ja 30km asfalttitietä taksin etupenkillä lauleskellen sujui sukkelaan. Mutta sitten kotitalon kylätielle käännyttäessä odotti heti ensimmäisen mutkan takana yllätys: tie edessä umpijäässä, ja taksimies löi liinat kiinni kieltäytyen ajamasta eteenpäin – hyvän kun edes uskaltaisi pilkkopimeässä peruuttaa takaisin päätielle!!!

image

Voihan ristus mikä tilanne! Kotitilalle olisi vielä reipas 2km matkaa, kello jo yli yksi yöllä ja autossa jumissa ventovieraan taksikuskin kanssa …

Mutta miten tilanne eteni ja lopulta ratkesi?
Alla on foorumilaisille neljä ratkaisuvaihtoehtoa. Reippaasti vaan vastaamaan, miten mielestäsi tarina päättyi. Mielellään mukaan napakka perustelu. Jos mikään vaihtoehdoista ei tunnu hyvältä eikä uskottavalta, kerro foorumille oman ratkaisuehdotuksesi. Tapaninpäivänä Masse-setä sitten teille kertoo, miten tarina oikeasti päättyi… :blush:

  1. Pikkurouva mietti tovin, maksoi taksin, vetäisi korkkarit jalasta ja sukelsi pilkkopimeän tien ojanpohjalle ja alkoi metsiä pitkin pungertaa käsikopelolla kohti kotitaloa. Tarina ei kerro, pääsikö rouva koskaan perille.
  2. Taksimies haistoi tilanteessa rahastuksen paikan: kyytimaksun rahastuksen jälkeen mies kaivoi mersun perärontista vanhat 46-numeroiset hokkarit ja katkenneen lätkämailan, myi ne rouvalle 400 markalla, auttoi ystävällisesti hokkarit verkkosukkien päälle, työnsi rouvan paanalle, toivotti onnea ja kaasutti äkkiä pois paikalta.
  3. Tovin siinä taksin etupenkillä istuttuaan pikkurouva huomasi, että kuskin käsi oli viivähtänyt rouvan reidellä useammin kuin todennäköisyyslaskenta sallisi. Siitä rouva jonkinasteiseen paniikkiin, ulos autosta maksamatta, sekoryntäys kaatuillen kohti edessä siintävää metsästystornia ja pian tornista alkoi kuulua susimaista, epätoivoista ulvontaa.
  4. Pikkurouva ja taksimies huomasivat yhteistuumin tilanteen toivottomuuden ja eikun taksilla takaisin Seinäjoelle, Sorsanpesän yökerhossa päät täyteen, ja sitten jatkoille hyvää flaksiaan kiitelleen taksimiehen kämpille. Taaskaan tarina ei kerro, mitä aamulla tapahtui…

Oikein Rattoisaa Joulua! Hou! Hou! :christmas_tree: :notes: :notes: :christmas_tree: :gift: :gift: :gift:

Masse-Pukki, FA, Sijoittajana vain Mr. Keskiverto, mutta sijoittamisen viihdekomponentissa parasta A-ryhmää :sweat_smile:

123 tykkäystä

Tässä on melkein pakko käyttää poisulkumenetelmää. Pohjalaisille jääkiekko on liki tuntematon käsite ja luistimia käytetään lähinnä pellon niittämisessä (koska muutakaan käyttöä niillä ei olla keksitty). Tuskin myöskään luistimien sitominen siellä keneltäkään onnistuu, joten unohdetaan vaihtoehto 2. Kolmosvaihtoehto myös mahdoton koska taksikuski olisi todennäköisesti saanut levyyn pohjalaisakalta, jotka tahtovat olla hieman tulisia. Myöskään nelosvaihtoehtoa melko vaikea uskoa, koska neitokainen uskollisuuden lisäksi hieman pelkää ukkonsa pahansisuisuuttaan joka tykkää pontikkapäissään uhoa puukon kanssa. Ykkönenkään ei oikein tunnu uskottavalta, koska pohjalaisilla on tapana saada tahtonsa läpi, koska he eivät jostain syystä halua hyväksyä kieltävää vastausta. Ei ole siis muuta vaihtoehtoa kuin vitonen, jossa muija siis pakottaa kuskin viemään hänet kotipihaan asti. Muija nimittäin uhkaa kuskia ukollansa, jonka väittää olevan puukkojunkkari. Olihan 80-luku pahinta puukkohippa-aikaa Pohjanmaalla. Vieläkin melko levotonta meininkiä siellä, muttei sentäs niin hurjaa enää. Joten vastaan 5 omalla vastauksella.

Liian helppo :wink:

41 tykkäystä

Rouva maksoi taksin, teroitti oikean jalan koron, poisti sitten vasemman jalan koron ja lopulta lipsutteli curling tyylillä kotiin.

16 tykkäystä

Veikkaisin 5:
Näppäränä maalaisrouvana rouva ensin katkaisee korkkareista korot pois ja sitten riuhtaisee sukkahousut jalastaan ja askartelee niistä liukuesteet kenkien pohjiin!

Kiitos pähkinästä ja hyvää joulua @Masse sekä muutkin foorumilaiset. :slight_smile:

13 tykkäystä

Veikkaan 6:
Pahasta kaljamasta huolimatta taksikuski suostuu peruuttamaan viimeiset kilometrit talon pihaan, jotta tarvittaessa pääsee eteenpäin ajaen takaisin valtatielle. Pohjanmaalla kun ollaan niin mäistä ei ole riesaa. Rouva istuu polvillaan repsikan paikalla rintamasuunta taaksepäin pää ja taskulamppua pitelevä käsi sivuikkunasta sojottaen ja kuskille ohjeita antaen. Pari kertaa tulee erimielisyys siitä kumpiko on oikea ja kumpiko vasen ja vauhtia haetaan molemminpuolisen sankan kiroilun säestämänä ja rouvan työntämänä penkan puolelta. Penkat ovat onneksi matalia ja ojattomia joten lopulta tunnin peruuttelun jälkeen päästään perille.

10 tykkäystä

Veikkaan tylsästi nro 1.
Rouva vaihtoi korkkarit kunnollisiin perustalvikenkiin joissa on pitoa enemmän kuin keskiverto jarruissa. Maalaismuori kun ei pelkää pientä metsäretkeä, niin päätyi onnellisesti kotiinsa hiukan vähemmän hiprakassa mitä oli taksista lähtiessään.

5 tykkäystä

Nykyhetkessähän tämä ratkeaisi Nordealla tai käteisellä. :thinking: Laitetaan hengessä 4. Siinä kun myös jätetään auki optio opettavaiselle lopulle ja jatkoturinoille.

3 tykkäystä

Sanon et vaihtoehto 2. Kuulostaa niin hauskalta, hullulta ja kuka tuommoista edes tajuaisi keksiä jos ei olisi tapahtunut. :laughing: Vain suomalaiset tekisi jotain vastaavaa.

Masse-pukki, FA, se tarinoiden kertojista paras. :clap:

Hyvää joulua kaikille. :christmas_tree:

6 tykkäystä

Poissulkumenetelmälle pisteet. Tosin taksikuski ei ollut Pohjanmaalta, joten hokkarit hyvinkin saattoivat löytyä takaluukusta muistona sivistyksen parissa vietetyiltä vuosilta.

Tai rouva soittamaan rinssilleen, joka karauttamaan pohjanmaan valkoisella ratsulla (punaisella traktorilla) paikalle, noutaen rouvansa ehjin koroin kotikynnykselle?

5 tykkäystä

Toistaiseksi aivan uskomattoman upeita pähkinän ratkaisuehdotuksia! Jatkakaa ja antakaa mielikuvituksenne lentää!! :slight_smile:

Mutta mikä oli tarinan oikea loppu? Masse-sedällä on valittavasti täysi Lock-up Tapaninpäivän iltaan asti, joten setä ei pysty teitä sitä ennen auttamaan.

Masse-setä, FA, foorumillahan on kasvamassa aivan loistavia tarinankertojia, YES! :ok_hand: :ok_hand:

22 tykkäystä

Ettei vain oikea vastaus olisi ripaus jokaista vaihtoehtoa? :grinning_face_with_smiling_eyes:

Jospa tarina meni siis niin, että pikkurouva mietti tovin, maksoi taksin, vetäisi korkkarit jalasta ja vaihtoi hokkarit jalkaan. Lätkämailasta kiinni pitäen rouva ja taksimies lähtivät siitä sitten pilkkopimeälle paanalle, taksimiehen vetämänä ja rouva perässä hokkarit jalassa liukuen. Paniikissa sekoryntäillen ja kaatuillen liukastelivat kohti edessä siintävää kotia samalla kauhusta ulvoen. Hyvää tuuriaan kiitellen pääsivät ehjänä perille, mutta taaskaan tarina ei kerro, mitä aamulla tapahtui.

Hyvää joulua ja kiitos Masse-sedälle kiperästä joulupähkinästä! :santa:

10 tykkäystä

Kyllä tuo 4 on loogisin vaihtoehto, ja myöskin omaa suurimman todennäköisyyden.

3 tykkäystä

Epäilen kaikkia annettuja vaihtoehtoja epätosiksi. Todellinen herrastaksimies olisi luottanut maavaraltaan korkeahkoon 4WD premium -kulkineeseensa ja laittanut rouvalle kabiiniin lämpöä ja tunnelmaa ylläpitävää musiikkia premium-audiojärjestelmästään siksi aikaa, kun kävi asentamassa kontissa odottavat ketjut kiekkoihin. Tämän jälkeen matka jatkui tasaisen varmasti rouvan kotipihaan asti, jossa herrastaksimies saattoi rouvan kotiovelle ja varmisti asiakkaansa esteettömän sisäänpääsyn. Tästä vaikuttuneena rouva ja ison diesel-padan jytinään herännyt puoliso kiittivät ammattitaitoista herrastaksimiestä vuolaasti antaen taksimiehelle tuplaliksan ja pikkujoulupaketin, jonka tarkkaa sisältöä tarina ei kerro.

8 tykkäystä

Muu vaihtoehto:
Ennen kuin rouva ehtii päättää, mihin tässä pitäisi ryhtyä, pimeyttä halkoo valojuova, josta ei voi erehtyä: Ihana ukkokulta on tullut häntä hakemaan!

Isäntä oli jo tovin kotosalla odotellut rouvaansa palaavaksi, kun oli huomannut lämpömittarista, että sateinen ilta oli kääntynyt pakkasen puolelle. Puolenyön korvilla isäntä oli etsinyt piirongin ylimmästä laatikosta traktorin avaimet ja tempaissut naulakosta susiturkin päällensä. Tuttu isäntä Napuen kylästä oli päivällä tuonut maistiaisen viimeisimmästä ginikokeiluerästä, ja isäntä päätti ottaa pullon mukaan.

Isäntä odottelee tienpäällä kärsivällisesti rouvaansa. Hän naukkailee ajankuluksi kokeiluginiä ja arvelee tuttunsa pääsevän napualaisensa kanssa vielä pitkälle. Maku on kieltämättä parantunut erä erältä. Kun isäntä huomaa taksin ilmestyvän risteykseen, hän nappaa susiturkin taskusta suuhunsa uskovaisten pastillin. Rouva ei oikein tykkää, että pienessäkään sievässä ajeltaisiin, edes kotitiellä. Tiellä taksi pysähtyy äkisti. Mitään ei tunnu tapahtuvan pitkään aikaan. Isäntä kääntää Zetorin ajovalon päälle. Toinen lamppu on jo viikon verran ollut pimeänä, mutta isäntä ei ole sitä kiireiltään joutanut vaihtamaan. Nyt rouva nousee taksista. Oi iesus, että on komia emäntä, ihailee isäntä niukkapukeista rouvaansa, ja aukaisee susiturkkinsa. Hytissä on yhtäkkiä tullut kuuma. Taksi katoaa yöhön, ja isäntä ajaa lähemmäksi. Rouva nostaa niukan hameensa helmaa ja kapuaa Zetorin hyttiin. Hän haistaa isännän hengityksestä piparmintun, mutta tämän rehvakkaasta olemuksesta päättelee, että muutakin on maisteltu. Rouvan oma pää tuntuu jo selvältä. Rouva istahtaa isännän syliin ja kääriytyy susiturkin liepeiden sisälle. Rouva pistää vaihteen silmään ja tarttuu rattiin. Hän kääntää Zetorin risteyksessä, ja kotimatka alkaa. Kaksikon taival jatkuu epätasaisella tiellä poukkoillen. Rouva huomaa, että hyppyyttely herättelee isännän kupeissa eloa ja naurahtaa ääneen: Mikäs siinä, jos päivän kunto kerran riittää.

Yksityisyys- ja häveliäisyyssyistä päätän tapahtumakuvauksen tähän. Tapahtumien jatkon voi jokainen päätellä sillä vääjäämättömällä varmuudella, minkä kausaliteetti syy-seuraussuhteineen meille suo.

Entäpä taksinkuljettaja: Hän ajelee kirkolle pettynein mielin. Tälläkään kertaa hänen päiväunensa ehtoisan emännän lämpimästä sylistä ei toteutunut. Edessä avautuvan taivaankannen halki kaartaa tähdenlento. Taksimies ei malta olla toivomatta.

26 tykkäystä

Rauski tuntee pohjanmaata huonosti, mutta mikään neljästä annetusta vaihtoehdosta ei kuulosta todennäköiseltä. Uskoisin, että Rouva näki tilanteessa oivallisen tilaisuuden hämmästellä, eikö taksikuski komeasta ulkomuodosta huolimatta olekaan rohkea liukkaalla ajelun mestari. Rouva kun olisi niin toivonut illan päättyneen yhteiseen kyytiin liukkailla. Pitäisikö Rouvan kenties kysäistä kylän taksikeskuksesta, löytyisikö vuorosta paikalle kuskin kolleegaa, jolle liukkaat olosuhteet tuttuja ja taidot riittäisivät loppuun asti. Näin taksikuski ei yksinkertaisesti voisi olla jatkamatta matkaa.

4 tykkäystä

Ei mikään annetuista, joskin ensimmäinen sopisi parhaiten pohjalaiseen luonteenlaatuun.

Taksissa oli tietenkin joku Nokian matkapuhelin/autopuhelin, jolla saatiin kotitilaan yhteys. Isäntä saapui sitten traktorilla tahi muulla parempipitoisella kulkupelillä pelastamaan pikkurouvan kiipelistä. Rouva tinkasi kuljetun matkan puoleen hintaan, kun matka jäi kuitenkin kesken.

4 tykkäystä

@Masse n alkuperäinen tarina ja vaihtoehdot eivät ole mielestäni totta. :thinking: Näin se meni, tässä saattaa nyt tulla moni asia yllätyksenä ja järkytyksenä, mutta tässä totuus. :upside_down_face: :cowboy_hat_face: :sunglasses:

31 tykkäystä

80 -luvun maaseudulla normiratkaisu olisi ollut, että rouva jää tuohon paikkaan tai taustalla näkyvään hirvitorniin odottelemaan ja taksikuski lupaa kylille palattuaan soittaa kievarista isännälle. Koska on talviaika, jolloin maatiloilla tehdään metsätöitä, on traktorissa tietenkin ketjut päällä, jolloin puhelisoiton herättämä isäntä pudottaa metsäkärryt perästä ja kolistelee Valmetilla hakemaan rouvansa.

10 tykkäystä

:thinking::thinking:

40 tykkäystä

Vaihtoehto 1 ei kuulosta oikealta. Oli tähtikirkas pakkasyö, kuin suoraan van Goghin maalauksesta. Maanviljelijän rouvan ei olisi tarvinnut kulkea käsikopelolla tuttua kotitietä. Mutta korkokengissä ei ole turvallista liikkua peilikirkkaaksi jäätyneellä kylätiellä.

Vaihtoehto 2 ei kuulosta myöskään oikealta. Jääkiekko ei ehkä ollut 80-luvulla Pohjanmaalla kovin yleinen harrastus. Seinäjoen ensimmäinen jäähallikin valmistui vasta joskus vuoden 1985 tietämillä. Taksikuskin takakontista löytyi todennäköisesti urheiluvälineistä vain pesäpallomaila, johon taksikuski oli saanut Mailajussien lukkari Pyhälahden nimikirjoituksen. Sitä hän ei tohtinut antaa rouvalle kävelykepiksi, niin muistorikas esine se hänelle oli.

Vaihtoehto 3 ei tule kysymykseen, koska pohjanmaalaisen maanviljelijän juureva rouva tuskin näin vähästä menisi paniikkiin. Eikä varsinkaan alkaisi ulvomaan kuin Paasilinnan ulvova mylläri Huttunen.

Vaihtoehto 4 ei tule myöskään kysymykseen, koska taksikuski ei 80-luvun kasinotalousvuosina ehtinyt pikkujouluaikaan yökerhoihin asiakkaaksi. Kuskin oli tehtävä tiliä. Säästyneet varat hän todennäköisesti käytti valtion obligaatioihin ja liikepankkien osakkeisiin. Hän koki niiden olevan turvallisia pitkän tähtäimen sijoituskohteita. Loput varoista lepäsivät säästötilillä. Tuohon aikaan 80-luvulla tavalliset talletukset ja tietyt joukkovelkakirjalainat olivat vielä yksityishenkilöille verovapaita.

Tuskin maatilan rouva tohti lähteä kalliilla taksikyydillä takaisin Törnävälle Sorsanpesään tai kaupungin keskustaan hotelli Lakeuteen. Jos isännän Zetori ei pakkassäässä lähtenyt säksättämään, jäi rouvalle aika vähän vaihtoehtoja. Rouvan ei auttanut muuta kuin mennä kylätien alussa olevaan lähitaloon yökuntiin. Kaisan kaljamat tekivät tepposet eikä rouva ei palannutkaan pikkujouluista yöksi kotiin. :cry:

14 tykkäystä