Mastercard - Miksi Visa, kun on myös MC?

No niin… kiitos pyynnöstä Iltsu!

Tätä yhtiötä en ole tutkinut aiemmin, mutta ala on tuttu ja sen kilpailija Visa. Tämän ketjun aloitusviesti on kuitenkin tehty hieman hatarilla perustiedoilla. :slight_smile:

Mastercard on amerikkalainen monikansallinen maksukorttiyhtiö, jonka pääkonttori sijaitsee Purchase-nimisessä kaupungissa New Yorkin osavaltiossa. Yritys tarjoaa erilaisia maksujen käsittelyihin ja maksuihin liittyviä palveluita, kuten matkavarauksiin liittyviä maksuja. Mastercardin pääliiketoiminta on käsitellä maksuja myyjien pankkien ja kortteja myöntävien pankkien tai luotto-osuuskuntien välillä. Mastercardin brändättyjä pankki-, luotto- ja prepaid-kortteja käytetään ympäri maailman. Yhtiö on ollut julkisesti noteerattu vuodesta 2006.

Mastercardin Historiasta

Mastercard perustettiin vuonna 1966 alun perin nimellä Interbank, sitten Master Charge, useiden pankkien ja alueellisten pankkikorttiyhdistysten toimesta. Tämä tapahtui vastauksena Bank of American BankAmericardille, joka myöhemmin tunnetaan nimellä Visa. Mastercardin perustamisen aikaan luottokorttiala oli vielä kehittymässä ja monet pankit näkivät yhteistyön olevan paras tapa kilpailla suurempien toimijoiden kanssa.

Ensimmäisinä vuosina monet pankit liittyivät Mastercardin kaltaisiin yhdistyksiin, koska monet Yhdysvaltojen osavaltiot rajoittivat pankkien toimintaa konttoreiden kautta. Yhteistyö mahdollisti pienemmille pankeille mahdollisuuden tarjota luottokortteja ja jakaa korttipalveluiden hallinnointiin liittyviä kustannuksia. Tällainen yhteistyö auttoi myös laajentamaan asiakaskuntaa ja kauppiasverkostoja.

Vuonna 1966 Karl H. Hinke, joka oli Marine Midland Bankin varatoimitusjohtaja, kutsui useita pankkeja kokoukseen Buffaloon, New Yorkiin. Tämä kokous johti Interbank Card Associationin perustamiseen, josta myöhemmin tuli Mastercard.

Vuonna 1979 “Master Charge” uudelleenbrändättiin Mastercardiksi. Yhtiö oli ensimmäinen, joka käytti hologrammeja korttien turvallisuuden parantamiseen vuonna 1983. Vuonna 1985 se osti Cirrus-automaattiverkoston. Vuonna 1997 Mastercard osti brittiläisen Access-korttijärjestelmän, jonka jälkeen Access-brändi poistettiin käytöstä. Vuonna 2002 Mastercard International yhdistyi Europay Internationalin kanssa, ja siitä tuli Delaware-yhtiö valmistauduttaessa pörssilistautumiseen.

Mastercard listautui pörssiin 25. toukokuuta 2006 ja sen osakkeet noteerataan tunnuksella MA. Mastercard laajensi e-kauppatarjontaansa vuonna 2010 ostamalla DataCashin, brittiläisen maksuprosessointiyhtiön. Vuonna 2014 Mastercard osti Australian johtavan palkitsemisohjelmayrityksen Pinpointin. Vuonna 2017 Yhtiö osti Brighterionin tekoäly- ja koneoppimisratkaisuihin keskittyvän yhtiön.

Vuonna 2021 Mastercard kehitti laskurin, joka auttaa asiakkaita seuraamaan hiilijalanjälkeään ja ymmärtämään, kuinka paljon he vaikuttavat ilmastonmuutokseen. Vuonna 2022 Venäjän hyökättyä Ukrainaan, Mastercard noudatti Yhdysvaltojen pakotteita ja keskeytti toimintansa Venäjällä. Tämä päätös vaikutti 4% yhtiön liikevaihdosta. Huolimatta tästä, kortit toimivat edelleen Venäjällä, koska sisäiset maksut siirrettiin Venäjän kansalliseen korttimaksujärjestelmään.

Mastercard on vuosien varrella kasvanut merkittävästi ja investoinut uusien teknologioiden kehittämiseen. Yritys pyrkii tarjoamaan asiakkailleen turvallisia ja innovatiivisia maksuratkaisuja, jotka tekevät maksamisesta helppoa ja kätevää.

Mastercard, mitä sijoittajat ajattelevat

Jättimäinen laatuyhtiö, jossa on marginaalit kohdillaan ja suhteellisen ookoo pääomantuotto. Myös vahva kansainvälinen asema markkinoilla rahaliikenteessä sekä sopiva tylsyys saattavat puhuttaa monia. Yhtiö koetaan innovatiivisena, lisäksi teknologisena edelläkävijänä ja luotettavana toimijana. Visan kanssa hallitsevat maailmaa tärkeällä sekä pakollisella alalla, mukava juttu sijoittajan kannalta.

Vaikea on horjuttaa tällaisen asemaa, ehkä lainsäädäntö tai yllättävä katastrofi voi tehdä isompaa tuhoa, mutta kuinka todennäköisiä nämä sitten ovat? No onhan niitä riskejä ja uhkia toki muitakin olemassa, mutta regulaatiojutut tulivat ensimmäisenä mieleen.


Sitten vähän lukuihin ja muihin infoihin:

Visa vs Mastercard vs SP500

https://x.com/WTCM3/status/1813678617916006621

Lisää vertailua:

https://x.com/ThierryBorgeat/status/1815407970814951623

ja vähän lisää:

https://x.com/DividendDynasty/status/1810680023008878601


VUOSI 2023
(lisää infoa vuodesta 2023)

image

2024 Q1
(täältä lisää infoa)


HUOM!

Q2 2024 Mastercard Inc. Earnings Conference Call

JULY 31, 2024 (KESKIVIIKKO)

24 tykkäystä

3 tykkäystä

Yhtiön tulos ylitti analyytikoiden odotukset erityisesti kuluttajien aktiivisuuden digitaalisten ostosten ansiosta. Ostoihin käytetty summa kasvoi huhti-kesäkuussa 7 % vuoden takaiseen verrattuna.

Mastercardin globaalien korttien määrä kasvoi 7,2 % viime vuodesta.

https://x.com/TheTranscript_/status/1818620058685300772

6 tykkäystä