Matka koronasta normaaliin

Massatestaus voi olla jo lähellä.

3 tykkäystä

Tv uutisissa oli juttu, että Norjassa aloittavat nyt malarialääkkeen testaamisen koronaan ja jos toimii, niin alkavat antaa kaikille potilaille.

1 tykkäys

Toimivia lääkkeitä tarvitaan pian, koska epidemia on monissa maissa räjähtänyt tai räjähtämässä käsiin. Massatesti toinen innovaatio, joka auttaisi valtavasti. Nyt on uutisoitu myös nuorempien ja jopa vauvan kuolema (usa) Ja epäilys, että virus voi sittenkin tarttua ilmateitse.

Saas nähdä, missä vaiheessa keskustelu alkaa siirtyä mediassakin voimakkaammin kohti sitä, että kauanko rajoituksia voidaan pitää voimassa, ennen kuin konkurssitsunami lähtee vyörymään. Siihen ei mene kovin kauaa, kun päättäjien pitää alkaa ottamaan kantaa siihen, mikä on exit -stragegia poikkeustilasta. Onko se vasara - tanssi -taktiikka (höllennys-kiristys-höllennys tautitapausten lisääntymisen mukaan) vai joku muu keino.

1 tykkäys

THL pyrkii saamaan käsitystä, missä mennään.

Testattava joukko voisi Sanen mukaan olla esimerkiksi tuhat suomalaista. Kattavan otoksen perusteella tuloksista voitaisiin tehdä jonkinlaisia yleistyksiä koko väestöä koskien. Sen perusteella voitaisiin saada arviota siitä, miten virusta on kohdattu eri alueilla tai eri ikäryhmissä.

3 tykkäystä

Hyvin jäsenneltyjä mietteitä, jotka vastaa juurikin tämän ketjun aiheeseen.
https://www.oulu.fi/ltk/tie-ulos-covid-kriisistä

2 tykkäystä

Kiitokset linkistä!

Mielestäni teksti oli melkoista tajunnavirtaa, mutta ihan oikeat asiat siellä oli :slight_smile:

Tässä poimittuna pitkästä tekstistä mielestäni oleelliset. (E-Korean tie)

… ainoa akuutti tie ulos viruksen aiheuttamasta ensimmäisestä tautiaallosta on mahdollisimman täydellinen viruksen eradikaatio, poistaminen, leviämisen täydellinen estäminen – laumasuojautuminen ja viruksen torjuntaan kehitetty laumaäly. Uskon, että tähän johtopäätökseen tullaan lopulta päätymään kaikkialla ja näin ostetaan aikaa, jotta väestöt koko planeetalla voidaan rokottaa.

Kaikkialla toteutettava sosiaalinen eristäminen estää taudin leviämistä ja näin sairastavuus on hidastettavissa siedettävälle tasolle. Rokotteen lisäksi sekä tilanteenhallinnassa että rajoitusten kohdentamisessa aikaisempaa kattavampi COVID-testaus on aiheellista pystyttää. Näin voidaan hallita viruksen leviämistä. Diagnostiikkaa voidaan tehdä sairastaneilta verestä ja niiltä, joilla on paljon virusta elimistössä esim. syljestä ja nielusta. Massatestaamiseen vaadittavat laitteet ovat riittämättömät ja todennäköisesti niitä joudutaan lainaamaan tutkimuslaboratorioista.

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä toimenpiteenä tulisi meidän kaikkien alkaa nyt käyttää kasvosuojaimia. Virus käytännössä leviää ylähengitysteiden kautta joko kosketuksien tai pisaroiden välityksellä. Molemmat voidaan lopettaa käyttämällä mitä tahansa kasvosuojainta. Suojain suojelee erityisesti muita, ei meitä itseämme.

2 tykkäystä

Tässä poimittuna pitkästä tekstistä mielestäni oleelliset. (E-Korean tie)

Kiitos tiivistyksestä.

Jutussa en huomannut mainintaa muista lääkkeistä kuin rokotteesta (tosin kahlasin joitakin kohtia pikakelauksella) mutta mielestäni niilläkin on roolinsa tässä, jahka jokunen toimiva sellainen (hyväksytty ja käytössä oleva lääke) löydettäisiin ennen rokotetta. Viruksen kanssa opitaan pärjätäämään monen keinon valikoimalla, jotka täydentävät toisiaan.

Lisää hyvää pohdintaa. Tämä juttu on vasta alussa, ja se täytyy elää läpi, vaikka pörssi kuinka haluaakin kurotella tulevaan.

3 tykkäystä

Saksassa tehdyssä tutkimuksessa 15% testatuista oli kehittynyt vasta-aineita ja immuniteetti. Laumaimmuniteetillä tulee olemaan iso merkitys, koska rajoituksia voidaan purkaa.

1 tykkäys

Tuo tutkimus oli tehty yhdessä koronan runtelemassa kylässä, siitä ei pysty vetämään koko maata koskevia johtopäätöksiä.

6 tykkäystä

Hyvä tarkennus!

Tuo on eka omiin silmiin sattunut datan murunen, jossa kaikkien infektion saaneiden yhteys kuolleiden määrään on selvitetty. Tapausten toteaminen ja testaus on “välimuuttuja” joka riippuu monesta asiasta. Vähän isommasta aineistosta voi lähipäivinä laskea “pandemiamittarin”. Tuosta laskettuna tulos on aika synkkä.

1 tykkäys

Miksi näin? Eikö ole positiivista jos luultua suurempi osa on jo sairastunut taudin lievillä oireilla tai jopa täysin oireetta = vaarattomasti

1 tykkäys

Tuo pieni aineisto antaa yhtä kuollutta kohti 270 immuniteetin saanutta. Italiassa on tällä hetkellä 19 000 kuollutta. Se tarkoittaisi n. 5 miljoonaa immuniteetin saanutta.

Jotta epidemia pysähtyisi Italissa laumasuojan saavuttamiseen, pitäisi olla nykykäsityksen mukaan vähintään 50% väestä immunisoitua eli Italiassa 30 miljoonaa. Tuota määrää vastaisi siis n. 100 000 kuollutta.

Synkkä siis laumasuojan kehittymisen suhteen tuo 15% Saksassa.

Kuvaavaa tilanteelle on, että Saksassa artikkelin mukaan oli päätelty, että rajoitteita voidaan alkaa purkaa laumasuojan ansiosta.

Itävallassa vastaavan suuruusluokan tuloksella perusteella pääteltiin, että koska laumasuojaa ei ole tulossa, rajoitteita voidaan/täytyy alkaa purkaa.

Edelleen disclaimer: toistaiseksi vain nuo kaksi pientä aineistoa.

1 tykkäys

Kyllä tässä nyt mennään siten että kunhan varastot saadaan täyteen maskeja yms. niin talous avataan siten että maskipakko + aggressiivinen testaus/jäljitys + täsmäkaranteenit. yms. Ja lääkkeillä hoidetaan siten että lyödään mömmöt kurkkuun heti kun tauti ilmenee (testi tai oireet) jottei sairaalassa tarvitse notkua.

Ja vanhukset pitkään eristyksessä.

9 tykkäystä

Tuo kuulostaa loogiselta. Käytetään niitä keinoja jotka on työkalupakissa.

1 tykkäys

Tämähän on nimenomaan hyvä uutinen sillä tämän perusteella kuolleisuus on arvioitua pienempi.

Kuolleita oli pikaisesti laskien 5.

Siitä ei voi yleistää. Sattumalla liian suuri vaikutus.

Tätä on jo monta viikkoa toivottu ja odotettu - pikku hiljaa alkaa THL:lläkin lämpenemään ajatuksille, vaikka ne ensin tyrmättiinkin typerinä.