Pörssien suunta (Osa 1)

Pörssikurssit fluktuoivat-ketju ois jees :wink:

1 tykkäys

Indeksien seuranta vaikeaa. Yksittäisten osakkeiden helpompaa.

Jokainen romahdus ja poikkeustilanne vahvistaa jo ennen sitä ilmenneitä signaaleja.

En voi sanoa yllättyneeni siitä, ettei Microsoftia, Amazonia tai pilvipalvelutarjoajia saakaan alelaarista, ainakaan vielä.

En myöskään ylläty, että ne joilla oli vaikeaa, vaikeudet vahvistuu (tune: Stockmann).

Romahdusketjun nimeksi → “V, U, W vai L” :wink:

2 tykkäystä

J

7 tykkäystä

Yhdysvaltojen pienyritysten luottamus romahtaa vauhdilla. Vielä ei olla yhtä pahoilla tasoilla kuin aiemmissa kriiseissä kuitenkaan. Tuskin tämäkään yllätys sinänsä on. Kaiken kukkuraksi indeksi on heikentynyt jo pitkään.

5 tykkäystä

Jos pörssin nousu ihmetyttää, kertoo pankki-indeksit ehkä paremmin kuinka paljon luotto talouden hyvinvointiin ja korkoihin on noussut sijoittajien silmissä.

Sanoisin, että ei paljoa. :smiley:

Sekä USAn että Euroopan pankki-indeksit (sisältää isoja pankkeja) melkein puolittuivat kriisissä eivätkä ole toipuneet kovin voimakkaasti.

Muokkaus: muutettu graafi kuvamaaan %-muutosta vuoden alusta.

6 tykkäystä

Professori Petri Lehenkarin mietteitä.

“Tie ulos COVID-kriisistä”:

https://www.oulu.fi/ltk/tie-ulos-covid-kriisistä

5 tykkäystä

Tämä Italia on hiertänyt mieltä jo pitkään, joten pitänee lausua avoimesti mielipiteensä.

Jostakin historiallisesta romaanista jäi mieleen Italiasta aikakausi, jolloin Italiassa oli noin 300 kaupunkivaltiota saman maan sisällä. Nämä piskuiset valtiot varustivat vuorotellen mahtavia armeijoita ja eikun hyökkäämään naapuri(kaupunki)valtion kimppuun, raiskaten, ryöstäen, tappaen, kaikilla valloittajan elkeillä mitä maailmasta löytyy. Jokunen vuosi oltiin vallan kahvassa kahden kaupunkivaltion verran ja joskus vielä useamman, kunnes joku vielä hiukkasen äveriäämpi naapurivaltio palkkasi samat kokeneet palkkasoturit omaan leiriinsä, teroitti keihäänsä ja kilpensä ja auta armias, lähti tömistelemään kohti meidän vallihautoja. Ja ylihän ne tuli, raiskaten, ryöstäen, tappaen ja hirmuiset tuhot jäljelle jättäen. Entiset hallitsijat päineen keihään nokassa ja ylensyöty torso ojan pientareella löyhkäämässä.

No sittemmin Italiakin on sivistynyt monella tavalla, luulisin. Jotenkin kuitenkin on sellainen epäilys, että nuo äidinmaidossa saadut rosvogeenit puskevat pintaan enemmän kuin olisi tarpeen. Mafian miehet puuhailevat varjoissa omiaan ja eräätkin Berlusconit sitten avoimemmin ja röyhkeämmin esillä, mutta samoissa puuhissa kaiketi. Viimeksi tämä sitkeääkin sitkeämpi Väyrysen Paven kaksoisveli kampesi itsensä ruutuun Ylen dokumentissa, jonka nimi taisi olla ”Assholes”.

Ehkä enemmän olen ollut kuitenkin huolissani Italian toisesta suuresta pojasta, Mario Draghista. Hän kun kampesi itsensä vallan kamariin suoraan EKP:hen ja johti suurenmoisella otteella koko Euroopan rahanpainatuskeskusta. Uskoisin, että Mariolla on ansionsa talous- tai rahoitussektorilla enkä halua sitä lähteä epäilemään, mutta jotenkin tuntuisi oudolta, jos se kaukainen kotimaa hyvä veli -verkostoineen ei olisi lainkaan piipahtanut Marion päiväunissa.

Italia on Euroopan suurimpia talouksia ja muistaakseni viime syksynä Inderesin videoilla puheltiin Euron kaatumisen riskeistä ja siinä yhteydessä taisi tulla esiin, että Italian kaatuminen voisi kaataa Euron, ei juuri mikään pienempi häppeninki. Toisin päin ajatellen olisi siis niin, että Italia on liian suuri kaatumaan, jotta tämä Eurovaluutta voisi pinnistellä vielä eteenpäin. Tästä taas seuraa ajatus, että EKP:n on pidettävä Italia pystyssä keinolla millä hyvänsä, tilanteessa missä hyvänsä, syystä mistä hyvänsä.

Ja kun peilaa sitä tuohon Italian rosvoiluhistoriaan ja miettii mitä syytä Italialla olisi paikkailla budjettivajeitaan missään vaiheessa, niin tulee vähän orpo olo puseroon.

What ever it takes!

In Italy!

17 tykkäystä

Todella jännä tilanne. Viimeaikainen ralli kertoo mielestäni joko
A) siitä että markkina katsoo 12-24kk eteenpäin tai jopa pidemmälle ja hyväksyy että tämän vuoden tulokset ja osittain ehkä ensi vuodenkin ovat pilalla, mutta koska TINA, niin raha hakeutuu osakkeisiin. Tai;
B) Markkina aliarvioi tämän vuoden talouslukujen todellisuuden.

Minun olisi vaikea uskoa että tämä olisi puhdas ääliöralli. Uskon siis enemmän vaihtoehtoon A, mutta tietysti nousu loppuisi hyvin lyhyeen jos jotain odottamatonta negatiivista tulisi ilmi, esim useammat tartunta-aallot, jotka voivat hyvinkin olla edessä.

10 tykkäystä

Kun tuloskertoimista ei saa nyt oikein tukea, niin koputellaan vanhaa kunnon p/b:tä. Euroopan pankkeihin usko ei tällä mittarilla ole palannut enää finanssikriisin jälkeen entiselleen. Pankkiosakkeista tykkääville vielä osinkojen lykkäykset (brittipankeissa täydellinen osinkohanojen kiinnilaittaminen täksi vuodeksi) suolaa haavoille.

11 tykkäystä

Toki tuo A skenaario myös olettaa, että korona olikin tässä (ei uusia aaltoja / mutatointia) eikä tehnytkään vakavaa taloudellista vahinkoa: Ei tuu uutta Suurta lamaa / pankit ei ajaudu mittaviin ongelmiin jne.

Mun on vaikea uskoa, että kyseessä olisi pelkkä amatöörisijoittajien ääliöralli. Mutta toisaalta iso osuus sijoittamisesta kuitenkin on laumatoimintaa (luetaan foorumeita, samoja uutisia, keynesian beauty contest jne.)

Varmasti itse kullekin tekee vaikea istua rahapussin päällä ja ihmetellä että oliko se kuoppa nyt tässä – etenkin rahastonhoitajilla joiden pärjäämistä katsotaan ilmeisesti ihan kuukausitasolla.

Itse koen, että markkinat ovat likinäköisiä koronan suhteen:
Kun korona lähti leviämään kiinassa, pystyi hyvin päätellä etukäteen että tämä leviää kaikkialle (oireeton leviäminen). Siitä huolimatta pahiten pörssit ottivat hittiä vasta maaliskuun alussa, kun tauti rupesi kunnolla leviämään yhdysvalloissa.

Nyt siellä ilmeisesti ajatellaan että piiki on saavutettu ja kohta palataan normaaliin elämään

Mutta piikin tasottaminen meinaa sitä että myös piikin jälkeen pitäisi jatkaa pitkään lockdowneja, ja pitkään: Kiinan wuhanissa lopetettiin vasta nyt.

3 tykkäystä

Ihmettelisin jos markkina ei laskisi mukaan vähän pidempääkin reaalitalouden häiriötä… En usko että tässä nyt odotetaan että H2 olisi normaali tai että kurottaisiin H1 damaget takaisin.

1 tykkäys

Niin, tuo onkin jännä asia. Kuitenkin todella moni asiantuntija sanoo että markkinat reagoi 6kk etuajassa, mutta koronan suhteen lasku tapahtui juurikin samanaikaisesti kun tartunnat alkoivat länsimaissa. Kiinnostaisi tähän saada kommenttia?

1 tykkäys

Markkinat reagoivat etukäteen asioihin, jotka ovat ennustettavissa. Pandemia ilmestyi tutkan alta.

2 tykkäystä

Ihan ymmärrettävää, kun jenkeissä on orastava asuntolainakriisi käsillä yrityslainakriisin lisäksi.
Defaulttien riski hinnoitellaan nykyään samalle tasolle, kuin toukokuussa 2008. Energia-alalla toki selvästi korkeammaksi.

Eihän se ilmestynyt, kun oli jo ollut pari kuukautta Kiinassa?

Toki ymmärrän ettei kukaan ymmärtänyt asian laajuutta

Olihan se toki, mutta markkinat eivät ymmärtäneet viruksen vakavuutta.

Edit: Voi hyvin olla, etteivät markkinat ymmärrä vieläkään, kuinka suurta vahinkoa virus tulee aiheuttamaan. Siitä voi sitten seurata se uusi vielä syvempi dippaus.

2 tykkäystä

Koskas jenkeistä tulee seuraavan kerran viikottainen työttömyystilasto?

Viruksen varmaan, mutta ei lockdowneja länsimaissa.

Kyllä, ehdin laittaakin lisäyksen, josta laitoit viestin.

Toki samalla logiikalla voidaan miettiä tajuaako markkina vieläkään taudin seurauksia? Toki nyt on helpompi jo miettiä tulevaisuutta, mutta ei taudista edelleenkään tiedetä tarpeeksi. Kukaan ei pysty esimerkiksi sanomaan toisen pahan aallon todennäköisyyttä. Se voi olla 15% tai sitten 75%.

3 tykkäystä

Taidetaan olla aika lailla samaa mieltä tästä :slight_smile:

1 tykkäys