Matka koronasta normaaliin

Ketjussa Wuhan Coronavirus seurataan tiiviisti taudin leviämistä ja sairastavuustilastoja. Sitten Pörssiromahduksen seuranta -ketju on pääasiassa hektistä pörssien tilannepäivittelyä ja pohjien veikkaamista. Molemmat ketjut elävät vahvasti nykyhetkessä tai seuraavassa viikossa.

Koska matka koronasta normaaliin tulee kestämään pitkään, kaipaan näiden rinnalle keskustelua pidemmän aikavälin näkymistä ja skenaarioista, miten kaikki tulee menemään. Se auttaa myös osto-ohjelman suunnittelussa ja käänteen ennakoimisessa seuraavan puolen vuoden tai vuoden perspektiivissä.

Mitä ratkaisuja näette tämän hetkiseen tilanteeseen, jossa lock downit ja melkein kaiken pysähtyminen kasvattaa talouden riskejä kestämättömästi? Päällä olevia sulkuja tuskin voidaan jatkaa kuukausia.

Uskottava tiekartta lähitulevaisuuteen voisi olla esimerkiksi, että

  • olemassa olevista lääkkeistä löydetään seuraavan kuukauden aikana sellaisia, jotka auttavat sairastuneita toipumaan koronasta nopeammin ja oireet jäävät lievemmiksi
  • halvat kotona tehtävät korona testit saadaan kehitettyä ja laajaan käyttöön
  • kovimmat lock downit voidaan purkaa kun lääkkeiden avulla vakavien tapausten määrä laskee ja sairauden kanssa voidaan paremmin elää
  • oireista kärsivät voivat testata itsensä kotona ja jäädä suoraan sairauslomalle / karenssiin kuomittamatta terveyskeskuksen testaus resurssia
  • teho- ja sairaalahoidon tarve laskee
  • vanhukset pidetään edelleen erityksissä, eläkeläisiä suositellaan pidättäytymään vain välttämättömissä ihmiskontakteissa
  • työikäiset suosivat etätöitä
  • lääkkeet kehittyvät edelleen, laumaimmuniteetti mahdollisesti syntyy ja ehkä ensi vuonna rokote

Tässä yksi selviytymisskenaario, joka tuntuu itsestäni tällä hetkellä ihan uskottavalta. Sulut ovat vain väliaikainen ratkaisu, uusia keinoja tarvitaan. Nykyisten lääkkeiden tehokas hyödyntäminen on seuraava avaintekijä. Uutisia onnistuneista lääkekokeiluista ja noista halvoista testeistä on jo alkanut tihkua (linkkejä ei ole tallessa, sorry) ja seuraavan kuukauden aikana selviää, onko sieltä tulossa isompaa läpimurtoa. Uskon tähän pidemmässä juoksussa, mutta ihan lähiviikoille näistä ei millään taida ehtiä apuja.

Mitä ajatuksia teillä on tulevasta?

26 tykkäystä

Tässä heti aiheeseen sopivaa, matemaattista ajatusta aiheeseen:

Teksti on pitkä, mutta käytännössä toteaa että paras strategia olisi ns. Hammer and Dance, jossa pallotellaan viruksen leviämisen rajalla pari vuotta, minkä jälkeen meillä on laajasti toimiva rokote ja voidaan palata normaaliin.

Käytännössä siis näin:
https://twitter.com/robertwiblin/status/1240723968493002754?s=19

Tämä strategia ymmärrettävästi veisi mukanaan kaikki isommat tapahtumat, niin musiikin, urheilun kuin matkailunkin alalta. Isommat lentokoneet riippuvat varmaan viruksen (ja sen mutaatioiden) leviämiskyvystä, mutta mitään yli 1000 hengen kokoontumisia tuskin pystyttäisiin järjestämään. Toisaalta pienemmät baarit, ravintolat ja hotellit voisivat selvitä alle R1:n raja-arvon, mikä voisi tarkoittaa lopulta aika pientä osaa koko palvelualojen GDP:stä - riippuen toki paljon kyseisestä maasta ja sen väestöntiheydestä (tiheimmillä alueilla tiukemmat rajoitukset, koska riskit ovat isommat).

5 tykkäystä

Näiden jo olemassaolevien rajoitteiden osittaisen tai täydellisen purun jälkeen en usko räjähdysmäiseen “normaaliin palaamiseen” niin kauan kun meillä ei ole 99% varmaa hoitoa tautiin.

Jos oletetaan että esim. 50% sairastaa taudin ja rajoitteita höllätään niin jäljellä on vielä runsaasti riskiryhmään kuuluvia tai muuten vaan varovaisia (järkeviä?) Ihmisiä jotka eivät syöksy välittömästi ravintoloihin tai muksujensa kanssa hoploppiin.

Eli, palveluiden käytön palaaminen normaalitasolle tulee kestämään kuukausia ja tämän “nousukauden” aikana yritykset pääsevät pikkuhiljaa takaisin tulojen makuun, mutta tuloksen makuun pääseminen voi kestää osalla aloista kauankin.

Valtion tukitoimien kestoa uskon jouduttavan jatkamaan koko vuoden jollain tasolla ja ehkä jopa ensi vuodellekin, lainanannossa on se kääntöpuoli että ennen kannattavasti pyörinyt yritys ei välttämättä ole kannattava aikoihin ennen kun laina on maksettu pois varsinkin jos tulopuoli palaa aikaisempaan hitaalla vauhdilla.

Tällä hetkellä elän ajatuksessa että koulujen kohdalla syksyä voidaan todennäköisesti aloitella varsin normaaleissa merkeissä kesäloman jäljiltä eli nämä muutokset koskisivat kevätlukukautta.

Rokotteen/lääkkeen ilmestymisen näen vaikuttavan suurimmin vanhuksien elämään siihen asti kun hoito löytyy, niin kauan kun toimivaa hoitoa ei ole on vanhukset ja monisairaat pidettävä “aidan takana” normaalista elämästä.

5 tykkäystä

Itse uskon taas “normaaliin palaamiseen” hiukan optimistisemmin. Ainakin sisämarkkinoilla.

Jos katsoo ihmisten toimia (näin epidemian aikaisen leviämisen silmin) niin nopea vaihtoehto löydettiin jo kotona pysymiselle ja kansa liikkuu hyvinkin paljon. Eli ihmisiä on vaikea pitää paikoillaan riskeistä huolimatta. Hällä välii, elämä jatkuu- asenne jatkaa kasvuaan ajan kanssa ja luo luovia tapoja jatkaa kulutusta.

Tästä seuraa omasta mielestä eräänlainen pullonkaula ihmisten liikkumiselle ja kokemisen janolle (on se sitten kulttuurin muodossa tai ravintolaterassin penkin kuluttamisella), jonka seurauksena ainakin nyt eniten kärsineelle sektorille eli palvelualoille sun muille vapaa-ajan vietoille on uutta vetovoimaa kriisin jälkeen.

Tämä oletus perustuu siihen, että suomalaisilla säilyy pitkälti työpaikat lomauttamisen jälkeen ja tämä sirkus ei kestä kesäkuulle. Jos kriisin kesto ylittää kesäkuukaudet luulen, että ihmisten moraalit lannistuvat ja saamme todellisen helvetin irti Suomessa.

Eri asia onkin sitten, miten EU:n käy tämän jälkeen ja mitkä seuraukset ovat globaaleille hankintaketjuille…

Toivottavasti saisimme tästä Suomeen jotain hyvääkin, ettemme jäisi seuraavan Boom-Bust-syklin lähtökuoppiin housut nilkoissa ja kädet “euron kahleissa”.

5 tykkäystä

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-22/bruised-hedge-funds-ask-clients-for-fresh-cash-to-buy-the-dip

Edit

3 tykkäystä

On ounasteltu, että USA:ssa olisi muhimassa kaikkien taantumien äiti (Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma eilen radiossa). Mitä tapahtuu mielestänne Suomessa?

2 tykkäystä

No, se 90-luvun lama oli Suomessa sitten isoäiti, niin olisko välillä tyttären vuoro.

4 tykkäystä

Massatestaus voi olla jo lähellä.

3 tykkäystä

Tv uutisissa oli juttu, että Norjassa aloittavat nyt malarialääkkeen testaamisen koronaan ja jos toimii, niin alkavat antaa kaikille potilaille.

1 tykkäys

Toimivia lääkkeitä tarvitaan pian, koska epidemia on monissa maissa räjähtänyt tai räjähtämässä käsiin. Massatesti toinen innovaatio, joka auttaisi valtavasti. Nyt on uutisoitu myös nuorempien ja jopa vauvan kuolema (usa) Ja epäilys, että virus voi sittenkin tarttua ilmateitse.

Saas nähdä, missä vaiheessa keskustelu alkaa siirtyä mediassakin voimakkaammin kohti sitä, että kauanko rajoituksia voidaan pitää voimassa, ennen kuin konkurssitsunami lähtee vyörymään. Siihen ei mene kovin kauaa, kun päättäjien pitää alkaa ottamaan kantaa siihen, mikä on exit -stragegia poikkeustilasta. Onko se vasara - tanssi -taktiikka (höllennys-kiristys-höllennys tautitapausten lisääntymisen mukaan) vai joku muu keino.

1 tykkäys

THL pyrkii saamaan käsitystä, missä mennään.

Testattava joukko voisi Sanen mukaan olla esimerkiksi tuhat suomalaista. Kattavan otoksen perusteella tuloksista voitaisiin tehdä jonkinlaisia yleistyksiä koko väestöä koskien. Sen perusteella voitaisiin saada arviota siitä, miten virusta on kohdattu eri alueilla tai eri ikäryhmissä.

3 tykkäystä

Hyvin jäsenneltyjä mietteitä, jotka vastaa juurikin tämän ketjun aiheeseen.
https://www.oulu.fi/ltk/tie-ulos-covid-kriisistä

2 tykkäystä

Kiitokset linkistä!

Mielestäni teksti oli melkoista tajunnavirtaa, mutta ihan oikeat asiat siellä oli :slight_smile:

Tässä poimittuna pitkästä tekstistä mielestäni oleelliset. (E-Korean tie)

… ainoa akuutti tie ulos viruksen aiheuttamasta ensimmäisestä tautiaallosta on mahdollisimman täydellinen viruksen eradikaatio, poistaminen, leviämisen täydellinen estäminen – laumasuojautuminen ja viruksen torjuntaan kehitetty laumaäly. Uskon, että tähän johtopäätökseen tullaan lopulta päätymään kaikkialla ja näin ostetaan aikaa, jotta väestöt koko planeetalla voidaan rokottaa.

Kaikkialla toteutettava sosiaalinen eristäminen estää taudin leviämistä ja näin sairastavuus on hidastettavissa siedettävälle tasolle. Rokotteen lisäksi sekä tilanteenhallinnassa että rajoitusten kohdentamisessa aikaisempaa kattavampi COVID-testaus on aiheellista pystyttää. Näin voidaan hallita viruksen leviämistä. Diagnostiikkaa voidaan tehdä sairastaneilta verestä ja niiltä, joilla on paljon virusta elimistössä esim. syljestä ja nielusta. Massatestaamiseen vaadittavat laitteet ovat riittämättömät ja todennäköisesti niitä joudutaan lainaamaan tutkimuslaboratorioista.

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä toimenpiteenä tulisi meidän kaikkien alkaa nyt käyttää kasvosuojaimia. Virus käytännössä leviää ylähengitysteiden kautta joko kosketuksien tai pisaroiden välityksellä. Molemmat voidaan lopettaa käyttämällä mitä tahansa kasvosuojainta. Suojain suojelee erityisesti muita, ei meitä itseämme.

2 tykkäystä

Tässä poimittuna pitkästä tekstistä mielestäni oleelliset. (E-Korean tie)

Kiitos tiivistyksestä.

Jutussa en huomannut mainintaa muista lääkkeistä kuin rokotteesta (tosin kahlasin joitakin kohtia pikakelauksella) mutta mielestäni niilläkin on roolinsa tässä, jahka jokunen toimiva sellainen (hyväksytty ja käytössä oleva lääke) löydettäisiin ennen rokotetta. Viruksen kanssa opitaan pärjätäämään monen keinon valikoimalla, jotka täydentävät toisiaan.

Lisää hyvää pohdintaa. Tämä juttu on vasta alussa, ja se täytyy elää läpi, vaikka pörssi kuinka haluaakin kurotella tulevaan.

3 tykkäystä

Saksassa tehdyssä tutkimuksessa 15% testatuista oli kehittynyt vasta-aineita ja immuniteetti. Laumaimmuniteetillä tulee olemaan iso merkitys, koska rajoituksia voidaan purkaa.

1 tykkäys

Tuo tutkimus oli tehty yhdessä koronan runtelemassa kylässä, siitä ei pysty vetämään koko maata koskevia johtopäätöksiä.

6 tykkäystä

Hyvä tarkennus!

Tuo on eka omiin silmiin sattunut datan murunen, jossa kaikkien infektion saaneiden yhteys kuolleiden määrään on selvitetty. Tapausten toteaminen ja testaus on “välimuuttuja” joka riippuu monesta asiasta. Vähän isommasta aineistosta voi lähipäivinä laskea “pandemiamittarin”. Tuosta laskettuna tulos on aika synkkä.

1 tykkäys