Medicortex suunnittelee listautumista First North -listalle

Kauppalehti uutisoi 10.6.2022:

Bioteknologiayritys Medicortex suunnittelee listautumisantia ja hakee osakkeidensa listaamista Helsingin pörssin First North -listalle.

Yhtiö on perustettu vuonna 2014 ja se on erikoistunut aivovammojen diagnostiikan kehittämiseen. Yhtiön perustaja on Adrian Harel ja se sijaitsee Turussa.

Medicortex pyrkii kehittämään ratkaisuja jatkuvasti kasvavan ongelman eli tapaturmaisen aivovamman ja etenkin sen lievän muodon eli aivotärähdyksen puutteelliseen diagnostiikkaan.

Yhtiö kehittää kertakäyttöistä kannettavaa diagnostista testiä, jolla voidaan havaita aivovamman biomerkkiaineita esimerkiksi virtsasta ja syljestä. Yhtiön mukaan nykyiset menetelmät lievän tapaturmaisen aivovamman määrittämiseen ovat riittämättömiä, vaativat paljon resursseja ja ovat alttiita inhimillisille virheille.

Yhtiö on toteuttanut kolme tutkimusta, joissa on kerätty näytteitä aivovamman saaneilta potilailta ja niitä on verrattu terveiltä verrokeilta kerättyihin näytteisiin uusien aivovammabiomerkkiaineiden tunnistamiseksi. Viimeisin kliininen tutkimus keskittyi lapsiin ja nuoriin.

Listautumisannin tavoitteena on yhtiön mukaan edistää taloudellisia mahdollisuuksia tuotekehitykseen, laajentaa omistuspohjaa, tarjota omistajille mahdollisuus käydä kauppaa yhtiön osakkeilla sekä parantaa osakkeiden käytettävyyttä maksuvälineenä mahdollisissa strategisissa yrityskaupoissa.

Yhtiö pyrkii keräämään noin kolmen miljoonan euron bruttovarat. Annista saatavat varat on tarkoitus käyttää ensisijaisesti yhtiön tuotekehitykseen ja strategian toteuttamiseen.

Eli tällainen ratkaisu pyritään saamaan apteekin hyllylle. Mitä ajatuksia uusi listautuja foorumilaisissa herättää? Täällä lisätietoja: https://www.nordnet.fi/fi/kampanjat/listautumisannit/medicortex/medicortex-listautumisanti

17 tykkäystä

Kirjoittelin tuttuun tapaan Medicortexista listautumisanti-analyysin. Listautuminen on aika harvinainen, sillä se on selkeästi korkeimman riskin listautuminen, mitä olen koskaan nähnyt. Jos listautuminen epäonnistuisi, käytännössä yhtiön liiketoiminnalla olisi aito vaara loppua jo tämän vuoden puolella! Medicortex listautumisanti-analyysi - Omavaraisuushaaste

11 tykkäystä

Itse olen seurannut yhtiön toimintaa ja etenemistä useamman vuoden ajan, aina tuolta Invesdorin annista (2017) alkaen. Käytännössä ainakin yhtiön kotisivujen mukaisten ilmoitusten mukaan, yhtiöön on päässyt sijoittamaan useita kertoja tässä välissä.

Arvonmääritys on ollut tasaisen nousevaa vuosien saatossa ja viime kesänä minulle jopa kaupiteltiin osallistumista antiin 6,4€ hinnalla (0,64€ splittikorjattuna). Tuolloin koitin selvittää yhtiöltä, että mikä mahtaisi olla firman fully-diluted -arvo, sillä muistini syövereissä oli jokin aikaisempi suunnattu anti omistajille, jossa jokaista merkittyä osaketta kohden sai optio-oikeuksia, jotka oikeuttivat merkitsemään uusia osakkeita nimelliseen hintaan. Tuolloin yhtiö ei suostunut kommentoimaan optioiden määrää, joten tämä oli ainakin itselleni melkoinen turn-off ja en miettinyt enää sijoittamista.

Jos oikein tulkitsen nyt annin ehtoja, niin mielestäni yhtiön arvonmääritys listautumisen jälkeen on kylläkin suurempi kuin tuo @Omavaraisuushaaste mainitsema 9,89M€? Listautumisesitteessä mainitaan seuraavaa: Tämän Esitteen päivämääränä Yhtiöllä on 19.135.830 täysin maksettua Osaketta (ja 616.512 optiota, jotka oikeuttavat merkitsemään 6.165.120 uutta osaketta), jonka lisäksi Yhtiö tarjoaa merkittäväksi alustavasti enintään 6.000.000 Yhtiön uutta osaketta (”Listautumisannin Osakkeet”).

Eikös tuosta tule osakemääräksi 19135830+6000000=25135830 osaketta ja yhtiön arvoksi antivaluaatiolla 0,5€/kpl noin 12,57M€? Ja tästä vielä fully-diluted arvon saamiseksi lisätään 6162120 osaketta, eli yhteensä 15,65M€ (Jos oikein muistan, niin optioiden merkitsemishinta tosiaan oli käytännössä nimellinen, eikä näistä yhtiön kassaa juurikaan täytetä. Jos jollain on muuta tietoa, niin korjatakaa ihmeessä)?

Toki voi hyvinkin olla, että olen ymmärtänyt jotakin väärin tai katson vääriä lukuja. Mutta jos näin teen, niin kertokaa toki missä menen pieleen, jotta osaan ensi kerralla laskea oikein :smiley:

Iso potentiaalihan tässä edelleen on, mutta kuten analyysissä yllä mainitaan, isona riskinä on rahojen riittävyys break-eveniin, tai ylipäätään mihinkään kassavirtaan asti. Itse lääkekehityshommissa työskentelevänä en ole nähnyt vielä yhtään projektia, jossa aikatauluennusteet alittuisivat, vaan yleensä valitettavasti mennään aikataulujen kanssa täysin päinvastaiseen suuntaan…

6 tykkäystä

Joo itseasiassa noita optioita en laskenutkaan tuohon mukaan eli ihan oikeassa olet! Päivittelen. Jostain syystä luin esitteestä, että osakkeita oli tällä hetkellä n. 12 miljoonaa - vissiin ei pitäisi liian myöhään rivejä tuijotella :smiley:

2 tykkäystä

Tässä osake listautumisessa on tosiaan kysymys yhtiön olemassa olon turvaamisesta ja (yhdellä osakkeella ilmaiset 9 osaketta) splitin jälkeen edelliset rahoittajat haluavat päästä myymään. Ilmaiseksi saaduilla osakkeilla vaikkapa 0,25 hinta silkkaa voittoa.

Muistaakseni BBS oli myös pörssilistautuessaan aikalailla puun ja kuoren välissä rahoituksen osalta.

“Projektin hyväksynyt ja mahdollisen rahoituksen myöntävä taho on Yhdysvaltain armeijan lääketieteellisestä tutkimuksesta ja kehittämisestä vastaava yksikkö U.S. Army Medical Research and Development Command (USAMRDC). Rahoituksen valmisteluvaihe kestää Yhtiön saaman arvion mukaan muutaman kuukauden.”

Mielenkiintoinen yritys. Aivan tupla tai kuittihan tämä on, koska mitään tietoa ei nyt ole, onnistuuko vai ei. @Omavaraisuushaaste kirjoitti hyvän summauksen casesta. Arvostus maltillinen ja riskit erittäin suuret. Plussana voisin sanoa moneen muuhun lääketieteelliseen aihioon nähden, että mahdollisuudet nopeaan käyttöönottoon ovat poikkeuksellisen hyvät, koska mitään vastaavaa ei ole nyt käytössä ja aivovammadiagnostiikka on ongelmallinen kapitteli tällä hetkellä. Uutisointia esimerkiksi vakuutusyhtiöiden kanssa tappelusta tässä yhteydessä on runsaasti.

Vaikuttaa todella hataralla pohjalla olevalta touhulta. Tieteellinen näyttö on olematon ja johtopäätökset hyvin kaukaa haettuja. Myyntilupaa tämä ei varmasti tule saamaan ja kliiniseen käyttöön ainakaan Suomessa ei tule pääsemään. Potilasturvallisuuden vaarantavaa touhuilua. Useampaan otteeseen on rahat ollu firmalta loppu ja nyt näköjään tätä yritetään ruinata lisää listautumalla.

Mutta Yhdysvaltojen puolustusministeriö haluaa kuitenkin rahoittaa? Kyllä se omaan korvaan luo uskottavuutta keissille.

Selailin yhtiön nettisivut ja törmäsin “Key Benefits of Medicortex Test” listaan ja nyt lähden hieman haastamaan. Olen lääkäri mutta en enää päivittäin traumapotilaita hoida

 • Reliable: Based on our pre-clinical trials, the reliability is very high. The increased accuracy can help diagnose even milder cases of TBI.

Olisi ollut kiva nähdä dataa enemmän, reliability is very high kuulostaa kivalta mutta vaikka kuinka koitin (puhelimella) etsiä tarkempaa dataa niin ei löytynyt kuin clinicaltrials.gov lisätietoja ilman varsinaisia tuloksia. Myöskään tietoa kuinka lievä biomarkkeritaso on positiivinen ei löydy, jos käyn pelaamassa jalkapalloa 90min ja pusken keskityksestä palloa 10 kertaa, onko testi positiivinen?

 • Inexpensive: Since no trained staff or laboratory equipment is needed unlike other TBI detection methods, the tests are extremely low cost.

Medicortexin tuote on binäärinen, aivovammaa on tai ei ole, tällöin tulkinta on yksinkertaisempaa. Ammattilainen tietää että “aivotärähdyksen” oireista kärsivä on melko varmasti saanut (hyvin) lievän aivovamman vähintään, mutta esim. urheilijan päähän kohdistuneen iskun jälkeen tämä voisi olla maallikolle konkreettinen keino erottaa pienet tällit isommista. Tämä periaatteessa turhaa koska jos maallikko saadaan käyttämään tällaista testiä niin hänelle voi myös kouluttaa lievän aivovamman oireista.

 • Reduces unnecessary expensive CT/MRI scans: The current gold standard for the diagnosis of brain injury are imaging techniques that are expensive. Plus, most hospitals only have one or very few of those testing machines.

Tämä on mielenkiintoinen väite. En usko, että vielä on mitään dataa joka tukisi realistista mahdollisuutta jättää CT tai MRI ottamatta negatiivisen biomarkkerin perusteella. Toki lapsien ja nuorten pään sädettämistä halutaan välttää, mutta lievillä oireilla tuskin positiivinen biomarkkeri johtaa CT tutkimukseen, jos sitä ei aiottu alunperin ottaa. Toki jos kliiniseen käyttöön tulisi jokin korkean biomarkkeritason testi verrattuna tähän mainittuun mild TBI testiin?

 • Easy to interpret: the results are as simple to interpret like a pregnancy test. Positive stands for the presence of TBI and negative for no brain injury.

Tämä on toisinto tuota aiemmasta no training osiosta.

 • Eliminate the “silent” from the epidemic: Ideally, Medicortex test can be used in routine checks at the general practitioners or when being admitted to the emergency room. That way, anyone with even mild TBI is aware about their condition.

“Routine check at the general practitioners” kuvastaa käytännössä täysin skaalaamatonta populaatiota? Tällöin mikään testi ei voi olla kovin hyvä, koska seulottavan sairauden esiintyvyys on populaatiossa melko pieni, esimerkkinä 2020 alkuvuoden koronavasta-ainetestit jotka alkuun olivat pääasiassa vääriä positiivisia. Entä skaalattu populaatio, esim junnufutisjoukkue? Ehkä, mutta tähän asti tehdyt tutkimukset eivät vielä ole riittäviä antamaan tietoa testin kelpoisuudesta tähän

Tutkimuksista oli poissuljettu kroonista sairautta sairastavat, alkoholistit, diabeetikot jne, vaikka juuri esim päihtyneiden traumapotilaiden testaukseen tätä pohditaan.

12 tykkäystä

Lisää pohdintaa syntyi, kun näin Nordnetin mainoksen listautumisesta:

Yhtiö kehittää diagnostista testiä tapaturmaisen aivovamman havaitsemiseen ja lääkemolekyylejä sen hoitamiseen.

Kertokaa jos olette löytäneet jostain tästä tietoa, mutta en löytänyt sanaakaan mistään, että yhtiö olisi tehnyt mitään tuon lääkemolekyylin kehittämisen suhteen? Vuoden 2020 jälkeen yhtiön tiedotteissa on mainittu tuo “drug treatment” mutta en löytänyt tästä mitään lihaa luiden ympärille? Käsitykseni yhtiön seuraavista askeleista muuttuu merkittävästi jos jostain kaivetaan jotain lääkemolekyylejä vielä kehitykseen.

Edit: sain toimitusjohtajalta vastauksen että katso patenttisivu, sieltä löytyy patentit. Katsoin Espacenetistä mutta tähän loppuu taidot

 1. Multivalent compounds for use in the treatment and prevention of brain damage
  US patent No. 9,975,846
  Finnish patent No. 127024
  Israeli patent No. 251407
  European patent No. 3201173

 2. Conjugates and conjugates for use in preventing or treating of brain damage and neurodegenerative diseases
  PCT application WO 2021/038125

3 tykkäystä

Medicortexin hallitus päätti peruuttaa Listautumisannin, koska Listautumisannissa ei saavutettu Yhtiötä tyydyttävää määrää osakemerkintöjä.

7 tykkäystä

“Edit: sain toimitusjohtajalta vastauksen että katso patenttisivu, sieltä löytyy patentit.”

olisi ehkä asiakas- eli sijoittajaystävällisimmin voinut sanoa,

en ole katsonut patenttisivua, mutta ne pitäisi olla aukiluettuina ja analysoituina kilpailijoihin nähden

1 tykkäys

Todella vähäisellä infolla tässä joutuu selviytymään. En tiedä olisi yhtiö pärjännyt listautuneena ainakaan tällä tiedotuksella. Paljonko on kassassa, kauanko se riittää… ihan perusluvutkin puuttuvat.
Peruuntumisen jälkeen hakivat uutta rahoitusta ja varmaan jonkin verran saivatkin. Tämäkin tieto tietty puuttuu. Nyt hakevat lisää… Kädestä suuhunko tässä eletään?
Ja vaikka kaikki olisi jopa oikeasti hyvin, kauanko jollain USAn rahoituksella pärjäävät?
Pitäisivät nyt edes tiedotustilaisuuden jossa nykyisille osakkeenomistajille jaetaan tietoa ja vastauksia kysymyksiin.
Joskus kritiikki ei ole pahasta… Toivotaan että tämä toimisi herätteenä.

1 tykkäys

Skitsona nyt vastaan itselleni :slight_smile: .

Olen tarjonnut Medicortexille apua tämmöisen vastaavan foorumin avulla (myös Discourse) jotta pääsisivät keskustelemaan piensijoittajien kanssa. Aikaisemmin tehnyt suljettuja alueita joukkorahoituksille missä olen ollut osallisena. Tämä ehdotettukin olisi suljettu, lähinnä siitä syystä että saattaa tulla vaikeitakin kysymyksiä ja julkisesti purettuna sitten voivat haitata anteja tai rahoituksen keräämistä. Oikein käytettynä keskustelukanavahan antaa yritykselle sekä ideoita että apuja vastapalveluksena paremmasta tiedottamisesta.

Mikäli tätä ketjua lukee olemassaolevia Medicortexin piensijoittajia, jotka kaipaavaat infoa yhtä paljon kuin minä, pistäkää minulle privamessua täällä. Tehdään täällä vaikka yksi privamessuketju pahimpaan hätään…

Ihmetyttää… Medicortexista ei kuulu inahdustakaan. Olisihan se kiva tietää moniko osallistui heinäkuun pika-antiin… ja nykyiseen (en edes tiedä milloin se päättyy/päättyi, kai lukee jossain).
Ei kyllä kukaan ottanut privana yhteyttä täällä (muista ketjuista kylläkin). Eli missä ne monta sataa Medicortexin piensijoittajaa lymyävät? Jos googlettaa niin tää on melkein niitä ainoita ketjuja joissa koko firmaa mainitaan (muuta kuin että “oli” listautumassa).

Kai pitää esittää kysymykset suoraan Medicortexille. Olisihan kysymyksissä enemmän voimaa jos olisi enemmän kysyjiä… ja varmaan kysymyksetkin parempia.

1 tykkäys

Tuo listautumisanti peruttiin koska kiinnostusta ei ollut tarpeeksi yhtiön näkökulmasta. Antiin osallistuneiden rahat palautettiin eikä heistä tullutkaan osakkeenomistajia. Se ehkä selittää tätä hiljaisuutta, kun listaamattoman yhtiön osakkeilla on vaikea käydä kauppaa.

Juu, mutta osa kiinnostuneista kuitenkin osallistui epäviralliseen merkintään heinäkuussa (eli yhtiö vissiin kysyi kaikilta erikseen jotka halusivat osallistua Firsth Northiin). Ilmeisesti siitäkään ei saatu tarpeeksi rahaa joten tuli uusi “kutsu” elokuussa.
Homma alkaa oikeasti kuulostamaan siltä että haalitaan ihan “kymppitonni” kuussa ihan keneltä vaan jotta saadaan maksettua nykyinen trial.
Jos tietäisi että yhtiö pärjää nykyisellä rahalla vaikka vuoden loppuun olisi paljon rennompaa. Pienen bufferin kerääminen mikäli rahoitus USA:sta viipyy olisi vain hyvää managerointia.
Mutta jos taas rahoitus USA:sta on kiinni siitä että trialit saadaan onnistuneesti loppuun saakka jollain tietyllä prosentilla… pelottavaa (siis että rahat loppuvat kesken ja jää millit saamatta).

Jatkuva osakeanti on ollut firmalla käynnissä jo lähestulkoon tuolta Invesdorin rahoituskierroksesta saakka ja välillä nykyiset osakkeet ovat merkitessään saaneet myös optioita “kaupan päälle” nimelliseen hintaan. Taisin jo aiemmin mainita, että kun minulta kysyttiin halukkuutta osallistua pre-IPO -antiin, niin koitin kysyä firmalta miten paljon heillä on optioita ulkona ja mikä on fully diluted -arvo firmalle. Eivät halunneet kommentoida asiaa, joten tämän jälkeen en ole enää ollut kiinnostunut lainkaan firmaan sijoittamisesta… Eivätkä nämä kommentoimattomuudet juuri tuota kuvaa ole erilaiseksi tehneet…

2 tykkäystä