Merus Power - Sähkön laatua, varastointia ja muuta

Tätä itekkin kelasin. Periaatteessa Merus ilmeisesti vaan kasaa kontin, jossa on invertterit, akut ja kojeistot. Tuohon kilpailuun on aika helppo lähteä mukaan.

Edit: Tää ei tosin tee keissistä vielä huonoa :man_shrugging:t2:
Edit2: Ja ehkä niitä pystyy myymään paremmalla katteella kun invertteri on omasta takaa

7 tykkäystä

Lisäsin editoimalla tuonne edelliseen vastaukseeni, mutta laitetaan näinkin. Eli tosiaan on heillä omaa laitteistotarjontaakin esim yhdistetty UPS ja Q-osuus, eli käytännössä energiavaraston (kuinkahan suuria ratkaisuja saatavilla?) ja laatukompensaattorin yhdistelmä. Se mitä tuo kaappi on syönyt on sitten tarina erikseen, suunnittelu jne on Merus ja komponentit jne sitten jotakin. Mutta tämä kyllä ihan oma rarkaisunsa, hyvä se.

Sinänsä nykyään olisi kyllä paljon markkinaa erilaisille ratkaisuille pitäen huomiossa laatuasiat, mutta miten sitä markkinaa sitten saa haalittua itselleen kaiken kilpailun keskellä on tässä ydinkysymys. Miksi heidän ratkaisu on paras tai parempi kuin muiden toimittajien ratkaisut.

9 tykkäystä

Jääkö tästä annista kaltaisilleni tuulipuvuille vain 200000? Tuon verran kaivetaan jo nyt kiinnostuneiden palstalaisten patjoista.

5 tykkäystä

Varmasti Meruksen sähkönlaatulaitteilla on paikkansa, mutta omasta mielestä vähän hankalaa keksiä miksi asiakkaiden kannattaisi ostaa ennemmin Meruksen aktiivisuodatin halvemman passiivisen suodattimen sijaan. Tai statcomi kondensaattoripariston sijaan. Uusiutuvan energian kohdalla esim puutteet loistehon tuotossa liittyvät käsittääkseni enemmänkin tämän hetken invertterien/konvertterien huonouteen.

Poislukien tietysti hyvin vaativat käyttökohteet. Ja toki näitä kohteita voi löytyä reippaasti firman kasvun jatkumiseen.

2 tykkäystä

Asiakkaat jotka nimenomaan haluavat sähkönlaadullisista syistä investoida, ovat varmaankin kiinnostuneita STATCOM-laitteistoista, sillä nämä soveltuvat paremmin esim. jännitteen hetkellisiin ja nopeisiin muutoksiin. Samoin myös asiakkaat, joiden verkkoympäristö on muuttuva luonteeltaan, eli mikäli loistehon kulutus ja tuotanto vaihtelee esim energian tuotannon tai kuormituksen mukaan. Enemmän kyllä näen, että laatukriteerit painavat merkittävästi näiden laitteistojen hankinnassa.

Uusiutuvan energian loistehohaasteet tulevat enemmän kuvioihin (Suomessa) isommissa kokonaisuuksissa, eli esimerkiksi vasta muussa kuin mikro/pientuotannossa. Suuri osa verkkoyhtiöistä ei vieläkään laskuta pientuottajia loistuotannosta-/kukutuksesta. Mikäli loisenergian ikkunat olisivat tiukemmat ja käytännössä laskutettaisiin, olisi markkina aika laaja 400V verkoissakin.

Loisten tuotto nykyään ei ole ongelma, pikemminkin homma on kääntynyt päälaelleen kymmenessä vuodessa ja loistehoa tuotetaan liikaa, mm. tuulivoimaloiden syöttökaapelit ovat isossa roolissa loistuotossa, etenkin kun nämä voimalat ei tuota pätötehoa (tällöin monet laitokset ei kykene kompensoimaan suunta/toiseen). Näillä STATCOM-laitteilla voidaan tämä asia hoitaa ja se onkin yksi markkina-alue näille. Samoin näen akustokokonaisuudet, jotka osallistuvat säätöön/reserviin, mutta esim. nuo Merus UPQ-laitteet on tarkoitettu erilaisiin sovelluksiin, joissa tarvitaan suojausta verkkomuutoksilta ja lyhyiltä keskeytyksiltä. Näille markkinasta tulisi löytää kriittisiä asiakkaita, joiden tuotanto, tai toiminta on riskialtis pienillekin muutoksille.

Menee turhan teknisiin piirteisiin, mutta kiteytettynä näille Meruksen laitteille on olemassa hyvin tarkoituksia, mutta miten markkinoilta löytyy sijaa kilpaillussa ympäristössä ja saadaanko mahdollisille asiakkaille myytyä näitä… jos tämän osaisi arvioida hyvin, niin osaisi varmaan lähteä/olla lähtemättä tähän keissiin mukaan.

13 tykkäystä

Sori, pakko tarttuu. :grin:

Saa olla kyllä pieni voimala pitkän 110kv+ kaapelin päässä jos ei puisto kykene kuluttamaan sen tuottamaa loistehoa. Tuottopuoli on tyypillisimmin ongelma koska myös muuntajat jeesaa kulutuksessa.

Tällä hetkellä statcomi on vain kallis korvike konkkaparistolle puistoissa. Paristot on tyypillisesti suht pieniä joten portaattomalle säädölle ei vielä ole ollut tarvetta.

Ja tuon säädön pystyisi myös hoitamaan paremmilla konverttereilla joten statcom on lähinnä vain ylimääräinen palikka

6 tykkäystä

Aktiivifilttereissä / Power quality löytyy kilpailijoita isoja taloja kuten ABB, Danfoss, Siemens, Schneider, +muita tehoelektroniikkaa valmistavia taloja. Näillä aivan erilaiset muskelit tehdä tuotekehitystä ja myyntiä, tuotannosta puhumattakaan, toisaalta voivat myös ostaa Merusin jos niin hyvä tuote. Pienemmistä esim Ruotsalainen Comsys, joka vaikuttaisi olevan pidemmällä tuotekehityksen ja myynnin kanssa. Aiemmin tehoelektroniikka talossa työskennelleenä, en muista että Merus olisi ikinä tullut missään vastaan.

4 tykkäystä

Pikaisella tutustumisella en ole kyllä kovin kiinnostunut. Haiskahtaa mielestäni vähän tällaiselta “joukkorahoitustasoiselta” keissiltä, jossa on toistakymmentä vuotta(!) kehitelty teknologiaa joka on omien puheiden mukaan täysin ylivoimainen, mutta joka ei vieläkään ole lähtenyt kunnolla lentoon (ok, on tämä jo voitolliseksi päässyt ja 10M€ on sentään jonkunlainen LV) ja sitten yhtäkkiä ollaan pisteessä, jossa orgaaninen kasvu räjähtää ~40% p.a. seuraavaksi viideksi vuodeksi.

Ilmeisesti olet laskenut virheellisesti nuo P/E:t käyttökatteesta(?), eikös yritys tehnyt 2020 tappiota melkein puoli miljoonaa eli P/E oli viime vuodelta negatiivinen? Vuoden 2019 tuloksella P/E olisi 287. Ollaan tosi höveleitä ja oletetaan tuo v. 2018 yritykselle ennätyskorkea 3,4% tulos ja tämän vuoden ennusteen ylälaitaan oleva liikevaihto 15M€ niin P/E olisi silti hulppeat 82. (Ymmärsin tämän palstan teksteistä, että post-anti valuaatio olisi 42M€, en ole tarkastanut lukuja itse)

Vaikka P/E on kuulemma ihan boomer-tunnusluku niin en ymmärrä miksi maksaisin tällaisia kertoimia yrityksestä, jolla ei ole mitään todisteita vielä siitä, että se pystyy oikeasti tuollaisia ~40% kasvulukuja takomaan. Jos haluan sijoittaa sikakalliiseen kasvuyhtiöön, voin sijoittaa sellaiseen jolla ainakin on todistettu track record kasvusta ja hyvin ennustettavissa oleva jatko sille (esim. Qt). Voi tietysti argumentoida, että kun tuo kasvu lähtee yhtiön ennustamalla tavalla liikkeelle, että kasvuvipu syö kertoimet, mutta jos TJkin ennustaa, että 15% voisi olla käyttökatetaso niin ei tästä mitään tuloskonetta saa tekemälläkään, hyvä jos 5-10% siis jää viivan alle tulosta.

TLDR: yritys ja keissi saattaisi olla kiinnostava, mutta arvostus on näillä näytöillä aivan posketon.

22 tykkäystä

Olet muuten täysin oikeassa, näköjään olin huolimattomuuttani laskenut P/E:n väärällä E:llä… :man_facepalming: Käyn korjaamassa laskelmani.

No, peruspointti lienee edelleen sama, P/E:llä tuosta ei huokuttelevaacasea saa.

3 tykkäystä

Isoissa firmoissa tuotekehitys on myös käsittääkseni hyvin kankeaa. Tällä hetkellä aika paljon porukkaa karkaa pienempiin firmoihin.

Imo pitäisin firmasta ehkä enemmän jos he keskittyisivät vahvemmin sähkönlaatumarkkinaan. Tällä alalla piirit on niin pieniä että yksittäiset henkilötkin pystyvät vaikuttamaan vaatimusten, suositusten ja standardien sisältöön.

Tuntuu että varastoihin on lähdetty mukaan vain koska niitä kontteja on helppo kasata ja markkina on kuuma.

3 tykkäystä

Harjoitellut alaa monta vuotta olemattomalla tai negatiivisella kannattavuudella. Rahaa tarvitaan lisää. Nykyinen käyttökate taso ei riitä alkuunkaan, kun lähdetään tosissaan vientiin. - Kiinnostava ala, kilpailua varmasti riittää. Onko mitään patentteja suojaamassa? Aivan ydinkysymys. Muuten osaaminen kopiodaan puolessa vuodessa esim. kiinalaisen yrityksen toimesta.
Haiskahtaa oudolta, että tettävästi nykyomistajat myyvät osuuksiaan, jos ylimerkataan. Uskon puute vai henkilökohtainen rahapula. Joka tapauksessa tulkittavissa, että nämä omistajat eivät merkkaisi.

2 tykkäystä

En tiedä, mikä yleinen käytäntö on, mutta eikö tämä ole aika loogista? Ankkurisijoittajat on määritelleet maksimin, mitä arvostus saa annin jälkeen olla. Jos ylimerkitään ja lasketaan liikkeelle uusia osakkeita, niin silloin arvostuskin paisuu, eli ainoa vaihtoehto on, että vanhat omistajat myy vanhoja osakkeitaan. Olisiko parempi vaihtoehto, että lisäoptiota ei ole, jolloin yksityissijoittajat saa vieläkin pienempiä murusia haluamastaan?

3 tykkäystä
5 tykkäystä

Kyllä olisi vilpittömämpää. Tulee se maku, että omaa sijoitusta kevennetään tavisten piikkiin. Miksi luopuisit muuten, jos firma vaikuttaa hyvältä. Voisivathan nuo nykyomistajat myydä listautumisen jälkeenkin, mutta tässä saa varmemman hinnan. - Näen nämä teppuilut tavisten “talutteluksi”.
Noin yleisesti taitaa listautumisiin osallistumisen takana olla enemmän pikavoittojen toive. Sijoittamisstrategiana kehno.
Mutta listautujien kannalta hyvä, että saavat markkinoilta tavallaan ilmaista mania ja kansan kapitalismikin kehittyy.

1 tykkäys

Ankkurisijoittajien ryhmä on mielestäni sellainen, että haistavat mielestäni potentiaalisen yrityksen. Pitääpä katsoa hyppääkö Meruksen kelkkaan vai Netumin tai molempien? Kiinnostavia yrityksiä tahoillaan.

Meruksen maailmanvalloitus on kyllä houkutteleva, mutta sijoitusfilosofiani ei oikein anna myötä hypätä yrityksen kelkkaan, joka ei tee tulosta.

1 tykkäys

Maantaina on 2 IPO yhtiöesittelytapahtumaa toinen alkaa 17:00 (Merus Power) ja toinen 18:00 (Netum). Tässä Merus Powerin katselusivu :slight_smile: Merus Power yhtiöesittely - maantaina 24.5.2021 klo 17.00 | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

12 tykkäystä

Periaatteessa ei anna minunkaan sijoitusfilosofiani ja siksipä tätä pitää tutkailla nyt tarkkaan. Toisaalta jos antiin osallistuu niin siinä on luultavimmin tuulipukusijoittajan osalta niin pienestä siivusta kyse, että korkealta ei tipu. Ja mielestäni yritys toimii erittäin kiinnostavalla alalla. Lähinnä pitää sitten miettiä minkälaisen potin tuosta uskaltautuu listautumisen jälkeen kasvattamaan.

1 tykkäys
  • Osakkeiden merkintähinta yleisöannissa on 5,62 euroa osakkeelta
  • Osakekannan markkina-arvo olisi 43 miljoonaa euroa, mikäli anti merkitään täysmääräisesti.
  • Instituutioannissa tarjotaan alustavasti enintään 2,3 miljoonaa osaketta
  • yleisöannissa 0,68 miljoonaa osaketta
  • Henkilöstöannissa tarjottavien osakkeiden enimmäismäärä on 16 000 kappaletta.

Merus Powerin ohjeistus tälle tilikaudelle on liikevaihto 13-15 miljoonaa euroa ja käyttökate 1 miljoonaa euroa

Jos haluaa verrata esimerkiksi Alfenin listautumishetken lukuihin:

8 tykkäystä

Vaikuttaa vahvasti siltä, että tähän kannattaa osallistua ainakin jos bensarahat kiinnostavat pikavoiton muodossa. Sen verran pieni anti. Toimii vielä alalla, joka on sopivasti muodissa tällä hetkellä.

2 tykkäystä

Mikäli tuo markkina-arvo tulee olemaan 43 milj, on on P/S kerroin eteenpäin katsoen 3,3 laskettuna tuosta ohjeistuksen alarajalta 13 miljoonasta. Ei se nyt älyttömän kallis ole jos yhtiö ohjeistaa pidemmän aikavälin realistista käyttökatemarginaalitasoa 15% ja kyseessä on yritys joka profiloituu toistaiseksi täysiveriseksi kasvuyhtiöksi jonka markkina vetää orgaanisesti erittäin vahvasti tulevina vuosina.

Vähän on ainakin itselleni vielä epäselvää, miten Merus meinaa erottautua kilpailijoista ja onko heillä mitään etua kilpailijoihin nähden. Toimari puhui haastattelussa että teknologian täytyy olla alan huippua jotta ei jouduta hintakilpailuun mutta tämä ei nyt hirveästi mitään konkreettista tarjoa tässä kohtaa. Jotenkin tässä kohtaa summa summarum sellainen fiilis että potentiaalinen case mutta pöydällä on vielä paljon liikkuvia osia ja epävarmuutta. Katsotaan vielä maanantain esitys ja toivottavasti sen jälkeen ollaan viisaampia jonkun verran :slightly_smiling_face:

18 tykkäystä