Merus Power - Sähkön laatua, varastointia ja muuta

Merus Power ilmoitti tänään (2021 05 11) listautumisaikeistaan
Sähkön laatua ja varastointia
2020 liikevaihto lässähti, mutta 5 vuoden päästä liikevaihdon pitäisi kuitenkin olla 80 MEUR orgaanisella kasvulla. Kova on tavoite!

About Merus Power
Merus Power designs, manufactures and markets a wide range of world leading power quality solutions for dynamic reactive power compensation, active harmonic filtering and power protection. Our solutions portfolio includes active harmonic filters, STATCOMs, SVCs and UPQ energy storage solutions. Our customers benefit from improved power quality which enables energy savings, increased productivity, guaranteed process reliability and grid code compliance.

image

Firmasivut:

Sijoittajasivut

Listautumistiedote

27 tykkäystä

Kovat on ainakin kasvutavoitteet kun 6,5 miljoonan (koronavuosi) liikevaihdosta tavoitteena kasvaa 5 vuodessa 80 miljoonaan, pääasiassa orgaanisesti.

4 tykkäystä

Muutamia hajahuomioita materiaaleista:

“Suunnitellun osakeannin koko on alustavasti 12 miljoonaa euroa.” & “Ankkurisijoittajien merkintäsitoumukset ovat ehdollisia sille, että niille allokoidaan osakkeita yhteensä noin 11,8 miljoonalla eurolla.”

→ Eli anti ylimerkitään (koska henkilöstöanti + yleisöanti tuohon päälle). Mutta:

“Lisäksi tietyt Yhtiön nykyiset osakkeenomistajat suunnittelevat tarjoavansa ostettavaksi Yhtiön olemassa olevia osakkeita, jos osakeanti ylimerkitään, jolloin Yhtiön hallituksella on oikeus lisätä tarjottavien osakkeiden määrää”

En ainakaan huomannut että missään olisi kerrottu kuinka iso osuus tämä myynti olisi (vs anti).

“Ankkurisijoittajat ovat sitoutuneet merkitsemään osakkeita tietyin tavanomaisin edellytyksin ja ehdolla, että Yhtiön koko osakekannan arvostus ennen osakeantia on enintään 31 miljoonaa euroa”

Jos oletetaan pre-money valuaatikoksi tuo maksimi 31M€, niin (laskelmani korjattu 2021-05-21 9:00)

  • 2020 luvuilla P/E: negatiivinen ja P/S: 4,8.
  • 2019 luvuilla P/E: 212 (31 000 / 146) ja P/S: 3

Jos oletetaan annin kooksi se 12M, ja 2021 lukemien toteutuvan ohjeistuksen mukaan (lv 13-15M€), niin P/S olisi 2,8 - 3,3

On kieltämättä kova tavoite, jos unohdetaan koronavuosi ja katsotaan vaikka 2018->2019 kasvua, niin se oli 10%. Tosin tuo on jo sen verran kaukaa, ettei se ole välttämättä nykytilanteessa relevantti verrokki. Jos yritys osuu ohjeistamaansa liikevaihtohaarukkaansa tälle vuodelle (13-15MEUR), niin kasvua vuoteen 2019 olisi 30-50%.

Tilauskanta oli vuoden 2020 lopussa muuten aika hyvä (> 10M):

Hallitus - Merus Power Oyj

Hallitus on muuten poikkeuksellisen pieni, kolme jäsentä, joista yksi ehdollinen sille, että listautuminen toteutuu: Hallitus - Merus Power Oyj . Jäsenistä Riihimäki on Wärtsilästä ja Sadeharju pääomasijoittajan kautta (hallitusjäsenyyksiä energia-alan yhtiöissä).

Itselleni herää kysymys siitä, että onko tälle tullut nyt vähän hoppu pörssiin? Hallitusta ei ole ehditty muokkaamaan listautumista varten ja pörssiin tullaan koronavuoden huonoilla luvuilla (toki tämän vuoden ohjeistus on merkittävästi parempi)? Näin mallikkona luulisi,että jos esim H1 luvut tulisivat olemaan loistavat, olisi kannattanut lukujen valossa odottaa syksyyn (ellei sitten listautumisbuumin kuivuminen sitä ennen pelota).

26 tykkäystä

Tämä on kieltämättä mielenkiintoinen keissi ja IPO. Pahaa pelkään että tuulipukusijoittajille ei jää kuin pöydältä tippuvia murusia.

Meruksen tuotteille on helppo nähdä vahvaa kysyntää. Tuuliropellit, sähköautojen yleistyminen ym. tulee vaatimaan rutkasti panostuksia sähköverkon dynaamisuuteen ja tähän saumaan Meruksen tuotteet sopii kuin nyrkki silmään.
Ehdottomasti seurantaan.

24 tykkäystä

Indereskin julkaissut jo toimarihaastattelun.

17 tykkäystä

Onko kellään käsitystä yhtiön tuotteiden laadusta tai heidän teknologian edistyneisyydestä suhteessa kilpailijoihin? Videossa toimari mainitsi että he käyttävät itse suunniteltua uusinta teknologiaa.

4 tykkäystä

Pahoittelut jos info jo löytyy jostakin, mutta oliko tietoa kuinka iso osa liikevaihdosta tulee Wärtsilältä tai yhteisprojekteista?

5 tykkäystä

Kiinnostava yhtiö, joka on kotoisin Nokialta, Pirkanmaalta. => Merus Power – Winning Business with Power Quality

Muutama poiminta tuosta toimitusjohtajan InderesTV:n haastattelusta ketjuun.
Vain lyhyitä huomioita, voi sisältää väärinkäsityksiä. Kannattaa katsoa haastattelu.

0:30 Mitä Merus Power tekee => Tuotteet: Power Quality Solutions - Merus Power

  • Sähkönlaatua parantavat aktiivisuodattimet
    kuuntelevat sähköverkon häiriöitä ja reaaliajassa syöttävät vastakkaisessa vaiheessa olevaa komponenttia => Lopputuloksena syntyy puhdas sinimuotoinen sähkö, joka lisää energiatehokkuutta ja luotettavuutta
  • Sähkövarastot
    Sähkövarastoissa sovellettu saamaa teknologiaa. Laitteilla pystytään kytkemään sähkövarastot osaksi sähköverkkoa ja näin tasapainoitetaan kulutuksen ja tuotannon eroa
    => Mahdollistaa lisää uusiutuvaa energiaa sähköverkkoon

2:30 Kuinka kauan tuotetta ja teknologiaa on kehitetty?

  • Yhtiön toiminta aloitettiin 2009 ja intensiivistä tuotekehitystä 1,5 vuotta.
  • perusteknologia-alustan päälle rakennettu sähkönlaatua ja enegiatehokkuutta parantava tuoteperhe
  • “vahva tuoteperhe, jota voidaan lähteä nyt viemään isolla kädellä maailmalle”

3:27 Liiketoiminta konkreettisesti

  • suomalaista teknologiaa, laitteet ja järjestelmät kehitetty Nokialla ja valmistetaan myös Suomessa. Kaikki teolliset oikeudet yhtiöllä.
  • markkinoille mennään yhteistyökumppaniverkoston kautta, joka luo lisäarvoa maailmalla oleville asiakkaille
  • systeemi-integraattorit tekee isompia kokonaisuuksia ja tekevät kokonaisvastuullisia toimituksia, joihin tulee Merus Powerilta energiatehokkuusosa, kuten esim. terästeollisuudessa

4:45 Asiakasreferenssit

6:40 Minkälaisella markkinalla operoitte: kehitysvaihe, kokoluokka ja kasvuvauhti?

  • Sähkövarastomarkkinan koko tutkimuslaitosten mukaan nyt 6,5 miljardia
  • markkina kasvaa 20 prosenttia vuodessa seuraavan 10 vuoden aikana
  • Sähkövarastomarkkina kasvaa 50 miljardin markkinaksi vuonna 2030 => 12-kertaistuu seuraavan 10 vuoden aikana.
  • Sähkölaatumarkkina kasvaa hyvää vauhtia 5-8 prosenttia vuodessa

8:25 Pääkilpailijat?

  • Keskeinen kilpailija on hollantilainen, Amsterdamissa listattu Alfen, joka on etabloitunut myös Suomeen => (Alfen B.V. => AMS:ALFEN)
  • Muita nimekkäitä kilpailijoita Tesla, ABB, Siemens Fluence
  • Pyritään haastamaan isommat toimijat sellaisessa kokoluokassa, jossa ollaan vahvoja
    => Erityisosaamista vaativat keskikokoiset alle 10 MEUR sähkövarastot

11:05 Strategia ja taloudelliset tavoitteet?

  • Liikevaihtotavoite 80 MEUR vuonna 2026.
  • sähkövarastomarkkina tulee kasvamaan voimakkaimmin osana uusiutuvan energian imua
  • tulokset pyritään tekemään kotimarkkinalla ja Euroopassa, jossa on yhtenäinen sääntely
  • Sähkönlaatumarkkinassa jakeluverkosto luo lisäarvoa asiakkaille, 59 maahan on myyty tuotteita
  • kokemus kansainvälisestä liiketoiminnasta pystytään hyödyntämään

13:40 Kannattavuus

  • Tähän asti kaikki raha on investoitu tuotekehitykseen ja tuotteisiin.
  • Tästä eteenpäin tullaan skaalaamaan myyntiä, valmistusta, jolloin kannattavuus tulee paranemaan
  • “keskimäärin 15 % tulee olemaan käyttökatetaso”

14:55 Miksi suunnittelette listautumista Helsingin pörssiin? ​

  • Markkina mihin mennään vaatii käyttöpääomaa sähkövarastojen toteutukseen.
  • Hankkeiden koko kasvaa, maksuehdot, kassavirta ei ole etupainotteista.
  • “Kasvu vaatii suurimman osan tästä pääomasta, jota ollaan hakemassa.”
  • Teknologian on oltava maailman parasta, ettei jouduta kilpailemaan hinnalla.
41 tykkäystä

Tuolta Merus Powerin youtube kanavalta löytyy hyviä videoita, joista ainakin itselleni aukesi paremmin mitä yhtiö konkreettisesti tekee.

Kaikenkaikkiaan kiinnostava & potentiaalinen yritys, jos tuotteet & palvelut ovat kilpailukykyisiä ja edessä on vahvasti orgaanisesti kasvava markkina niin varmasti Merus tulee siitä ottamaan oman siivunsa. Lisäksi tarjolla optionaalisuutta markkinan ollessa vielä nuori. Tässä maininta yhtiön sivuilla:

“Sähkövarastomarkkinoiden murros antaa Merus Powerille mahdollisuuden kasvaa ja vakiinnuttaa jalansijaa suomalaisen korkean teknologian toimijana. Yhtiön johdon näkemyksen mukaan markkina on nopeassa muutoksessa ja uusia potentiaalisia käyttökohteita Merus Powerin tuotteille ja ratkaisuille muodostuu jatkuvasti lisää. Yhtiön johto odottaa uusiutuvan energian yleistyvän globaalisti, sekä sähköverkossa että teollisuuslaitosten mikroverkoissa.”

Koronavuosi oli selkeästi välivuosi investointien jäätyessä hetkellisesti, mutta nyt lihava tilauskanta ja mainitut syyt listautumiselle viestivät että johto näkee ladun olevan taas auki kasvua varten. Toimari on lisäksi perustajaosakas ja toiminut pestissään vuodesta 2009. Tästä tuli ehkä hitusen Kalliokoski & Kamux vibat :smiley:

15 tykkäystä

Käsittääkseni tehoelektroniikassa kehitys tapahtuu lähinnä komponenttien materiaalien tasolla. Lisäksi tehoelektroniikka on jo aika vanha juttu ja käyttökohteet on tavallaan vakioituneita. Tällöin uusi teknologia on kaikkien valmistajien saatavilla. Pientä etumatkaa voi erilaisilla ratkaisuilla saada mutta imo mitään vallihautoja ei tuolla alalla r&d:llä rakenneta.

Tää meinaa sitä et yhtiön potentiaalin tutkimisessa kantsii keskittyy kaikkeen muuhun. Markkinan kehitys, myynti, kilpailu tietyissä käyttökohteissa jne.

3 tykkäystä

Tähän liittyen:

Suomessa ei taida olla mitään standardia, joka määrittelisi tarpeen Meruksen aktiivisuodattimelle. Esim Norjassa näitä vaatimuksia on, mutta niidenkin noudattaminen vaikuttaisi olevan tulkinnan varaista. Muutkin sähkönlaatuvaatimukset (jännitte, taajuus) näyttäisivät olevan aika heikolla tasolla vähän joka paikassa.

2 tykkäystä

Suomessa vaadittaviin sähkön laatutekijöihin voi tutustua Fingridin sivuilla. On totta, että nämä eivät ole yhtä tiukat kuin monissa muissa maissa.

Merus Powerin toimii tiettävästi suureksi osaksi kansainvälisesti, vaikka referenssit olivat haastattelussa suomalaisia ja toimari puhui aluksi kotipesän voittamisesta.

5 tykkäystä

Kuten tuolta Fingridin sivuilta näkee, niin sähkön laatu on määritelty omissaan standardeissaan

  • eurooppalainen standardi EN 50160:1999, joka on vahvistettu suomalaiseksi kansalliseksi standardiksi SFS-EN 50160: Yleisestä jakeluverkosta syötetyn sähkön jänniteominaisuudet.
  • Sähkömarkkinalain (588/2013) 97 §:n mukaan sähkön laatu on virheellinen, kun “sähkö ei laadultaan vastaa Suomessa noudatettavia standardeja”.

Toisaalta sähkön laadun ja laadun seurannan merkitys korostuu, kun uusiutuva energia tuo mukanaan nopeita tuotannonvaihteluita. Seurauksena voi olla huonolaatuinen sähkö, joka rikkoo herkkiä laitteita.

Tietyissä paikoissa sähkön laatu korostuu erityisesti kuten esim. sairaaloissa, teollisuudessa ja datakeskuksissa. Nämä olisi Merus Powerin kannalta niitä potentiaalisia asiakkaita.

Kilpailevia valmistajia tietysti on olemassa, mutta esimerkiksi sairaaloiden osalta löytyi jotain tietoa Merus Powerin asiakkaista. Tästä Merus Powerin esityksestä saa enemmän tietoa sähkön laadusta ja sen merkityksestä sairaalaympäristössä.

https://ssty.fi/sahkojaos/download/emc-seminaari04102016/MerusPower_sahkon_laatu_esitys20161004.pdf

Tämän nettijutun mukaan Isossa-Britanniassa Merus Power on hovihankkijana jo viidessä sairaalassa.

“Me tulimme sitten apuun ja aloitimme mittaamalla sähköverkon. Ratkaisuksi tuli kompakti ja hiljainen aktiivisuodatin, joka suodattaa sähköstä häiriöt pois lähes reaaliajassa”, kuvailee Tuomala. Brittien lisäksi myös kiinalaiset ovat kunnostautuneet sairaalarintamalla: Kiinassakin puolisentusinaa sairaalaa hyödyntää Meruksen “sähkönpuhdistuspalvelua”.

6 tykkäystä

Jos Merus keskittyy keskisuuriin/pienehköihin projekteihin, niin kantaverkon liitynnät ei ole keskeisin vaatimusten taso. Ylipäänsä Suomessa pohjana noudatetaan Entso-e koodeja ja SFS-EN50160, joka määrittää vähimmäislaadun jne.

Minulle nousee pari ydinkysymystä mieleen (en vielä tutustunut yrityksen esityksiin, luin ketjun pikaisesti läpi).

Mitä Merus tekee itse? Sähkövarastoja nostetaan paljon esille, mutta Merus vain toimittaa näitä projekteina ja saattaa lisätä jotakin omaa tekniikkaa sekaan? Mitä tekniikka? Akkumoduulit, kytkinlaitteistot, varaajat, automaatio jne jne tulee muualta todennäköisesti? Minkä verran jää “akkuvarastista” yhtiön viivan alle, jos paljon tekniikkaa ostetaan muualta?
Edit. On heillä ihan omia ratkaisujakin UPQ muodossa. Itse mietin lähinnä ihan isoja energiavarastoja, nämä ehkä kuitenkin enempi teollisuusratkaisuihin ja korkeintaan keskisuuriksi ratkaisuiksi tässä vaiheessa

Alfeniin olen törmännyt jo useasti alalla erilaisissa asioissa, mutta Merus ei ole ollut isommin esillä, miksi? Mitä tekevät jotta pääsevät paremmin haalimaan markkinoita. Ilmeisesti ovat aika pienessä kokoluokassa vielä, sillä ketjun ensimmäisen postauksen suojausasioissa ja loistehojen kompensointiratkaisuissakaan ei ole paljoa näkynyt tätä yritystä jos vertaa ABB, Siemens, Schnider, KKM, Arcteq, Energineering, UTU, Ensto…

Edit.

Ei se sinänsä laatuun vaikuta kun uusiutuvaa tulee, sillä liittymisehdot jne on silti voimassa ja esim. jokainen tuulivoimalaitos tulee suoritutua VJV-testeistä ja sitä mukaan täyttää laatustandardit ja liittymisehdot. Käytännössä sitten asia onkin oma hommansa, aika näyttää miten niissä ehdoissa pysytään. Mutta nämä asiat nyt tulee omissa mittakaavoissa, voidaan ajatella lähtevän käyttöpaikkatasolta ylöspäin ja siitä peilata missä kohtaa Merus astuu isommin tai eniten mukaan, tätä kautta myös punnitsisin potentiaalia skaalaamisessa. Kilpailua kyllä löytyy paljon.

16 tykkäystä

Tätä itekkin kelasin. Periaatteessa Merus ilmeisesti vaan kasaa kontin, jossa on invertterit, akut ja kojeistot. Tuohon kilpailuun on aika helppo lähteä mukaan.

Edit: Tää ei tosin tee keissistä vielä huonoa :man_shrugging:t2:
Edit2: Ja ehkä niitä pystyy myymään paremmalla katteella kun invertteri on omasta takaa

7 tykkäystä

Lisäsin editoimalla tuonne edelliseen vastaukseeni, mutta laitetaan näinkin. Eli tosiaan on heillä omaa laitteistotarjontaakin esim yhdistetty UPS ja Q-osuus, eli käytännössä energiavaraston (kuinkahan suuria ratkaisuja saatavilla?) ja laatukompensaattorin yhdistelmä. Se mitä tuo kaappi on syönyt on sitten tarina erikseen, suunnittelu jne on Merus ja komponentit jne sitten jotakin. Mutta tämä kyllä ihan oma rarkaisunsa, hyvä se.

Sinänsä nykyään olisi kyllä paljon markkinaa erilaisille ratkaisuille pitäen huomiossa laatuasiat, mutta miten sitä markkinaa sitten saa haalittua itselleen kaiken kilpailun keskellä on tässä ydinkysymys. Miksi heidän ratkaisu on paras tai parempi kuin muiden toimittajien ratkaisut.

9 tykkäystä

Jääkö tästä annista kaltaisilleni tuulipuvuille vain 200000? Tuon verran kaivetaan jo nyt kiinnostuneiden palstalaisten patjoista.

5 tykkäystä

Varmasti Meruksen sähkönlaatulaitteilla on paikkansa, mutta omasta mielestä vähän hankalaa keksiä miksi asiakkaiden kannattaisi ostaa ennemmin Meruksen aktiivisuodatin halvemman passiivisen suodattimen sijaan. Tai statcomi kondensaattoripariston sijaan. Uusiutuvan energian kohdalla esim puutteet loistehon tuotossa liittyvät käsittääkseni enemmänkin tämän hetken invertterien/konvertterien huonouteen.

Poislukien tietysti hyvin vaativat käyttökohteet. Ja toki näitä kohteita voi löytyä reippaasti firman kasvun jatkumiseen.

2 tykkäystä

Asiakkaat jotka nimenomaan haluavat sähkönlaadullisista syistä investoida, ovat varmaankin kiinnostuneita STATCOM-laitteistoista, sillä nämä soveltuvat paremmin esim. jännitteen hetkellisiin ja nopeisiin muutoksiin. Samoin myös asiakkaat, joiden verkkoympäristö on muuttuva luonteeltaan, eli mikäli loistehon kulutus ja tuotanto vaihtelee esim energian tuotannon tai kuormituksen mukaan. Enemmän kyllä näen, että laatukriteerit painavat merkittävästi näiden laitteistojen hankinnassa.

Uusiutuvan energian loistehohaasteet tulevat enemmän kuvioihin (Suomessa) isommissa kokonaisuuksissa, eli esimerkiksi vasta muussa kuin mikro/pientuotannossa. Suuri osa verkkoyhtiöistä ei vieläkään laskuta pientuottajia loistuotannosta-/kukutuksesta. Mikäli loisenergian ikkunat olisivat tiukemmat ja käytännössä laskutettaisiin, olisi markkina aika laaja 400V verkoissakin.

Loisten tuotto nykyään ei ole ongelma, pikemminkin homma on kääntynyt päälaelleen kymmenessä vuodessa ja loistehoa tuotetaan liikaa, mm. tuulivoimaloiden syöttökaapelit ovat isossa roolissa loistuotossa, etenkin kun nämä voimalat ei tuota pätötehoa (tällöin monet laitokset ei kykene kompensoimaan suunta/toiseen). Näillä STATCOM-laitteilla voidaan tämä asia hoitaa ja se onkin yksi markkina-alue näille. Samoin näen akustokokonaisuudet, jotka osallistuvat säätöön/reserviin, mutta esim. nuo Merus UPQ-laitteet on tarkoitettu erilaisiin sovelluksiin, joissa tarvitaan suojausta verkkomuutoksilta ja lyhyiltä keskeytyksiltä. Näille markkinasta tulisi löytää kriittisiä asiakkaita, joiden tuotanto, tai toiminta on riskialtis pienillekin muutoksille.

Menee turhan teknisiin piirteisiin, mutta kiteytettynä näille Meruksen laitteille on olemassa hyvin tarkoituksia, mutta miten markkinoilta löytyy sijaa kilpaillussa ympäristössä ja saadaanko mahdollisille asiakkaille myytyä näitä… jos tämän osaisi arvioida hyvin, niin osaisi varmaan lähteä/olla lähtemättä tähän keissiin mukaan.

13 tykkäystä

Sori, pakko tarttuu. :grin:

Saa olla kyllä pieni voimala pitkän 110kv+ kaapelin päässä jos ei puisto kykene kuluttamaan sen tuottamaa loistehoa. Tuottopuoli on tyypillisimmin ongelma koska myös muuntajat jeesaa kulutuksessa.

Tällä hetkellä statcomi on vain kallis korvike konkkaparistolle puistoissa. Paristot on tyypillisesti suht pieniä joten portaattomalle säädölle ei vielä ole ollut tarvetta.

Ja tuon säädön pystyisi myös hoitamaan paremmilla konverttereilla joten statcom on lähinnä vain ylimääräinen palikka

6 tykkäystä