Merus Power - Sähkön laatua, varastointia ja muuta

Tämä Merus Powerin toimarin haastattelu löytyikin yllättäen Merus Powerin Youtube-tililtä, eikä Inderesin tililtä.

(*): Äh, tämähän olikin tehty jo pari viikkoa sitten, ja löytyi kyllä Inderesinkin tililtä.

269749 osaketta vaihtoi nyt aamulla omistajaa hintaan 4,45€. OP-Suomi Pienyhtiöt -sijoitusrahastolla on ollut juuri saman verran osakkeita omistuksessaan, joten se lienee irtautunut.

Ahlstrom Invest B.V näkyy olleen kaupan toinen osapuoli.

5 tykkäystä

Merus Powerilta tuli mielenkiintoinen tiedote tehdystä kaupasta:
Merus Power toimittaa Oy Herrfors Ab:n käyttöön kaupankäyntialustan – tarjoaa välitöntä taloudellista hyötyä sähköyhtiölle - Merus Power Oyj (cision.com)

Eli softaa myydään asiakkaalle, jonka avulla asiakas pystyy optimoimaan akkujen ja sähkökattilan käyttöä paremman taloudellisen tuloksen saamiseksi. Kuulostaa ihan lupaavalta ja herää kysymys voisiko tällaisia tulla enemmänkin? Nythän sähkökattiloita ja akkuja taitaa hankkia useampikin sähköyhtiö.

Edit: @Pauli_Lohi näin vähän muistelinkin. Tämä oli enemmänkin sellainen odotteleva kysymys koskien tulevia yhtiöraportteja :slight_smile: Eli millaista liiketoimintaa tästä voisi syntyä (voluumi ja kate)?

Ja mielenkiintoisesti kotimaasta löytyy muitakin (suuriakin) yrityksiä, jotka pyrkivät tarjoamaan softaa osana rautatoimituksia sähkömarkkinoille. Tässä mielessä tuo asiakkaan kommentti “alan johtava asiantuntija” on hyvinkin mielenkiintoinen.

Odottelen siis mielenkiinnolla tulevia analyysejä :sunglasses:

9 tykkäystä

Periaatteessa tämä tieto oli tiedossa tai vähintään odotettavissa, sillä etäkäyttö- ja kaupankäyntialustan sisältymisestä kauppaan kerrottiin jo joulukuussa annetussa pörssitiedotteessa.

Kaupankäyntiä ja sähkövarastojen toimintaa optimoivat ratkaisut ovat tärkeä osa sähkövarastojen tehokasta operointia. Merus Powerin näkökulmasta on positiivista saada asiakkaita mukaan, koska se auttaa entisestään kehittämään näitä palveluita sekä tietenkin kattaa osan kiinteistä kustannuksista, joita tällaisten palvelujen kehittäminen ja ylläpito edellyttää. Tällaisten palveluiden tarjoaminen on myös kilpailukykytekijä, kun myydään sähkövarastoa - moni asiakas arvostaa, että saa kaupankäyntiteknologian ja asiantuntemuksen samalta toimittajalta kuin itse sähkövaraston.

16 tykkäystä

Jälleen otetaan ohjelmistoja käyttöön aikaisemmin tiedotetuissa asiakkuuksissa. Tämä kyseinen sähkövarasto myytiin kesäkuussa 2023.

Merus Power Oyj: Sallila Energia ottaa käyttöönsä Merus Powerin kaupankäyntipalvelun sähkövarastolleen | Kauppalehti

10 tykkäystä

Seligsonin johtama sijoitusyhtiö Ahlström Invest B.V. lisännyt omistustaan:

Omistusosuus nyt 13,63%.

7 tykkäystä

Vai pitänyt ennallaan ja tämä oli nyt se First Northia koskeva uusi tiedotevelvollisuus?

4 tykkäystä

Aivan, siitä näyttäisi olevankin kyse. Tosin omistusta on näköjään lisättykin:

4 tykkäystä

Taalerin akkuprojektin piti olla valmis huhtikuuhun 2024 mennessä, ainakin 8.2.2023 tiedotteen mukaan. Sen verran tulee alaa seurattua, että tiedän ettei se ole edelleenkään valmis, vaikka minulla ei olekaan minkäänlaista sisäpiirin tietoa. Fingrid julkaisee energiavarastokapasiteetin määrää eri reservimarkkinoilla ja viimeisimmässä päivityksessä 5.6.2024 ei ole energiavarastokapasiteetin määrä FCR-markkinoilla kasvanut verrattuna edelliseen päivitykseen, joka tehtiin joulukuussa.

Jokin viivästys on siis tullut ja asiakas missasi kevättulvakauden kovat markkinahinnat.

9 tykkäystä

Merus Powerille lähes 20 miljoonan euron sähkövarastotilaus sveitsiläiseltä Alpiqilta. Valkeakoskelle rakennettava sähkövarasto on kooltaan 30 MW/36 MWh.

Tilaus ei vaikuta Merus Powerin tämän vuoden tulosohjeistukseen eli ohjeistus pysyy ennallaan.

20 tykkäystä

Tässä viestini helmikuun 2024 puolivälissä. Nyt lisää 20 miljoonan deali. Eiköhän ala pikkuhiljaa näkymään yhtiön kurssissa. Hyvää juhannusta kaikille.

5 tykkäystä

Tässä on analyytikko Lohen tuoreet kommentit Merukseen liittyen. :slight_smile:

Taajuudensäätömarkkinoille osallistuminen on viime vuosina ollut yksi tärkeimmistä ajureista uusille sähkövarastoinvestoinneille. Fingrid ennustaa taajuudensäädön kysynnän kasvavan uusiutuvan energian voimakkaan kasvun myötä. Suomen suotuisat tuuliolosuhteet ja erilaisten uusiutuvaan energiaan liittyvien teollisten hankkeiden keskittyminen Suomeen voisivat johtaa tuuli- ja aurinkovoiman tuotannon moninkertaistumiseen vuosikymmenen loppuun mennessä.

10 tykkäystä

Julkisessa tiedotteessaan Fingrid ilmoittaa hankintamäärien nostosta. Näihin Merus Powerilla on tarjota palveluita sähköakkujen hankkijoille, joita siis lähinnä energiayhtiöt ja muut valtakunnan sähköverkkoon syöttävät sähköntuottajat ovat.

Tästä voi vetää johtopäätöksiä onko liikevaihtoennusteet kohdillaan Meruksella vai jopa alakanttiin…?

Noista kahdesta markkinasta akut eivät käytännössä osallistu mFRR alas kapasiteettimarkkinaan. Tuon markkinan kysynnän nosto hyödyttää lähinnä vesivoimaa ja tuulivoimaa sekä rajallista joukkoa muuta porukkaa.

Sen sijaan FCR-D alassäätömarkkinaan akut osallistuvat.

Akkuinvestointipäätöksiä on Suomessa julkaistu noin 350 MW edestä nykyisen markkinalla olevat kapasiteetin päälle. Tuon kun vielä tuplataan ja kun ne akut oikeasti valmistuvat, niin tiettyjen reservien hinnat romahtavat. Tässä on alan sisäinen kultaryntäys menossa, ja siitä hyötyvät eniten hakkukauppiaat. Merus tietty saattaa olla yksi näistä hakkukauppiaista.

2 tykkäystä

Täytyi nyt päivittää näkemystä osakkeesta asteen varovaisempaan suuntaan, pitkälti pohjautuen tuohon 19.6. annettuun ohjeistusta koskevaan tiedotteeseen, mutta myös toki kurssitason nousuun. Taaleri-projekti näyttäisi venyneen ja kustannuksia syntyneen odotettua enemmän, minkä seurauksena kuluvan vuoden tulos jää arviomme mukaan vähintäänkin heikoksi. Myös ohjeistukseen yltämiseen liittyy mielestämme pientä riskiä, jos toimitushaasteet jatkuvat, vaikka vahva sähkövarastojen tilauskanta toki itsessään mahdollistaa liikevaihdon kasvattamisen. Oletamme kannattavuushaasteiden jäävän väliaikaisiksi, mutta tuloskäänne kuitenkin viivästynee vähintään vuoteen 2025.

Tuoreimman päivityksen pääsee lukemaan täältä.

16 tykkäystä

Merus Power Oyj, yhtiötiedote, sisäpiiritieto, 8.7.2024 klo 15.00

Merus Power on saanut merkittävän kompensaattoritilauksen yhdeltä metalliteollisuuden johtavalta tuotantolaitosten järjestelmätoimittajalta. Kompensaattorien tehtävä on parantaa vihreän terästehtaan energiatehokkuutta ja ne toimitetaan eurooppalaiselle asiakkaalle vuoden 2025 aikana. Tyypillisesti Merus® STATCOM -järjestelmät maksavat tässä teholuokassa ja toimituslaajuudessa 4,5-6,5 miljoonaa euroa lopullisesta toimituslaajuudesta ja mahdollisesta laajennussopimuksesta riippuen.

Tämä on aika kova tilaus Meruksen liikevaihdossa. Ensi vuodesta tulee hyvä!

16 tykkäystä

Tässä on vielä Paulin kommentit liittyen tähän merkittävään tilaukseen. :slight_smile:

3 tykkäystä

Tilaus on yksi vaiheista. Toinen on sen toimittaminen tuloksellisesti. Tässähän näyttää nyt olevat tämän hetken ongelma. Onko yhtiön rekrytointi asiat kohdallaan?

1 tykkäys

Suurten projektien toimittaminen tuloksellisesti onkin yksi sijoitustarinan kannalta keskeisistä kysymyksistä Merus Powerin kohdalla - tosin mielestäni kysymys koskee pääasiassa sähkövarastoliiketoimintaa. Merus on toimittanut suuria sähkönlaatuprojekteja ennenkin metalliteollisuudelle, joten en näe tämän viimeisimmän tilauksen toimittamisen osalta tavanomaista suurempaa epävarmuutta.

Kesäkuussa pinnalle nousseet toimitushaasteet ovat liittyneet yhtiön ensimmäiseen n. 20 MEUR:n kokoluokassa olevaan sähkövarastoprojektiin Taaleri Energialle. Merus on harpannut sähkövarastoprojekteissa nopeasti aikasempaa suurempaan kokoluokkaan vuosien 2023-24 aikana, mikä voi luonnollisesti aiheuttaa uusia haasteita. Jo saman tyyppisten ja kokoisten projektien toistaminen voisi itsessään auttaa toimitustehokkuuden parantamiseen. Yhtiö on kyllä rekrytoinut merkittävästi tekijöitä viime vuosina ja ottanut uudet paremmat ja suuremmat tilat käyttöön. En ole erityisesti kuullut, että olisi ollut merkittäviä haasteita rekryjen löytämisessä.

16 tykkäystä