Merus Power - Sähkön laatua, varastointia ja muuta

Arbitraasi Day ahead -markkinalla tuskin tulee olemaan kovin suuri tekijä akkujen ansaintalogiikassa. Sen sijaan erilaisille reservimarkkinoille osallistuminen tulee olemaan, ja sitä on laskettu toteutuneilla hinnoilla auki täällä:

Reservien hinnat ja hankintamäärät ovat kasvaneet ja kasvamassa merkittävästi, mitä on esitetty esimerkiksi täällä slidelta 66 eteenpäin:

Lisäksi toimija voi paikata akulla omaa tasettaan, minkä arvo ehkä osittain lasketaan jo säätösähkön arvossa, mutta omalla assetilla voi olla riskinhallintamielessä lisäarvoa.

2 tykkäystä

Yritän vastata tuohon pohdintasi tekniseen puoleen vaikka en olekaan akkujen asiantuntija. Olen kyllä ollut näiden kanssa tekemisissä ja keskustellut aiheesta asiantuntijoiden kanssa sekä lukenut syvempiä luottamuksellisia materiaaleja aiheesta sekä ollut osana määrittämässä sitä paketin kokoa ja hintaa.

Lyhyesti kysymys on mitoituksesta haluttuun toimintaan. Jos ei ole tiedossa mikä on akun aiottu käyttö on käytännössä mahdoton sanoa kuinka monta sykliä akusta saadaan irti. Kysymys on pitkälti millaisia virtoja akusta otetaan ulos ja miten pitkiä nuo lataus-purku syklit ovat sekä miten syvälle akkua puretaan. Näissä Litium pohjaisissa akuissa käytettävä range on välillä 80% - 20% nimellisestä kapasiteetista (jos haluat mennä nollasta täyteen saatavat syklit toki vähenevät jyrkästi, siksi käytettävä alue on tyypillisesti tuo edellä mainittu). Ja akkukemialla on tähän kaikkeen ihan oleellinen vaikutus (ml. akkukennojen hinta).

Oma kokemus on kohteista, joissa pyritään käyttämään koko tuota käytössä olevaa aluetta ja ulosotettavat virrat ovat melko suuria, eli ymmärtääkseni melko akun elinikää lyhentävää käyttöä. Silti näissä puhutaan tyypillisesti 7,5-10v laskennallisesta eliniästä (jolloin siis alkuperäisestä kapasiteetista pitäisi olla vielä suurin osa käytettävissä esimerkiksi vaikka 85% ja syklejä tulee vuodessa siis >1000). Eli ei se akku vielä tuossakaan pisteessä siis kuollut ole, mutta voi olla sen verran paljon heikentynyt että akku halutaan siitä huolimatta vaihtaa. Niin ja tuo haettu syklien määrä toki vaikuttaa akun hintaan.

Epäilen siis että tuo vahvasti yksinkertaistettu laskelmasi on aika pahasti pielessä lähtien ihan akkujen hinnasta (uskoisin näissä käytettävän siis Li-ion akkuja, joiden hinta pakettina taitaa olla alle 200€/kWh (itsellä kokemus LifePo kemian akuista). Mutta eihän akut yksinään toimi, vaan tuo Meruksen ilmoittama hinta sisältää tarvittavat taajuusmuuttajat sekä akkukennojen jäähdytystä että suojauksia (uskoisin ettei tuon kokoisia paketteja jätetä thermal runaway riskien armoille, eli ei sitä koko pakettia haluta ihan helpolla käräyttää vaikka johonkin kennoon tulisikin vika).

Itse kyllä uskon että tuolle hintaarbitaasille on saatavissa hyvinkin järkevää käyttöä ja sillä voi noille akuille ihan oikeasti rakentaa liiketoimintaa. Esimerkiksi tuulivoimallehan näkyvyys on kaksi vuorokautta hyvin suurella luotettavuudella ilmatieteenlaitoksen palvelun kautta ja pidemmällekin saadaan jonkinlaista ennustetta (10 päivää käytännön maksimi). Toki vuodenkin sisällä on hyvin ennakoitavaa arbitraasi mahdollisuutta, toki sitten akut kannattaisi virittää tuota käyttöä varten.

Ehkä oleellisin oivallettava asia on että akulla voi osallistua useampaan markkinaan samanaikaisesti. Eli voit tehdä samaan aikaan hinta arbitraasia osalla kapasiteetista ja osallistua eri taajuussäätö markkinoille osalla kapasiteetista.

Edit: väsyneenä yksikkö aivopieru, eli piti olla €/kWh eikä €/Mwh :tired_face:

10 tykkäystä

Jes, hyvä. Tuossa on enemmän teknistä informaatiota kuin mitä olen työelämässä keneltäkään saanut. Eli mitä tuosta opin uutena, niin tosiaan investoinnin hinnasta itse asiassa yllättävän pieni osa on itse akku ja että siellä on infran lisäksi taajuusmuuttajia, jäähdytysjärjestelmää ja suojauksia. Onko mitään käsitystä siitä, kuinka usein näitä pitää uusia? Nimittäin jos sen ~10 vuoden kuluttua pitää uusia pelkkä akku tuolla 200k€/MWh hinnalla (tai siis oletettavasti halvemmalla siinä vaiheessa kun tekniikka kehittyy), ja kaikki muu kestää kauemmin, niin sehän on jo valtavan iso plussa.

Toinen asia on tosiaan tuo syklikestävyys, eli ymmärsinkö oikein että akku voi kestää jopa useita tuhansia lataussyklejä enemmän kuin mitä itse arvelin, riippuen miten sitä käytetään. Olen kyllä tästä asiasta paremmin perillä olevilta saanut jonkinlaista tietoa ja yleinen näkemys tuntuu olevan, että syklien määrät kyllä halutaan pitää alhaisina ja akkujen elinikää suojella.

Markkinaihmisenä arvelen, että spot-hintojen volatiliteetti jonkin verran kasvaa tulevaisuudessa, mutta ei kuitenkaan räjähdä hallitsemattomaksi. Eli akkujen kannattavuuden esiintulo hinta-arbitraasikäyttössä pitää tulla ensisijaisesti investointihinnan putoamisesta, syklikestävyydestä tai/ja muista rinnakaisista tulolähteistä. Markkinoiden muutoksesta tulee vain pientä myötätuulta. Toki pieniä puroja voi olla siellä ja täällä ja kaikki yhdessä voi tuoda sen kannattavuuden lopulta riittäväksi.

Jonkinlaisena lyhyenä yhteenvetona voisi todeta, että koko sähköjärjestelmän vakauden ja aidon vihreän siirtymän kannalta olisi ikään kuin lottovoitto jos akut tulisivat kannattaviksi ihan simppeliin spot-markkinan hinta-arbitraasikäyttöön. Reservimarkkinat täyttyy aika nopeasti, mutta spot-markkina on niin paksu että sinne mahtuisi jopa tuhansia megawatteja akkukapasiteettia ihan hyvin. Sieltähän sitä sähköntuotantopotentiaalia voisi tulla valtavasti niinä aikoina kun ei tuule tai paista.

En tiedä mitään akkua joka tällä hetkellä tekisi jotain muuta kuin osallistuisi reservimarkkinoille tai toimisi paikallisena varavirtalähteenä vikatilanteita varten. Ehkä jossain vaiheessa on toisin, toivotaan näin.

2 tykkäystä

@Tomi_Valkeajarvi ja @Pauli_Lohi juttelivat yhtiöstä ja sen uudesta tilauksesta. Mukava ja hyvä video, rento meno. :slight_smile:

Merus Power tiedotti solmineensa merkittävän kokoisen sähkövarastotilauksen toimittamisesta Lappeenrantaan. Yhtiön osuus tilauksesta on noin 15 MEUR, joka on yhtiön kokoluokka huomioiden (2023 liikevaihto 29 MEUR) merkittävä ja antaa hyvät lähtökohdat tähän vuoteen. Analyytikko Pauli Lohi kommentoi tuoretta tilausta ja lähtökohtia tähän vuoteen.

Aiheet:

00:00 Merkittävä sähkövarastotilaus Lappeenrantaan
01:20 Hyvistä lähtökohdista tähän vuoteen
03:07 Sähkövarastoliiketoiminnan kannattavuuden pitäisi parantua

4 tykkäystä

@Pauli_Lohi Kuten tuossa videolla jo sanoitkin, Merus power ei raportoi erikseen sähkövarastoliiketoiminnan lukuja. Voisiko yritysjohdolta kysyä tähän muutosta, kun yrityksessä on kuitenkin 2 selkeää ja varsin erilaisen profiilin omaavaa liiketoimintoa?

Oma veikkaus: Liiketoiminta on vielä vuositasolla yksittäisiä projekteja, jolloin liiketoiminnan luvuista näkisi suoraan yksittäisten projektien kannattavuuksia yms. Vaikeita keskusteluita niistä maksaneiden asiakkaiden, saati tulevien projektien neuvotteluiden kannalta.

6 tykkäystä

Juu ei näillä volyymeillä eritellä liiketoiminnoittain. Voisi jopa vaikuttaa huonontavasti kaupan käyntiin tälläinen julkisuus

Samoilla linjoilla tosiaan edellisten kommentoijien kanssa, että toistaiseksi segmenttikohtainen raportointi ei ole vielä tarkoituksenmukaista. Yhtiön kasvaessa todennäköisesti raportointi tarkentunee ajan myötä. Ensimmäinen askel voisi olla liikevaihtolukujen avaaminen segmenttikohtaisesti. Projektitiedotteissa mainittavista liikevaihtoarvioista saa jo melko hyvän käsityksen liiketoiminnan jakaumasta.

4 tykkäystä

Tämä Merus Powerin toimarin haastattelu löytyikin yllättäen Merus Powerin Youtube-tililtä, eikä Inderesin tililtä.

(*): Äh, tämähän olikin tehty jo pari viikkoa sitten, ja löytyi kyllä Inderesinkin tililtä.

269749 osaketta vaihtoi nyt aamulla omistajaa hintaan 4,45€. OP-Suomi Pienyhtiöt -sijoitusrahastolla on ollut juuri saman verran osakkeita omistuksessaan, joten se lienee irtautunut.

Ahlstrom Invest B.V näkyy olleen kaupan toinen osapuoli.

5 tykkäystä

Merus Powerilta tuli mielenkiintoinen tiedote tehdystä kaupasta:
Merus Power toimittaa Oy Herrfors Ab:n käyttöön kaupankäyntialustan – tarjoaa välitöntä taloudellista hyötyä sähköyhtiölle - Merus Power Oyj (cision.com)

Eli softaa myydään asiakkaalle, jonka avulla asiakas pystyy optimoimaan akkujen ja sähkökattilan käyttöä paremman taloudellisen tuloksen saamiseksi. Kuulostaa ihan lupaavalta ja herää kysymys voisiko tällaisia tulla enemmänkin? Nythän sähkökattiloita ja akkuja taitaa hankkia useampikin sähköyhtiö.

Edit: @Pauli_Lohi näin vähän muistelinkin. Tämä oli enemmänkin sellainen odotteleva kysymys koskien tulevia yhtiöraportteja :slight_smile: Eli millaista liiketoimintaa tästä voisi syntyä (voluumi ja kate)?

Ja mielenkiintoisesti kotimaasta löytyy muitakin (suuriakin) yrityksiä, jotka pyrkivät tarjoamaan softaa osana rautatoimituksia sähkömarkkinoille. Tässä mielessä tuo asiakkaan kommentti “alan johtava asiantuntija” on hyvinkin mielenkiintoinen.

Odottelen siis mielenkiinnolla tulevia analyysejä :sunglasses:

9 tykkäystä

Periaatteessa tämä tieto oli tiedossa tai vähintään odotettavissa, sillä etäkäyttö- ja kaupankäyntialustan sisältymisestä kauppaan kerrottiin jo joulukuussa annetussa pörssitiedotteessa.

Kaupankäyntiä ja sähkövarastojen toimintaa optimoivat ratkaisut ovat tärkeä osa sähkövarastojen tehokasta operointia. Merus Powerin näkökulmasta on positiivista saada asiakkaita mukaan, koska se auttaa entisestään kehittämään näitä palveluita sekä tietenkin kattaa osan kiinteistä kustannuksista, joita tällaisten palvelujen kehittäminen ja ylläpito edellyttää. Tällaisten palveluiden tarjoaminen on myös kilpailukykytekijä, kun myydään sähkövarastoa - moni asiakas arvostaa, että saa kaupankäyntiteknologian ja asiantuntemuksen samalta toimittajalta kuin itse sähkövaraston.

16 tykkäystä

Jälleen otetaan ohjelmistoja käyttöön aikaisemmin tiedotetuissa asiakkuuksissa. Tämä kyseinen sähkövarasto myytiin kesäkuussa 2023.

Merus Power Oyj: Sallila Energia ottaa käyttöönsä Merus Powerin kaupankäyntipalvelun sähkövarastolleen | Kauppalehti

10 tykkäystä

Seligsonin johtama sijoitusyhtiö Ahlström Invest B.V. lisännyt omistustaan:

Omistusosuus nyt 13,63%.

7 tykkäystä

Vai pitänyt ennallaan ja tämä oli nyt se First Northia koskeva uusi tiedotevelvollisuus?

4 tykkäystä

Aivan, siitä näyttäisi olevankin kyse. Tosin omistusta on näköjään lisättykin:

4 tykkäystä

Taalerin akkuprojektin piti olla valmis huhtikuuhun 2024 mennessä, ainakin 8.2.2023 tiedotteen mukaan. Sen verran tulee alaa seurattua, että tiedän ettei se ole edelleenkään valmis, vaikka minulla ei olekaan minkäänlaista sisäpiirin tietoa. Fingrid julkaisee energiavarastokapasiteetin määrää eri reservimarkkinoilla ja viimeisimmässä päivityksessä 5.6.2024 ei ole energiavarastokapasiteetin määrä FCR-markkinoilla kasvanut verrattuna edelliseen päivitykseen, joka tehtiin joulukuussa.

Jokin viivästys on siis tullut ja asiakas missasi kevättulvakauden kovat markkinahinnat.

8 tykkäystä

Merus Powerille lähes 20 miljoonan euron sähkövarastotilaus sveitsiläiseltä Alpiqilta. Valkeakoskelle rakennettava sähkövarasto on kooltaan 30 MW/36 MWh.

Tilaus ei vaikuta Merus Powerin tämän vuoden tulosohjeistukseen eli ohjeistus pysyy ennallaan.

19 tykkäystä

Tässä viestini helmikuun 2024 puolivälissä. Nyt lisää 20 miljoonan deali. Eiköhän ala pikkuhiljaa näkymään yhtiön kurssissa. Hyvää juhannusta kaikille.

5 tykkäystä