Metsään sijoittaminen

Puun kysyntä on todella hyvää, vaikka suhdannekäänne vasta alussa. Hinnat nousseet koko alkuvuoden. Taas tulee hyvä vuosi metsänomistajalla, niin kuin varmasti 5 seuraavaakin vuotta nykysetupilla.

4 tykkäystä

Havutukin hinta ollut jo pari vuotta korkealla,nyt koivutukin hinta noussut 100% ja kuitu-energiapuun hinta 50-80%.Perimmäisenä syynä Venäjän hyökkäyssota ja sen seurannaiset.
Metsätilojen hintataso ennallaan tai jopa vähän laskenut.Rahastot ja instituutiot lähes poistuneet markkinoilta.Taustalla lainojen korkeat korot

4 tykkäystä

Olin varma viime keväänä, että sain tehtyä kaikkien aikojen kaupan myytyäni tukkileimikon 73 euron kuutiohintaan (MäTu ja KuTu sama hinta). Paikkana Kainuun länsireuna. Nyt on jo päällä tunne, että taisin hätäillä. Esimerkiksi Sahateollisuus Ry:n pj Matti Kylävainio ennusti vähän aikaa sitten, että varsinaiset kultaiset vuodet metsänomistajille ovat vasta aluillaan. Se on vahvaa puhetta, kun huomioi sen mistä organisaatiosta ennustus tuli.

Hankintahinnatkin ovat sillä tasolla (eli kuitupuu täälläkin reilusti yli 40 euroa/ kiinto), että täytynee muutaman vuoden tauon jälkeen itsekin repäistä Echo käyntiin syksymmällä ja sahata muutama kymmenen mottia ihan urheilumielessä. Pääsee jopa pienille tuntipalkoille.

12 tykkäystä

Itse myin viime syksynä Pirkanmaalla leimikon KUT/MÄT 72e/m3.Kuvittelin että hinta hyvä,kun rakentaminen jäissä ja sahoillakin seisokkeja.Ilmeisesti hätäilin,tosin näin kirjanpainajatuhojen ja myrskyjen aikaan paremmin nukkuu kun etenkin vanha kuusikko lyöty lattiaan.
Hankintahakkuita olen tehnyt vuosittain,tuommoiset 50-100m3 on hyvä kuntoilusavotta.Pelkästään karsittua energiarankaa.Logistisesti helppoa,kaikki puulajit samaan läjään,minilatva 4cm,pituudet 2,7-3,3m.Tienvarressa sitten pinomittaus,kiintomotin hinta viime kesänä 46e
Tänä talvena tarkoitus tehdä nuoren metsän,taimikon raivausta,mutta lunta liikaa(yli 30cm).Kuitenkin jos huomenna aurinkoista kevätkeliä,tempaisen Huskin tulille ja päristellään ryteikköä nurin

12 tykkäystä

Olen mukana yhteismetsässä, jossa tukkipuun keskimääräinen myyntihinta oli vuonna 2022 74,63 E per motti. Tuossa on mukana mänty/kuusi/koivu sekä päätehakkuista että harvennushakkuista. Mielestäni ovat saaneet kovaa hintaa. Suuri vuosittain noin 6000-7000 motin voluumi auttanee saamaan hyvää hintaa. Vuoden 2023 hinnan odotan olevan samaa tasoa, vuosikertomus ei ole vielä tullut. Sijainti Etelä-Suomi.

3 tykkäystä

Oli kyllä korkea keskihinta tukille, jos harvennushakkuiden osuus vähäistä suurempi.

Varmasti ajomatkat lyhyitä ja pääsivät hakemaan k-a:lla täysyhdistelmällä.

2 tykkäystä

Harvennushakkuita oli hehtaareissa enemmän kuin päätehakkuita, joten uskon tukeista noin 15-25% tulleen harvannuksista. Tarkkaan tätä ei näe vuosikertomuksesta. Puut meni pääosin UPM:lle.

1 tykkäys

Puukauppa käy kuumana, taas uusi indikaatio. Sitten kun suhdanne kääntyy todenteolla, niin puun hinta raketoinee. Alkuvuonna kuitenkin lähes kaikilla tuotantolaitoksilla ollut seisokkeja, mutta silti näyttää olevan pulaa puusta.

9 tykkäystä

Tuorein Metsälehti: “Puupulan ennakoidaan kasvavan. Eu ajaa metsien hiilivarastojen kasvattamista ja haluaa samalla turvata luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen…” Puupulaa ennustetaan useammalta taholta. Nytkin puunhinnat mukavassa nousussa (vaikka matalapainetta eletään). Ja jos korot saadaan laskuun ja rakentaminen taas nk. tulille voi olla melkoinen ralli luvassa. Em. Metsälehden mukaan myös rahastot tms. muut maanostajat ovat taas virkistyneet pienen tauon jälkeen, joten tiloista luopujatkin saanevat kelpo korvauksen myynnilleen.

8 tykkäystä

Vaikuttaa hintaan täälläkin yhä nostavasti, kun puupulaa ei ainakaan Ruotsin tuonnilla voi paikkailla.

4 tykkäystä

Metsän osto kiinnostaisi, pienkalustoakin on työn tekoon. Sopivan hintaista metsää ei nyt ole löydettävissä. Pääsen kuitenkin polttopuusavottaan kun saan harventaa parin tutun metsistä koivua maksutta. Hyvää kuntoilua, saap polttopuuta ja voi harjoitella työtekniikoita. Viime talvena oli käytössä ikivanha ockelbo-moottorikelkka jonka sain sukulaiselta käyttöön. Ehkä joskus oma metsä löytyy. On käyny mielessä että ois kaikkien metsästä haaveilevien hyvä kokeilla ensin mimmosia mettätyöt on. Kyl on paita märkä ja ruoka maistuu!

20 tykkäystä

Viesti yhdistettiin ketjuun: Sellulove eli Stora, UPM, Metsä jne

Tuli oltua äskettäin autoreissulla Itävallassa ja Tsekeissä. Ötökkäongelma on oikeasti todella paha siellä päin. Isoja aukkoja kuusikoissa siellä täällä ja kelottuneita metsikköjä ihan joka paikassa. Ei ollut ihan samanlaista noin kymmenisen vuotta sitten, kun tuli viimeksi ajeltua siellä päin

5 tykkäystä

Tilanne todella hankala noilla seuduilla + tietyt Saksan alueet. Perinteisesti eivät ole juuri avohakkuita harjoittaneet, mutta nyt on jopa satojen hehtaarien avohakkuuaukkoja. Ja niitä satoja ellei tuhansia.

On ennustettu, että kuusimetsät ovat katoavaista perinnettä tuollapäin ja metsät uudistetaan eri lajeille. Niin surullista kuin se onkin, niin tämäkin kehityskulku pitää huolen, ettei puun hinta Suomessa ainakaan laske, kun pohjolan osuus havupuiden sahaliiketoiminnassa vahvistuu tulevaisuudessa. Aikaa toki kuluu tähän kehitykseen kauan.

Samaa on toki jo etelä-Suomessakin pienemmässä mittakaavassa. Ehkä ei enää kannata uudistaa pelkälle kuuselle vaan sekametsäksi, joka kestää näitä vihulaisia paremmin.

7 tykkäystä

Metsään sijoittajille paras tietopaikka noviisille on metsälehti palstoinensa.

3 tykkäystä

Metsälehti on ihan hyvä tietolähde, mutta vähän yksisilmäinen. Varsinkin se keskustelupalsta. Metsätalous kuitenkin kytkeytyy muuhun talouselämään ja tämä näkökulma on siellä minusta vähän hukassa välillä. Tarvitaan laajaa näkökulmaa sisältäen metsäomistajien, metsäteollisuuden ja asiakkaiden ajatukset. Metsälehdestä paistaa usein vain tuo ensimmäinen, mutta sitä varten se kai on olemassa. En suosittele ainoaksi tiedonlähteeksi.

3 tykkäystä

Juu, ymmärrän näkemyksesi aivan täysin. Kuitenkin ; sieltä on hyvä alkaa ja on tietoakin kun vain osaa suodattaa kuten tällakin palstalla.

2 tykkäystä

Vuonna 2023 tuon saman Yhteismetsän keskimääräinen tukkipuun myyntihinta oli 79,71 E per motti. Mukana kaikki tukkipuu, mutta yli 95% oli havutukkia. Hakkuualasta noin puolet oli päätehakkuita ja puolet harvennuksia. Vuonna 2024 mennee 80 euroa kirkkaasti rikki tukkipuun keskikuutiohintana enkä seuraavan 3-5 vuoden aikana näe menon muuttuvan.

8 tykkäystä

Mielenkiintoisia lukuja:

Lainaus1: “Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat tammi–toukokuussa puuta yksityismetsistä 15,8 miljoonaa kuutiota. Määrä on 9 prosenttia vähemmän kuin edellisen vuoden vastaavana aikana.”

Lainaus2: “Kantohinnat olivat toukokuussa korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten. Edellisen vuoden toukokuuhun verrattuna havutukkien kantohinnat olivat 5 prosenttia ja koivutukin 14 prosenttia korkeammalla. Kuitupuiden kantohinnat olivat 11–13 prosenttia korkeammat.”

Eli kysyntä oli pienempi kuin viime vuonna, mutta hinnat kovassa nousussa. Mitäköhän tapahtuu, kun metsäteollisuuden suhdannekäänne alkaa kunnolla tuntua? → Hinnat raketoi, ellei tuotantokapasiteettia suljeta.

5 tykkäystä

Ruotsissa puun hinnat nousee myös yhä vaan:

Nousupainetta myös Suomessa:

4 tykkäystä