Mihin et sijoittaisi?

En löytänyt ketjua tähän aiheeseen liittyen, joten kokeillaan luoda uusi ketju.

Mitkä ovat sellaisia yrityksiä tai toimialoja mihin et sijoittaisi? Tarkoituksena ei ole katsoa liikaa juuri tämän päivän kurssia vaan hieman isommassa kuvassa asioita. Syy voi olla moraalinen, omat huonot kokemukset firmasta tai ala joka on menossa heikompaan suuntaan tms. Tämä sivuaa hieman sijoitussuunnitelmaa, mutta tässä katsotaan vain mitä vältetään/pois suljetaan.

Aloitan laittamalla muutamia:

Turkisbisnes/Saga Furs: En voi sijoittaa tähän elänoikeuksien takia. Toinen syy on se, että ala on laajasti vihattu. Mielestäni on riskiä, että turkisalaa tullaan säätelemään enemmän. Valitsen mielummin muita aloja.

Öljybisnes: Tähän suhtaudun niin, että Nestettä en näe niin pahana kuin ulkolaisia toimijoita. Neste kuitenkin panostaa uusiutuviin, joten sille hyväksyntä, mutta alalle muuten punaista valoa.

Moottoriurheilu: Duell menee tähän kategoriaan. En oikein pidä moottoriurheilusta. Yhtenä syynä on ilmastonmuutos. Tämä ei ole jyrkkä ei, mutta silti vältän ja löydän muita kivempia itselle.

Ostoskeskukset: Tähän kategoriaan menee esim. Stockmann ja Citycon. Isossa kuvassa näen, että asioita siirtyy enemmän nettiin ja ostoskeskuksien tilanne heikkenee. Mielestäni ostoskeskuksia on jo liikaa ja kestää kauan että ne panostukset saadaan kuitattua. Voin olla asiassa väärässä, mutta ei se haittaa kun laitan betsit muualle. Ei myöskään jyrkkä ei, jos saisi ihan liian halvalla. Kuitenkin vältän alaa.

Kryptot: Ei perustu mihinkään oikeaan, joten en lähde spekuloimaan löytyykö joku joka ostaisi kalliimmalla.

Edit:

Korkorahastot: Olen saanut näpeilleni muutaman kerran ja jatkossa jätän nämä väliin.

28 tykkäystä

Turhaan energiaa kuluttaviin esim Harvia. Voiko turhempaa olla? Juurikin ilmaston takia.

21 tykkäystä

Kiinalaisiin tai venäläisiin yhtiöihin

44 tykkäystä

Itseasiassa venäläiset osakkeet oli itsellänikin pois suljettuna eettisistä syistä, joten turskalta vältyttiin siinä kohtaa.

4 tykkäystä

Kaikki lentoyhtiöt jätän välistä. Ala on tunnettu kireästä kilpailusta, huonosta kannattavuudesta ja ilmastotavoitteiden aiheuttamista päänvaivoista. Tähän päälle vielä kuluttajien huononeva ostovoima ym. uudemmat vastatuulet.

40 tykkäystä

Twitter, Facebook(meta).
Syövät aikaa.
En käytä koska ei ole ylimääräistä aikaa, enkä tarvi muutenkaan moisia palveluita.

11 tykkäystä

Yksittäiset osakkeet ei oo mun juttu, pois lukien BRK. Ja sekin on enempi kyllä rahasto.

Sektorirahastot, hedgerahastot yms. ei kiinnosta. Esim. ESG, ei kiitos, lypsetty loppuun.

Kryptot ei enää kiinnosta, hype meni, nyt vaan toivotaan toivotaan.

Korjausvelkaiset korkean vuokratuoton sijoitusasunnot. Ei sovi strategiaan.

Näistä poikkeukset tähän asti (koska kukaan ei oo täydellinen):

  • Alibaba, turskaa lunastettaessa noin 20-25%
  • Euroopan pankkisektori -ETF, voittoa lunastettaessa noin 50%
  • S&P Energy -ETF, voitto lunastettaessa noin 50%
  • BTC, ETH yms. yksisarviskolikot, voittoa lunastettaessa noin 100%.
  • Prosentit hatusta, suuruusluokat ok.

Kaikki poikkeukset on siis hävitetty ja melkolailla world/USA/europe -indekseillä mennään (+BRK-B tietty). Hirveällä munkilla jäin noissa hyvin voitolle ja siirsin rahat SPP Globaaliin… joka ei sitten olekaan tuottanut mitään…

Taantuviin tai tappiollisiin toimialoihin:
Lentoyhtiöihin, “Likaiseen” Öljysektoriin. (Yrityksiin joilla ei tunnu olevan paikkaa öljyttömässä maailmassa) tai tupakka/alkoholi

Suuren maariskin yrityksiin:
Tällähetkellä nimellisesti Kiinaan keskittyneet yritykset, kun Venäjä-riskiä ei juuri tarvitse pelätä.

Näin ainakin pääpiirteittäin välttää pahimmat yöunien menetykset, kun ei tarvitse pelätä Yritysten kansallistamisia tai megatrendejä vastaan asettumista. Tämän lisäksi kun valitsee salkkuun matalilla kertoimilla löytyviä laatuosakkeita, niin unenlaatu paranee huomattavasti.

10 tykkäystä
  • Kaikki Eurooppa + USA ulkopuolinen osakemarkkina.
  • Kaikki päihteet (tupakka, alkoholi & kannabis)
    -Kaikki cryptovaluutat ja niihin liittyvät yritykset
4 tykkäystä
  • lentoliikenne
  • päihteet
  • uhkapelit
  • sosiaalinen media

Kaikki nämä eettisistä syistä.

14 tykkäystä

Pörsseihin jotka toimii kommunistisen hallinnon alla kuten Venäjä, Kiina ja Vietnam.

Helsingin pörssistä ensimmäisenä tulee mieleen Kamux koska en esimerkiksi usko Saksan siiven saavuttavan koskaan riittävää kannattavuutta eli pääomia allokoidaan väärään osoitteeseen. Tämän nostan siksi että näkemys vaikuttaa poikkeavan konsensuksesta :slightly_smiling_face:

14 tykkäystä

Kalliit yhdistelmärahastot, mitkä taitavat olla Suomessa vielä toistaiseksi niitä kaikista suosituimpia.

18 tykkäystä

Mun piti myös kysyä tästä aiheesta, lähinnä eettis-moraalisesta vinkkelistä, mutta täällä ehdittiinkin jo avata aiheesta ketju, ja hyvä niin.

Kysyisin vielä, että onko joillekin yritys vain yritys ja raha vain rahaa, eikä etiikalla ole mitään tekemistä minkään kanssa? Ihan mielenkiinnosta kysyn, en tuomitse.

Itellä bannissa kaikki Tottendot, Pörriäiset ym. yritykset, jotka tekevät bisnestä mummoilla sekä yksityiset terveysasemat, jotka kynivät vakuutusyhtiöt, työterveyden kautta firmoja jne. Mua oksettaa tuollaiset riistäjät. Vartin aika lekurille satasen ja hoivakodeissa kaikki on vedetty minimiin, että voittavat kilpailutukset.

Uutisissahan on viime aikoina kerrottu, että tottendot ja muut ovat purkaneet soppareita nyt kannattamattomina. Nautin tästä. Samoin Tukholman pörssissä Tottendon alamäkin jatkuu ja jatkuu ja jatkuu.

Työskentelen itse hoitsuna, ja kokemusta on sekä kunnalliselta, että yksityiseltä. Erot tulevat seuraavasta lauseesta: Kuntien tehtävä on pitää huolta kuntalaisistaan, kun taas yrityksen tehtävä on tuottaa voittoa.

13 tykkäystä

Pyrin usein vältelemään aihetta eettisyys, oli puhe sitten sijoittamisesta, kulutustuotteista tai vaikka futiksen mm-kisoista.

Jos eettisten syiden takia koittaisi elää niin suurin osa vaatteista lentäisi roskiin, kulkisin aina vain paljain jaloin, en käyttäisi maksukortteja tai käteistä, keräisin itse omat suuhun pantavani ja vaikka mitä muuta.

Kun aletaan tarkastelemaan tuotteiden valmistusketjuja hieman pintaa syvemmältä niin liian monessa käytetään edelleen esim. Lapsityövoimaa, alipalkattuja ihmisiä, ihmisarvoa rikotaan muuten, vihreistä arvoista ei tietoakaan yms. Ei tietenkään suoraan yrityksen toimesta, mutta alihankkijoiden ja muiden tuoteketjussa olevien puolesta.

Uhkapelaamiseen voi jäädä koukkuun ja menettää rahansa, mutta niin voi myös shoppailuun. Tupakka tappaa, mutta niin myös päästöt.

Itse en sijoita Euroopan ja pohjois-amerikan ulkopuolelle. Syy liittyy hyvin vahvasti yllä olevaan.

7 tykkäystä

Tenbaggereihin. Olen onnistunut välttämään.

116 tykkäystä

-Kivijalkapankkien korkeakuluiset rahastot, yäk. Ylipäätään korkeat kulut on vahva turn-off.
-Tulevaisuuden voittajateknologiaan osaketasolla (vety, tuulivoima, tekoäly jne.)
-Yhtiöt, joissa Suomen valtio pääomistajana
-Länsi-Taiwan (poliittinen riski Xin linjassa)
-venäjä (eettisesti mahdotonta)
-Varhaisen vaiheen lääketeknot (lottolappuja)
-Kaivokset ja raaka-ainetuottajat osaketasolla (makro on puikoissa fundan sijasta)
-Tuottamattomat omaisuusluokat (taide, kulta, kryptot, raaka-aineet)

6 tykkäystä

Itselläni ei ole mitään mihin en eettisistä syistä sijoittaisi. Ajattelen sijoitustoimintaa tapana tehdä tuottoa. Voin sitten epäeettisillä sijoitustuotoillani joskus tehdä oman osani hyvän yhteiskunnan edistämiseen ainakin lähipiirissäni.

Maailmassa kaikki on pohjimmiltana niin hirveän epäeettistä, etten jaksa sijoitustoiminnassani tähän panostaa koska syön lihaa, käytän lapsityövoimalla tehtyjä vaatteita ja laitteita, matkustan lentämällä jne.

Ehkä vetäisin rajan siihen, jos jonkun firman ansaintalogiikka olisi lapsiorjakauppa.

16 tykkäystä

En sijoita mihinkään sellaiseen, mikä ei tuota positiivista kassavirtaa ja jonka arvo perustuu vain spekulaatioon, että joku toinen maksaisi asiasta enemmän. Tällaisia ovat esimerkiksi taide, jalometallit, kryptot, johdannaiset, keräilyesineet ja kroonisesti tappiollisten yhtiöiden osakkeet.

En sijoita mihinkään sellaiseen bisnekseen, jonka liiketoimintaa tai arvonluontia en ymmärrä. Teknologian tarkoitus on parantaa tuottavuutta, mutta yksittäisen tuotteen tai menetelmän ymmärtäminen edellyttäisi teknillisen alan koulutusta. Toinen on biotekniikka, jonka ymmärtäminen edellyttäisi lääketieteen erikoiskoulutusta. On myös eri asia kehittää teknologiaa kuin luoda sillä kannattavaa liiketoimintaa.

Luottamus yhtiön johtoon on tärkeää, enkä voi sijoittaa, jos en luota yhtiön johtoon. En sijoita yrityksiin joiden liiketoiminnan koen itse vastenmielisenä (esim. sosiaalinen media, määräävän markkina-aseman väärinkäyttö). En myöskään sijoita jos sijoituskriteerit ei täyty, eli jos yhtiöllä on liikaa velkaa, matala pääoman tuotto tai jos osake on liian kallis.

Tämä kaventaa sijoitusavaruutta aika paljon, mutta onneksi maailmassa on paljon yrityksiä jotka läpäisevät kriteerit.

21 tykkäystä

Itse en sijoittele spekulatiivisesti, eli en osta omaisuuserää jossa tuotto perustuu pelkästään kohteen arvonnousuun. Näitä ovat esim. arvometallit, raaka-aineet, kryptot yms. Johdannaisiin en myös enää koske. Asuntopuolella en halua operoida pk-seudun ulkopuolella ja pyrin omistamaan kohtuu uusia kohteita. Suuria kuluja pyrin välttämään, joten kivijalkojen rahastot jää ulos tätä kautta. Maariskiin tulen tutustumaan nyt entistä tarkemmin.

1 tykkäys

Kauhean paljon ei ole ehdoton ei -listalla, mutta eläinten oikeudet kiinnostaa. En söisi, tapattaisi tai hyväksikäyttäisi eläintä enkä sijoittaisi vaikkapa kalankasvatukseen tai turkiksiin.

7 tykkäystä