IT-palvelusektori sijoituskohteena

Mut eikös toi twiitti oo ihan pumppausta, omistusosuus on yli10%, ei 15%.

Pikaisesti katsoen, olisko siinä kaksi eri rahastoa samalta toimijalta?

  • Silchester International Investors International Value Equity Trust (> 5%)
  • Silchester International Investors LLP (> 10%)

Indereksen datasta näitä hallintarekkaroituja ei löydy

4 tykkäystä

Ei. Otsikoiden sijaan koko tiedotteen lukemalla tulee kyllä selväksi että Silchesterin yhteenlaskettu omistus, mukaan lukien Value Equity Trust, on 10,61%.

3 tykkäystä

IT-palvelusektori katsaus :ok_hand::sunglasses::+1:

20 tykkäystä

Oli kerrassaan erinomainen, kiitos @Frans-Mikael_Rostedt ja @Joni_Gronqvist! :slight_smile:

Tässä vielä sama kirjallisena. :slight_smile:

15 tykkäystä

Vain Digia ja Innofactor pystyivät kasvamaan orgaanisesti 22q2 → 23q2 samalla parantaen ebita%:aan. Tässä markkinatilanteessa hyvä suoritus ja lyhyellä peruutuspeilitekniikalla tämä on itselleni ratkaisevaa, kun valikoin omia suosikkejani. Mutta molempien ebita% lähtötaso oli varsin keskinkertainen. Suunta silti oikea, toisin kuin muilla.

Oma lukunsa on Gofore, jonka orgaaninen kasvu oli omaa luokkaansa samoin kuin ebita%. Mutta Goforekin joutui nipistämään hieman katteestaan.

Oma keskipitkän aikavälin suosikkini on Innofactor, koska sillä on matalimmat Inderesin ennustamat EV/EBIT-kertoimet vuosille 2023 ja 2024 (9,94 ja 7,60).
image

Pidemmällä aikavälillä suosikkini on Vincit, joka on valinnut strategiaansa panostamisen SAP:n tuotteiden ympärille. EV/S kerroin 0,51 on matala aiheestakin, kun kannattavuus on tänä vuonna heikko.

SAP menestyy vain, jos on olemassa Vincitin kaltaisia kumppaneita, jotka kykenevät ottamaan käyttöön SAP:n tuotteita ja integroimaan niitä muihin ohjelmistoihin. Kun SAP kasvaa (=kelpaa asiakkaille), on Vincitillä mahdollisuus erittäin kannattavaan kasvuun.

SAP:n liikevaihto on kasvanut kituen vuodet 2017-2021. Vuonna 2022 kasvu oli vahvaa (10%). Vuodelle 2023 ennustetaan lähes olematonta kasvua (Qualtricsin pois myynnin vuoksi).
image

SAP:n omat tavoitteet edellyttävät vahvaa kasvua:

Analyytikot uskovat SAP:n liikevaihtotavoitteisiin. Alla Koyfinin keräämät analyytikkojen ennusteet.

35 tykkäystä

Niin se aika kuluu. Pari kuukautta taas edellisestä kommentistani ketjuun ja tilanne ei ole ainakaan edellisestä parantunut. IT-palvelusektorin kapasiteettia sopeutetaan muuttuneeseen ja pitkittyvään tilanteeseen. Tiedän valmiista suunnitelmista sektorin kahden ison tekijän kohdalla.

Käväisin aamulla kahvilla kaupungissa poikenneen tutun kanssa. Ihan tuoreimpana tietona “and just for you” voin paljastaa, että myös Gofore on tänään kertonut henkilöstölleen kulusäästöistä. Toistaiseksi henkilöstön määrää ei kuitenkaan sopeuteta, joten ei tämä vielä uutisotsikoihin riitä.

En ole erityisen huolestunut Goforesta. Säästöjen hakeminen kuluista on normaalia ja riittää toivottavasti pahimmasta yli selviytymiseen. Gofore kuuluu mielestäni edelleen Suomen IT-palvelusektorin parhaimmistoon monesta syystä – myös sijoitusmielessä.

Pidän edelleen syksyä hyvänä mahdollisuutena sijoittajille, joita kiinnostaa IT-palvelusektori. Sumun takaa ei näy vielä selvää suuntaa, mutta oletuksena sektorin sisällä tuntuu olevan, että näemme parempia aikoja alkuvuodesta 2024.

25 tykkäystä

Mitenkäs palkkainflaatio? Tekijöille varmasti riittää hommia, mutta muuta väkeä ei varmaankaan tarvitse enää sokeripaloilla houkutella konttorille?

1 tykkäys

Kauppalehti uutisoi maksumuurin taakse:
It-palveluiden alennusmyynti alkoi – ”Markkinoilla on tällä hetkellä ylitarjontaa” | Kauppalehti

Kauppalehden mukaan viime vuosina suomalaisten it-talojen tuntihinnat ovat liikkuneet sadan euron paremmalla puolella. Nyt Kauppalehden mukaan eri toimijat kertovat yleisen hintatason laskeneen jopa alle 90 euroon. Toisaalta kovista täsmäosaajista voidaan edelleen pyytää ja maksaa tuntihintoja, jotka nousevat yli 150 euron.

Pari lainausta:

”Vielä puoli vuotta aiemmin hyvältä näyttänyt markkinatilanne ajautui viime keväänä todella nopeasti heikon kysynnän markkinaan”, kertoo konsulttiyhtiö Melkin toimitusjohtaja ja partneri Tuukka Ihalainen .

Melkki tuottaa itse it-alan konsulttipalveluita, mutta myös kilpailuttaa suuryritysten palvelukokonaisuuksia. Han jatkaa:

”Näkemyksemme perustuu noin kolmeenkymmeneen kilpailutukseen, jotka olemme tehneet asiakkaillemme viimeisen vuoden aikana”, Ihalainen kertoo.

”Trendi on selvä. Tarjottavien it-palveluiden hinnat ovat pudonneet huomattavasti. Ennen alennetut hinnat kytkettiin isoihin ja pitkäkestoisiin sitoumuksiin. Nyt hinta-alennuksia tarjotaan myös lyhyiden sopimusten kylkeen. Markkinoilla on tällä hetkellä ylitarjontaa suhteessa kysyntään.”

”Suomalainen koodari ei ole enää etulyöntiasemassa verrattuna vaikkapa intialaiseen. Työyhteisöt ovat yhä enemmän englanninkielisiä ja paikkariippumattomia. Tämä tarkoittaa, että osaajapulaa – joka ei sinällään ole kadonnut minnekään – voidaan paikata globaaleilla markkinoilla”, Ihalainen sanoo.

Oma kommenttini: Ihalaisen väite on outo täältä ruohonjuuritasolta katsoen. Oma asiakkaani kommentoi aihetta taas viime viikolla: “Tällaista paskaa syntyy, kun **** palkkaa Mumbain kadulta koodareita!” Laatu heikkenee, kun etätyö Intiasta lisääntyy. Meidän firmaan tämä tuo vain lisää töitä, koska me korjaamme heidän surkean koodinsa. On korjattu jo 15 vuotta. Surullista.

Ohjelmistotalo Crasmanin toimitusjohtaja Samuli Hokkanen ei ole Ihalaisen kanssa täysin samaa mieltä, vaikka tunnistaa muutoksen markkinatilanteessa.

”Kilpailu asiakkaista on koventunut, se näkyy meilläkin selvästi. Mutta toisaalta tulevaisuuteen panostavilla yrityksillä on edelleen kova tarve digitalisoida liiketoimintaa, vaikka investointihalukkuus yleisesti ottaen on laskenut”, Hokkanen sanoo.

”Tässä tilanteessa ovat korostuneet pitkät asiakassuhteet ja se, että asiakkaat ovat aiempaa osaavampia ja kypsempiä ostamaan jatkuvaa kehitystä, joka perustuu kuukausi- tai jopa vuosibudjettiin”, arvioi Hokkanen.

23 tykkäystä

Tietoevryn varoitus vielä tähänkin ketjuun.

Päivitetty taloudellinen ohjeistus vuodelle 2023:

Orgaaninen kasvu noin 4 % (oli 5-7%)
Liikevoittomarginaali 12,6-13,0 % (oli 13,0-13,5%)

5 tykkäystä

Jälleen faktapohjainen huhu jaettavaksi. :slight_smile: Tehkää näillä mitä lystäätte.

IT-konsulttitalojen sisäiset tehokkuusvaatimukset ovat kasvaneet viime viikkoina samaan tahtiin kysynnän laskun ja kilpailun kiristymisen kanssa. Varsinaisesta alennusmyynnistä ei ole vielä kyse, mutta kilpailu on laskenut myös tuntihintoja jonkin verran.

Kuulin varman tiedon kahdesta alan isosta toimijasta Suomessa, joissa molemmissa puututaan jo lyhyisiin penkityksiin. Isommat henkilöstön sopeutukset ovat edelleen pysähdyksissä, mutta laskutusasteet ovat syynissä. Joissain taloissa on pidetty n. 75% laskutusastetta aiemmin kelvollisena, mutta ei enää. Penkitystapauksissa on kuulemani mukaan suositeltu vapaiden pitämistä, joka on normaalitilanteessa poikkeuksellista.

Suosittelen lämpimästi kaikille konsulteille laskutustuntikirjan täyttämistä ja projektien haalimista mahdollisuuksien mukaan – oman edun vuoksi.

Olen varannut pienen pesämunan sektorin sijoituksiin. Koska oma taustani on suurelta osin tältä puolelta olen hieman vältellyt sektoriin sijoittamista – huomasin aiemmin, että sorruin tietotulvassa helposti ylilyönteihin ja katselin asioita liian läheltä – eikä ala, totta puhuen, muutenkaan kiinnostanut entiseen malliin.

Mutta, lähden edelleen siitä, että syksy tuo hyviä ostopaikkoja sijoittajalle. Veikkaukseni hyvän ajoituksen suhteen on siirtynyt lähemmäs vuodenvaihdetta, kuitenkin ennen talvea. Tottakai tässä asiassa ollaan myös makrotalouden armoilla, joten omat tuumailuni perustuvat nykyisiin makro-odotuksiin.

60 tykkäystä

Voisiko @Joni_Gronqvist (tai joku muu alan ihminen, esim. @Harri_Sieppi ) vähän avata tuota julkisen sektorin kilpailutarjousten dynamiikkaa tarkemmin. Kilpailutukset ovat julkisia ja tarjouksen jättäjät pisteytetään eri kategorioissa ja parhaat pisteet saanut voittaa tarjouksen. Mitä kaikkea asioita tuossa katsotaan ja miten näitä mitataan? Hinta on tottakai selkeä, mutta lähinnä nämä muut mittarit kiinnostaa. Jos on vaikka joku asiakastyytyväisyys, miten tätä mitataan? Onko nämä kategoriat ja kriteerit stabiilit vai voiko kilpailutuksen jättäjä päättää nämä?

9 tykkäystä

Riippuu toki kilpailutuksesta mutta laadullisista mittareista tärkeimmät on osaajat (kokemus vuosissa/projekteissa), osaaminen, sertifikaatit, määrät jne) sekä referenssiprojektit (määrät jne)

11 tykkäystä

Kiitos @Seinakadun_Keisari . Esitän heti jatkokysymyksiä :smiley:

  • Saako kilpailutuksen jättäjä päättää näistä, vai mitä tarkoitat kohdalla “riippuu toki kilpailutuksesta”
  • Miten osaamista mitataan / kvantifioidaan jotta voidaan vertailla eri yrityksiä?
  • Kuka myöntää näitä sertifikaatteja ja mistä asioista näitä myönnetään?

Onko olemassa joku sivusto mistä näistä pystyisi lukemaan ja perehtymään kilpailutusten dynamiikkaan?

Btw, onnittelut @Seinakadun_Keisari foorumin vuosipäivänäsi!

8 tykkäystä
  • Saa
  • Konsultin kokemusvuodet, haastattelu, ennakkotehtävä
  • AWS, Microsoft, Google myöntää pilviserttejä, tietoturvajärjestöt tietoturvaserttejä, Scrum-järjestöt agile-serttejä. Osaamiskokeen perusteella.
17 tykkäystä

Saa päättää. Joskin ne pitää pystyä perustelemaan jos joku saattaisi valittaa markkinaoikeuteen siitä että tarjouspyyntö on ns. pedattu jollekkin jo valmiiksi

Nimettyjen osaajien määrä, heidän tekemät projektit tarjouspyyntöön liittyvällä saralla, sertifikaatit jne.

Ei ole helppo rasti tarjouspyynnön tekijälläkään

Esim. Microsoft myöntää sertifikaatteja suoritettujen testien perusteella, samaten Cisco, Oracle jne.

Googlella voi löytää erinäisiä oppaita, esim Julkiset hankinnat ja tarjouskilpailut - Yrittajat.fi

12 tykkäystä

Goforen IG storyssa tuli vastaan Duunitorin uutinen, että Gofore nähdään IT- ja ohjelmointialan kiinnostavimpana yhtiönä.

Foorumilla tuntuu olevan paljon alalla toimivia. Kuinka relevanttina näette tällaisen kunniamaininnan? Glassdooria vilkuillessa paistaa silmään, että usein alan keskiarvoa alempi palkka nähdään Goforen heikkoutena. Siitä huolimatta Gofore koetaan kiinnostavaksi. Tarkoittaako “kiinnostava” myös, että sinne hakeutuu osaajat töihin?

Goforella on toimialan parhaat marginaalit. Voiko se johtua nimenomaan viihtyisästä työpaikan ja kohtuullisen palkkatason yhdistelmästä. Eli saako Gofore halvalla hyviä työntekijöitä?

Tiedän, että asiasta on keskusteltu paljon. En kuitenkaan itse työskentele toimialalla, joten olisi mielenkiintoista kuulla lisää erilaisia näkemyksiä. En tietoisesti kirjoittanut Gofore-ketjuun, koska ajattelin täältä saavan neutraalimpia ja monipuolisempia vastauksia.

10 tykkäystä

Ei liity suoraan mihinkään pörssilistattuun firmaan, mutta lomautuksiin vaikuttaisi yksi alan tunnetuimmista, eli Futurice olevan turvautumassa myös. Jutussa myös pieni viittaus yleiseen markkinan (tilapäiseen?) happanemiseen.

Muutosneuvotteluiden taustalla on it-alan palveluiden kysynnän nopea heikkeneminen tietyillä alueilla viime kuukausina. Futurice arvioi kuitenkin, että kysynnän lasku jää tilapäiseksi.

”Olemme samassa markkinassa kuin muutkin alan toimijat. Toimenpiteillä varaudutaan siihen mahdollisuuteen, että kysyntä heikkenee vielä tilapäisesti. Tämä on ennakkotoimenpide”, Haavisto korostaa.

Samanaikaisesti kysyntä on hänen mukaansa kuitenkin kasvanut erityisesti liikkeenjohdon konsultoinnin, datan ja tekoälyn sekä ylläpito- ja jatkokehityspalveluissa, jotka tunnetaan nimellä FutuCare.

15 tykkäystä

Siili aloittaa muutosneuvottelut, joissa pedataan mahdollisia lomautuksia maaliskuun loppuun päättyvällä jaksolla. Irtisanomisista ei neuvotella, mitä voi pitää tässä tilanteessa positiivisena asiana.

”IT-palvelumarkkinan tilanne on jatkunut oletetun epävarmana toisella vuosipuoliskolla ja toiminnan väliaikainen sopeuttaminen on tarpeellinen toimenpide yhtiön kannattavuuden turvaamiseksi”, Siili Solutions kertoo.

12 tykkäystä

Vincit käynnistää muutosneuvottelut – Vähennystarve enintään 60 henkilöä | Arvopaperi.

3 tykkäystä