Mitä sinulla on salkussa?

Yleisesti voisi todeta että varsinkin matkan alkuvaiheilla panokset kannattaa pitää pieninä (suhteessa omiin tuloihin/varallisuuteen) ja tehdä pieniä liikkeitä kerrallaan ja tunnustella, miltä se tuntuu kun osakkeet on voitolla/tappiolla. Kiirehän tässä ei ole!

Samalla kannattaa tietysti lukea ja opiskella. Jos on jokin toimiala mikä kiinnostaa niin siitä on kiva aloittaa. :blush:

Sijoitussuunnitelma ja sijoituspäiväkirjan pito auttaa myös. Voi aina palata, miksi tuli ostettua/myytyä jtn osaketta ja tällä tavalla parantaa omaa itsetietoisuutta. Vahvimmilla tässä lajissa ovat ne jotka tuntevat itsensä parhaiten eri tilanteissa.

12 tykkäystä

Onneksi olkoon päätöksestä alkaa sijoittamaan :slightly_smiling_face:. Muistutan muutamast jutusta;

  • olet sijoittanut vasta 3kk - aika on kaverisi = muista ajallinen hajautus. ( Olen ostanut Nordeaa 10€; myös 5,5€)
  • et ole saanut vielä juurikaan voitonjakoa osingon muodossa, korkoa korolle efecti toimii vasta huomattavalla tavalla useiden vuosien jälkeen.
  • itse aloitin 2017 vuoden lopulla, minullakin valahti ja kovasti punaiselle salkku, mutta hitaasti lisäämällä pääomia osakkeisiin, on tuotto jo + merkkinen.
  • toistan, aika on sijoittajan paras kaveri :blush:
  • heikkoina hetkinä katselen jo saatuja osinkomääriä ja tulevia osinko ennusteita, olen huomannut että antaa selkänojaa itselleni. En niin välitä kurssien heilunnasta vaikka tarkkailenkin sopivia paikkoja.
11 tykkäystä

Sellanen päälle 3vuotta sitten aloitettu sijoittaminen ja suurin osa tuosta ajasta otettu Helsingin indexiltä turpaan, kuten kuvasta näkyy. Nyt viimesen vuoden aikana ollaan otettu sitten tuo kiinni ja menty parilla kymmenellä pinnalla ohi samalla kun sijoitusten summat ovat kasvaneet. Katsotaan miten seuraavat kolme(kymmentä) vuotta menevät. :blush:

Salkku tällä hetkellä:
Remedy 21%
Digia 19,4%
Nokia 16,5%
Titanium 9,1%
Fortum 8,7%
Nordea 8,5%
Superrahasto Suomi 7,5%
Telia 4,4%
Efecte 3%
Kesko 1,9%

Itse en usko suureen hajauttamiseen niin kuin näkyy vaan salkku on aika keskittynyt yhtiöihin joihin tällä hetkellä uskon. Sitten sinne on jäänyt joitain pieniä sijoituksia joita on tehty ihan alkuaikoina ja joita ei ole syystä tai toisesta halunnut myydä pois nykyhinnalla taikka lisätä paukkuja ja ostaa lisää.

3 tykkäystä

Riskiä on salkkussasi ehkä vävän liikaa mut jokainen tyylillään… Itse en osta enää ensimmäistäkään Nokian osaketta,helpompi sijoittajana elää ilman!!

2 tykkäystä

Masse-setä tuntee tässä kohtaa piston sydämessään :slight_smile: Sanatarkasti sedän sijoitusopas sanoo: " Sijoittaminen on viihdettä, mistä pitää välillä ihan maksaakin". Mimmoli on ihan uusi tuttavuus, taitaa olla niitä seurakuntasalin ikkunoista sisään kurkistelevia nuoria … Tervetuloa vaan peremmälle!

Masse-sedän jutut on teille nuorille usein vähän inhorealistisia, mutta muistakaa aina (jos niitä luette), että niissä piilee aina pieni totuuden siemen. Vain näin voi saada lisää osuutta massen valtakunnassa.

On muuten liikuttavaa, miten hienosti vähän vanhempi seurakuntaväki tuossa edellä ohjaa Mimmolia sijoittamisen eli rikastumisen ihmeisiin. Tuppaa ihan hekistymään…

Masse-setä, FA, sijoittamisen viihdepuolen asiantuntija :star_struck:

6 tykkäystä

Viikko sitten dokumentoin edellisessä päivityksessä ainoastaan oman osakesalkun sisällön. Hallinnoinnissa on tällä hetkellä oman salkun lisäksi vaimon, lasten (2kpl) ja firman salkut ja päätinkin laajentaa tätä seurantaa kattamaan kaikki salkut, jotta kokonaisuuden hahmoittelu onnistuu paremmin.

Näköjään vieläkin suurin osuus on tuolla Mandatum Lifen eläkevakuutussalkussa, johon tuli vaimon kanssa tungettua kuukausisäästöjä ~12 vuotta. Näitähän ei tuolta saa ulos (ilman painavaa syytä) muuta kuin sitkuttelemalla eläkeikään asti. Viimeaikoina tuonne ei enää uusia talletuksia ole tehty. Se hyvä puoli tuossa kalliit kulut omaavassa salkussa on, että salkun sisällä voi vekslatata mielin määrin osuuksia lähestulkoon kaikkien näiden Danske Invest rahastojen suhteen. Tällä hetkellä kaikki eläkesalkun eurot ovat siirretty Valtionobligaatio kasvu rahastoon. Idea oli odotella pikku dippi ja sen syvetessä siirrellä noita salkun euroja muihin Danske Invest osakerahastoihin. Jos jollain muullakin sijoitusportfoliossa (pakosta tai vapaehtoisesti) noita Danske invest rahastoja, niin mielellään kuulisi, minkälaisilla osuuksilla missäkin yksittäisessä rahastossa olette ja miksi?

Tässäpä nämä sijoitukset kokonaisuudessaan.

Edit: Ensimmäinen havainto, kun tätä “isoa kuvaa” katsoo on se, että onkohan mulla liikaa käteistä.
Enpäs ole kyllä koskaan aikaisemmin huomannut tämmöistä ongelmaa. :joy:
Varsinkin lasten salkuissa on käteistä yli 90%, kun myin noin vuosi sitten kalliit rahastot pois ja aloin pikkuhiljaa niitä sijoittamaan halvempiin rahastoihin. Eikös sitä sanota, että nuorison pitäisi olla all-in, kun heillä on aika puolellaan. Yksi vaihtoehtohan olisi odottaa vuodenvaihteeseen ja avata lapsille uusi osakesäästötili ja alkaa sinne hankkimaan suoria osakeostoja. Tällöin ei olisi huolta, että mahdolliset osingot synnyttävät pääomatuloa ja täten tulevat vaikuttamaan opintotukiin tms. Toinen vaihtoehto olisi kiihdyttää rahasto-ostoja, eli suomennettuna lopettaa ajoituksen yrittäminen.
Hmmm… tätähän pitää ruveta pohtimaan… :thinking:

3 tykkäystä

Paypal 16%
Remedy 15.6%
Microsoft 13.1%
Disney 12.6%
Boeing 9.7%
Admicom 9.3%
CD Projekt Red 8.6%
THQ Nordic 4.5%
Mackmyra Svensk Whisky 3.7%
Nvidia Corp 1.2%
Square 1.1%
CRISPR Therapeutics AG 1.1%
Editas Medicine 1%
Intellia Therapeutics 0.9%
Teradyne 0.8%
Stratasys 0.7%
Uber 0.2%

7 tykkäystä

Kannattaa ihmeessä katsoa niitä suoria osakesijoituksia. Saa olla aika iso salkku lapsilla, että vaikuttaisi opintotukiin. Edullisemmat rahastot toki paremmat kuin kalliit, mutta osinkojen tuoma korkoa korolle on sääli jättää käyttämättä.

1 tykkäys

Kiitos rohkaista suoriin osakeostoihin myös lasten salkkuun. Pidätkö järkevänä tuota tulevaa osakesäästötiliä lapsen salkuksi? Se tuossa osakesäästötilissä itseäni mietityttää, että tuleeko sille käymään, kuten on käynyt näille eläkevakuutussalkuille. Eli vuosien kuluessa se muuttaa muotoaan huonompaan suuntaan.

1 tykkäys

Tuohan ei nyt ihan pidä paikkaansa. Kela niputtaa kaikki tulot yhteen ja jos teet esim osa-aikasesti ja kesän töitä ja tienaat 11 973e. Jos sitten syksyllä tipahtaakin eurokin osinkoja, niin joudut palauttamaan yhden kuukauden tuet takasin. Vastaavasti, jos yritys ostetaan pörssistä ja teet voittoa 661e, niin maksat kahden kuukauden tuet takasin. Ei tosiaan tarvi olle mitenkään iso salkku, että joudut makselemaan opintotukia takas. Siinä saa melko tarkkaan laskea tulot, jos on osakesijoituksia opiskelijalla ja meinaat yhtää enempää tehdä töitä opintojen ohella.

2 tykkäystä

No, minusta ei kannata kaikkea optimoida tukien takia. Jos salkku kasvaa niin isoksi, niin sitten ei varmaan noin 80€/kk tuki ole välttämätön.

Ja jos haluaa oikein optimoida, niin kannattaa opiskella oikein nopeasti, jotta saa osan opintolainasta anteeksi. Ja jättää isomman osan töistä sikseen. Silloin saa olla aika iso salkku. Jos nyt yhtenä vuonna joku osakkeista menee M&A takia ulos pörssistä niin sitten on varaa ottaa tässä opintotuet takkiin, eli maksaa niistä osan takaisin. Ymmärtääkseni kaikkea ei kuitenkaan tarvitse maksaa.

3 tykkäystä

Ai opiskelijat elää 80 euron tuilla? Opintoraha on 250e.

1 tykkäys

Hyvä huomio, kiitos siitä! Iso miinus perinteiselle arvo-osuustilille suorien osakkeiden ostolle. Olisihan se toisaalta “rakentavaa” opiskelijaa valaista sitten tyyliin: “ei kannata töitä tehdä, niin saat enemmän rahaa”. :thinking:

Ainakin aiemmin kelä huomioi tuloksi kaikki myyntivoitot ilman vähennyksiä tappioista. En tiedä mikä tilanne on tällä hetkellä.

Osakesäästötili on kuitenki kaikkein järkevin lapsella ja mitään järkeä ei ole nyt tehdä lapselle suoria osakesijoituksia vaan odottaa vuodenvaihteen yli, niin pienetää riskiä että joutuu opintotukien kanssa kikkailemaan. Jos lapset on pieniä niin mikä vaan voi muuttua matkan varrella, mutta siitä huolimatta osakesäästötili antaa paljo enemmän vapauksia tulevaisuutta ajatellen.

Aivan. Jos asuu itsekseen niin näin on. Olet oikeassa. Jos asuu vanhempien luona, on opintotuki noin 80€.

Minusta on sinänsä aika karmeaa ajatella, että sijoitukset lasten osalta - varsinkin pienten lasten - on tehty opintotuen optimointia varten. Jos näin haluaa tehdä, suosittelen ennemmin tehojen ottamista ulos suorista osakkeista ja niiden kaikkien (tai osan) myymistä sitten ennen opiskelujen alkua. Ettei vaan joudu mitään maksamaan takaisin.

1 tykkäys

Oisko avioero paperilla mitään?
Avioehdot ensin.

1 tykkäys

Miksei opintotuki asiaa kannata ottaa huomioon? Jos pystyy optimoimalla varmistaa paremmat ja varmemmat tuet, niin se on vain järkevää toimintaa. Voidaan toki keskustella koko kelan tukijärjestelmän miellekkyydestä, mutta yksilön kannalta järkevää on mennä sen mukaan mikä on yksilölle edullisinta. Jos lykkäämällä sijoituksia muutamalla kuukaudella saa aikaan merkittävän edun, niin se on vain järkevää odottaa.

Ihan vastaavasti voidaan kysyä, miksi kukaan opskelija välittäisi tulorajoista. Yhtä hyvin voisi tehdä vain töitä ja ylittää tulorajan eurolla ja maksaa sen takia useempi satanen takasin kelalle.

Ensin maksetaan kalliit häät ja sitten otetaan ero, että saadaan kikkailtua rahat ulos eläkerahastosta? :smiley:

2 tykkäystä

Osakesäästötili vaikuttaisi olevan ihan ok.
Toivottavasti säännöt pysyvät samana tai paranevat.
Pieni epäluulo on itselläni kaikkien näiden säädeltyjen juttujen kanssa.

Olen huomannut lähipiirin vapaaehtoisten eläkevakuutusten osalta, että alun perin saatu veroetu otetaan kyllä kaksin käsin takaisin. Kulut ovat niissä suuret, ja harva jaksaa/muistaa vekslata rahastoista toiseen. Tähän herätään usein vasta, kun joku rahasto tekeekin isomman dipin. Minusta rahastoja on vaikeampi seurata ajatuksella kuin suoria osakesijoituksia.

2 tykkäystä

Heh :rofl:
Suostuiskohan tuo vaimo… :face_with_hand_over_mouth:

2 tykkäystä