Mitä sinulla on salkussa?

Vuoden päätteeksi on hyvä tehdä salkkukatsaus. Läpi vuoden vipua on hyödynnetty salkkua rakentaessa. Nyt kun markkinat ovat hakanneet uusia ATH-lukemia lähes joka päivä, niin olen nyt pääasiassa siirtynyt velkavivun lyhentämiseen. Velkavipu on erittäin hyvä työkalu markkinoiden romahtaessa, mutta sitä on vaikea perustella markkinoiden ollessa huipuissaan.

Uusia tulijoita salkkuun:

  • TietoEVRY
  • Remedy (GARP)
  • Solteq (GARP)

Lisäksi pitää mainita, että rahastosijoittaminen ei ole häpeä. Osakepoimintaa ehkä glorifioidaan liikaa, vaikka rahastot ja ETF:t tarjoavat hyvää tuottoa suhteessa riskiin. Hyödyntäisin varmaan enemmän ETF-kohteita, mutta vipusalkun kanssa ei voi hyödyntää kulutonta kk-säästämistä.

43 tykkäystä

Hienot salkut ja kaaviot. :ok_hand: Millä olet tuon datan ja kaaviot tehnyt?

5 tykkäystä

Kiitos! Googlen Datastudio on ilmainen ja moneen taipuva työkalu :+1:

16 tykkäystä

Olipa hieno salkkukatsaus. Olisiko mahdollista toimittaa tyhjä datastudiopohja, missä on arvopaperit ja AOT osuus. Vois yrittää pyhinä, osaisko siirtää oman salkun datastudioon päivittyvillä kursseilla. Kiitos. :slightly_smiling_face:

10 tykkäystä

Päivitys syyskuun jälkeisistä muutoksista. Salkusta ovat poistuneet kokonaisuudessaan NoHo, Gofore, Citycon ja Atria, joista jään seuraamaan aktiivisesti varsinkin Goforea ja tilanteen normalisoiduttua NoHoa. Uusia tulokkaita ovat Fodelia, Sievi, OmaSP ja Ovaro. Näistä ainakin Fodeliassa näen vahvaa pitkän (ja lyhyen) aikavälin potentiaalia, muut uusista ovat todennäköisesti pidossa korkeintaan vuoden tai pari.

7 tykkäystä

Joo tietenkin! Vähintä mitä voin antaa foorumille takaisin.

Muokkasin julkisesti jaettavan tähän alle:
Pääpiirakkaa voi porata alaspäin ympyrägraafin yläpuolella olevista nuolista.
Datastudio linkki: Copy of Osakkeet
Raportin voi kopioda tätä nappia painamalla: image

Dummy data (ihan vain, että helpompi hahmottaa mistä ja kuinka data pyörii).
Rakenne on aika yksinkertainen. Salkut -välilehdellä on kaikki eri arvopaperit eriteltynä, ja kehitys -välilehdellä lasketaan yhteenlaskettu kehitys. Tämä on vain sen takia, että voidaan hyödyntää filttereitä datastudiossa + %-muutos laskut toimivat ilman ongelmia.
Edit: Kehitys -välilehdelle kannattaa fetchata Salkut -välilehdeltä lähes kaikki informaatio hakemalla vaikka tickeriä/arvopaperin nimeä. Huomasin, että olin kopioinut ne plaintextinä tähän dummyyn.

59 tykkäystä

Ihan hemmetin hieno toi GDS kaavio ja kiitoksia paljon jakamisesta :heart_eyes: Menee käyttöön myös itselläni.

Pakko kysyä, että onko sulla SPP ja Handels USA indeksi ihan vaan vertailun vuoksi molemmat, vai lainoitusasteen takia? Itsellä oli noita salkussa jonkin aikaa ja oli ihan pakko ostaa aina saman verran, jotta pystyi vaan vertailemaan :slight_smile:

1 tykkäys

Tattis :smiling_face_with_three_hearts:

Osuit oikeaan. Lainoitusasteita on tullut pelillistettyä kovalla kädellä, kun on sekaantunut Nordnetin superluottoon. On hyvä huomioda, että Handelsbankin rahastojen kanssa toimeksiannot voivat kestää yli yhden pörssiviikon, mikä ei sovi kaikille ja voi olla epämielyttävä ominaisuus sijoittajalle.

Jos viittaat tällä maksimi osuuteen mitä yksi osake ei saa ylittää niin pitää muistaa että rahastot/etf lasketaan kolmena eri osakkeena eli ne saavat olla 60% salkusta superluoton kulta tasolle pääsemiseksi. Muuten en tätä oikein voinut tulkita koska molemmissa on sama 85% lainoistusaste.


Ost avattu toukokuun puolessa välissä ja tällä hetkellä YTD noin 83 %. Aloitin ost:in suomalaisilla osakkeilla, mutta siirryin aika nopeasti ulkomaisiin osakkeisiin. Tappioita kertyi puolen vuoden aikana lähinnä SPAC sijoituksista, jotka realisoin nopeasti ja siirryin muihin osakkeisiin. Ainut SPAC joka jäi salkkuun oli PSTH, josta odottelen uutisia mahdollisesta merger yrityksestä. Plug Power on kasvanut salkun isoimmaksi omistukseksi voimakkaan kasvun seurauksena ja odottelen seuraavaa tulosjulkistusta jolloinka kevennän taikka lisään omistusta. Kokonaisuudessaan olen hyvin tyytyväinen salkkuni suoriutumiseen ja uskon etten pääse näin hyville tuotoille enään ensivuonna.

8 tykkäystä

Tässäpä vielä vuoden lopun käppyrää. Tilanne mennyt aika erikoiseksi monien käänteiden jälkeen. Jotain näyttää yllättäen puuttuvan täysin :smiley: Tosin se nyt on ihan “orgaanisesti”, eikä mitenkään itsetarkoituksellisesti.

Osake Markkina Jakauma Suunnitelma
AroCell :sweden: 22,83 % Lihoiksi 2021 tod.näk. Jahka FDA ja myynti jees, ajatus jättää pikkupositio vielä
Fisker :us: 18,18 % Taitaapa jäädä holdiin kokonaisuudessaan 2023 alkuun
New York Mortgage Trust :us: 17,53 % Osinkoja tulee ikkunoista ja ovista
Ares :us: 8,78 % Ja ne reiät mitä NYMT ei löytänyt, on Aresin rahan täyttämiä
Foley Trasimene :us: 5,23 % Puskista tuli ja vähän överipositiokin, mutta katotaas jännällä vuoden alkua :smiley:
Peptonic Medical :sweden: 4,84 % Kesällä 2021 varmaan on muikea fiilis
RioCan :canada: 4,72 % Hajautus-osinkoja kivalla tuotolla kun onnistui juuri ennen +30 % nousua :smiley:
Resurs Holding :sweden: 3,81 % Taitaa osingot olla EKP:n Kreikan tilillä ainakin syksyyn, mutta katotaan sitten jatko
PennantPark Investment :us: 3,23 % Tätä on tarkoitus kasvattaa lähiaikoina reilusti, hyvää osinkotuottoa
Palantir :us: 3,08 % Johan sahaa ylös-alas, mutta monet luottavat niin katsotaan mitä tapahtuu 2021 aikana :smiley:
True North Commercial :canada: 2,55 % RioCaniksi RioCanin tilalle, kuukausiosinkoja paremmalla tuotolla samoilta apajilta
Greenlane Renewables :canada: 2,39 % FOMOn kautta tähän ja mennään jo kivassa +34 % 9 päivän jälkeen :slight_smile:
Smart Eye :sweden: 1,45 % Viimein pääsin takaisin kiinni tähän, syksyn röydön jälkeen
Canoo :us: 1,39 % Tarkoitus oli vielä kasvattaa ennen mergeä, mutta dippiä ei tullutkaan ja jäi vähän pieneksi positioksi
17 tykkäystä

All-in Tesla kevään 2019 Autonomy Day -presentaation jälkeen.

12 tykkäystä

Screenshot_20201225-010023

3 tykkäystä

Tässä molemmat salkut(AOT ja OST) jotka hämmästyttävästi ovat tällä hetkellä lähes tarkalleen yhtä isot, vain muutama satanen eroa. Etenkin OST:lle on kertynyt vähän turhan paljon rivejä mutta ei näistä ole malttanut vielä luopua koska näen kuitenkin mahdollista upsidea näillekin omistuksille. Hieman huolestuttavana asiana käteisen osuus on lähes olematon mikä sotii aika vahvasti omaa sijoitusfilosofiaa vastaan.
OST:


Muut: Kamux, Vincit, Herantis
AOT

18 tykkäystä

Aika eeppinen näkemyksen otto teslan kanssa. Itselläni on neljä kertaa käynyt mielessä vastaavanlainen vahva näkemyksenotto, mutta panostus on jäänyt jälkikäteen ajateltuna liian pieneksi. En ihan noin vahvasta näkemyksen otosta kuitenkaan puhu, mutta omalle kohdalle merkittävästä kuitenkin.

Vuosien jälkeen tarkasteltuna puolet näistä tilaiteista olisi ollut poikkeuksellisen hyviä liikkeitä, mutta tärkeää olisi myös ollut irtautuminen ajoissa. Toisaalta näin jälkikäteen ajateltuna en todellakaan osaa hallita stop lossia riittävän hyvin tai targetin määrittämistä ja sen mukaan toimimista, jotta tämän kaltaisten liikkeiden riskit olisivat hallussa.

3 tykkäystä

13 tykkäystä

Vuosi 2020 viittä vaille laitettu pakettiin ja samoin ensimmäinen vuoteni sijoitusten ihmeellisessä maailmassa. Nyt on siis hyvä aika katsoa taaksepäin mitä vuoden aikana tapahtui ja miten tähän päädyttiin.

Aloitin opiskelut vuoden alussa, joten lainarahat ja töistä irrotettavat säästöt menevät sijoituksiin. Oma sijoitushorisontti on 30-40v ja tarkoitus olisi, että omistukset pidetään ainakin 5-10v. Kela pitää huolen siitä, ettei kannata lähteä myymään ennen valmistumista, kun otetaan vielä osingot ja palkkatulot huomioon.

Tällä hetkellä salkun arvo on +18,46%. Osakepaino 80%, käteinen 13% ja loput ETF/rahastot. Salkun ulkopuolelta löytyy myös yksi S-pankin passiivinen jenkkirahasto, jonne ohjataan 10e/kk (bonukset + erotus) sekä Nordnetin puolelta kolme lottolappua (Nexstim, Peptonic Medical ja OmniCar)

Suurimmat omistukset

Sampo 10,1%, Fortum 10,1%

Konecranes/Cargotec 10%, Tikkurila 7,6% (Ostotarjous)

Loomis 6,5%, TietoEvry 5,9%

Solteq 5,3%, Divio 4,6%

Metso Outotec 4,3%, Sievi 3,8%

Olen kaiken kaikkiaan tyytyväinen salkun tuottoon tämän vuoden aikana, varsinkin kun kyseessä on ensimmäinen sijoitusvuoteni kaikkine käänteineen. Vuoden aikana on ehditty varmasti lähes kaikki aloittelijan virheet vuoron perään tekemään… Tämän vuoden raketit QT, Revenio, Harvia on onnistuttu jättämään salkun ulkopuolelle, mutta karttuneemmalla kokemuksella/tiedolla sekä seuraamalla alkuun tarkemmin Inderesin foorumia olisi ehkä osattu näihin lähteä mukaan. Alusta alkaen oli kuitenkin tarkoituksena rakentaa vakaa pohja salkulle, jonka päälle voisi alkaa lisäämään enemmän riskiä. Sampoa, Fortumia, Konecranes/Cargotecia saatiinkin hyvin edullisiin hintoihin lisäiltyä ihan tähän vuoden loppuun asti. Pienellä painolla kesällä myös salkkuun tuli mm. Kesko ja Siili Solutions. Syksyllä mukaan ilmestynyt sitten riskisempinä mm. Solteq ja Divio Technologies.

Omaa sijoitusidentiteettiä on haettu pitkin vuotta, mutta en näe syytä, miksen voisi olla hybridi näistä kaikista. Salkku onkin sen verran hajautettu, että sieltä löytyy lähes kaikkea arvosta kasvuyhtiöön. Warren Buffetin sijoitussäännöt: Älä koskaan menetä rahaa, äläkä koskaan unohda sääntöä numero yksi on iskostettu painavasti takaraivoon. Opintolaina on edullista lainaa, mutta sekin on maksettava joskus takaisin. Oma järki puhuu fundamenttien puolesta pitkällä aikavälillä, joten pyrin sijoittamaan vain sellaisiin kohteisiin, joita ymmärrän tai jotka pystyn eri tunnuslukujen/arvostuskertoimien avulla perustella.

Vuoden aikana on tullut paljon opiskeltua sijoittamista kirjallisuuden, podcastien, haastatteluiden, artikkeleiden sekä Inderesin ja Nordnetin tarjoaman sisällön avulla. Oppimista kertyy myös omien kokemusten kautta ja varsinkin niiden tehtyjen virheiden…

Iso kiitos tälle keskustelupalstalle ja Inderesin väelle! Täältä saa erittäin tärkeää informaatiota ja tukea.

24 tykkäystä

Kasvua, osinkoa ja viherhöpinää. Käteinen toistaiseksi koko ajan loppu mutta sitä tule joka kuukausi lisää. Jatkossa kai ostoja SmartEye ja Greenlane Renewables tai jotain uutta ja kivaa. Myyntinapin alla RioCan, Fortum, Intrum. Katsoo nyt miten niiden kanssa menee.
e: ja Arocellistä on toiveet saada omat pois
e2: taktiikkana on myös pysyä erossa vedystä, vaikka sitä pitkään ja monesti olen harkinnut. Mutta eihän sitä enää kannata ostaa, eihän?

YTD +148%

9 tykkäystä

Ihan noviisi vielä näissä hommissa. Pienellä rahalla tutustumista sijoitusmaailmaan. Mitäs “mestarit” on mieltä?

Lehto
Finnair
Nel asa
Norwegian
Nokia
Plug
Tulikivi

6 tykkäystä

Ihan pirusti riskiä. Mahdollisuus menettää iso osa pääomasta ja vastaavasti mahdollisuus moninkertaistaa pääoma. Aikamoista volatiliteettiä tiedossa.

Aloittelijoita tuntuu usein yhdistävän sellainen piirre, että etsitään “halpoja” osakkeita, jotka on joskus ollut kalliita. Noista Finnair, Lehto, Norwegian, Nokia ja Tulikivi osuvat tähän kategoriaan.

36 tykkäystä