Osakesijoittaminen

Mitä sinulla on salkussa

En tietysti tiedä, monenko vuoden aikajänteestä puhut, mutta tänä vuonna tuon olisi tehnyt kuka vain silmät kiinni tikkaa heittämällä. Sen touhutonnin ei keskimäärin kai pitäisi tuottaa kuin 70e vuodessa, joten vähän kiikun kaakun niiden hyötyjen suhteen pienemmillä pääomilla. Lisäksi jos red eye heiluttaa kursseja samalla tavalla kuin inderesin ilmaispuoli, se tuotto on aika äkkiä syöty?

Tästä huolimatta aion tuon kyllä jossain vaiheessa testata, niin ei tarvitse täällä asiaa spekuloida :slightly_smiling_face:

1 tykkäys

Red Eye on sen verran höveli että kertoo kaupoistaan etukäteen eli peesaamalla pääsee vähintään yhtä hyvään tulokseen kun he. Usein parempaan.

Tarkoitinkin sitä, että jos sieltä annetaan ostosuositus ja jos et ole sormi ostonapilla, niin parissa tunnissa oletettu tuotto on syöty. Vähän kuin inderesin suositukset välistä. Eli heiluttaako asiakkaiden kaupat kursseja kuinka paljon?

Top picks salkku on tuottanut +901% seitsemässä vuodessa. Tyypillisesti ostot nostavat kursseja muutaman prosentin. Eli oikein nopea voi päästä paremmille tuotoille ja hitaat ovat saaneet vain tuon 900% miinus kulut.

1 tykkäys

Eli kauppojen kanssa puhutaan noin 600-1000€/vuosi? Kuinka muuten lähdit salkkua rakentamaan, koko sisältö suoraan samanlaiseksi vai sitä mukaa kun uusia suosituksia tuli?

Kävin yllä asiaa läpi.
Kulut on siis 420e vuosi + 20-30 kauppaa joista muodostuu kiinteitä kuluja 200-300e + valuutanvaihtokulut 0.25%. Itse olen laskeskellut järkevämmäksi pitää nämä OST:llä vaikka siihen ei saa valuuttatiliä koska sen verran aktiivista kauppaa että verokarhu tulisi isommaksi kuluksi. Tässä on myös se bonuw että näissä lapuissa ei ole kovin hyvät lainoitusasteet.
Ehkä olisi parempi siirtää jatko keskustelu Red Eye ketjuun.

2 tykkäystä

Vuoden viimeinen päivä on hyvä hetki summata kulunut vuosi. Vuoteen 2021 lähdetään tällaisella salkulla:
Aktia Pankki 4,6%
Alma Media 6,2 %
Evli Pankki 5,7%
Fortum 11 %
Metso Outotec 15,2 %
Metsä Board 6%
Neste 12,7%
Nokia 4,4%
Sampo 16,1%
Valmet 5,4%
Vincit 8%
YIT 4,6%

Melkoinen ensimmäinen täysi sjoitusvuosi! Maaliskuun puolivälissä aloin varovasti tehdä lisähankintoja aikaisemmin tekemäni toivelistan mukaan ja loppujen lopuksi tänä vuonna tuli uutta rahaa laitettua sijoituksiin nelinkertainen määrä sijoitussuunnitelmaani nähden. Salkussa vuoden aikana käyneitä tai poistuneita yhtiöitä ovat SSAB, Neles ja Wärtsilä. Tuotto vuodelta on salkun hankintahintaan suhteutettuna 26% ja parhaimmat %-tuotot ovat tulleet Metsosta, Metsä Boardista ja Vincitistä. Olen tähän vuoteen oikein tyytyväinen ja tästä on hyvä jatkaa harrastusta eteenpäin. Hyvää Uutta vuotta!

11 tykkäystä

Tsemppiä sijoittamiseen. Aika monet lottoöaput on nyt hankittu.

Ei siinä, kyllä minäkin vilkaisen välillä Lehdon edes ottamuksia kun on sillä hyvät tappiot joskus tehty. Jos vaikka näyttäisi jossain vaiheessa siltä, että yhtiö ei enää tuhoaisi omistaja-arvoa jatkuvasti, ei positiota.

Eikä kyllä kuulu strategiaankaan, jossa omistetaan digitaalisen disruption laadukkaita kasvavia yhtiöitä ja uusiutuvia. Uusiutuvista Plug ja Nel, kukapa tietää, itse olen molempia jo lähtenyt kevwntämään, vaikkakin sektorin momentum on ollut vahva.

Plug oli kiva ostaa alle 4 dollarin ja 7-9dollarissakin oli kiva ostaa, mutta onko sitten niin kiva enää 37 dollarissa?

Kyllä salkkuun voi muutamia käänneyhtiöitäkin pienellä panoksella ottaa, varsinkin jos käänteestä on jotain merkkejä olemassa. Onko noissa, en ole Finnairia seurannut, muuta kuin, että osakeantia on tarvittu pystyssä pysymiseen.

Salkku ytimen suosittelisin rakentamaan ihan eri yhtiöistä.

Täällähän niitä salkku ja onkin monella jaettuna.

Oma tyyli kannattaa koittaa löytää.

Omassa salkussa on mielestäni paljon yhtiöitä, jotka ovat arvaukseni mukaan arvokkaampia 2-3 vuoden päästä tai 5 vuoden päästä. Pystytkö ajattelemaan nyt valituista, että melko varmasti tämä on arvokkaampia 3 vuoden päästä.

Jos niin miten tähän päästään ja mitkä ovat riskit että ei päästä ja mitä osakkeen arvolle/arvostukselle tapahtuu, jos riskit realisoituu/odotukset eivät toteudu?

6 tykkäystä

Täten vuoteen 2021. Strategia on yhdistelmä pitkän aikavälin osinkovirtaa sekä kasvupotentiaalia kuitenkin vielä kohtuullisilla arvostuskertoimilla. Lähinnä ostan suht tasaisesti ja pidän, mutta jonkin kuluneena vuonna on joutunut enemmän myyntihommiinkin (ks. alla). Hajautusta on jonkin verran, mutta valikointia ja näkemyksen ottamista; ei long shoteja tai pitkävetoja, vaan hallittuja riskejä ja osittaista tylsyyttä. Riskejä tulee toki sitä kautta, että aika puhtaasti Suomi-painotuksella mennään ainakin tällä hetkelle, ja jollain aikavälillä saatan tätä taas korjata vähän esim. USA:n suuntaan, mutta pääosin pyrin pysymään oman aktiivisen seurantakapasiteetin rajoissa, ja kyllä se aikalailla tähän Helsinkiin painottuu.

Nämä on jaettu Nordean arvo-osuustilin ja osakesäästötilin kesken, osin päällekkäisesti. Indeksirahastot ovat pieniä jämiä Nordnetissa, vähän S&P, Ruotsin indeksiä ja ruotsalaisia pienyhtiöitä jne., mutta niin pieniä määriä, ettei käytännössä mitään merkitystä. Käteistä on prosentteina jonkin verran nyt loppuvuoden veromyyntien vuoksi, mutta saa halutessaan myös ehdottaa, mihin niitä tammirallia ennakoiden laittaisi. Yleensä menen aika all in osakkeilla.

Myin suurimmaksi osaksi indeksirahastot (S&P, USA dividends, World, kehittyvät jne.) pois keväällä kun oli yhtä aikaa koronasegoilut ja tarve irrottaa suuri osa salkusta asuntokauppaan. Siinä yhteydessä lähtivät myös Kokikset, Kojamo, NoHo, Honkarakenne, Stora, Investors House, jne. mitähän muuta olikaan, suurimmaksi osaksi ajoissa ja voitolla, mutta toki siellä oli sellaistakin, mitä ei näin jälkikäteen ajatelleen olisi pitänyt myydä ollenkaan. Mutta ei oikein voinut ottaa yöunien näkökulmasta riskiä siitä, että markkinat käyvät vielä oletettua syvemmällä ja kuitenkin asunnon kauppakirjaa pitäisi kuukauden päästä allekirjoittaa.

Tilalle on sittemmin tullut keväästä lähtien Cargo, Konecranes ja Fortum. Aika hyvin on kyllä kaikki sijoitukset petranneet sittemmin, ja Kamux erityisesti on lentänyt (koen kuitenkin, että suuri painoarvo on enemmän seurausta näkemyksen ottamisesta kuin arvonnoususta, joten hyvä näin). Ja Neste tietty. Mikään ei ole tällä hetkellä tappiolla, kun myin vähän vanhoja Sampoja ja Norjan indeksiä pois loppuvuodesta (tai olisiko pieni määrä Sampoa punaisella, mutta ei juuri merkitystä).

Kommentteja ja ideoita otetaan mieluusti vastaan – siis niitä ystävällisesti ja rakentavassa hengessä esitettyjä ja mahdollisimman yksityiskohtaisesti perusteltuja. Joku pieni potentiaalinen multibaggeri IT-alalta tms. voisi ehkä päästä harkintaan.

Taustaksi: olen 2018 alkaen sijoittanut aika aktiivisesti ja ihan hyvällä menestyksellä tällä strategialla (ml. prosentuaalisesti iso satsaus Hoivatiloihin ja lunastus), sitä ennen ollut lähinnä liian kalliita rahastoja ja paria perittyä osaketta.

11 tykkäystä

Vuoden vaihteen kunniaksi salkkupäivitystä. Edelliseen päivitykseen verrattuna ei suuria muutoksia.

Salkun suurimpana sijoituksena jatkaa Revenio. Kurssi on noussut nopeasti ja Nordnetin salkun superluoton hopeatasokin tuntuu olevan saavuttamattomissa. :sweat_smile:

Pitkän aikavälin sijoituksista PYN on pitänyt paikkansa salkun suurimpien joukossa. PYN:n filosofia miellyttää itseäni ja myös se, että salkunhoitaja on samassa veneessä muiden sijoittajien kanssa ja viestintä on avointa.

Salkun suurimpien joukossa on samoja lappuja kuin monella inderesläisellä. Rivejä on yllin kyllin, eikä niitä ole tarkoitus enää lisätä, mieluummin päin vastoin.

Pitkin hampain ostin muutaman Admicomin osakkeen jokin aika sitten, vaikka sen arvostustaso on, no, “venyttynyt”.

Seuraavina sijoituksina on tarkoitus lisätä Sampoa, iShares Clean Energyä ja kehittyvien markkinoiden ETF:ää. Kk-säästö jatkuu Seligsonin rahastoihin vielä ainakin tämän vuoden ajan. Käteinen polttelee säästötilillä ja tekisi mieli laittaa se “tuottamaan”. Toisaalta kyllä mielelläni pitäisin (salkun ulkopuolella) käteiskassaa sitten lisäostojen varalta.

Koko salkun arvo on nyt n. 269 000€. Viime vuonna osinkoja kertyi 2293€, mikä on jonkin verran edellisvuoden 2721 euroa vähemmän. Syynä pudotukseen on salkun sisällön muuttuminen kasvuyhtiöiden suuntaan ja se, että aiemmin korkeaa osinkotuottoa tarjonneet pankkiosakkeet tuli siivottua salkusta. Toki myös muutama omistus leikkasi osinkoaan tai jätti maksamatta kokonaan.

Osake- ja rahastosalkut % salkusta
Revenio Group Oyj 14,09%
PYN Elite 7,67%
Zaptec 4,68%
iShares MSCI Core World SRI ETF 4,39%
Smart Eye 4,21%
iShares MSCI Core EM ETF 4,11%
Seligson & Co Global Brands 3,86%
Neste 3,56%
Vow 3,16%
Kahoot! 3,03%
Harvia 2,73%
KONE Corporation 2,49%
Investor A 2,43%
Scatec Solar 2,42%
UPM Kymmene 2,37%
Novo Nordisk B 2,35%
BGF Next Generation Technology 2,27%
Qt Group 2,14%
DSV Panalpina 2,05%
Kamux 2,02%
Accenture 2,00%
iShares Global Clean Energy ETF 1,96%
Google 1,61%
BNPP Circular Economy ETF 1,58%
Microsoft 1,36%
Sampo Plc A 1,35%
Latour B 1,29%
eQ Oyj 1,24%
The Home Depot 1,22%
Seligson & Co Eurooppa Indeksi 1,22%
NextEra Energy 1,18%
Air Products & Chemicals 1,00%
Amazon 1,00%
Cibus Nordic 0,99%
Starbucks 0,98%
Realty Income 0,95%
American Water Works 0,94%
Facebook 0,84%
Huhtamäki 0,71%
Admicom 0,50%
Käteinen 0,08%
Yhteensä 100,00%

Yritin liittää myös piirakkakuvion Google Data Studiolla tehtynä, muta ei tainnut onnistua :thinking:

Nyt taisi onnistua

34 tykkäystä

Pistetäänpäs salkku levälleen näin uuden pörssivuoden alussa:

 • Ilkka 14,5%
 • Ålandsbanken 12,7%
 • Wärtsilä 12,6 %
 • UPM 11%
 • Sampo 11%
 • Altia 9%
 • Nokia 8,6%
 • Evli 6,6%
 • Saab 3,3%
 • Hugo Boss 2,5%
 • KONE 2,4%
 • Ford 2,3%
 • Rheinmetall 1,6%
 • Gofore 1,6%

Näitä sitten vuoden mittaan lisäillään kun joku haiskahtaa edulliselle, toivottavasti ei myydä tarvitte tänäkään vuonna mitään.

15 tykkäystä

kuva

Pistetääs omakin salkku kehiin pitkästä aikaa. Tällaisella kokoonpanolla olisi tarkoitus lähteä indeksiä pieksemään vuonna 2021. Suurimmat omistukset pysyivät läpi vuoden ennallaan (Qt, Kamux ja Remedy), ja Kamuxia raaskin pariin otteeseen syksyllä ihan lisätäkin. Kutakin tuli toki lisättyä myös koronamontussa.

Pienempiä omistuksia tuli surutta laitettua syksyllä mäkeen, ja ne saivat tehdä tilaa etenkin Evolutionille, jossa oli mielestäni huomattavasti parempi tuotto-odotus pitkäksi aikaa. Osa näistä myynneistä tuli allokoitua myös palstan kuumimpaan suosikkiin, eli Smart Eye:n.

Keskimääräiselle foorumin aktiiville salkkuni yhtiöt ovat lie tuttuja, mutta koitan niin itselleni kuin lukijalle laittaa lyhyesti ajatuksia liittyen joko koko keissiin tai juuri tulevaa vuottaa ajatellen.

Qt Group
Kaameasti viime vuonna noussut osake alkaa eittämättä heijastaa nykyhinnalla paremmin potentiaaliaan kuin aiemmin. Olen edelleen kuitenkin sitä mieltä, että tässä yhtiössä on aineksia olla pidemmälläkin aikavälillä yhä yksi Helsingin ehdottomista timanteista. Hieman alkaa näkyä jo viestejä kuinka arvostus ei kestä enää kuin todella kovaa suorittamista. Olen samalla linjalla, sen verran rajusti tämä on nyt noussut, että varpaillaan saa olla. Luulenpa kuitenkin, että edessä on erinomaisia vuosia kun nähdään miten kovaa tahtia run-time lisenssit alkavat lappaa rahaa sisään. Kai tälläkin on hinta, millä pitäisi harkita myyntiä, mutta mieluiten vielä istun kyydissä joskin jo hieman rystyset valkeana puristaen. Minua ei haittaa volatiliteetti suuntaan eikä toiseen jos uskon olevani voittajan kyydissä.

Kamux
Achtung baby! Käytetyn auton myyjä saa varmasti todistaa itsensä yhä uudestaan ja uudestaan. Luvut puhuvat kuitenkin puolestaan, ja tämä kaara tulee jatkamaan hallittua kaasuttamistaan kohti yhä isompia autobahneja. Koronavuoden upean suorittamisen jälkeen on vaikea olla luottamatta huoleti Kalliokosken ja kumppaneiden luovivan jatkossakin missä markkinatilanteessa vain. Väitän, että Kamux on oleellisesti arvokkaampi yhtiö tulevaisuudessa kuin tänä päivänä. Matka on pitkä ja kyyti toivottavasti enimmäkseen tasainen. Lisäillää töyssyissä ja ihan muuten vain mutkissa silloin tällöin :wink:

Remedy
Toinen hillittömästi vuoden 2020 aikana noussut yhtiö. Osake on hieman tarinavetoinen, mutta eiköhän ne numerot seuraa mukana mikäli menee lähellekään mitä Remedy pyrkii toteuttamaan. Jos jollakin yhtiöstä kiinnostuneella jäi joulukuinen CMD katsomatta, niin ei voi kuin suositella. Tämä lafka haisee laadulle, ja kovasti dunkkaakin. Mehukas asema kasvavan pelialan arvoketjussa pitää sisällään myös paljon optionalisuutta, osa jää toteutumatta, joku voi yllättää isostikin. Vahvasti silti sitä mieltä, että erinomaisella perustekemisellään Remedy tulee kasvamaan isompaan kokoluokkaan tulevina vuosina. Matka ei ihan tasainen ja riskitön peliyhtiön kanssa tuskin tule silti olemaan. Jännittäviä aikoja myös 2021 edessä kun kuulemme varmaan lisää tekeillä olevista peleistä.

Evolution
Tämä Ruotsin ihme tuli uutena tuttavuutena tänä syksynä vastaan, ja aiheutti lopulta pienimuotoisen salkkumyllerryksen, koska niin erityisen tilaisuuden äärellä koin tämän kanssa olevani. Yhtiö on suvereeni markkinajohtaja kovaa kasvavalla sektorilla (tarjoavat livekasinoa netissä B2B). Lukujen valossa ihan käsittämättömän kovaa tekemistä, ja markkinaa riittää tolkuttomasti vielä valloitettavaksi. 2021 seurataan tarkalla silmällä esimerkiksi kuinka Jenkit ja Aasia kehittyvät, sekä miten NetEnt-fuusio alkaa näkymään luvuissa. Jos et ole vielä tähän tutustunut, suosittelen EVO:n ketjua lämpimästi. Kasvunäkymät erinomaiset, eikä arvostus ole vielä karannut taivaisiin.

Harvia
Tämä tuli ainoana uutena rivinä salkuun koronan pahimmassa montussa maaliskuussa. Meinasin halvaantua hyvän kurssinousun edessä, mutta onneksi kesällä sain itseäni niskasta kiinni ja kauhottua tätä ihan mukavasti lisää. Suomen yksi selkeimpiä “koronavoittajia”, joka teki lisäilystä nouseviin kursseihin hieman helpompaa. Lähivuosien kasvun ajurina näen kuitenkin huomattavat mahdollisuudet ulkomailla, etenkin Yhdysvaltojen markkina tuntuu vetävän ihan mahdottomasti, josta kielii esimerkiksi nyt vuodenvaihteeseen (toivottavasti) valmistunut laajennus paikallisen tehtaan kapasiteettiin. Jos luulet, että kysyntä tuolla johtuu vain kotoilusta ja koronasta, niin kannattaa käydä tsekkaamassa Q1’20 kasvuluvut Pohjois-Amerikasta. Saunoja menee sitä tahtia, että vaikka muutama vaihtaisi niiden hankinnan tänä vuonna risteilyyn tai syksyn mittaiseen pubikierrokseen, pitäisi ostajia silti riittää jonoksi asti. Harvia on myös ajanut markkinan konsolidaatiota kuskin paikalla, ja tehnyt huippuhankintoja. Tämä tulee jatkumaan myös tulevina aikoina. Ehkäpä jotain höyryä ja/tai infrapunaa voisi olla seuraavana putkessa?

Smart Eye
Ansiokkaan ketjun luettuani (ja about kaiken sinne linkitetyn materiaalin) rohkaistuin lähtemään tähän, vaikka muistikuvissa olikin omituinen elokuinen päivä kuin sopulilauman tavoin ostin ja myin -ketju täyttyi tämän yhtiön ostajista. Noh - jos itse yhtiötä on uskominen, on heillä aika hyvin automalleja voitettuna ja tulevien parin vuoden aikana niitä on paljon lisää jaossa. Jännittäviä aikoja seurata, kuinka paljon Smart näistä vie, vai pääseekö pahin kilpailija Seeing Machines lyömään kuinka kapuloita rattaisiin. Markkinasta luulisi riittävän jaettavaa molemmille.

Fodelia
Fodeliassa eniten kiinnostaa heidän Feelia-yhtiönsä, joka tekee autoklaavipakattua ruokaa ja myy sitä kuluttajille verkkokaupassa sekä mm. julkiselle sektorille ja muihin ammattikeittiöihin. Kustannuspaineet näillä tekijöillä on minusta ihan selvä asia, ja kunhan tämä alkaa saada jalansijaa niin Pyhännän tehdaslaajennus saa taas joku vuosi jatkoa. Muitakin Fodelian portfolioyhtiötä on toki kiinnostava seurata. Fodelia kuului periaatteesa aika selkeästi koronasta kärsijöihin foodservice markkinan kyykättyä rajusti, mutta ilmeisesti markkinoillakin nähdään Fodelian tulevaisuus sen verran herkullisena, että hieman kalliimman puoleinenhan tämä meinaa olla. Potentiaalia on kuitenkin mielestäni niin isosti ja pitkään, että kyllä tätä täytyy varmaan jossain sopivassa kohtaa koittaa lisätä. Jos yhtiö ei ole tuttu, niin yhtiön toimitusjohtaja kävi erinomaisessa Inderesin roastissa joulukuun alussa.

Herantis Pharma
Viimeinen siivu (n. 0,6% koko salkusta) on täysin spekulatiivinen lappu. Sellainen hyvän mielen kestolotto, sillä jos yhtiön lääkeaihiot menestyisivät, olisi se todella hieno asia. Kiinnostuin yhtiöstä kun heidän edellinen toimitusjohtajansa avasi täällä foorumilla hyvin mitä ovat tekemässä, ja taisi olla usemmankin kerran myös Vernerin haastateltavana. Tämä taitaa olla ainoa miinuksella oleva sijoitukseni tällä hetkellä, mutta maltoin olla lähtemättä lisäilemään. Katsotaan loppuun asti mitä tästä tulee näin erittäin maltillisen painon kanssa. Lopputulos on mielestäni aika binäärinen (isosti voittoa tai lähes kaikkien rahojen menettäminen), enkä oikein osaa arvioida skenaarioiden todennäköisyyksiä. Hyviä uutisia odotellen, voisi tämä lappu silti olla jopa yksi tämän vuoden isoimpia nousijoitakin.

Saapas nähdä miltä näyttää salkku vuoden päästä. Toivottavasti samoja nimiä mahdollisimman paljon, koska sen pitäisi kertoa siitä, että yhtiöillä menee vieläkin hyvin. Nykyisellään salkku on aika keskitetty, mutta niin on tarkoituskin. Katsotaan silti josko markkina tarjoilisi paikkoja avata uusia rivejä ja lisätä entisiä. Hieman kireä on mielestäni monen salkkuyhtiön arvostus kuitenkin, kuin myös osa pörssistä jo yleisestikin. Tämä saa hieman varovaiseksi ja voi olla että maltan myös antaa käteisen kasautua jos itsestäänselviä ostonpaikkoja ei eteen tupsahda. Nykyisellään käteistä ei salkussa ole, hieman vipua kevään jäljiltä, jota mielellään myös lyhennän.

52 tykkäystä

Onnittelut kaikille valtavia tuottoja tehneille! Täällä päästiin +45% kohdalle, mihin täytyy olla tyytyväinen.

Tämä vuosi tarjosi hyviä mahdollisuuksia kehittää salkkua toivottuun suuntaan. Sisältö eroaa foorumin keskimääräisestä aika reilusti, niin arvopainotteisuuden kuin maantieteenkin puolesta. Useimmat positiot on tarkoitus pitää käytännössä pysyvästi. Mukana on muutama erikoistilanne, joiden pysyvä omistaminen ei kiinnosta. Lupaavat tarinat, vuoden trendit ja kuumat IPOt puuttuvat.

Revenio pumppasi salkkuun ilmaa. Salkun tuotto-odotus ei silti ole nykykertoimillakaan huono, mistä olen tyytyväinen. “Ansaitsematon” ylituotto tuntuu tietysti päivätasolla hyvältä, mutta näin alkavaan vuoteen tähytessä ei. Valuaatio on tärkeä erityisesti silloin, kun se yleisen mielipiteen mukaan ei oikeastaan ole tärkeä ollenkaan. Täytyy koittaa pelata omaa peliä omilla vahvuuksilla, vaikka markkina tarjoaa melkoista aaltoa surffattavaksi.

Nähdäkseni olen vahvoilla syklin seuraavassa vaiheessa. Tarkoituksena on omistaa laadukkaita, jo kykynsä osoittaneita yhtiöitä hinnoilla, jotka tarjoavat ylituottoa yhtiöiden laatuun nähden matalilla oletuksilla ja isolla turvamarginaalilla. Tavoitteena on voittaa S&P500 ja OMXH25Pi jatkossakin, Reveniosta huolimatta.

26 tykkäystä

Salkkuni suuruusjärjestyksessä suurimmasta pienimpään:

Qt
Remedy
Kamux
Smart Eye
Biovica
Revenio
Zaptec
Incap
Oncopeptides
Kahoot
Unity Software
Admicom
Vaccibody
Nordic Semiconductor
Nintendo
Otello
Volue
Carasent
Kongsberg Automotive
ELOP
Evolution gaming group
Sievi Capital
Efecte
Paradox Interactive

Tällä ryhmittymällä lähetään hakemaan 30% vuosituottoa.

16 tykkäystä

Scanfil
Kamux
Arvo
CapMan
PYN Elite Fund
Olvi A
Nordea Bank
Sampo A
Outokumpu
Lehto Group
Elecster A
UPM-Kymmene
FirstFarms
Ponsse
Nokian Renkaat
Fortum
Nordic Mining
Robit
Vincit
Alibaba
Fodelia
Smart Eye
Seligson & Co Global Top 25 Pharmaceuticals A

Tällaisella holdisalkulla liikkeellä.

9 tykkäystä

Ensimmäinen täysi vuosi takana suorien osakkeiden ostoja. Salkku näyttää nyt alla olevalta näiden osalta. Lisäksi löytyy jonkin verran nordnetista rahastoja. Tästä näkee hyvin kuinka QT on ‘karannut’ muilta. Alkuvuoden ajattelin vain hieman nyt katsella mihin asiat etenee ja mihin seuraavat ostot sijoitan.

11 tykkäystä

Omaan salkkuun on viime päivityksestä tullut uusi tulokas: Serviceware

EkaSalkku

Salkku on vielä hieman turhan keskitetty omaan makuun ja lisäksi pitäisi löytää 2-7 uutta edullista huippuyhtiötä salkkuun että saadaan järkevää hajautusta aikaiseksi. Näin keskitetyssä salkussa kun on aina riski että jos yksi osake pettää niin se tuhoaa suuren osan vuosituotoista. Onneksi kaikilla yhtiöilläni on eri päämarkkinat: Solteqilla pohjoismaat, Servicewarella Länsi-Eurooppa ja NattoPharmalla Yhdysvallat. Lisäksi kaikki ovat eri markkinapaikoilla ja tulot tulevat monista eri valuutoista, eli hajautus on parempi kuin miltä pintapuolisesti näyttää. Sektorihajautus on vielä vähän heikko (SaaS, Digikonsultointi ja Ravintolisät), mutta mitäpä sitä turhaan ottamaan heikkoa sektoria salkkua pilaamaan :sunglasses:

Solteqin suhteellinen osuus salkusta on hieman vähentynyt, kun piti jostain repiä rahaa Servicewaren hankintaan. Saa nähdä mistä löytyy lisää rahaa uusien osakkeiden ostoon. Ehkä Natto ostetaan pois pörssistä Q1 tai Q2? :cowboy_hat_face:

Nattosta puheen olleen otin myös sijoituslainaa käyttöön ja laitoin kaiken Nattoon.
Eriytän velkaostokset aina toiseen salkkuun ettei tule huijattua oman pääoman tuotoissa.

EkaVelkaSalkku

Kyllähän tässä riskit tietenkin hieman kuumottavat. Sanotaan että kupla etenee viimeiseen vaiheeseen kun velkavipua aletaan ottamaan käyttöön ATH-hinnoista huolimatta ja ostokiima valtaa sijoittajat. Toisaalta kun on tehnyt perusteellisen funda-analyysin ja löytänyt mielestään täysin pieleen hinnoitellun yhtiön, jossa on vielä M&A pikavoitto-optio, niin pakkohan se oli ottaa. Jos markkinat yhtäkkiä romahtavat niin kyllä tämä mielestäni helposti kelpaa myös velkavivulla “pitkään salkkuun”, koska kasvuvauhti on niin hurjaa ja ostohinta edullinen.

40 tykkäystä

Päivitellään uuden vuoden kunniaksi!

Plugia on hieman kevennelty, jotta osuus ei ihan täysin dominoiva olisi, vaikka vielä toki isolla osuudella salkusta. ZignSec:n mukiinmenevä Q3 vakuutti meikäläistä lisää ja loppuvuonna sekä tänään tätä on tullut lisättyä. Adverty, Kalera ja Renewcell ovat seurantapositioita. NEL on poistunut salkusta, mutta eiköhän tämä taas salkkuun takaisin eksy!

Omaan makuun aletaan olla yritysten määrän osalta melko ylärajoilla, joten uusia tulokkaita on haastava salkkuun ottaa ja “voittajien” keventämistä pyrin mahdollisuuksien mukaan välttämään.

38 tykkäystä

Uuden vuoden päivitys:

 • Evolution Gaming ja Xbrane lisätty kasvuyhtiöiksi
 • Hamburger Hafen & Logistikista luovuttu
 • Brookfieldiä kasvatettu
 • (Harkinnassa Fairfax tuonne arvoyhtiöpuolelle)
14 tykkäystä

Laitetaanpa vuodenvaihteen kunniaksi salkkupäivitys jakoon keskihintojen kera:

Edellisen päivityksen jälkeen salkkua tiivistetty (mm. Sampo, Capman ja NEL ulos) ja nyt vuodenvaihteessa taas käteispainoa hieman kasvatettu. Qt-Kamux-Remedy-Fortum on salkun vakiintunut ydin ja tähän nelikkoon on vahva luotto myös jatkossa. Näiden lisäksi AOT:lla nuo ETF:t sekä indeksirahastot joihin pyörii jatkuvat kuukausisäästöt. Global Clean Energy ETF:ään tulen todennäköisesti tänä vuonna panostamaan enemmänkin ja nyt Jenkkien vaalien tuloksen myötä tietysti tulee kiinnostava mahdollinen lisäyspaikka.

OST:lla Smart Eye pidemmässä pidossa ja Marimekko hankittu loppusyksystä vahvaa Q4:sta silmällä pitäen, mutta siinä pidempikin pito toki houkutteleva vaihtoehto. THCB OST:n pelilappu ja tuo kortti olisi tarkoitus nyt katsoa DA:n yli ja sen jälkeen sitten lisäinformaation myötä päätöksiä pidemmästä tähtäimestä.

2020 tuotto oli lopulta 53% mikä oli ihan kelpo tulos huomioiden salkun hajautuksen ja mm. sen että esimerkiksi NoHo oli vielä ennen koronaa ihan merkittävällä painolla salkussa. Koronadipin otin vastaan ilman isompia myyntejä, mutta onneksi aloitin myös ostot jo maaliskuussa suht hyvissä ajoin.

Tänä vuonna tuloksellisena tavoitteena biitata OMXHI, kasvattaa salkun arvo 6-numeroiseksi ja tekemisessä pyrkiä vähentämään kaupankäyntiä ja tätä kautta vähentää kuluja. Uusia kohteita en välttämättä salkkuun hamua, mutta nyt ulkoilutuksessa oleva NEL yksi lappu mitä seuraan edelleen jos arvostus nykyisestä laskisi.

Mielellään otan vastaan kommentteja ja kehitysehdotuksia :thinking:

18 tykkäystä