Mitä sinulla on salkussa?

Jee, salkku plussalla vaikka indeksit ovat miinuksella (EDIT: tai siis enemmän vihreänä nyt kun indeksikin nousi). :partying_face:

Taitaa olla positiivisin päivä pitkään aikaan tai jopa koskaan 6kk pörssiurani aikana. Aluksi tuli virheiltyä liian treidaamisen kanssa jossa paloi kesällä tuotot. Sitten kun sain rahaa ja järkeä niin alkoi syksyn laskut ja taas salkku suli.
Nyt osakepainoni on vain 15% pelokkaassa karhutunnelmissa joten vihreys ei paljon euromääräisesti anna. Mutta ilo se on pienikin ilo, kiva kun ei aina tule pataan pörssissä.

Tyhjensin jo laskumarkkinassa salkun kertaalleen, mutta palasin sitten kun sai kaiken halvemmalla. Koitin poimia isolla hajautuksella yrityksiä joiden kurssi on nyt dipannut indeksiin nähden paljon tai toisaalta defensiivisiä tekijöitä oletetussa laskumarkkinassa. Pieniä seurantapositioita ajatuksena tietysti lisätä laskumarkkinassa.
Voi olla ryöpsähti vähän liian laajaksi hajautus koska kaikkien lisäämiseen ei käteiset ja palkat edes riitä järkevän suurella painokkuudella. Myydään osa pois kun ovat kasvaneet tarpeeksi.

16 tykkäystä

Most bullish on: Tecnotree, Harvia ja Kambi.

18 tykkäystä


Laitoin jo Haarumiinkin tämän. Omia sijoitusteesejä:

  1. Älä pistä yli 50% yhteen firmaan.

Sinne meni, aivan pyllylleen. Epäonnistuin.
Mutta nyt katse kohti marraskuuta ja mahdollisia posareita ja joka tapauksessa sauna lämpeämään :star_struck:

30 tykkäystä

Oma salkkuni tänä päivänä.

Salkussa on itselleni ihan maksimimäärä rivejä. Tein alkuvuonna päätöksen, että jos haluan uuden rivin, niin jotain pitää lähteä pois. Useimpiin positioihin olen käyttänyt kymmeniä tunteja yritykseen tutustumiseen. Ne, joihin en ole, ovat tulilinjalla, jos pitää availla uusia positioita. Nyt ei ole uusia kiikareissa, kun useampi salkussa oleva positio on lisäilyhinnoissa.

Alla muutoksia edelliseen päivitykseen helmikuussa 2021:

Myynnit kokonaan:
Berkshire Hathaway, Plug Power, Aflac, NEL.

Uusia rivejä

  • Voxtur Analytics. Tämän firman osalta on kyllä tehty mahtavaa työtä täällä foorumilla, kiitos aktiivisille keskustelijoilla. Firman ulosanti on hieman salamyhkäistä, mutta pidän erittäin mahdollisena, että tästä kehkeytyy huikea bisnes.

  • Healthspace Data Systems. Viranomaisille softaa SaaS-mallilla. Micro-cap, jota ei kukaan seuraa. Seuraan lähikuukaudet tutustumisposition kanssa, miten myynti lähtee vetämään.

  • Organon. Merckistä irroitetut bisnekset. Kasvumahdollisuudet on realistisesti pienet, mutta kun johto saa spin-offin jälkeen keskittyä vain näihin bisneksiin niin on tässä jonkinlaista potentiaalia. PE 5 arvostus riitti ostamaan salkkuun heinäkuussa 2021.

  • First Majestic Silver. Hopea on halpaa suhteessa kultaan. Mutta hopean hinta on kyllä mennyt eri suuntaan kuin kuvittelin tätä ostaessani. Lähtee varmaan verosyistä laitaan loppuvuonna, mutta katsellaan rauhassa. Luulen myös, että hopeaseikkailut jää hetkeksi aikaa omalta osaltani.

  • Inderesiä sain myös pienen siivun annista.

Positioita kasvatettu viime aikoina ainakin Souther Copper, Greenlane Renewables, Oroco Resource.

15 tykkäystä

Eka katsaus outoon sijoitussalkkuun: Suurimmat sijoitukset ovat S-asuntorahasto (45,1%) ja PYN Elite (27,8%). AOT:n osuus on 27,1% ja sen sisältö on tällainen: Harvia (16,4% AOT:stä), Kamux (15,9%), TietoEvry (14,2%), Spinnova (9,7%), Sampo (9,2%), Orthex (6,6%), Solteq (6,6%), Coke (4,7%), Inderes (4,5%) ja Nordnet Suomi-indeksi (2,9%) sekä käteinen (9,2%).

Kuinka tähän on päädytty? 2/3 asuntorahastosta on vuosien takaa ja muut sijoitukset noin 2 kk ajalta. Koska lunastuspalkkio oli minimissä ja osakkeiden arvostus aika maksimissa, päädyin tekemään asuntorahastoon vielä vihoviimeisen sijoituksen. PYN Elite tarttui mukaan, koska sopiva alkupääoma oli, arvo ei ollut ihan ATH:ssa ja kasvupotentiaali vaikutti hyvältä. Indeksirahasto oli ensimmäinen hankinta AOT:lle, ja kokikset olivat tarjolla NN-synttäreillä. Modulight oli eka IPO ja eka - ja varmaan vuoden ainoa - myynti. Käteisosuus oli varattuna siihen toiseen IPO:on, mutta ei sitä sillä saanutkaan vaan piti ottaa sukanvarresta. AOT on Modulightin ja Inderesin ansiosta 2,7% plussalla - ilman niitä hieman isommalla prosentilla miinuksella.

Suhde Suomi:Vietnam:USA 70,9:27,8:1,3 ei vielä ihan täysin vastaa maailman kapitaalin jakautumaa ja siksi jatkossa tarkoitus on lähinnä kk-säästää USA-indeksiin. Ehkä myös REIT:eihin voisin tutustua ja jollain aikavälillä korvata ässärahastoa niillä.

13 tykkäystä

Päivitetään tänne taas salkkua pidemmän tauon jälkeen.

Edellisellä kerralla kerroin ostaneeni Tencentiä hieman dipistä lisää. Kuten jo Ostin myin -ketjussa totesin, pakenin Kiina-osakkeista kuitenkin hetken päästä häntä koipien välissä. Tuttuun tyyliin myynnit näyttävät osuneen ainakin väliaikaisiin pohjiin. Mutta, tätä tämä sijoittaminen välillä on. :smiley: Yhtä kaikki, fokusoituminen institutionaalisesti vakaammassa ympäristössä majaileviin länkkäriosakkeisiin on toistaiseksi tuntunut vallan hyvältä.

Omassa salkussa syysdippi on ollut pääosin rauhallinen. Jotkut osakkeet, kuten Paradox tai Kamux, ovat ottaneet enemmän dunkkuun. Toisaalta esimerkiksi Qt:n dippi jäi vajavaiseksi ja tämän päivän nousun jälkeen se on melkein kurottu umpeen. En ole TA-tuntojen tulkki, mutta kenties ostajia siis vain riittää yhtiölle ettei kunnon dippiä päässyt syntymään kuten monissa muissa kasvunimissä.

Kuten olen usein todennut, korkojen nousu on tällaiselle salkulle luonnollisesti herkkä aihe, sillä mukana on useita kasvuyhtiöitä kuten Qt ja Revenio suht anteliailla arvostuskertoimilla varustettuina. Jos korot on matalalla, sijoittajat jaksavat venata kaukana tulevaisuudessa kuviteltavissa olevia kassavirtoja. Jos korot nousee, osakkeille tulee vaihtoehtoja korkopapereista ja sijoittajat eivät enää välttämättä jaksakaan venata näiden yhtiöiden hilloja samalla pieteetillä, kuin nyt.

Uusi tulokas tähän salkkuun on Inderes. Luonnollisesti en kommentoi Inderesiä sen tarkemmin tässä sijoituskohteena, en sen arvostusta yms. Siitä pääsisi nopeasti kiipeliin. :smiley: Jätän nämä pohdinnat markkinalle eli muille sijoittajille.
Todettakoon, että otin henkilökunta-annissa merkatut osakkeet tähän salkkuun: itse pää läjähän makaa holdarissa joka jo bongattiinkin Inderes-ketjussa. Tämän seurauksena Inderesin suoraan omissä nimissä omistettu satsi on nyt salkun toiseksi isoin sijoitus Qt:n jälleen.

Tähän ostokseen suvaitsin myös hieman käyttää limiittiä, joten salkun käteispaino painui negatiiviseksi. Yritän kurota tätä takaisin plussalle palkasta säästämälle suht nopeassa vauhdissa. En pidä ideaalina nykyisessä markkinatilanteessa olla vivulla mukana, päinvastoin vaikka ei tässä nyt mikään iso romahdus pelotakaan (mutta tiedän jo etukäteen että se ketuttaisi kun ei olisi varaa ostella mtn.). Syksyllä monet yhtiöt ovat pudonneet paljon ja liikkumavaran puute sabotoi tämän harrastuksen iloa päästä käsiksi uusiin yhtiöihin.

Huolimatta uudesta tulokkaasta ja muutoksista salkun pienemmässä päässä on ydin (Qt, Remedy, Incap, Kamux) käytännössä sama, samalla idealla: voimakkaasti kasvavia, ison kiitoradan edessään näkeviä bisneksiä, joilla on vuosiksi eteenpäin mahdollisuuksia investoida kassavirtansa takaisin liiketoimintaan, palvella sidosryhmiään paremmin ja kasvattaa omaa tulostaan merkittävästi. Tai sitä ainakin odotan niiltä. Kaikilla on vahvat kilpailuedut tai vahva asema arvoketjussa, erityisesti Qt:lla ja Remedyllä sekä Incapilla. Kamuxin kilpailuedut ja Kamuxia ylipäätään markkina tuntuu kyseenalaistavan enemmän, mikä on toisaalta ymmärrettävää rajusti kilpailulla käytettyjen autojen markkinalla. Viime tulosjulkistus jätti hieman pehmeän maun suuhun tosin.

Tottakai, nuo kaikki yhtiöt ovat muuttuneet Kamuxia lukuunottamatta dramaattisesti jo viimeisen viiden vuoden aikana: Qt:sta ei oltu kuultukaan, se oli osa Digiaa ja sitä ennen pölyttyi Nokian byrokratian alla. Remedy oli vasta alkamassa siirtymään moniprojektimalliin, jossa meni vuosia ja jonka todistaminen markkinalle on tapahtunut vasta viimeisen parin vuoden aikana. Incap taisi olla melkoisessa kiipelissä ja remontissa tuolloin myös.

Ei ole syytä olettaa, etteikö nämä yhtiöt muuttuisi myös jatkossa paljon. Sopii toivoa, että hyvään suuntaan, mutta varmasti myös vastoinkäymisiä tulee matkan varrella. Hoen tätä “ääneen” siksi, että vaikka kannatan pitkiä holdiperiodeja hyvissä yhtiöissä sinänsä, pitää niitä munia vahtia koko ajan korissa. Kaikki bisnekset elävät koko ajan ja erityisesti teknologiatontilla tuulet puhaltavat nopeasti. Siksi on ehkäpä jopa hieman röyhkeää puhua ikiholdaamisesta. Jatkuvaa vahtimista ja puntarointiahan tämä on. :smiley:

Salkku on tuottanut tänä vuonna erinomaisesti, mutta ei niin hyvin kuin graafi antaa ymmärtää: Inderesin antiosakkeiden pamahtaminen salkkuun näkyy graafissa kuin ne olisi saanut 0 euron hinnalla, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa. Käytännössä siinä on n. 15 % -yksikköä liikaa sitä hyvää. Edelleen tuotot tulevat pääosin Qt:sta ja Incapista, muiden sijoitusten ollessa kohtuullisesta kamaliin (Paradox ytd -50 % ugh :smiley: ). Ei tarvitse siis omista taidoista liikoja luulla, kun salkussa on keskimäärin 15 yhtiötä ja niistä kourallinen on hyviä sijoituksia, lopuissa haitari on leveä. Mutta onneksi sijoittaminen on laji, jossa yhdessä osakkeessa voi hävitä vain max. 100 % sijoitetusta pääomasta (ellei käytä vipua), mutta tuottojen ylärajaa ei ole teoriassa olemassa pitkässä juoksussa.

Lisäys: Microsoft, Rovio ja Herantis Pharma ovat edelleen mukana vaikka eivät ympyrässä nimet näykkään. :=)

131 tykkäystä

Entäs Boreo? Etkös sitäkin ostanut vähän aikaa sitten? :thinking:

1 tykkäys

Kyllä! Sitä on vuorostaan pieni liru holdarissa. Olin kirjoittamassa jo sitä, mutta sitten jätin sen tällä kertaa selkeyden vuoksi mainitsematta. Holdari ei ole kovin mielenkiintoinen, kun se on käytännössä >99 % Inderesiä. :smiley: Ajattelin kyllä kertoa kaupoista silti avoimesti sen suhteen myös.

22 tykkäystä

Koska asun Ruotsissa, suurin osa salkusta on luonnollisesti OMX30, vähän helpompi seurata tilannetta.

Osakkeet:

  • Investor B 10.92%
  • Kinnevik B 6.81%
  • Lipidor 6.19%
  • Svolder B 5.71%
  • VEF 5,01%
  • Bure Equity 4.63%
  • VNV Global 4.58%
  • Catena Media 3.76%
  • QleanAir 2.90%
  • Industrivärden 2.76%
  • Zalando 2.23%
  • OX2 1.99%
  • Neste 1.82%(Uusi)
  • BEPC 1.73%
  • AY 1.19%
  • Embracer Group 1.19%(Uusi)
  • AdderaCare 1.09%
  • Ovzon 0.90%
  • Veg of Lund 0.84%(Uusi)
  • Metsä Board 0.59%(Uusi)
  • UPM-Kymmene 0.53%(Uusi)

Rahastot:

  • Spiltan Aktiefond Stabil 12.34%
  • Avanza Global 7.68%
  • Avanza World Tech 4.81%
  • Avanza Emerging Markets 3.77%
  • HB Småbolag Ind 1.72%
  • AMF Aktiefond Småbolag 1.53%
  • HB Hållbar Energi A1 0.59%(Uusi)
31 tykkäystä

image

Alas ollaan kieltämättä tultu viimeisen 3kk aikana jonkun verran, mutta luotto salkussa oleviin yhtiöihin on säilynyt. Käteistä on tarkoitus kerätä vähitellen sinne 15% nurkille, jos vaan säästäminen onnistuu. Mitään ei ole tarkoitus myydä näillä näkymin, eikä ostaakaan, ellei nyt jotain aivan ohittamattomia tilaisuuksia tule vastaan.

16 tykkäystä

Tässä mun salkun sisältö. Omistan myös 2.2% NextGamesiä, mikä ei mahtunut kuvaan.

11 tykkäystä

Hieno tuotto graafi, kun sai inderestä henkilökuntahintaan! Ai saakeli.

Pitäskö tähän laittaa jotain kommenttia omasta salkusta.
Uusia emerita resourses ja nexoptic mm.

2 tykkäystä

Hyvä. Mietinkin jo, että pitää lopettaa sun salkun seuraaminen Sharevillessä, kun menit ohi. Tällä verukkeella pieni sieluni kestää sen😉

Pitää oma salkku päivittää myös lähipäivinä.

5 tykkäystä

Meikäläisen OST:ltä löytyy suomalaisia, tylsiä pienyhtiöitä. Tuottoa on 1v 9,5 kuukaudessa tullut 186%.

Otan mielelläni kritiikkiä vastaan salkun sisällöstä. Mille riskeille olen erityisesti altistunut? Näetkö jotain vaaranpaikkoja?

Viimeisimpänä salkkuun olen lisännyt Rush Factorya. Ensimmäisen position ostin nopeilla sormilla rokoteuutisten breikattua hintaan 1,10e. Nyt otin lisää hintaan 2,67e. On todella hyvät fiilikset ensi viikolla julkaistavasta Q3-raportista.

En kommentoi kaikkia salkun yhtiöitä, mutta tässä päällimmäiset ajatukset.

  • Incap: Moni yhtiö on kamppaillut kannattavuuden kanssa. Kasvaako Incapinkin liikevaihto ebit%:n kustannuksella? Jos näin on ja kannattavuus laskee, höylään positiotani hieman.

  • NoHo Partners: Baana on auki. Pian liiketoiminta palautuu koronaa edeltäneelle tasolle, ja samaan aikaan kansainvälistä kasvua haetaan Norjasta. Kun liiketoiminta on ajettu taas ylös, saatan myydä position pois. Ala ei ole erityisen kannattava ja kasvuun liittyy selviä riskejä, joten parempia sijoituskohteita voi löytyä muualta. Hieno yhtiö ja hieno johto.

  • Wulff Group: Toimitusjohtaja Elina Pienimäki on tehnyt erittäin vaikuttavaa työtä. Koronakriisistä ei vain selviydytty, vaan yhtiö kukoisti, vaikka pääliiketoiminnat oli ajettu alas. Viimeisin työnäyte Staples-kauppa. Olisi pitänyt moneen kertaan kasvattaa position kokoa, mutta pidän alaa herkkänä mahdolliselle taloussyklin käänteelle. Tässä on oma varovaisuus kostautunut.

  • Scanfil: Yhtiö on näyttänyt heikkouden merkkejä. Kustannuspaineet ovat olleet kovat, eikä yhtiö ole yltänyt omaan kannattavuustavoitteeseensa, vaikka liikevaihto onkin kovassa kasvussa. Scanfil on tällä hetkellä salkun tarkkailuoppilas. Jos haistan lisää heikkouden merkkejä, niin myyn pienen siivuni pois, vaikka olenkin TJ Petteri Jokitalon suuri fani.

30 tykkäystä

Mitä muutakaan tekisin saldovapaalla kuin salkkukoonnin? En taida nyt tässä lähteä kommentoimaan näitä sen tarkemmin, kommentteja olisi toki mielenkiintoista lukea. Kasvua ja riskiä löytyy, mutta pyrin tekemään taustatyön niin että nukun leppoisasti :innocent:

17 tykkäystä

image

Noniin, koitin ihan harjoitusmielessäkin tehdä visuaalisesti edes jollain lailla esityskelpoisen piirakan näytettäväksi salkustani ja omistuksista sisällä (AOT).

Vajaa neljä vuotta nyt piensijoitettu, joista ensimmäiset kaksi vuotta lähinnä rakennettiin hajautusta etf:ien ja rahastojen muodossa ikään kuin vahvaksi selkärangaksi. Nämä siis sisältyvät kohtaan Muut.

Muut tarkemmin ovat:
iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc)
iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF USD (Acc)
iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)
Xtrackers Euro STOXX 50 UCITS ETF 1C
Xtrackers Russell 2000 UCITS ETF 1C
Nordnet Indeksirahasto Suomi).

Osakepoimintaa oman perstuntuman ja näennäisen tunnuslukuselvittelyn perusteella sitten viimeinen 1-2v ja yllättävän monia osakkeita nyt on tullut haalittua. Ainostaan yhdestä osakepositiosta olen kokonaan luopunut matkan varrella. Osakepoiminta on kyllä vienyt mukanaan, ei ole paljoa tullut lisäiltyä etfiä tai rahastoja viimeiseen kahteen vuoteen. Toisaalta edelleen muiden kuin suorien osakkeiden osuus on aika merkittävä eli melkein puolet.

Mielipiteitä tai mietteitä? Koen todellakin edelleen olevani aloitteleva sijoittaja.

7 tykkäystä

Hajautusta ainakin löytyy. Itse miettisin tuossa kohtaa ainakin päällekkäisyyksiä, eli sijoitatko nyt yhteen ja samaan kohteeseen (=yksittäiseen yhtiöön) useamman instrumentin kautta? Tämä tapahtuu helposti ainakin isojen jenkkiyhtiöiden kohdalla maailma-etf:ssa.

Salkkusi on varmasti muuten melko myrskynkestävä.

2 tykkäystä

Olen kyllä vältellyt päällekkäisyyksiä ja mitä äsken kävin tässä mobiililla varmuuden vuoksi vielä tarkistamassa läpi niin yhtään päällekäisyyksiä ei taida olla. Useampaan kertaan on kylläkin tehnyt mieli ostaa vaikkapa Fortumia tai Nestettä, mutta kun omistaa jo superrahaston kautta niin en ole nähnyt tarvetta, mahdollisista osingoista huolimatta, pistää rahaa kiinni niihin “toista kertaa”.

2 tykkäystä

Viime päivitysestä on näemmä jo liki puoli vuotta, mutta tuo 6kk tuntuukin yllättävän lyhyeltä ajalta taaksepäin katsottuna. Ilmeisesti onnistun ottamaan salkun syyninkiin aina silloin kun sisällä on paljon “väliaikaisia” positioita, tällä kertaa rivejä löytyy 16, väliaikaiseksi mieltämiäni positioita niistä neljä.

Isoimpien positioiden osuudet koko salkusta ovat pysyneet toivotussa n. 15% tasossa, joskin itse yhtiöt kärkisijoilla on vaihtuneet. Harvia teki semmoisen loikan piikkipaikalle että enää ei verosyistä ole kehdannut keventääkään, vaikka siellä yli 60€ hinnoissa olisi vähän tehnyt mieli. Tecnotreeta puolestaan on ostettu surutta lisää kun siltä on tuntunut, luottoa on.

Ei nuo yhtiövalinnat varmaan paljoa selittelyjä tarvitse, foorumilta tuttuja kaikki, mutta pari valittua poimintaa:

  • Wulffista piti päästä eroon jo joskus kesällä, mutta kun markkinat ei anna tarpeeksi rahaa lapuista niin olen sitten satunnaisesti tehnyt pikku lisäyksiä pinoon.
  • TietoEVRY palasi salkkuun kukaties monettako kertaa, varsin isosti ja juuri sopivasti ennen strategiapäivitystä. Tällä kertaa voisi jäädä pidemmäksikin aikaa tuomaan defensiivistä ulottuvuutta muuten kasvupainoitteiseen salkkuun.
  • Nimbus piti olla max parin viikon swingi elokuussa, mutta markkina teki Wulffit eikä ymmärrä ostaa näitä pois… Positio on niin pieni että haudotaan ainakin seuraavaan tulosjulkistukseen asti.
  • Ja sitten löytyy viimeisin tämänpäiväinen äkkihankinta Componenta ilman tavatonta tietoa firmasta. Tästä tulee Tecnotree-viboja, kun firma on päässyt nousemaan saneerauksesta, uutisvirta on kääntynyt umpimurheellisesta positiiviseksi ja Kyösti Kakkonen häärää omistajajoukossa. Arvaisin että 35M€ markkina-arvossa on paljon kasvun varaa jos hommat alkaa luistamaan, mutta itselläni ei harmillisesti ole kompetenssia arvioida 2021e P/E tai EV/EBIT lukuja tällaiselle erikoistapaukselle. Liikevaihtoennuste on kuitenkin sen 85-90M€ ja käyttökatteen odotetaan kasvavan edellisvuoden 3,7M eurosta. Jäädään siis osottelemaan Q3 julkistusta.

Loppuun vielä muutamat salkun statsit joita seuraan:

21 tykkäystä

Tässä on sitä @musa_2 mainostamaa ”yhteisöllisyyden” välttelyä. Tämän takia ei myöskään varmaan palautetta tule kummoisesti. Itse tunnen näitä yhtiöitä Sieviä lukuunottamatta vain nimeksi. Ainoa ongelma minkä keksimällä keksin on potentiaalinen vähävaihtoosuus. Riittääkö noissa yhtiöissä laidat jos sinun tarvitsisi muuttaa salkku käteiseksi nopealla aikataululla?

Edit: Tecnotreenkin sieltä löytyi. Keltainen on huono väri tekstille.

2 tykkäystä