Mitä sinulla on salkussa?




Näillä mennään toistaiseksi :mosque::sunny::water_buffalo:

118 tykkäystä

Salkun koostumus. Kamux tullut smarteyen tilalle.

Harvia kasvanut suurimmaksi koska tankkasin tuolta 50e tasoista. Keskihintaa reilusti ottanut ylös.

Incap noussut kolmanneksi suurimmaksi. Tänään ollut nousussa niin nousu ei vielä näy tuossa. Nämä prosentit otettu nordnetin salkkuraportista.

Ei suuria muutoksia edelliseen

26 tykkäystä


Pitäisiköhän myydä verkkokauppa ennen vuoden loppua?

17 tykkäystä

Noin vuosi on vierähtänyt kun viimeksi tuli avattua salkkua. Samalla nimimerkillä löytyy salkut Sharevillestä, jos haluaa aktiivisemmin tiedotteet, että mitä salkussa tapahtuu. Tästä pääsee edeltävään salkun kokoonpanoon Mitä sinulla on salkussa - #1173 by Schmoopy

image

Arvo-osuustililtä on myyty yhtä sun toista pois ja yritetty keskittää enemmän nykyisiin omistuksiin salkkua, eli ostaa voittajia ja myydä häviäjät pois. Suurin muutos on ollut erilaisten rahastojen myynti, josta tuli tarpeeksi käteisvaroja asunnon ostoon. Vuoden aikana on tullut seikkailtua Yhdysvaltojen pörssissä ostellen esimerkiksi Corsait Gaiming Inc tai ARRY nimisiä yrityksiä. Näistä tullut tappioita ja häntä koipien välissä takaisin. Nähnyt omaksi parhaaksi pysytellä pohjoismaissa, missä tuntuu saavan etua tai, jos ostaa Yhdysvalloista jotain, niin suuria yrityksiä.

Digia
Yhtiö investoi, että olisi kilpailukykyinen tulevaisuudessa. Nykyinen vuosi on vähän sellainen mitäänsanomaton. Mutta kriittinen toimija ja yhteistyökumppani Suomessa microsoftin kanssa. IT-buumi elää edelleen ja yhtiö on siirtymässä enemmän projektiliiketoiminnasta jatkuvaan liiketoimintamalliin.

Embracer
Kuvailisin, että yhtiö on pelitalojen ETF. Saat niin paljon yhtä sun toista peliyhtiötä ja vähän sivutuotteita, että vaikea pysyä mukana mihin Lars Wingefors oikein laittaa rahkeitaan. Toistaiseksi toimint aon ollut vakuuttavaa ja pelimarkkina kasvaa BKT:ta nopeammin, joten en ole huolissani vaikka osakekurssi on laahannut. Hyvä ottaa välillä happea.

LeadDesk
Asiakastukea tarvitaan jatkossa maailmalla ja yhtiö on kannattavasti saanut jalansijaa Euroopassa. On vielä pieni peluri, mutta kunhan viimeaikaiset suuret yritysostot saadaan tehtyä mainiosti, niin latu on auki alkaa haastamaan isompia toimijoita tulevaisuudessa. Yhtiön antamat strategiset tavoitteet ja ohjeistus on pieni miinus ja yhtiö raportoi vain pari kertaa vuodessa. Paljon ehtii pinnan alla tapahtua puolessa vuodessa.

Microsoft
Niin kutsuttu Blue Chip yhtiö, joka kasvattaa jalansijaa teknologiassa ja pelimarkkinalla. Tulevaisuus on suotuisa tälle jätille, kunhan ei tapahdu pilkkomista. Tai ehkä se vasta olisi kannattavaa? Tulee ajoittain hyödynnettyä Game Passia tietokoneella. Saa testata videopelejä pilkkahintaan.

Qt Group
Monelle ennestään tuttu. On tullut ainoastaan kerran kevennettyä, kun yhtiö oli 50% koko salkusta. Siinä vaiheessa oli pakko keventää. Oma pääoma on otettu pois ja saa lillua nyt pitkälle tulevaisuuteen, ellei tapahdu jotain radikaalia säröä tarinassa.

Remedy
Uutena tuttavuutena tarttunut mukaan. Lisää pelialanyhtiötä salkkuun. Control tuli pelattua keväällä ja tykkäsin. Hyvin hallinnoitu yhtiö, jossa vahvat omistajat. Joten ensisijaisesti halauvat luoda omistaja-arvoa. Iso plussa aina kun yhtiön hallitus tai johtoryhmällä on merkittäviä omistuksia yhtiössä.

Revenio
Helsingin pörssin kruununjalokivi, onko se sitä edelleen? Ainakin kasvua tulee ja tulevaisuus näyttää valoisalta, joten miksi hypätä kyydistä pois.

Smart Eye
Yhtiöketjusta saa paremman kuvauksen yhtiöstä, kuin mitä tähän osaisin selittää. Menee osittain ymmärryksen yli miten yhtiöllä OIKEASTI menee. Uskon edelleen, että yhtiö tekee oikeita ratkaisuja vaikka foorumilla on ollut fiilis, että nyt yhtiö roiskii vähän sinne tänne. Yhtiö yrittää rakentaa suurta tarjontapalettia, josta autonvamistajat voivat valita mitä haluavat.

Take-Two Interactive
GTA:t tullut muksuna pelattua, joten nostalginen sijoitus. Ei kannattavin päätös sijoittamisessa, mutta markkina kasvaa ja yhtö on laajentamassa pelitarjontaa. Mahdollisesti ovat hankkimassa FIFA lisenssin. Tästä ollut nyt huhuja, kun 2K valmistaa muita urheilupelejä. Yhtiö oli kiinnostunut ostamaan Codemasters yhtiön, joka kehittää F1 pelejä, mutta EA (Electronic Arts) tuli ja sipaisi välistä.

Talenom
Tilitoimisto, joka on tylsä kuin mikä. Ohjelmisto on kuosissa ja sitä tuli pari vuotta sitten jännitettyä saavatko sen toimimaan. Nyt Q3 tuloksen myötä kasvua on edelleen luvassa toimarin sanojen mukaisesti. Yhtiö liikkuu oikeaan suuntaan ja Espanjasta voi kehkeytyä jotain todella pitkällä horisontilla. Maltillisesti Euroopan valloitusta kohti.

Visa
Eiköhän jokaisella ole tältä korttitoimittajalta kortti taskussa. Saavat siivun aina kun Visa vinkuu. Blue Chip osake jota voi aina ostaa kun saa hyvään hintaan. Kulkee kulutuskysynnän mukana.

Muut kohta sisältää:
Inderes, näitä ei sitten myydä. Konkurssiin asti pidetään tai lapsosille annetaan.

Lifeline SPAC, katsotaan mitä henkilöt saavat aikaseksi parin vuoden aikana. 100% luottamus case, minkä johdosta olemattoman pieni siivu.

Kokonaisuutena hyvin teknologia painotteinen salkku. OST on sitten ihan eri asia…

image

Capman
Yhtiö yrittää saada kokonaisuuttaan kasaan ja kulurakennetta alas. Katsotaan miten onnistuu. Uusia tuotteita tarjotaan myös.

eQ
Rahoitusalan crème de la crème. Yhtiö suoriutuu mainiosti vaikka on kohtalaisen suppea tuotetarjonta. Ei voi kuin ihailla henkilöstön tekemistä ja sitoutumista.

Fortum
Katsotaan, miten yhtiö saa jalansijaa vihreän energian markkinalla. Tulevaisuutta kehittelevät ja siitä ainakin on erilaiset vieraat Fortumin henkilöstöstä antaneet osviittaa Inderespodissa. Uniper on toistaiseksi ollut hyvä ostos, kunhan lunastavat loput pois markkinoilta, niin saadaan enemmän synergiahyötyjä. Vähän heilahtelevammaksi on yrityksen tuloskunto muuttunut.

Harvia
Uusi lisäys, joka otti kulutushyödykkeen paikan Huhtamäeltä. Terveysbuumi elää edelleen vahvana ja näkymien johdosta vaihdoin vähän kovemman luokan kasvuyhtiöön vaikka Huhtamäessä ei ole mitää vikaa.

Kamux
Vaihtoautoja. Yritys on ollut pinessä paineessa, koska uusia liikkeitä ei ole avattua mutta enemmän on kysyntä ja tarjonta määrittänyt. Saa nähdä miten Q3 on yhtiöltä sujunut. Vieläkö kasvua tulee mutta alarivi jää maltilliseksi hintapaineesta johtuen?

Qt
Tätä on eksynyt tänne kun kasvunäkymät ovat niin huokeat, enkä raaskinut alkaa nostaa alkuperäisen salkun keskihintaa.

Sampo
Tuttua ja turvallista osinkoa. Yhtiö on loistokunnossa ja menossa selkeämpään suuntaan. Ei ole huolia yrityksen suhteen. Etenee hitaasti oikeaan suuntaan.

Käteistä kertyy tänne osinkojen ja kuukausisäästämisen muodossa. Kun on sopiva hetki niin voi laittaa rahoja töihin, muuten lomailevat ja inflaatio syö. Tarkoitus on uudelleen sijoittaa saadut osingot ja kuukausisäästäminen jatkuu kunnes 50 000 € on tullut täyteen säästettyä.

Edit: oli unohtunut kirjoittaa Harviasta ja korjattu typoja

26 tykkäystä

Avauspostauksena salkun sisältöä ja taustoja miksi näihin sijoitan.

Suorat osakkeet:

Harvia 13%. Ei voi kuin olla tyytyväinen kun hyvin voideltu kone pääsee jauhamaan kovaa tulosta melko ennustettavassa niche-markkinassa. Vuoden alusta alkaen olen pitänyt Harviaa 20-25% positiossa, mutta kevensin osaripäivänä kurssin kivuttua 60 euroon. Lisäykset olisi tarkoitus aloittaa taas lähaikoina.

Orthex 7%. Uskon yhtiön hinnoitteluvoimaan pitkällä aikavälillä ja sen merkitys korostuu tällaisena aikana. Itsekkään tarkan markan miehenä en Tokmannissa asioidessa katso maksaako Orthexin ämpäri euron vai kaksi, mutta ne muutaman kymmenen sentin hintaerot tekee voittomarginaalille ihmeitä.
Lisäksi yhtiön pieni markkina-arvo ja alan epäseksikkyys antaa Orhtexille edellytykset lentää ison tutkan alla.

Tokmanni 5%. Avasin position osarin jälkeisen, mielestäni ylireagoidun kurssilaskun jälkeen. Tokmanni on hyvällä brändillään luonut uskollisen asiakaskunnan jonka uskon kantavan vaikeiden aikojen yli. Myös logistiikkaongelmat Tokmanni vaikuttaa selättävän hyvin.
Itse en kuulu niihin jotka tykkäävät ajankulukseen kierrellä tavaratalojen hyllyjen väleissä, mutta tässä Tokmanni tekee poikkeuksen :grinning_face_with_smiling_eyes:

Tecnotree 5%. Vakuuttava toimitusjohtaja, asiakaskunnan laajentaminen teleoperaattoreiden ulkopuolelle hyvällä tuoteportfoliolla ja kova tuloskunto painaa tällä hetkellä vaakakupissa riskejä enemmän.

Indeksit:

EUNL 45%. Maailma-indeksit toimii salkun kivijalkana siltä varalta, että omat näkemykset suorissa osakkeissa osoittautuu vääriksi.
Indeksisijoittamisen ansiosta myös vahvemman näkemyksen ottaminen suorissa osakkeissa onnistuu itseltä paremmin kun toinen puoli salkusta on ylihajautettu.

IS3N 5%.

Käteinen 20%. Kummasti alkoi käteisen osuus salkussa kasvamaan kun kuuli tulevansa isäksi :rofl: eli tällä hetkellä käteispositioon vaikuttaa enemmän henkilökohtainen talous kuin makrotalous.

Sijoittamista on tullut tehtyä reilu 3 vuotta, mutta harrastukseksi se muuttui noin vuosi sitten, kun aloitin suoriin osakkeisiin sijoittamisen. Vuoden alusta suorat osakkeet on tuottanut noin 80% josta iso kiitos Inderesille ja foorumin väelle!

60 tykkäystä

Morjensta taas kaikille! Kesällä jouduin tyhjentämään arvo-osuustilin, kun aloitin opiskelut tässä syksyllä. Olen tällä hetkellä työllisyysrahaston myöntämällä aikuiskoulutustuella ja tottakai tulot ovat luonnollisesti merkittävästi pienentyneet. Sain kuitenkin kivasti kesällä maksettua kaikki korolliset velat ja luotot pois.

Nyt lokakuun viimeinen päivä OP avasi tuon osakesäästötilin perustamisen asiakkailleen ja olen pikkuhiljaa täytellyt salkkua hyödyntäen ensimmäisen kuukauden ostot ilman välityspalkkiota -tarjousta. Eli tässä tämmöinen perheellisen, köyhän opiskelijan salkku, mitä kasvattelen rauhassa ajan kanssa. Olen pyrkinyt nyt löytämään näitä yhtiöitä missä itse nään nousuvaraa hyödyntäen viimeaikaisia kurssiheiluntoja, sekä sitten myös pyrkinyt peilaamaan valintoja OST rakenteeseen, sekä yleiseen markkinatilanteeseen.


Edit4: Tilanne 8.12.2021 (Lisätty päivän ostot): Ostin/myin juuri äsken -ketju (Osa 3) - #8964 by OlaviX

79 tykkäystä

image

Q3 tuloskausi paketissa ja täytyy rehellisyyden nimissä muistaa kirjoitella kuulumisia myös silloin, kun kaikki ei tunnukaan ihan yhtä lennokkaalta kuin loppukesästä.

Ennuste- ja kerroinriskit kävivät aika mukavasti toteen. Eivät mitenkään radikaalisti tai tuskin pysyvästi, mutta käytännössä jokainen rivi on tullut ath-lukemista melko selvästi alas ja olen 3kk aikana hävinnyt tällä salkulla indeksille jonkun verran. YTD taitaa olla kuitenkin +35% joten tietenkään mitään syytä huoleen ei ole, ellei sitä etsimällä etsi makrosta, tms. Lisäksi huomioitavaa on, että olen kaikkien rivien kanssa tällä hetkellä ihan mukavasti voitolla, joten holdaaminen on sikäli helpompaa.

Kurssilaskuista huolimatta omat tuntumani yhtiöistä ovat edelleen, että pitkän aikavälin näkymät ovat kunnossa. Harvian +14% Q3 -nousu ja seuraavien päivien laskettelu n. 35% painolla on ollut henkisesti melko puhutteleva kokemus, vaikka oikeasti “nukun salkkuni kanssa oikein hyvin”. Kunhan ei tietenkään sentään oikeasti romahda. :grinning_face_with_smiling_eyes:

Nesteet myin ostaakseni Inderesiä, mutta pakko ne oli myydä 53€ hinnalla heti avaukseen, vaikka olisi omistajaksikin ollut ihan mukava jäädä. Pakko oli kuitenkin reagoida ja ottaa muutama satanen pikavoittoa kun sattui olemaan koneen äärellä. Parit tankkaukset on myös tullut tehtyä näihin positioihin tässä viime kuukausina, mutta ne hakevat ainakin tällä hetkellä vauhtia vähän ostohintoja alempaa.

Kerryttelen käteiskassaa, sitä on ollut koko 3v sijoitushistoriani aikana erittäin vähän, mikä on toki ollut tässä markkinassa kannattavaa. Mutta tulevaisuudessa tarkoituksena on allokoida hieman järkevämmin ja koittaa löytää vielä 2-3 hyvää uutta kohdetta. Lisäksi aloitin kk-sopimuksella säästämisen Suomi- ja USA -rahastoihin, koska vaikka osakepoiminta on sattunut mukavasti osumaan, analyysia innokkaasti tottakai lukien, en usko olevani tässä kuitenkaan pitkällä tähtäimellä mikään ykkösketjun äijä.

Saulia lainatakseni “all in all” - kai tämä tästä menee, ja vaikka olen kovimmassakin nousuhuumassa yrittänyt suhtautua sijoituksiin rationaalisesti ja pysynyt sinnikkäästi erossa meemistockeista ja kryptoista, nyt on entistä enemmän tullut ajatuksiin hajautus, rahastot, käteinen, osingot, jne. riskitasojen laskeminen. En kuitenkaan lähtökohtaisesti ole myymässä mitään, vaan kerryttelen kassaa muutama satanen kerrallaan palkasta ja ehkä lisäilen joskus jos siltä tuntuu. Mitään armotonta romahdustakaan en odottele, mutta aion olla siihen valmis hieman reilummalla käteiskassalla kuin olin koronan koittaessa - joskaan en velkavivulla.

Mukavaa viikonloppua!

37 tykkäystä

Mihin porukka muuten parkkeeraa rahojaan hyvää ostokohdetta etsiessä/odottaessa? Bank Norwegian ja Svea tietysti yksi vaihtoehto, mutta mitä jos haluaa pitää rahat Nordnetissä?

Saldolla pitäminen toki varmaan se yleisin vaihtoehto, mutta koen että se häiritsee omaa kärsivällisyyttä ja ne rahat polttelee enemmän taskussa kuin se, että niille pääomille saa edes jonkun nimellisen tuoton. Lähinnä kartoitan sellaisia fixed income positioita, joilla olisi negatiiivinen korrelaatio osakemarkkinoihin, eli niiden arvo nousisi kun salkun suurimman osuuden, eli osakkeiden arvo laskee. Toisena ehtona kohde saisi olla ns. positive carry luonteinen, jotta yllä mainittu kärsivällisyyden maksimointi toteutuu.

Mulla on molemmissa mainitsemissasi pankeissa. Liian isoa summaa ei mielestäni kannata pitää Nordnetin taikka kenenkään muunkaan palveluntarjoajan tilillä odottamassa.

6 tykkäystä

Sama ajatus ollut itselläkin, mutta tuli eteen sellainen first-world-problems tason ongelma, että laskin omalla kaupankäyntivolyymilla, jotta kannatti keskittää kaikki rahat Nordnettiin private banking etujen vuoksi. Nyt pitää yrittää keksiä pörssistä vaihtoehtoja noille.

Selkein vaihtoehto tähän asti on ollut USA:n velkapaperit, jotka tapaavat toimia juurikin hakemallani tavalla, mutta niissä saa kaupan päälle valuuttariskin. Kaikkea niihin ei uskalla allokoida. Voi tosin olla, ettei ilman valuuttariskiä ole järkeviä vaihtoehtoja vaan olemassa - ehkä pitää vaan koittaa sietää tuota ongelmaa vuosi-pari, kunnes ongelma ei kokonaisallokaatiomielessä ole enää merkittävä.

Voi, kun olisi ETF tuote, joka sijoittaisi non-US government bondeihin muissa maailman turvallisissa maissa kuten Norjassa, Kanadassa ja Singaporessa. Ehkäpä jokin global government bond ETF on lähimpänä sitä mitä haen. Esim. Tämä XG7S näyttää potentiaaliselle - näyttäisi nousseen mukavati esim. Koronapohjassa ja tuottanut 3v. aikajaksolla jotain. Ongelmana vaihto ei ole kummoinen:

Lisätään vielä, että tällaiset osakemarkkinan kanssa negatiivisesti korreloivat bondirahastot mahdollistavat riskienhallintamielessä osakepainon noston suhteessa vaikkapa Svea-tiliin. Svea tilihän tuottaa sen määrätyn määrän euroja tilanteessa kuin tilanteessa, mutta turvallisimmat bondit nousee arvossaan, jos korot vaikka painuisi jonkin deflatorisen shokin myötä aivan nollille pidemmässäkin päässä. Omana ajatuksena olisi laskea osakepainoa, kun niiden tuotto-odotus näyttää kehnolle ja vaihtaa bondeja osakkeisiin selvien ostopaikkojen tullessa eteen (Ja niitähän on tullut tänäkin vuonna useaan kertaan).

4 tykkäystä

Näinhän se on. Käteinen on itse asiassa aika hyvä siinä, että toisin kuin välillä korkopapereissa käy, pankkitilillä sen määrä ei vähene. Sanoisin, että riski-/tuotto -akselilla käteinen on vähän aliarvostettu assetti. Toki eihän se mikään pitkän tähtäimen assetti olekaan (pl. vararahasto) mutta käteisen korvaaminen korkotuotteilla tänä päivänä ei ole oikein fiksua. Toki laatua huonontamalla (yrityslainat, roskalainat jne.) nimellistä tuottoa saa korotettua mutta vastaavasti riskikin lisääntyy, ilmaista lounasta ei tässä ole.

Itse olen ratkaissut ongelman pitämällä käteisen ihan pankkitileillä, nollatuottoahan se on (inflaation jälkeen miinusta) mutta markkinaa ei voi pakottaa tuottamaan enempää, kuin se tuottaa. Minulla käteistä on vararahasto + lähiaikojen isommat ylimääräiset menot + kerrytän käteistä Fazerin osakkeiden ostoa varten. Eli vararahastoa lukuunottamatta käteistä on lähinnä lyhytaikaisia tarpeita varten.

4 tykkäystä

Ja tähän sitten oma salkku - se on hyvin keskittynyt tällä hetkellä. Kaavion lisäksi hyvin pieni seurantapositio L’Orealia ja jonkin verran käteistä. Tätä on tarkoitus vähän parannella, kunhan saan sijoitusstrategiani mietittyä uuteen uskoon.

image

19 tykkäystä

Tarkennatko Fazerin osakkeiden ostoa varten? Onko pörssiin tulossa tosissaan

Tällä hetkellä vahva huhu, maksumuurin takana ollut juttuja, että harkitsevat asiaa. Varaudun tähän, että alkuvuodesta 2022 olemme viisaampia. Jos eivät listaudukaan niin sitten jotain muuta tilalle.

Edit: En tietenkään lupaa 100% varrmuudella osallistua antiin, on mahdollista, että yhtiötä “trimmataan pörssikuntoon” tai tehdään jotain järjestelyitä. Pitää katsoa tilanne sitten, jos/kun pörssilistautuminen on käsillä ja on kaikki materiaalit käytettävissä. Mutta erittäin kiinnostunut olen joka tapauksessa.

6 tykkäystä

Päivitetään hieman tilannetta, kun Suomi-salkku on heinäkuun jälkeen päivittynyt. Sievi myyty kokonaan pois pitkästä salkusta, tilalle tullut TietoEVRY ja UPM.

Suomi-salkun koostumus suuruusjärjestyksessä:

  • Sampo
  • Apetit
  • Kreate
  • TietoEVRY
  • UPM

Lyhyessä (sijoitustavoitteen täyttyminen 1-3 kk) Suomi-salkussa Citycon, Fodelia, Bilot, Nokia ja Fondia.

6 tykkäystä

Salkun korpivaellus on lopulta päättynyt. Vety- ja uraanisijoitukset ovat olleet veturina loppusyksyn nousussa. Salkku on noussut lähes 30% viime päivityksestä elokuulta. Muita onnistumisia on ollut Aker Carbon Capture, Incap, Technotree ja Enphase Energy. Myöskin Hyzon on alkanut toipumaan shorttiraportin jälkeisestä alakulosta. Kevensin Hyzonia juuri hieman koska ylitti yhden osakkeen 10% maksimipainon salkussani. Plug Power on erityistapaus salkussa ja sille sallin suuren painon koska siinä ei ole enää alkupääomaa kiinni. Kireästä arvostuksestaan huolimatta uskon että pitkässä juoksussa sitä ei pysäytä mikään.

30 tykkäystä

image

Ensimmäistä kertaa tänne OST:n sisältö auki nyt, kun sijoittamista takana noin 8 kuukautta. Vasta toista vuotta lukiossa niin salkku ei ole kovin suuri, mutta tuli aloitettua, koska kiinnostusta löytyi paljon.
Salkusta ennen löytyi mm. Qt, joka sai lähteä kireän arvostuksen takia pois.
Kyseisiin yhtiöihin löytyy luottoa pitkällä aikavälillä. :blush:

70 tykkäystä

Tecnotree suurimpana. :christmas_tree:

50 tykkäystä

Hyzon (50% salkusta)
Loput suurimmasta pienimpään:
Zaptec
Smart Eye
QleanAir
Salmon Evolution
ZignSec
Irisity
Argeo
Tecnotree
Harvia
Kamux
Rush Factor
Evolution
QT
Nio
Norwegian
Vestas Wind Systems
Savosolar

24 tykkäystä

Edelliseen päivitykseen muutokset vähäiset, myyty osa Incapista OST puolelta, myyty Raisio OST puolelta, ostettu tilalle kuuttia (Qt).

7 tykkäystä